Ratsastuksen opetuksen ammattinimikkeet

SRL:n jäsentalleilla ratsastuksen opetuksesta ja ohjaamisesta vastaavilla henkilöillä on ammattitutkinto. Ratsastuksen opetukseen ja ohjaamiseen liittyviä tutkintonimikkeitä ovat Master- ratsastuksenopettaja (EAT), ratsastuksenopettaja (AT), ratsastuksenohjaaja ja hevospalveluohjaaja (PT).

Ratsastuksen opetuksen ja ohjaamisen ammattilaisia koulutetaan hevosalan oppilaitoksissa

Master -ratsastuksenopettaja (level III)

Ratsastuksenopettajan erikoisammattitutkinnon (EAT) suorittaneen päätehtävänä on toimia johtavana ratsastuksenopettajana ja vastata ratsastus- tai valmennuskeskuksen toiminnasta ja sen kehittämisestä. Tutkinnon suorittaneesta käytetään nimitystä masteropettaja. Masteropettaja on tavallisesti erittäin kokenut, monipuolisen taustan omaava ratsastuksen ammattilainen. 

Lähde ja lisätietoja: ePerusteet

Ratsastuksenopettaja (level II)

Ratsastuksenopettajan ammattitutkinnon (AT) suorittanut ratsastuksenopettaja toimii SRL:n jäsentallina olevassa ratsastuskoulussa opettajana ja valmentajana tai itsenäisenä yrittäjänä. Ratsastuksenopettajan ammattitutkinto vastaa ratsastuksenopetuksen kansainvälisen tutkintojärjestelmän vaatimuksia, ja ammattitaito tunnustetaan kansainvälisen järjestön International Group for Equestrian Qualifications jäsenmaissa (level I, II ja III).

Lähde ja lisätietoja:ePerusteet

Ratsastuksenohjaaja (level I)

Hevostalouden perustutkinnon ratsastuksenohjaaja suorittanut henkilö suunnittelee ja toteuttaa ratsastuksen ja hevostaitojen opettamista turvallisesti ja asiakaslähtöisesti. Ratsastuksenohjaaja voi toimia opetuksesta vastaavana henkilönä SRL:n jäsentallilla. Hevososaamisen lisäksi ammattilaiselta odotetaan monia yrittäjyyteen ja asiakaspalveluun liittyviä taitoja. Hevosalan ammattilainen on luotettava, oma-aloitteinen, laatutietoinen ja yhteistyökykyinen. Hän pystyy toimimaan nopeasti vaihtuvissa tilanteissa tuloksekkaasti sekä hevosten että ihmisten kanssa. 

Lisätietoja:ePerusteet

Kansainvälisen ratsastuksenopettajan ammattitutkintopassiin liittyvä tiedustelut ja hakemukset: anu.korppoo@hevosopisto.fi

Hevosharrasteohjaaja -nimike

SRL voi myöntää hevostalouden perustutkinnon suorittaneelle hevospalveluohjaajalle Hevosharrasteohjaaja -nimikkeen. Nimikkeen haltija voi toimia SRL:n jäsentallilla toiminnasta ja hevostenhoidosta vastaavana henkilönä. SRL:n jäsenenä olevissa ratsastuskouluissa hevosharrasteohjaaja työskentelee ratsastuksenohjaajan tai ratsastuksenopettajan apuna.

 

Hevospalveluohjaajana toimiminen/ SRL:n Hevosharrasteohjaaja -vaatimukset lajeittain (vähintään arvosanalla H3):

Hevosharrasteohjaaja  

  • Ratsastuksessa kouluratsastusrata 1, esterata 1 ja ohjaa ratsastusta tasolla helppo C  
  • Maastoratsastuksen ohjaaminen 

 

Hevosharrasteohjaaja (islanninhevosten askellajiratsastus) 

  • Islanninhevosilla kouluratsastusrata 1 ja askellajiratsastusnäyttö ja ohjaa harrasteratsastajia  
  • Maastoratsastuksen ohjaaminen 

 

Hevosharrasteohjaaja (lännenratsastus) 

  • Lännenratsastuksessa ratsastamalla hyväksytyn suorituksen tasolla 2 kolmessa lajissa, joista yksi voi olla maastakäsittelylaji, ja ohjaamalla ratsastusta tasolla 1 
  • Maastoratsastuksen ohjaaminen 

 

Hevosharrasteohjaaja (vikellys) 

  • Vikellyksessä ohjaa C-tasolla, juoksuttaa laukassa, ohjaa juoksuttamista käynnissä ja vikeltää itse C-tasolla  

 

Hevosharrasteohjaaja (valjakkoajo) 

  • Helpon kouluohjelman (2.4 Helppo aloittelijoille) ja Combiradan (vakiorata), jossa sekä tarkkuusportit +35cm että maratonesteportit 3 m tai suorittaa ajamalla hyväksytyn tuloksen noviisitasolla kaksi- tai kolmipäiväisissä kilpailuissa. Nämä on tehtävä FEI:n hyväksymällä hevoseläimellä (poni 121cm tai yli tai hevonen), valjakkorintavarustuksella ja valjakkoajovaunuilla. Opiskelija suorittaa Valjakkoajoharrastemerkin (tämän voi tehdä myös pienellä ponilla). Lisäksi lajissa ohjataan harrastetasolla 
  • Maastoajon ohjaaminen 

 

Hevosharrasteohjaaja (monte) 

  • C-ajolupa tai Monte-ajolupa. Hän laatii valmennussuunnitelman ja ratsastaa  Montehiitin hevosella. Lisäksi lajissa ohjataan harrastetasolla 
  • Maastoratsastuksen ohjaaminen 

Hevosharrasteohjaaja (ravi/poniravikoulu) 

  • C-ajolupa. Laatii valmennussuunnitelman ja ajaa hiitin hevosella. Lisäksi lajissa ohjataan harrastetasolla. 
  • Maastoajon ohjaaminen 

 

Hevosharrasteohjaaja (matkaratsastus) 

  • Ratsastaa tasolla 2 matkaratsastuksessa, laatii valmennussuunnitelman matkaratsulle ja ohjaa matkaratsastusta harrastajatasolla. 
  • Maastoratsastuksen ohjaaminen 

 

Jokaisessa lajissa ohjataan harrastajia kouluratsastuksen helppo C -tasoa vastaavalla tasolla. Lisäksi suoritettuna tulee olla EA2- kurssi.

Lisätietoja hevostalouden perustutkinnoista: ePerusteet