SRL
Edunvalvonta
Edunvalvonta
Liitto tekee aktiivisesti työtä edistääkseen jäsenistönsä ja alan harrastajien asemaa. Etuja valvotaan tekemällä yhteistyötä hevosalan muiden vaikuttajatahojen kanssa. Liitto ylläpitää dialogia keskeisten ministeriöiden ja kuntien päättäjien kanssa.
Seuraamme Euroopan unionin lainsäädännön vaikutusta maamme hevostalouteen. Liiton merkitys lausuntotahona ja hevosalan asiantuntijana on kiistaton. Edunvalvonnan tavoitteena on mm. varmistaa, että hevosiin liittyvä toiminta huomioidaan yhteiskuntasuunnittelussa, tarkoituksenmukaisia ratsastuspaikkoja on sekä taajamissa että maaseudulla ja, että hevosella saa liikkua jokamiehenoikeudella.
Edunvalvonnalle painoarvoa tulee kahdesta tekijästä, joista ensimmäinen on koko. Ratsastajainliitto on yksi Suomen suurimmista lajiliitoista. Esimerkiksi osa edunvalvontaan liittyvistä yhteydenotoista kohdistuu 10 suurimpaan lajiliittoon, joiden joukkoon Ratsastajainliitto kuuluu. Koska olemme yksi suurimmista, sanomallamme on siis painoarvoa ja kannanottomme ovat merkityksellisiä yhteiskunnallisella tasolla. Ratsastajainliitolla on mahdollisuus ottaa kantaa mm. sellaisiin lausuntoihin ja esityksiin, joihin yksittäisillä henkilöillä tai yrityksillä ei ole mahdollisuutta ottaa virallisesti kantaa.
Toinen merkittävä, vaikuttavuutta lisäävä tekijä on aktiivisuus. SRL saa ministeriöiden lähettämiä lausuntopyyntöjä useita vuodessa ja niihin kaikkiin myös otamme kantaa. Lausuntopyyntöjä tulee esimerkiksi Maa- ja metsätalousministeriöltä, Sisäministeriöltä ja Opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Vuoden 2025 yksi tärkeimmistä edunvalvonnan painopisteistä on kunta- ja aluevaalivaikuttaminen yhteistyössä Hippoliksen ja Suomen Hippoksen kanssa.
SRL:n edunvalvonta kohdistuu aina suoraan itse ratsastukseen toimintana sen kaikissa muodoissa ja hevosalaan kokonaisuutena. Hevosalaan kohdistuva vaikutus voi olla myös välillistä, tosin sanoen SRL:a edustavan tahon, missä tahansa yhteydessä, katsotaan edustavan hevosalaa toimialana. SRL:n toimilla vaikutetaan hevosalan imagoon. Hevosalan imago vaikuttaa mielikuviin ja sitä kautta asenteisiin, jotka vastaavasti vaikuttavat sekä pitkällä että lyhyellä tähtäimellä toimintaedellytyksiin, eli mm. siihen kuinka halukkaita ollaan toimimaan avoimessa ja rakentavassa yhteistyössä hevosalaa tai ratsastusta edustavien tahojen kanssa.
SRL on teettänyt yhteistyössä Suomen Hippoksen ja MTK:n kanssa hevosalan vaikuttavuusanalyysin, jossa kuvataan alan vaikutuksia syrjäytymisen ehkäisyyn, liikkumattomuudesta aiheutuvien kustannusten vähenemiseen, aluetalouteen, hiilensidontaan ja uhanalaisten lajien säilyttämiseen.
SRL tekee edunvalvontatyötä itse ja yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Merkittäviä edunvalvonnallisia kumppaneita Ratsastajainliitolle ovat Olympiakomitea, Suomen Hippos, MTK, jonka hevosverkoston jäsen SRL on, ja Hippolis, jonka yksi taustaorganisaatio SRL on. Yhteistyössä näiden sidosryhmien kanssa työstettiin esimerkiksi hevosalan eduskuntavaaliohjelma 2023.
Ratsastajainliitto on haluttu ja arvostettu yhteistyökumppani, jonka kannanottoja ja läsnäoloa pidetään merkittävänä eri sidosryhmien toiminnassa. Tällaista sidosryhmäyhteistyötä tehdään aktiivisesti esimerkiksi Ulkoilufoorumin, Ruokaviraston, Luonnonvarakeskuksen, Tukesin, ProAgrian ja hevosalan oppilaitosten kanssa.
SRL on mukana aktiivisesti erilaisissa hevosalaa kehittävissä hankkeissa ohjausryhmän jäsenenä. Vuoden 2024 aikana olimme mukana UNIHEPO - Mittarit hevosen hyvinvoinnin arviointiin - Hevosneuvos- EUnetHorse - ja Vastuulliset ja kestävät hevosenpidon mallit -hankkeissa. Osa hankkeista jatkuu vuonna 2025.
SRL:n jäseniä ovat jäsentallit ja ratsastusseurat, joiden jäsenet puolestaan toimiessaan esimerkiksi vapaaehtoisorganisaatiossa, toimihenkilönä ja valmentajana edustavat aina Ratsastajainliittoa. Jokainen toimija omassa roolissaan luo mielikuvaa ratsastuksesta ja hevosalasta ja näin ollen tekee samaa imagoon vaikuttavaa työtä, kuin vaikkapa liiton hallituksen jäsen. Tosin sanoen Ratsastajainliitto olemme me kaikki. SRL:n jäsenenä tallilla ja ratsastusseuralla on ääni- ja puheoikeus vuosikokouksissa. Jäsenenä pystyt vaikuttamaan asioihin, ääni- ja puheoikeuden käyttämiseen kannustetaan.
Ratsastusseuran jäsen voi myös asettua ehdolle erilaisiin SRL:n luottamustoimiin, joita on liitossa monilla eri tasoilla omasta mielenkiinnosta ja aktiivisuudesta riippuen ja saada edustamansa tahon ääni sitä kautta mukaan avoimeen ja rakentavaan keskusteluun. Voit hakea mukaan muun muassa ratsastusseuran hallitukseen, aluejaostoon, erilaisiin työryhmiin ja SRL:n hallitukseen.
SRL:n jäsen voi vaikuttaa myös alueellisesti. Oman alueen aluejaostossa on aktiivisia henkilöitä, jotka kehittävät jatkuvasti toimintaa alueella sekä suoraan lajin parissa että myös toimintaedellytysten turvaamiseksi. Oman alueen kanssa kannattaa olla aktiivisessa yhteistyössä, kaikki osapuolet hyötyvät siitä. Kuntatasoilla vaikuttaminen esimerkiksi on helpompaa oman alueen kautta. Oman kunnan alueella vaikuttumasien avuksi kannattaa hyvödyntää vuosittain päivittyvää Hevostalous lukuina -julkaisua ja laajempana materiaalina julkaisua Hevoset ja kunta- rajapintoja.