Aura Vasama – ”Olen kokonaisvaltaisesti omistautunut tähän”

22.10.2024

Aura Vasama on yksi ratsastuksen mielenkiintoisimmista nuorista nimistä. Lahtelaislähtöinen esteratsastaja on vasta 21-vuotias, mutta hyppäsi jo viime viikonloppuna Oslon maailmancupissa uransa ensimmäisille maailmancupin sarjapisteille. Hän on Helsinki Horse Show´ssa tänä vuonna ainoa maailmancupin luokkaan tähtäävä suomalaisratsastaja luottoratsullaan Canto Brunolla.

Aura Vasama ja Canto Bruno. Kuva HIHS Satu Pirinen.

 

Vasama kilpaili Helsingin kansainvälisissä luokissa jo viime vuonna, mutta ei hypännyt maailmancupia. Tänä viikonloppuna hänen tavoitteensa on maailmancupissa ja Vasama jatkaa Länsi-Euroopan liigan kauttaan Helsingin jälkeen Alankomaista käsin.

Canto Bruno tuli hänelle kaksi vuotta sitten, ja Aura on ottanut kaikki askeleensa kohti tätä tasoa juuri sillä.

”Minulla on Callen kanssa erilainen fiilis radalla, kuin muiden hevosten kanssa. Sen kanssa voin miettiä vain suoritusta, se on jo todistanut niin monta kertaa olevansa luottamuksen arvoinen”, kuvailee Aura Vasama.

”Olen tehnyt Callen kanssa kaiken ensimmäistä kertaa. Pystyn tarvittaessa tukeutumaan siihen, eikä sille tarvitse opettaa mitään. Se opettaa minua.”

 

Kuva Heidi Lammi.

 

Vasama lähti 18-vuotiaana Lahdesta 140 cm tason junioriratsastajana Alankomaihin Vincent Voornin tallille. Suomessa hän valmentautui siihen asti Henrik Ehnroothin valmennuksessa.

”Lukion aikaan mietin, että nyt pitäisi päättää, mitä seuraavaksi tekee. Lähteäkö kansainväliselle tasolle vai jäädäkö Suomeen. On hankala samaan aikaan sekä opiskella että ratsastaa, pitää tehdä valinta, multitaskaaminen ei toimi.”

Valintaansa hän ei ole katunut, ja uravalinta on selkeytynyt vuosien aikana. Voornin tallilla Weertissä on paljon muitakin nuoria ensimmäistä kertaa pois kotoaan.

”Olemme vähän toisenlainen ratsastava perhe. Vincentiltä saa aina apua ja tukea, kuten hänen vaimoltaankin. Siellä on hyvä tukiverkosto.”

Voornin valmennus on ollut nousujohteista, mistä kertoo myös Vasaman kansainvälinen tuloskehitys. Valmennus on kokonaisvaltaista ja kattavaa. Tallilla opitaan ratsastuksen ohessa hevostaitoja ja lukemaan hevosia. Voorn tai apuvalmentaja ovat aina mukana isommissa kisoissa. He käyvät yhdessä myös kokeilemassa uusia hevosia.

Vasamalla on seitsemän hevosta, joista kolme on jo kokeneempaa ja neljä nuorempaa. Hän kilpaileekin niillä eri tason kilpailuissa eri viikonloppuina. Pitkäaikainen hevosenhoitaja Jenni Lindefors on ollut mukana pitkään, ja suomalaiset tekevät hommat yhdessä.

”En sano, että tämä olisi ainoa keino, mutta hevosten määrä ja valmennuksen laatu ovat isossa osassa kehittymistäni. Muulla tavalla tulosten saavuttamisessa saattaa kestää kauemmin. Keräämäni rutiini jatkuvasti ammattilaisen silmän alla auttaa valtavasti.

Vasama on myös täysin omistautunut valmentautumiselle ja kilpailemiselle.

”Olen kokonaisvaltaisesti omistautunut tähän. Ei ole paljon muuta kuin hevosia. Se vaatii halua oppia, tietynlaista nöyryyttä, kuuntelemista, mitä ihmiset haluavat sinulle opettaa.”

Kilpailupäivä alkaa aikaisin aamulla

Pääluokkiin hän valmistautuu hallikaudella rennoin rutiinein. Aamuratsastus on yleensä aikaisin aamulla, Oslossa hän oli Callen selässä kello 6.30.

”Ratsastin 35-40 minuuttia, minkä jälkeen Calle meni takaisin talliin, ja ratsastin muut hevoset. Hyppäsin siellä yhden luokan ennen maailmancupia. On kiva päästä kerran rinkiin hyppäämään pienempää luokkaa.”

Rataan hän tutustuu ensin yhdessä valmentajansa kanssa ja toisen kerran yksin keskittyen. Radan hän käy yleensä mielessään läpi myös verryttelyssä. Ja sitten radalle.

Suorituksen jälkeen Vasama ravailee hetken hevosellaan, jonka jälkeen on aika analysoida suoritusta Voornin kanssa.

”Jos rata ei ole mennyt ihan putkeen, hän odottaa vähän pidempään, ennen kuin käymme sen yhdessä läpi”, naurahtaa Vasama.

Isoimmat radat ovat Vasamalla edelleenkin muistissa.

”Kyllä minä ne kaikki muistan ulkoa. Ne ovat minulle sen verran iso juttu vielä. Illalla on myös vielä melkoinen adrenaliiniryöppy, joka pikkuhiljaa laantuu.”

Helsingissä Vasama tähtää erityisesti kauden toiseen maailmancupin osakilpailuun eli Longines FEI Jumping World Cup™ -luokkaan sunnuntaina 27.10. klo 14.00. Kansainväliset luokat alkavat Helsingissä perjantaina. Kotimaiset luokat alkavat keskiviikkoaamuna klo 10.00.

38. Helsinki Horse Show: www.helsinkihorseshow.fi
Ohjelma 2024: LINKKI