Kilpailu ja valmennus
Urheilijalle
Urheilijalle
Ratsastusharrastuksen syventyessä herää monesti innostus omien taitojen testaamiseen kisakentillä.
Ratsastuksen viralliset kilpailut jaetaan seura-, alue- ja kansallisiin kilpailuihin, joista seurakilpailut ovat helpoimpia, usein paikallisia kisoja, joihin osallistuu lähiseudun ratsastajia. Kilpailemista voi harjoitella jo epävirallisissa tallien ja seurojen järjestämissä harjoitus- ja tallikilpailuissa sekä ratsastusleirien yhteydessä pidettävissä leirikisoissa. Näissä on usein myös talutus- ja puomiluokkia sekä kouluohjelmia, joissa ei laukata.
Kilpailemiseen ja kilpailusääntöjen oppimiseen saa apua seurojen järjestämissä sääntökoulutuksissa ja kilpailijan starttikursseilla sekä omalta ratsastuksenopettajalta tai valmentajalta. He osaavat myös auttaa kilpailujen ja luokkien valinnassa, kun kipinä kilpailemiseen syttyy.
Seurakilpailuissa ratsastajat edustavat aina omaa ratsastusseuraansa, ja heillä tulee olla jäsenyyden lisäksi seurakilpailulupa. Hevosen täytyy löytyä Kisapalvelu Kipasta, jonka kautta myös ilmoittautumiset kilpailuihin tehdään.
Kaikenikäiset voivat kilpailla
Ratsastus on yksi tasa-arvoisimmista kilpailulajeista, ratsastuksessa voi kilpailla tasavertaisesti sukupuolesta ja iästä riippumatta. Nuorille ratsastajille ja hevosille on omia luokkia ja sarjoja sopivalla vaatimustasolla. Vanhimmat kilparatsastajat ovat yli 60-vuotiaita ja hevoset yli 20-vuotiaita.
Ratsastajalta vaaditaan ratsastustaitojen lisäksi hyvää hevostaitoa sekä kykyä valmentaa, hoitaa ja ymmärtää hevosta. Hyvän kilpahevosen tärkeimpiä ominaisuuksia kaikissa lajeissa ovat yhteistyöhalu, terveys ja luonteen, rakenteen, kunnon ja lajin vaatimien ominaisuuksien muodostama ”urheilullisuus”.
Suomessa ratsastuksessa kilpaillaan yhdeksässä lajissa, joissa kaikissa testataan eri tavoin ratsastajan ja hevosen välisen yhteistyön sujuvuutta. Olympialajit koulu-, este- ja kenttäratsastus ovat osallistujamääriensä puolesta suosituimmat. Ratsastajainliiton toiminnan puitteissa kilpaillaan myös parakoulu-, lännen- ja matkaratsastuksessa, valjakkoajossa, vikellyksessä ja islanninhevosten askellajiratsastuksessa.
Hyödyllisiä linkkejä:
Kaikkien lajien kilpailusäännöt ja sarjakilpailusäännöt löytyvät Materiaaleista
Tutustu myös Ratsastajan opas kilpailumaailmaan 2024 ja Kilparatsastajan urapolku
Kilpailemaan lähdössä? Testaa tietosi Kilpailusääntökoulutuksessa Kavioura-oppimisalustalla
Vinkkejä hevosen kuljettamiseen etenkin pitkillä matkoilla löytyy mm. hevoseni.fi-sivulta