217 hevosta, 400 toimihenkilöä
1.6.2010
217 hevosta, 6.000 kiloa heinää, 400 toimihenkilöä
2000 tonnia hiekkaa ja 200.000 euroa palkintorahaa
22. Helsinki International FIM Horse Show käynnistyy torstaina Helsingin Hartwall Areenalla. 217 hevosta syö viikonlopun aikana mm. 6.000 kiloa heinää ja kilpailee 200.000 euron palkintorahoista. 400 vapaaehtoista toimitsijaa toteuttavat tapahtuman. Ohjelman taukojen näytöksissä esiintyy ranskalainen Jean-Marc Imbert, joka ohjaa hevosiaan äänellä, ratsastaen ilman satulaa ja päitsiä. Esteradat suunnittelee Guilherme Jorge Brasiliasta. Rata koristellaan ruskan sävyisin kasvein. Radan pohjaan on tuotu 2.000 tonnia suomalaista hiekkaa ja sen ylläpidosta vastaa saksalainen asiantuntija Oliver Hoberg. Lippuja tapahtumaan on vielä. Online-tulokset: http://events.horses.nl/2006/helsinki/results/results.htm
Luvassa on huippuluokan esteratsastusta maailmamestari Jos Lansinkin johdolla ja korkeatasoista kouluratsastusta kun suomalaiset ratsukot tavoittelevat 64 % tulosrajan ylitystä O-tuomarin pöytäkirjassa saavuttaakseen osallistumisoikeuden EM-kilpailuun ensi kesänä. Kovatasoisten osallistujienjoukkoon saanut myös tervetulleen lisäyksen Hollannista. Jan-Wout van der Schans, joka voitti Helsingin ensimmäisen World Cup -osakilpailun 20 vuotta sitten tulee mukaan. Oikealla Terhi Stegars, joka hakee EM-kvaalia GP-luokassa hevosellaan Valet. Stegarsilla on mukanaan myös toinen hevonen, jolla hän osallistuu brittiläisen koulutuomarin Stephen Clarken vetämään demonstraatioon vapaaohjelmien ratsastamisesta.
Ratamestari ajattelee hevosten parasta
Guilherme Jorge rakensi ensimmäisen kerran Suomessa Aki Ylänteen avustajana vuonna 1997 Ypäjällä. Nykyisin hän on yksi alansa kysytyimpiä osaajia, kuten myös Ylänne. Jorge rakentaa pääasiassa Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Hän on ollut apulaisratamestarina olympialaisissa Atlantassa 1996, Sydneyssä 2000 ja Ateenassa 2004.
- Pyrin rakentamaan hevosystävällisesti siten, että ratsastajalta vaaditaan radalla enemmän kuin hevosilta. Hevosten kilpailukausi on nykyisin niin vaativa, että on suuri haaste olla pyytämättä niiltä liikaa. Liian vaikean radan rakentaminen on hyvin helppoa. Käytän ensimmäiset päivät hevosiin ja ratsastajiin tutustumiseen, jotta saan sunnuntain maailmancupista mahdollisimman onnistuneen kilpailun, tavoitteeni on saada uusintaan 10-12 ratsukkoa. Turvallisuus on aina mielessäni, ja käytän yksinkertaisia etäisyyksiä esimerkiksi sarjaesteissä. Tärkeä osa turvallisuutta on radan pohja. Täällä se on hyvissä käsissä. Oliver Hoberg on tällä hetkellä maailman arvostetuin pohjaekspertti ja hänen sekä ratatiimin avulla saamme varmasti aikaiseksi edellytykset korkeatasoiselle urheilulle, sanoi Jorge.
Kentän pohja on suomalaista hiekkaa
Oliver Hoberg vieraili Suomessa kesällä tutustumassa Helsingin olosuhteisiin ja hiekkavaihtoehtoihin. Hän tilasi järjestäjältä seoksen, joka nyt peittää Areenan pohjan 50-60 cm kerroksena.
- Perinteinen hiekka on mielestäni hevosystävällisempi pohja kuin uudet keinomateriaalit. Hiekka joustaa ja sallii hevosen kavion kiertyvän myös tiukoissa uusintakaarteissa ja aikaratsastuksissa. Keinomateriaalit tarjoavat kyllä hyvän pidon, mutta esteeltä laskeutuessa hevosen niveliin ja lihaksistoon kohdistuva rasitus on kovempi kuin joustavalla hiekalla, selvitti Hoberg.
Kilpailun aikana Hoberg seuraa käytön, kosteuden, sen haihtumisen sekä verryttelyalueelta tulevan ilmavirran vaikutusta radan pohjaan. Tarvittaessa luokkien välillä pohja hoidetaan hänen ohjeittensa mukaisesti.
Sekä Hoberg että ratamestari Jorge, joka on koulutukseltaan eläinlääkäri, ovat sitä mieltä, että kenttien ja ratsastusalustoiden pohjien vaikutusta hevosten terveyteen on tutkittu tieteellisesti toistaiseksi vielä suhteellisen vähän, mutta kokemuspohjaista tietoa alkaa olla runsaasti. Myös eri ratsastajilla ja hevosilla on omat mieltymyksensä. Toiset hevoset viihtyvät tiukemmalla, toiset kuohkeammalla pohjalla.
Mies, joka ohjaa hevosia äänellään
Ranskalainen hevosmies Jean-Marc Imbert esiintyy taukojen aikana kahden hevosensa kanssa. Hän ei käytä perinteisiä apuja eikä varusteita, vaan ohjaa satulattomia ja päitsettömiä hevosiaan vain äänellä. Hän myös ratsastaa molemmilla hevosilla samanaikaisesti, selässä seisten.
- Hevoseni ovat nyt 8- ja 14-vuotiaat. Peruskoulutukseen kuluu noin kolme vuotta, ihan kuten perinteisessä ratsukoulutuksessakin. Näytöksiin valmentautumiseen hevosten jatko-opintoina kuluu lisäksi viitisen vuotta. Minun lajissani hevosen oppimiskyky on tärkeintä, minulle käyvät kaiken rotuiset, näköiset ja kokoiset hevoset kunhan ne pitävät työstänsä ja oppivat nopeasti, kertoi Imbert.
Hän esiintyy kaikkien päänäytösten tauoilla.
FIM Horse Show:n tiedote:
The good news is there´s no bad news
Näin aloitti Helsinki International FIM Horse Shown johtaja Tom Gordin kansainvälisen lehdistötilaisuuden kisojen aattona. Järjestelyt ovat edenneet ilman takapakkia, ja kaikki huippuratsukot, kuten rankingkakkonen Jessica Kürten ja maailmanmestari Jos Lansink, ovat tulossa. Uusi nimi ratsastajalistalla on Helsingissä 20 vuotta sitten kaikkien aikojen ensimmäisen World Cup -osakilpailun voittanut Wout-Jan van der Schans. Koulupuolella kilpailuun tuo lisäväriä viime viikolla ilmoitettu MM-ratsukko Kristian von Krusenstierna ja hevosensa Wilson.
Hevosten määrä on kaikkien aikojen korkein, yli 200. Ja mitä parasta, suomalaisia ratsastajia esiintyy tänä vuonna radalla uuden huippuratsastuksen kehittämisprojektin myötä yli 70. Tästä joukosta 56 on esteratsastajia.
Saksalaisen pohja-asiantuntijan Oliver Hobergin tarkassa valvonnassa rakennettu kenttä on jo valmiina, samoin kuin aiempia vuosia isompi ja valoisampi verryttelyalue.
- Käytämme paikallista hiekkaa, jonka olen itse valinnut muutama kuukausi sitten. Pohjan rakentaminen aloitettiin maanantaina ja nyt pidämme sen lanaamalla ja kastelemalla parhaassa mahdollisessa kunnossa.
Huomenna se alkaa
Huomenna hevoset käyvät hevostarkastuksessa ennen kuin kisat pääsevät klo 15.00 käyntiin. Torstaina ohjelmassa on 6- ja 7-vuotiaiden hevosten Finaalit ja Radisson SAS Finnish Open & Baltic International 130 cm luokka. Maailmanmestari Franke Sloothaakin
4-5 -vuotiaille ratsuille pitämä Super Star Clinic alkaa arviolta klo 19.00. Illalla areena on vielä auki kansainvälisille ratsukoille, jotka saavat hypätä vapaavalintaisen verryttelyradan.
Yksi kisojen mielenkiintoisimmista suomalaisratsastajista on Saksassa 12 vuoden ajan ammattiratsuttajana opiskellut ja ratsuttajana työskennellyt Terhi Stegars.
- Hienoa olla täällä ja päästä kilpailemaan kisoissa, joissa olen viimeksi 13-14 vuotta sitten pienenä tyttönä käynyt. Silloin ilman hevosta, haaveillen siitä, että joskus täällä itsekin kisaisin.
Stegarsilla on selkeä tavoite. - Toivon, että saan ylitettyä EM-kvaalirajan hevosellani Valetilla, hän toteaa. Tähän vaaditaan yli 64 prosentin pisteet O-tuomari Stephen Clarkelta. Stegars pääsee tekemään yhteistyötä Clarken kanssa lauantaina ennen Kür-luokkaa pidettävässä "Kür-arvostelun salat" -esityksessään. Hallitseva Suomen mestari Nina Pölönen ja kansainvälistä menestystä niittänyt Eevamaria Porthan-Broddell antavat varmasti Stegarsille ja maineikkaille ruotsalaisratsukoille hyvän vastuksen.
Ratamestarin haaste on positiivisella tavalla vaikea
Brasilialainen ratamestari Guilherme Jorge on tyytyväinen kutsustaan Helsinkiin.
- Olen kiitollinen järjestäjille kutsusta. Olin täällä apulaisratamestarina vuoden 1998 finaalissa. On ratsastajillekin mielenkiintoista päästä hyppäämään ratojani yhdessä karsintakilpailussa, kertoo ensi kevään Las Vegasin Finaalin ratamestari.
- Olosuhteet ovat Helsingissä erinomaiset. Pohja on hyvässä kunnossa, kiitos Oliver Hobergin, ja hevoset tulevat varmasti hyppäämään hyvin, mikä tekee minunkin työstäni positiivisella tavalla vaikeampaa.
- Tulen rakentamaan radan, jossa on helposti putoavia esteitä ja muutamia etäisyyksiä, joissa ratsastajan pitää tietää, mitä tekee. Pyrin saamaan World Cup -luokassa 10-12 ratsukkoa uusintaan. Helsingin kilpailussa ratsukoiden taso on erittäin korkea. Suunnittelen radat niin, että alkupäivinä myös kokemattomammat ratsastajat voivat pärjätä, mutta pääluokissa pitää jo osata ratsastaa hyvin päästäkseen kärkeen.
- Pidän aina mielessä sen, ettei kyse ole vain tästä viikonlopusta. Nämä hevoset kilpailevat myös ennen ja jälkeen Helsingin. Ratojen pitää olla vaativia, mutta vain juuri riittävän vaikeita. Osoittaa ratamestarilta todellista taitoa rakentaa rata, joka kysyy ratsukolta vain juuri sen tarvittavan, ei enempää. Liian vaikeat radat kuluttavat hevosten itseluottamusta.
Puhuu hevosten kanssa
Hevosartisti Jean-Marc Imbert saapuu Helsinkiin pitkältä Australian kiertueelta. Maailmankuulu hevostaituri toi mukanaan kaksi hevosta. Päänäytöksissä esiintyvä Imbert on tunnettu kyvystään kommunikoida hevostensa kanssa ilman lihasvoimaa, vain äänensä avulla. - Hevoseni pitävät vauhdikkaista näytöksistä. Välillä niille puhuminen on vain vähän vaikeaa yleisön äänekkäiden aplodien yli, hän velmuilee.
- Käytän työssäni kaiken rotuisia hevosia. Aloitan koulutuksen kolmevuotiaana. Esityksiin hevoset ovat valmiita vasta monen vuoden koulutuksen jälkeen, Imbert kertoo.
Lisätietoja: www.helsinkihorseshow.fi
Etusivun hyppykuva Stal Forstén-Pentti, muut kuvat Marcus Westermark
Uutiset
- 12.12.2024Helsinki International Horse Show´lle merkittävä valtionavustus
- 12.12.2024Ypäjän Hevosopisto tuo kansainvälisen Finnderbyn takaisin – perinteikäs kilpailu hypätään 28. kesäkuuta 2025
- 11.12.2024Veera Salminen toista kertaa ponien kansainväliseen finaaliin
- 8.12.2024Pekka Larsenin muistoa kunnioittaen
- 1.12.2024Valtteri Gundersby ja Clavina Y estehallimestarit 2024
- 30.11.2024Esteratsastuksen BOWA Hallisarja käynnistyi Ypäjällä
- 29.11.2024Ratsastustuntien arvonlisävero nousee 14 prosenttiin
- 28.11.2024Olympialaisten koulujoukkueelle kaksi ehdokkuutta Urheilugaalassa!
- 25.11.2024Nyholm ja Gundersby uudelleen valittiin Ratsastajainliiton hallitukseen
- 24.11.2024Syyskokouksessa palkittiin kymmenen alan ansioitunutta toimijaa