Askellajiratsastuksen Suomenmestaruudet 2024 ratkottiin Ypäjällä

15.7.2024

Askellajiratsastuksen Suomenmestaruuskilpailut tarjosivat jännitettävää viikonlopulle. Tuloksena saimme monta uutta Suomenmestaria.

 

 

Perjantai 12.7. – Pistejuhlaa ja ensimmäiset finaalit

Kilpailut alkoivat luokan T1 karsinnoilla. Luokassa näytetään hidasta tölttiä, temponvaihteluita sekä lisättyä tölttiä. Luokan korkeimmat pisteet 7,00 saavutti nuori ratsastaja Miina Sarsama orilla Freir fra Kaakkola. Senioreiden luokassa karsinnan jälkeen johdossa oli Katariina Koskela Kvikur frá Nautabúin (6,27) kanssa ja junioreiden kärjessä oli Saara Aahos Lordi frá Hvolsvellillä (5,87).

 

Katariina Koskela Kvikur frá Nautabúin

 

Päivän kovatasoisin karsinta nähtiin luokassa T2, jossa ratsukko esittää vapaavalintaista tempoa, hidasta ja rauhallista tölttiä sekä lopuksi suunnanvaihdon jälkeen tölttiä vapain ohjin. Kärkipaikan senioreiden karsinnassa otti Veera Sirén Viktor frá Reykjavíkilla. He saavuttivat myös kilpailuiden tähän asti korkeimmat karsintapisteet 7,47 vahvalla ja energisellä suorituksellaan.

”Päivän T2 suoritus oli hyvä, mutta parannettavaakin jäi kovasti. Mukavaa on kuitenkin, että Viktorin kehitys on nousujohteista lajissa. Se kilpailee toista kauttaan T2-luokassa ja olemme lähes jokaisessa kilpailussa onnistuneet parantamaan suoritustamme. Erityisesti tämä lämmittää mieltä Viktorin ollessa perheemme kasvatti. Pitkäjänteinen ja ahkera työ kantaa hedelmää”, Veera iloitsi.

Senioreiden karsinnassa nähtiin useita korkeatasoisia suorituksia, joten odotettavissa oli erittäin jännittävä A finaali sunnuntaina. Junioreista karsinnan jälkeen johdossa oli Riina Aahos Strokkur fra Fagerbackalla (5,87) ja nuorista Veera Niemi Steina fra Kaakkolalla (5,83).

Perjantaina tehtiin myös vauhdikas hyppäys passiradalle, kun P2 speedpassin mestaruudet jaettiin. Luokassa otetaan aika 100 metrin matkalla, juoksuja on kaksi ja nopein yksittäinen aika ratkaisee.

Torstai-illan tyylipassin mestarit hallitsivat tänäänkin, nuorissa voittoon kiisi Gerda-Eerika Viinanen Svala frá Minni-Borgilla ajalla 8,14 sekuntia. ”Kilpailut ovat meidän osalta alkaneet erittäin hyvin ja olen tyytyväinen suorituksiin tähän mennessä. Kausi on ollut hieman haastava, mutta on palkitsevaa kun pääsee takaisin taas meidän normaaliin vauhtiin ja suorittamiseen”, Kerttu totesi.

Senioreissa voittoon juoksi Oona Ylipuranen Yngvi från Ålebylla (8,60 sek). Oona oli tyytyväinen päivään: ”Hevonen tuntui energiseltä ja homma handlattiin toiseen juoksuun kunnialla. Tuplavoitto haastavan hevosen kanssa tuntuu erityisen hyvältä.”

 

Oona Ylipuranen ja Yngvi från Ålebylla 

 

Ryhmäluokat jatkuivat neli- ja viisikäyntiluokkien kaikkien ikäryhmien yhteisillä karsinnoilla. Viisikäynnin F3 finaaliin sunnuntaina lähti johdossa Heini Lindqvist ja Framför frá Helgatúni (5,23). Nelikäynnissä V3 paalupaikkaa karsinnan jälkeen piti seniori Jenni Mustonen Björk vom Lindenhofilla (5,53).

Juniorit ja nuoret ratsastajat ehtivät päivän päätteeksi ratsastaa jo oman A-finaalinsa, jossa kirkkaimmat lajimestaruusmitalit pokkasivat nuori ratsastaja Heini Lindqvist ja Sædís frá Mið-Fossum (5,57) sekä juniori Tuukka Linnake ja Ára-Diana fra Hesthúsi Metz (5,17).

Senioreiden ryhmäluokan T5 lajimestaruus jaettiin A-finaalissa, jonka voittoon ratsasti Anna Kyllönen omakasvatillaan Kiljan fra Auvilalla (6,06). ”Olen voitosta ikionnellinen ja kiitollinen, että hevonen palautui vuoden takaisesta sairastumisesta ja on nyt parempi kuin koskaan. Tästä iso kiitos Pilville ja Gummille, joiden tuella on hevosta ja ratsastajaa viety eteenpäin”, Anna iloitsi.

Päivän päätteeksi senioreiden ryhmäluokkafinaalin T6 lajimestaruuteen tölttäsi Mari Väyrynen Kunnas Heimur frá Austurkotilla pistein 6,25 tasaisellä suorituksella.

 

Lauantai 13.7. – Suomenennätys ja viimeiset karsinnat

Gerda-Eerika Viinanen ja Svala frá Minni-Borg tekivät sen taas! Suomen ennätys P1 250 metrin passijuoksussa kaikissa ikäryhmissä kirjataan nyt heidän nimiinsä aikaan 22,82 sekuntia. Entisen ennätyksen alle kiisivät myös Veera Niemi ja Hekla frá Viðarbrekku (23,20). Kertun ja Veeran huippuajat rinta rinnan juostuna olivat upea huipennus kisapäivälle. ”Ennätys oli ihan odottamatonta, lähdettiin hakemaan vain varmaa juoksua. Kiitos myös juoksuparille Veeralle”, Kerttu riemuitsi juoksun jälkeen.

 
Gerda-Eerika Viinanen ja Svala frá Minni-Borg

 

Aamulla ratsastettiin viimeisten yksilöluokkien karsinnat. Nelikäynti V1-luokassa näytetään käyntiä, ravia, laukkaa, hidasta ja lisättyä tölttiä. Kaikkien ikäryhmien korkeimpiin karsintapisteisiin 6.60 ratsasti Miina Sarsama Freir fra Kaakkolalla. ”Olen tyytyväinen tämän päivän suoritukseen sekä erityisesti käyntiin ja laukkaan. Muutenkin Reiska suoritti tosi hyvin pienestä ratsastajan epävarmuudesta huolimatta. Hyvällä fiiliksellä huomisiin finaaleihin!”, Miina tiivisti päivän tunnelmat. Senioreissa johdossa finaaliin lähtevät Mari Väyrynen-Kunnas ja Heimur frá Austurkoti (6.40). Junioreiden kärkipaikan jakavat Lilja Kontio ja Dásemd frá Traðarholti sekä Anette Korhonen ja Hrísla från Stenholmen (5.30).

 

Miina Sarsama ja Freir fra Kaakkola

 

Iltapäivällä ratkottiin tukku B-finaaleja, joiden voittaja saa halutessaan osallistua myös A-finaaliin. Senioreiden V1 B-finaalin voittivat Kati Summa Ranta ja Gammur frá Hvammi valttinaan erityisesti hieno laukka. Viisikäynnissä F1 ratsukko esittää tölttiä, käyntiä, ravia, laukkaa ja kaksi kertaa passia yhden kierroksen pitkillä sivuilla. Kärkisijan senioreissa karsinnan jälkeen jakavat Laura Nyström ja Jenni Kurki suomikasvateilla Gilda fra Stenkullagård ja Nellika fra Sommarbo pistein 6.20. ”Parempi fiilis eilisen hieman penkin alle menneen tölttisuorituksen jälkeen. Otettiin varman päälle suoritus ja haettiin takaisin hyvä fiilis ja keveys”, Jenni kertoi suorituksen jälkeen. Luokan B-finaalissa iltapäivällä ratkaistiin nuorten mestaruus, jonka nappasi Linnea Sandfors Lilja fra Åkernäsillä. Karsinnan jälkeen kärjessä olleet Aava Andersén ja Randver fra Friðarnesi saivat kotiinviemisiksi hopeaa. B-finaalin voitti Katharina von Freymann Kastanía fra Stenkullagårdilla ja hän lunasti siis paikan sunnuntain A-finaaliin.

Senioreiden töltti T1 B-finaalin voiton veivät Laura Nyström ja Gilda (5.89). Laura oli tyytyväinen tulokselliseen päivään: ”Aamun 5-käyntiin lähdin tekemään tasaisen varmaa suoritusta ja siinä onnistuttiin hyvin. Gilda tuntui radalla aiempiin päiviin verrattuna rennommalta ja sama fiilis säilyi myös töltin B-finaalissa.” Junioreiden ja nuorten yhdistetyn finaalin voittoon kiiruhti Viivi Kallio Kyndill frá Lytingsstöðumillä (5.61).

Lajimestaruudet jaettiin lauantaina junioreille ja nuorille luokassa T5. Voitot korjasivat kotiin Lindqvistin sisarukset, Helmi ja Girla från Storön (5.39) junioreissa ja Heini ja Sædís frá Mið Fossum (5.06) nuorissa. Koko Lindqvistin perhe saapui kisoihin Ahvenanmaalta. ”Matka hevosten kanssa meni hyvin ja kannatti tulla!”, ratsastajat hymyilivät palkintojenjaon jälkeen.

 

Anna Kyllönen ja Kiljan fra Auvila, Kuva Aura Kari

 

Sunnuntai 14.7. – Palkintosadetta A-finaaleissa

Kilpailujen päätöspäivä alkoi vauhdilla, kun Gerda-Eerika Viinanen ja Svala frá Minni-Borg varmistivat Suomenmestaruutensa nuorten luokassa juostessaan P1 250 metrin passissa vain 0,06 sekunnin päähän tuoreesta Suomen ennätyksestään 22,82. Ratsukko kilpailee viimeistä vuotta nuorten ikäryhmässä, ja mikäpä olisi komeampi päätös tälle aikakaudelle kuin tripla eli kaikkien kolmen SM-passilajin voitto.

Senioreissa puolestaan P1-voiton veivät Annika Kyrklund ja Flipi frá Haukholtum ajalla 25,45 sekuntia. P3 150 metrin passissa nuorten lajimestaruus meni Camilla Eskolalle ja Maisa fra Dynumille.

Passijuoksujen jälkeen siirryttiin ovaaliradalle A-finaalien pariin. Töltti T2-luokassa painotus on vapain ohjin ratsastettavassa osiossa, jonka pisteet kerrotaan kahdella ja näin ollen muodostavat puolet luokan kokonaispisteistä. Finaalissa vaikeusaste nousee entisestään, kun radalla on yhtä aikaa useampia hevosia. Jännittävän senioreiden finaalin voittajaksi kruunattiin Arnella Backlund ja Dýri frá Hrafnkelsstöðum 1 (7.13), jotka vakuuttivat erityisesti varmalla vapain ohjin -osiolla. ”Upea fiilis, en ihan uskaltanut edes odottaa näin hyvin mennyttä suoritusta. Uuden hevosen kanssa on paljon uutta opittavaa joten nyt tuntuu todella hyvältä”, Arnella hymyili. Nuorten luokassa voiton korjasivat kotiin Maija Iloniemi ja Teitur fra Sólbrekku (5.96) ja junioreissa Riina Aahos ja Strokkur fra Fagerbacka (5.63).

 

Arnella Backlund ja Dýri frá Hrafnkelsstöðum

 

Töltti T1-finaaleissa karsinnan jälkeen johdossa olleet ratsukot pitivät sijoituksensa kaikissa ikäryhmissä. Tämän vuoden mestarit ovat juniori Saara Aahos ja Lordi frá Hvolsvelli (5.61), nuori Miina Sarsama ja Freir fra Kaakkola (7.00) ja seniori Katariina Koskela ja Kvikur frá Nautabúi (6.67). Katariinan edellisestä T1-mestaruudesta, joka sekin tuli mustalla orilla, ehti kulua 20 vuotta. ”Tuntuu ihan huikealta!”, hän iloitsi finaalin jälkeen. 

Tölttimestarit Saara (6.00) ja Miina (6.07) ratsuineen veivät voitot myös junioreiden ja nuorten nelikäynnin V1-finaaleissa. Nuorten finaali päättyi tasapisteisiin Miinan ja T2-voittaja Maijan välillä. Ensimmäistä sijaa ei jaeta, joten tasatilanteessa tuomarit päättävät voittajan jo antamiinsa pisteisiin perustuen äänestämällä ja tällä kertaa lopputuloksena oli Miinalle päivän toinen mestaruus. Senioreiden voiton vei Mari Väyrynen-Kunnas Heimur frá Austurkotilla erikoisvahvuutenaan hieno käynti. ”Viime kausi jäi meiltä väliin ja ollaan otettu tämä kausi rauhallisesti hevosen ehdoilla. Se on kannattanut ja olen tästä työvoitosta todella iloinen”, tyytyväinen Mari kertoi kultamitali kaulassaan.

Viisikäynti F1-luokassa tuplakertoimella lasketaan töltin ja passin pisteet, joten onnistuminen näissä askellajeissa on todella tärkeää. Usein sijoitukset ratkotaan vasta viimeisessä passiosiossa. Näin kävi tänäänkin senioreiden finaalissa, jonka lopuksi voittajaksi julistettiin Laura Nyström ja Gilda fra Stenkullagård (6.76).

 

Laura Nyström ja Gilda fra Stenkullagård

 

Päivän mittaan ehdittiin jakaa myös viimeiset lajimestaruudet. V3 senioreiden nelikäynnin voiton korjasi Jenni Mustonen Björk vom Lindenhofilla (5.83), ja F3 viisikäynnissä voittajina palkittiin nuori Heini Lindqvist ja Framför frá Helgatúni (4.39) sekä seniori Katharina von Freymann ja Fold frá Þjóðólfshaga 1 (5.22). Katharina pääsi luokassa finaaliin kahdella hevosella ja valitsi Foldin. Voitokkaan finaalin jälkeen hän oli varsin tyytyväinen valintaansa.

Kombinaatiopalkintoihin lasketaan mukaan viisikäyntikombinaatiossa viisikäynti, tölttiluokka ja passiluokka, nelikäyntikombinaatiossa nelikäynti ja tölttiluokka, ja ryhmäkombinaatiossa lajimestaruusryhmäluokista joko neli- tai viisikäynti ja tölttiluokka. Nämä palkinnot jaetaan usemmiten vain arvokisoissa tai muissa suuremmissa kilpailuissa. Kombinaatiovoitot viisikäynnissä veivät tänä viikonloppuna nimiinsä seniori Laura Nyström ja Gilda sekä nuori Aava Andersén ja Randver fra Friðarnesi. Nelikäyntikombinaatiossa parhaat olivat seniori Arnella Backlund ja Dýri, nuori Miina Sarsama ja Freir sekä juniori Saara Aahos ja Lordi. Ryhmäluokkakombinaatiovoittajina palkittiin seniori Anna Kyllönen ja Kiljan fra Auvila, nuori Minni Halkola ja Stirnir frá Sandá sekä juniori Tuukka Linnake ja Ára-Diana frá Hesthúsi Metz.

Hyvän ja harmonisen ratsastuksen palkintojen saajat päättävät tuomarit. Tämä arvostettu palkinto jaettiin seniori Mari Väyrynen-Kunnakselle, nuori Gerda-Eerika Viinaselle ja juniori Anette Korhoselle.

Kilpailuorganisaatio kiittää kaikkia ratsukoita, toimihenkilöitä, yleisöä ja yhteistyökumppaneita lämpimästi kilpailujen mahdollistamisesta! Jännitettävää riittää tosin edelleen, kun siirrymme seuraamaan vastavalitun maajoukkueemme matkaa Tanskassa järjestettäviin PM-kilpailuihin

Täydelliset tulokset: LINKKI