Askellajiratsastuksen PM-kilpailut - Suomelle kaksi PM hopeamitalia

13.8.2024

Askellajiratsastuksen PM-kilpailut Tanskan Herningissä huipentuivat tänään sunnuntaina, kun kaikkien lajien a-finaaleissa ratkottiin Pohjoismaiden mestaruudet. Sekä Miina Sarsama ja Freir fra Kaakkola että Gerda-Eerika Viinanen ja Svala frá Minni-Borg voittivat PM hopeaa.

Miina Sarsama ja Freir fra Kaakkola.

 

Tiedote ja kuvat Islanninhevonen.net

Suomen joukkueesta Miina Sarsama ja Freir fra Kaakkola osallistuivat aamulla gaedingakeppnin B-flokkurin a-finaaliin karsinnan jälkeen kolmannelta sijalta. Freir tuntui jo karsinnassa nauttivan gaedingakeppniradasta ja suorittamisesta siellä. A-finaalissa radalla oli kahdeksan ratsukkoa. Reiska oli heti ensimmäisessä tölttiosiossa hyvin energinen ja sai hyvät pisteet. Kaikki kolme osiota näytetään molempiin suuntiin, joten vaikka finaali on rankka, niin hevosilla on aina suunnanvaihdossa sekä pisteiden annon aikana mahdollisuus hengähtää käynnissä. 

Seuraava osio oli ravi ja siinä ratsukon tuntevat saattoivat nähdä, että Reiskalla oli niin sanotusti meno päällä. Taitavasti Miina sai kuitenkin Reiskan ratsastettua ja suoritus oli hyvä ilman rikkoja, mutta vauhti oli hieman toivottua hitaampi, mikä hieman pisteitä. Viimeinen osio, lisättyä tölttiä, oli parasta Reiskaa. Tulenpunainen ori ihastutti niin yleisön kuin tuomarit. Gaedingakeppnissa arvosteluasteikko on 5-10 kolmen desimaalin tarkkuudella. Lisätystä töltistä Reiska sai yhdeltä tuomarilta jopa 8.9! 

Askellajien lisäksi arvostellaan vilja (engl. willingness) ja muoto ratsastettaessa (engl. forme under rider). Näistä Freir ja Miina saivat pisteitä 8.6-8.8. Finaalin voitto ratkesi lopulta vain 0.004 erolla. Islantilanen Eyvar ja Gudmar olivat siis hiuksen hienosti parempia ja Freir ja Miina voittivat PM hopeaa! 

Miina oli finaalin jälkeen todella iloinen!

“Oli ihan huikeaa ratsastaa ensimmäistä kertaa gaedingakeppnifinaalissa! Freir oli ihan liekeissä ja olen erittäin tyytyväinen, että saimme tehtyä ehjän suorituksen todella hyvällä fiiliksellä. Kaiken lisäksi saavutimme myös ensimmäisen PM-mitalimme, mikä tuntuu tietenkin ihan uskomattoman hienolta!”

Muutaman tunnin päästä siirryttiin passiradalle valmistautumaan P2 speed passiin. Suomalaisratsukoita osallistui tähän vauhdikkaaseen 100 m passiin kolme. Senioreista Desirée hevosellaan Nikulás juoksivat hyvän ajan 8,91 ja sijoittuivat PM 10.

Nuorissa Veera ja Hekla saivat ensimmäisellä juoksulla ajan 9,01, mutta paransivat toisella juoksulla lopulliseksi ajakseen 8,55 ja saavuttivat PM 7. sijan.

Gerda-Eerika Viinanen ja Svala frá Minni-Borg.

Toinen nuori ratsastaja Gerda-Eerika eli Kerttu pienellä valkoisella Svalalla lähtivät Speed passiin päättäväisinä. Aiempina päivänä tyylipassi ja pitkä passijuoksu menivät rikoille, koska Svala oli liian innoissaan passiradalle tullessaan. Speed passissa Kerttu sai Svalan innon valjastettua passiin ja he saivatkin kaksi onnistunutta juoksua. Ensimmäisen juoksun Kerttu kertoi ottaneensa hieman varman päälle, mutta toiseen juoksuun laittoi kaiken likoon. Ja tämä kannatti! Pieni ja tuulennopea Svala juoksi vastatuuleen todella hyvän ajan 7,93. Aika oli nuorten toiseksi paras ja kaikkien ikäryhmien viidenneksi nopein. Kerttu ja Svala saavuttivat siis PM hopeaa!

“Hankaluuksien jälkeen on erityisen hyvä mieli, että saatiin näin erinomainen onnistuminen kovatasoisessa seurassa!”, iloitsi kerttu passihymysuin palkintojenjaon jälkeen. 

Suomalaisia myös muissa rooleissa

PM-kilpailuissa nähtiin suomalaisia muissakin tehtävissä kuin hevosten kanssa radalla. Varustetarkastustiimissä toimi Islannissa asuva suomalainen FEIF-tuomari Ann Winter ja Sport -suorituksissa tuomarina toimi FEIF-tuomari Anna Andersén. Lisäksi niin Miinan GDYB ja Kertun P2 palkintojenjaossa mitalit voittajien kaulaan pujotti Suomen Islanninhevosyhdistyksen puheenjohtaja Silvia Ufer. 

PM-kilpailut olivat erittäin onnistuneet kaikilta osin. Järjestelyt, kisapaikka, talli- ja tarha-alueet toimivat hyvin. Vaikka sää koettelikin parina päivänä, niin yleistunnelma pysyi hyvänä niin joukkueissa kuin suuressa vapaaehtoisten joukossa. Suomen maajoukkueenjohtajat Juha Kontio, Magnús Jónsson ja Pia Ralli luotsasivat joukkuetta koko viikon ja kehuivat erityisesti joukkuehenkeä.

“Meillä oli joukkueessa mukana kokeneita maajoukkueratsastajia sekä groomeja, jotka kaikki toimivat yhdessä hyvänä tiiminä kisaviikon ajan. Kaikki kannustivat toisiaan ja auttoivat jos tarvetta oli. Tästä joukkueesta ja sen saavutuksista voi olla ylpeä!”, hehkuttivat joukkueenjohtajat sunnuntaina kisojen päätyttyä. 

Kisojen kaikki tulokset löytyvät IceTest NG sovelluksesta tai nettisivuilta: https://ticker.icetestng.com 

Maajoukkueen kuulumisia voit seurata:
Facebookissa Suomen Askellajiratsastuksen maajoukkue ja
Instagramissa @sihymaajoukkue