Ratsastajainliiton hallituksen kokouksen 6.3. päätöksiä

10.3.2025

Puheenjohtaja Marjukka Manninen avasi SRL:n hallituksen etäkokouksen. Sen aloitti SRL:n tallitoiminnan kehittäjä Minna Peltonen antamalla katsauksen jäsentallien toimintaan ja niiden toimintaympäristön muutoksiin. Yleinen hintojen nousu ja kuluttajien varovaisuus vaikuttavat myös talliyrityksiin. Taloudelliset vaikeudet, liikeidean ja asiakaskunnan kohtaamattomuus sekä yrittäjän kuormittuminen ovat yleisiä syitä yritystoiminnasta luopumiseen. Ratsastuskoulut sekä tallit tarjoavat mahdollisuuden tutustua vastuullisesti hevoseen ja hevosharrastukseen. Ne edistävät kaikenikäisten terveyttä ja hyvinvointia – ne liikuttavat lapsia ja nuoria sekä yhtä lailla aikuisia ja eläkeläisiä. Koulutusten (mm. VIRTA-koulutukset) ja tukevien toimintojen kautta pyritään parantamaan tallien kykyä toimia muuttuvassa toimintaympäristössä. 

Talouskatsauksessa toiminnanjohtaja Koivisto kertoi vuoden 2024 tuloksen muodostumisesta ja tilinpäätöksen etenemisestä sekä alkuvuoden 2025 taloudellisesta tilanteesta. Kuluvan vuoden alun taloustilannetta tarkasteltaessa voidaan todeta, että tiukka talouden pito on osoittanut tehokkaaksi. Tilikauden tulos on asettumassa syyskokouksessa ennakoidun mukaisesti lievästi alijäämäiseksi. Alkuvuoden osalta hallitus tarkasteli jäsenmäärän ja kilpailupien kehitystä. Tammikuussa kampanja jäsenmaksujen maksamiseksi verkkomaksuna Jäsenhuoneen kautta onnistui hyvin ja jäsenmaksuja kertyi sen kautta noin 20 000. Kaikkiaan jäsenmäärä on vuoden alussa ollut ennakoidusti lievästi laskeva. Hevosten kilpailulupia lunastettiin aktiivisesti tammikuussa, mutta helmikuussa kilpailulupien määrän positiivinen kertyminen taittui edellistä vuotta hiljaisemmaksi. Positiivisena uutisena todettiin Opetus- ja kulttuuriministeriön Ratsastajainliitolle myöntämä 780 000 euron yleisavustus vuoden 2025 toimintaan.

Alue- ja kuntavaaleja ennakoiva eduskuntaryhmien tapaamiset
Toiminnanjohtaja Jukka Koivisto ja tallitoiminnan kehittäjä Minna Peltonen ovat käyneet tapaamassa puolueiden virkailijoita ja eduskuntaryhmiä alue- ja kuntavaalien alla yhdessä Suomen Hippoksen toimijoiden kanssa. Tapaamisissa on käyty keskustelua hevos- ja ratsastusharrastuksen yhdenvertaisuudesta, hevosten hyvinvoinnista ja sen jatkuvasta huomioimisesta toiminnassa ja hevostalouden yrittäjyydestä.

Todettiin seuraavat edunvalvonnalliset tapaamiset: 
11.2. SRL ja Vasemmistoliitto
18.2. SRL, Hippos ja RKP:n eduskuntaryhmä
19.2. SRL, Hippos ja Vihreä eduskuntaryhmä
26.2. SRL, Hippos ja Kokoomuksen eduskuntaryhmä
5.3. SRL, Hippos ja Keskustan eduskuntaryhmä

Toiminnanjohtaja Koivisto antoi katsauksen hevosalan osaamiskeskus Hippoliksen toiminnasta ja menneillään olevista hankkeista. Hippoliksen toiminta-ajatuksena on ollut edistää pitkäjänteisesti suomalaisen hevosalan toimintaedellytyksiä olemassa olevaa osaamista ja uutta tietoa hyödyntäen. Hallitus kävi keskustelun Hippoliksen toiminnasta ja sen roolista hevosalaa koskevan tiedon kerääjänä, tutkimustiedon jakajana ja hanketoimijana.

Hallituksen jäsen Dan Björklöf nosti esiin huolen lukuisista vaaratilanteista kilpailupaikoilla mm. lastauksessa kisapaikoilla. Keskustelussa nousi esiin huoli lajin pariin tulevien harrastajien ja urheilijoiden taitotason riittävyydestä ja sen vaikutuksesta turvallisuuteen. Toiminnanjohtaja Koivisto nosti uudelleen esiin jo aiemmin käydyn keskustelun ratsastuksen ”Green Cardista”, joka olisi suoritettava ennen kuin kilpailulupa olisi ostettavissa. Käydyn keskustelun perusteella hallitus päätti ottaa aiheen perusteellisempaan käsittelyyn hallituksen kevään suunnittelupäivässä. Ilmoitusasioissa todettiin, että katsaus seuratoimintaan on tulossa kevään aikana.

Urheiluasiat

Urheiluasioissa hallitus hyväksyi parakouluratsastuksen lajisäännöt, korjatut esteratsastuksen sarjakilpailusäännöt, Valjakkocup 2025 säännöt sekä kenttäratsastuksen Avant Trophy 2025 säännöt. Aki Karhapää jääväsi itsensä Avant Trophy -sääntöjen käsittelyn ja päätöksen teon osalta. 

Urheilujohtaja Jutta Koivula esitteli hallituksen jäsenille Candy Cup - kenttäratsastussarjan. Sen valmennuksien kautta pääsee mukaan finaali-tapahtumaan, joka järjestetään poniratsukoiden kenttäratsastuksen SM-kilpailuiden yhdessä. Hallitus kävi asiasta keskustelun ja piti tätä uutta avausta tervetulleena piristyksenä, jolla lajin pariin houkutellaan uusia poniratsukoita kehittävällä tavalla.

Uudelleen ryhmittäytynyt Hujo esitti hallitukselle vahvistettavaksi tarkastetut koulu- ja esteratsastuksen valintakomiteat ja -kriteerit, jotka hallitus hyväksyi. Hallitus vahvisti esityksen mukaiset ei-olympialajien edustajat Hujon laajennettuun kokoonpanoon (matkaratsastus: Nina Mickelsson, valjakkoajo: Michaela van Assendelft, vikellys: Oona Pekkala ja askellajiratsastus: Saara Suutarla). Lisäksi hallitus vahvisti kenttäratsastuskomitean esityksen, jossa kenttäratsastuksen edustajaksi sääntövaliokuntaan esitettiin Heli Lehtoa. 

Lännenratsastuskomitea
Hallituksen jäsen Valtteri Gundersby esitti käytyjen keskustelujen perusteella, että All round- ja Reining-komitea yhdistetään yhdeksi lännenratsastuskomiteaksi. Hallitus hyväksyi esityksen ja asia viedään tiedoksi All round -komitean kokoukseen. Tämän jälkeen avataan täydennys haku uuteen lännenratsastuskomiteaan, jonka avulla täydennetään vuoden alussa nimettyä All round -komiteaa uudeksi lännenratsastuskomiteaksi. 

Kilpailueläinlääkärin tehtävät ratsastuskilpailuissa
Urheilujohtaja Koivula esitteli hallitukselle Hevosen hyvinvointi -työryhmän ehdotuksen ohjeeksi ”Kilpailueläinlääkärin tehtäviä ratsastuskilpailuissa”, jonka yhteensopivuutta olemassa olevien sääntöjen ja käytänteiden kanssa oli tarkasteltu. Ohjeen tarkoitus on toimia hevosen hyvinvoinnin kannalta tärkeänä tiedotuksellisena materiaalina. Hallitus kävi asiasta keskustelun ja hyväksyi esityksen muutamalla tarkennuksella. Lisäksi keskustelun pohjalta päätettiin selvittää mahdollisuutta lisätä Kipaan sähköinen raporttipohja PJ-tuomarin täytettäväksi, jotta palautetta voitaisiin kerätä keskitetysti kilpailuiden kehittämiseksi.

Vahvistetut toimihenkilöoikeudet: 
Granat Päivi, ABC, estetuomari C-PJ
Kupari Krista, PAHUS, matkaratsastustuomari
Töppärä Sara, TaiRat, stewardi
Ihatsu Elina, Aino, valmentaja, taso I
Saarela Tara, VH, valmentaja, taso I 
Makris Mira, EnRa, valmentaja, taso II (este, koulu) 
Laihonen Annika, ViRa, valmentaja, taso II (koulu) 
Nyman Minne, RaVe, valmentaja, taso II (koulu) 
Kivitie Rosali, YR, valmentajan ammattitutkinto
Swindells Pauliina, PRRC, valmentajan ammattitutkinto
Alanko Papu, ViRa, vikellysjuoksuttaja

FEI:n turpahihnan mittauslaite
FEI on lähettänyt turpahihnan kireyden mittauslaitteet FEI-stewardeille. Urheilujohtaja nosti hallituksen keskusteluun miten toimitaan alemman, mm. kansallisen tason stewardien kanssa. Hallitus kävi aiheesta keskustelun ja ehdottivat laitteiden tilaamista SRL:n stewardeille. Lisäksi selvitetään mahdollisuutta ottaa laitteita myyntiin, jotta ratsastajat voivat tilata sellaisen omaan käyttöön.

Seura-, talli- ja yhteisöjäsenmuutokset
Hallitus vahvisti muutokset seura-, talli- ja yhteisöjäsenissä.
Uudet jäsentallit/ratsastuskoulut: Pihlajan Ponitalli, Pohjois-Suomi, jäsentalli; Mahlakaarron Korpiratsut, jäsentalli, Pohjois-Suomi; 
Eroavat jäsenseurat: Vesikansan Ratsastajat VEKARA ry, Asikkala toiminta loppunut pienen jäsenmäärän takia
Eroavat jäsentallit: Ratsutila Magnusland, Sipoo; Utran Talli, Itä-Suomi, ratsastuskoulu; Veikkolan Ratsastuskoulu, Kirkkonummi

Jäsentallien muutokset: Lehtimäen Opiston Ratsastuskoulu, ratsastuskoulusta jäsentalliksi. 

SRL:n ansioristit
Hallitukselle vahvisti palkitsemisjärjestelmään lisätty SRL:n ansioristin mallin. 

Paikalla kokouksessa olivat: 
Hallitus
Marjukka Manninen, puheenjohtaja
Dan Björklöf
Valtteri Gundersby
Aki Karhapää
Osmo Metsälä
Carina Nyholm
Salla Varenti
Toimisto:
Jukka Koivisto
Minna Peltonen, talliasiat
Jutta Koivula, urheiluasiat
Kaisa Kähö, kokouksen sihteeri

Seuraavat kokoukset ovat: 18.3., (12.4.), 13.5. ja 5.6.