Koulutus
Koulutuskeskus Brahe
Koulutuskeskus Brahe
Ruukin luonto- ja hevoskeskuksesta löydät itsellesi yksilöllisen opintopolun
Ruukin luonto- ja hevoskeskuksessa on mahdollista valita opintoja laajasta tarjonnasta. Perus- ja ammattitutkintojen lisäksi voi opiskella myös tutkinnon osia ja lyhytkoulutuksia oman osaamisen vahvistamiseen. Perustutkinnon opiskelijalle kuuluu ilmainen asuntolapaikka täysin uudistetussa asuntolassa ja aamupala, lounas ja päivällinen koulupäivinä. Opiskelija voi tuoda oman hevosen koulun tallille tai koiran mukanaan asuntolaan.
Perustutkintoja voi valita maataloudesta (myös tuotantoeläin- ja koiralinja), hevostaloudesta tai luonto- ja ympäristöalalta (riistalinja). Lyhytkoulutuksista löytyy esimerkiksi kengitys, hallinnon vaatima koulutus viljelijöille, vaelluskurssi, riistametsänhoito, koiran koulutus, hevosen maastakäsittely tai vaikkapa eläinavusteinen ja hevosavusteinen työskentely. Opiskelijaksi voi hakeutua joko yhteishaun tai jatkuvan haun kautta.
Ammattitutkintojen tarjonnassa uusimpia ovat eläintenkouluttajan ja klinikkaeläinhoitajan koulutukset. Ammattitutkintoa suorittava voi opiskella myös maatalouslomittajaksi, riistanhoitajaksi, hevospalvelujentuottajaksi tai ympäristöhuollon osaajaksi. Tutkinnon osia voi ottaa lisäksi eri aloilta Koulutuskeskus Brahessa, jolloin opiskelijalla on huomattava määrä valinnanmahdollisuuksia.
”Haluamme opetuksen olevan aina työelämälähtöistä” toimialapäällikkö Riikka Pajuvesa-Korkala painottaa. Otamme avoimin mielin ideoita erilaisista lyhytkoulutustoiveista ja työelämäyhteistyöstä.
Opiskelijoiden opintopolkuja suunnitellaan hyvin yksilöllisesti. Joustavaan opintopolkuun on mahdollista sisällyttää highway- ja väyläopintoja ammattikorkeakouluista. ”Ulkomaanvaihto kiinnostaa joka vuosi opiskelijoita – ja meiltä voi lähteä vaihtoon myös valmistumisen jälkeen” Riikka nostaa esille. Myös tuentarve opintojen aikana on erilaista ja opiskelijoita varten meillä työskentelee opiskelijapalveluissa erityisopettaja, kasvatusohjaaja, opinto-ohjaaja, kuraattori, terveydenhoitaja ja psykiatrinen sairaanhoitaja.
Ainakin sata syytä opiskella Ruukissa!
Piia Kemppaiselle hevosten kanssa toimiminen on tuonut eri elämänvaiheissa tasapainoa ja juurevuutta. Aiemmalta koulutukseltaan hän on lähihoitaja ja hermoratahieroja. Piia on työskennellyt erilaisissa työtehtävissä hoitotyössä kaikenikäisten kanssa, mutta elämäntilanne ei ole mahdollistanut opintoja aiemmin. Tänä syksynä aika kuitenkin tuntui oikealta ja hän aloitti opinnot kohti omia haaveita työskennellä hevosten parissa.
Opiskeluvaihtoehtoja miettiessään Piia löysi Ruukin luonto- ja hevoskeskuksen tarjonnasta lännenratsastuksen erikoistumisopinnot. Ilmoittautuessaan opintoihin hän huomasi koulutustarjonnassa paljon muutakin mielenkiintoista ja valitsi lyhytkoulutuksista lisäksi kengityssepän vetämän hevosen peruskengityksen. Koulutuksessa perehdytään kengityksen teoriaan ja harjoitellaan käytännössä pajassa ja hevosten kanssa. Piia kehuu kengityksen opettajaa taitavaksi ja innostavaksi. Kengitystaito on hyödyllinen omaa yritystoimintaa tukemaan.
Lännenratsastuksen erikoistumisopinnoissa opiskellaan lännenratsastukseen perustuvaa hevosten käsittelyä, lännenratsastusta ja karjatyöskentelyn perusteita. Koulutus järjestetään osana hevostaloudenperustutkinnon opintoja, mutta koulutuksen voi suorittaa myös erillisenä lyhytkoulutuksena, kuten Piia.
Piia on innoissaan mukana lännenratsastuksen erikoistumisopintojen pilottiporukassa. Hän kokee, että mukana on makea kirjo hevosalan osaajia, joista jokainen tuo omaa kokemustaan hevosten ja karjan kanssa toimimisesta. Vaikka lännenratsastus on ollut intohimona jo vuosituhannen vaihteesta asti, Piia kokee saavansa koulutukselta paljon. Koulutus vahvistaa omaa osaamista ja hän on saanut uusia näkökulmia, johdonmukaisuutta, työkaluja ja paneutumista turvalliseen ja toimivaan työskentelyyn hevosten kanssa.
Yhteistyöstä ja tutustumisesta muihin kurssilaisiin on erinomainen fiilis ja työelämäyhteistyötaholla Rajakorpi Ranchilla on paljon annettavaa. Tulevissa koulutuspäivissä on myös hevososteopatiaa, joka kiinnostaa erityisesti Piiaa.
Opinnot ovat tukeneet myös oman tyttären lännenratsastusruunan kouluttamista. Yrittäjyys on verissä ja syksystä asti Piia on kartoittanut erilaisia yritystoiminnan mahdollisuuksia, joissa voi yhdistää hevosten kanssa toimimisen taitoja sosiaali- ja terveysalan osaamiseen. Piia haluaa omalla tulevalla yritystoiminnallaan tarjota asiakkailleen hyvinvointia ja mahdollisuuksia hevosten kanssa toimimiseen. Erityisesti nuorten kanssa toimimisen hän kokee tärkeäksi. Piia kiteyttää ajatuksensa: ”Ole se muutos, jonka haluat nähdä maailmassa”.
@brahe_ruukin_luontojahevoskesk
Sivusto on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Koulutuskeskus Brahen kanssa.