EM-Riesenbeck - Emma Kanervalle ja Ville Vauriolle tunteikas päivä – joukkue vasta 14:sta
7.9.2023
Suomen koulujoukkueen ankkuri Emma Kanerva ja Greek Air tekivät joukkuekilpailussa Grand Prix´ssa Riesenbeckin EM-kilpailuissa tuloksen, joka jäi alle heidän normaalin tasonsa. Ratsukko aloitti raviohjelman erittäin vahvasti, mutta laukkaohjelmassa Greek Air oli jännittynyt, ja jännittyneisyys purkautui kalliina virheenä laukanvaihtosarjassa. Myös toisessa laukkapiruetissa oli takkuilua. Lopputulos oli 71,040 prosenttia ja ratsukko jäi 34. tilalle.
”Arvokilpailut eivät taida olla minun juttuni”, huokaisi Emma Kanerva suorituksen jälkeen.
Riesenbeckissä kisa-areena on tiivis, katsomot ovat ja tunnelma on 30 asteen helteessä sähköinen.
”Greek jännittyi radalle mennessä, kun yleisö antoi aplodeja edelliselle ratsukolle.”
”Tunsi radalla pysähdyksessä ja peruutuksessa, että se jännittää. Se ryntäsi eteenpäin, kuten se jännittyneenä tekee. Laukassa se käpertyi itseensä”, kertoo Emma Kanerva suorituksestaan.
Kanervan lähtiessä suoritukseensa oli Suomen mahdollisuus saada joukkuekilpailussa Pariisin olympialaisiin riittävä sijoitus jo mennyt. Kanerva lähti hakemaan paikkaa 30 parhaan joukkoon ja Grand Prix Specialiin. Nyt semifinaalipaikka jäi saavuttamatta kovatasoisessa kilpailussa, jossa virheisiin ei ollut varaa.
Greek Air pääsee EM-kilpailun jälkeen pienelle lomalle ja Saksassa asuva Kanerva jatkaa sen jälkeen kvaalitulosten tekemistä olympiarankingia varten vuoden loppuun asti. Hänellä on myös kaksi muuta gp-tason hevosta, Feldrose ja Mist of Titanium, jotka kilpailevat jo heti tulevina viikkoina.
Joukkueen toinen ratsukko oli Ville Vaurio G-Starilla. Hän pääsi tekemään EM-debyyttinsä 34-vuotissyntymäpäivänään. Myöskään G-Star ei ole vielä kilpaillut tällä tasolla, ja nousi gp-tasollekin vasta vuoden alussa.
Lahjakas ratsukko teki ohjelmassaan paljon erinomaisia osuuksia, mutta pisteitä laskivat alun 70 prosentin tasolta 67,981 prosenttiin ”Staran” pään heittelyn vuoksi käyntiosuuksilla ja ravissa passagessa ja piaffessa. Vaurio ei osannut sanoa tarkempaa syytä epätavalliselle rauhattomuudelle. Ratsukon sijoitus oli 50. lopputuloksissa.
”Hevonen oli ihan hyvin minun kanssani ne hetket, kun se ei heitellyt päätään. En tiedä, että häiritsikö joku kärpänen. Siinä meni valitettavan paljon pisteitä. Laukkaohjelma oli ehjä ja fiilis oli ihan hyvä. Mutta kalliiksi meni varmasti [pään heittely]”, kertoi hieman pettynyt Ville Vaurio heti suorituksen jälkeen.
”Stara oli tänään paras, mitä sen on ollut kisaverkassa ja paras mitä sen on ollut radalla, jos ei laske sitä. En vielä tiedä, miltä se näytti ulospäin.”
”Pisteiden valossa ei kovin hyvä debyytti, mutta pystyin ratsastamaan ihan normaalisti siellä itse, ja tuntui, että se oli ihan samanlainen kisa, kuin kaikki muutkin. En tiedä mitä voisin tehdä toisin. Joskus minulla on sellainen olo, että voi kun voisin mennä uudestaan, mutta ei nyt.”
”Nyt varmaan alkaa helpottaa, hetken kun minä nollaan ja otan lapset syliin. Nyt kun tämä on ohi, niin loppuviikon nautin. Nyt tämä on ollut tähän asti sellaista perusahdistusta”, naurahtaa Vaurio.
Iso-Britannialle kultaa
Joukkuekilpailun voitti Iso-Britannia, jolla oli kaksi ratsastajaa, Charlotte Dujardin ja Imhotep sekä Charlotte Fry ja Glamourdale, jotka tekivät yli 81 prosentin tulokset. Joukkueessa ratsastivat myös Carl Hester Famella ja Gareth Hughes Classic Briolincalla.
”Lopussa olin erittäin tunteellinen. Ehkä se johtuu siitä, että olen äiti, hormonit tiedäthän. Imhotep antoi minulle niin upean tunteen radalla. Se on vasta 10 vuotta ja tehnyt vasta vähän gp-ratoja. Se tulee areenalle ja suorittaa kuin se olisi tehnyt sitä koko elämänsä. Aivan kuin se olisi kuten nämä vanhemmat 14-15-vuotiaat hevoset”, kertoo maaliskuun alussa äidiksi tullut Charlotte Dujardin nuoresta tähdestään.
”Se tuntui niin helpolta, vaikka ei vielä täydelliseltä. Tiedän kuitenkin, että hevosella on vielä niin paljon annettavaa, vaikka sen on kehityttävä voimapuolella. En pysty vielä tekemään kaikkea niin tasapainossa kuin haluaisin. Siksi teen asiat sille mukavammin ja helpommin. On upeaa ratsastaa tuollainen rata. Mielestäni se oli juuri sitä, mistä kouluratsastuksessa on kyse.”
Brittiratsut elävät hevosen elämää
Dujardinin Imhotep asuu yötkin laitumella toisen hevosen kanssa. Se auttaa pitämään energisen hevosen rauhallisena ja tyytyväisenä myös kilpailuissa. Joukkuekaveri ja Dujardinin yhteistyökumppani Carl Hester kertoo, että hän on lähtöisin saarelta, jossa hevoset asuivat ulkona, eikä ratsastusvarusteitakaan aina löytynyt. Hänen mielestään on täysin normaalia pitää kisahevosia laitumella ja toisten hevosten seurassa aina, kun se sopii hevoselle. Moninkertaiselle kultamitaliratsu Valgerolle se ei sopinut.
"Valegro ei voinut olla laitumella läpi yön, koska se oli jo valmiiksi niin lihava", naurattaa Hester toimittajia lehdistötilaisuudessa. Mutta jatkaa, "luulen, että se on meidän hevostemme ja menestyksemme takana", viittaa hän kisahevostensa luonnonmukaiseen elämään.
Toiseksi joukkuekilpailussa sijoittui Saksa, jonka ankkuri, mestaruutta puolustava Jessica von Bredow-Werndl voitti TSF Daleralla luokan 84,612 prosentin tuloksella. Tanskalle jaettiin pronssimitalit. Kolme jaossa ollutta maapaikkaa Pariisiin lunastivat Itävalta, Belgia ja Espanja, jotka olivat sijoilla 7-9. Suomi jäi joukkuekilpailussa 14. tilalle.
Grand Prix -luokan 30 parasta ratsukkoa jatkaa siis henkilökohtaiseen mitalikilpailuun, Grand Prix Speciaaliin, josta vielä 18 parasta jatkaa vapaaohjelmaan musiikilla eli küriin. Kouluratsastuksessa ei kuitenkaan nähdä enää suomalaisratsukoita.
Pararatsastajat kilpailevat jälleen perjantaina, nyt joukkueohjelmassa. Molempien luokkien yhteen laskettujen tulosten perusteella kahdeksan parasta ratsukkoa kustakin ryhmästä jatkaa lauantain finaaliin, vapaaohjelmaan musiikilla. EM-kilpailuista ei ole mahdollista saada henkilökohtaisia rankingpisteitä paralympialaisia varten. Suomen joukkue hakee paikkaa Pariisin paralympialaisiin vielä vuoden loppuun asti auki olevan rankingin perusteella muissa kansainvälisissä kilpailuissa.
Tulokset 7.9. EM-Riesenbeck, Saksa
Kouluratsastus, Grand Prix, lopputulokset, lähti 69, sijoittui 16
1) Jessica von Bredow-Werndl / TSF Dalera BB, GER 84,612
2) Charlotte Dujardin / Imhotep, GBR 82,422
3) Charlotte Fry / Glamourdale, GBR 81,258
4) Nanna Skodborg Merrald / Blue Hors Zepter, DEN 78,556
5) Carl Hester / Fame, GBR 78,540 %
…34) Emma Kanerva / Greek Air, FIN 71,040
… 50) Ville Vaurio / G-Star, FIN 67,981
…53) Anna Tallberg / Grevens Zorro, FIN 67,222
…69) Yvonne Österholm / Ironman H, FIN 66,972
Täydet tulokset: LINKKI
Joukkuekilpailu, Grand Prix, lopputulokset, 16 maata
1) Iso-Britannia 242,220 % (Charlotte Dujardin / Imhotep, Charlotte Fry / Glamourdale, Carl Hester / Fame, Gareth Hughes / Classic Briolinca)
2) Saksa 239,674
3) Tanska 228,727
...14) Suomi (Yvonne Österholm / Ironman H ja Anna Tallberg / Grevens Zorro, Ville Vaurio / G-Star, Emma Kanerva / Greek Air) 206,241
Täydet tulokset: LINKKI
FEI European Championships Riesenbeck 2023
Aikataulu, muutokset mahdollisia: LINKKI
Lähtölistat ja tulokset: LINKKI
Järjestäjä: https://riesenbeck2023.com/en/
Kilpailua voi seurata nettistriimiltä: https://www.clipmyhorse.tv/en_EU/onair
Suomen EM-joukkueet Riesenbeckissä
Kouluratsastus
Emma Kanerva, 38, sijoitus maailmanlistalla 25:s
Greek Air
12, ZfDP-ruuna (isä I.P.S. Gribaldi, emä Flybaboo Air, emän isä Florestan I), kasvattaja Gerd Kuest, omistajat Emma Kanerva ja Gerd Saborowski. Grand Prix´n ennätystulos 74,130 %. Viides kerta EM-kilpailuissa, kolmet MM-kilpailut ja yhdet olympialaiset, Lontoon, jossa 22. Greek Air oli 7-vuotiaiden MM-kilpailuissa 15. 2018. Herningissä 22. GP ja 26. Specialissa 2022.
Anna Tallberg, 27, rk 236
Grevens Zorro
13, DWB-ruuna (Blue Hors Zack, Grevens Lucca, Blue Hors Hertug), kasvattaja Svend Skov Poulsen & Dorrit Greve, omistajat Nissala Oy & Ritva Vähäkylä & Tero Vähäkylä. Grand Prix´n ennätystulos 72,826 %. Ensimmäiset EM-kilpailut. Ollut U25 ja nuorissa ratsastajissa EM-kisoissa 2015, 2017 ja 2021. Mukana MM-joukkueessa Herningissä 2022.
Ville Vaurio, 33, rk 104
G-Star
12, KWPN-ruuna, (Delatio, Revanche, IPS Krack C), kasvattaja H. Rongen, omistaja Sannan Heppahommat Oy. Grand Prix´n ennätystulos 70,522 %. Pohjoismaiden ja Suomen mestari 2023.
Yvonne Österholm, 43, rk 92
Ironman H
10, KWPN-ori (Bordeaux, Zartina, Harmony´s Rousseau), kasvattaja J.A.M. Murkmans, omistaja UCAS Ab. Grand Prix´n ennätystulos 71,213 %.
Valmentaja Rien van der Schaft
Joukkueenjohtaja Tanja Takkula
Joukkueen eläinlääkäri Eamon McLaughlin
Pararatsastus
Laura Kangasniemi, 23, ryhmä IV, rk 29, Tuusula
Goldprins
8, SWB-ruuna (Goldberg, Paradis, Raphael), kasvattaja Ann Charlotte Blomberg Andersson, omistaja Sagatec Oy.
Jonna Aaltonen, 43, ryhmä V, rk 22, Hyvinkää
Laxton For U
8, SWB-ruuna, kasvattaja Ugglarps Gård, omistaja Team Dressage for You.
Valmentaja ja joukkueenjohtaja Janne Bergh
Maria Colliander toimii tuomarina kouluratsastuksessa ja Marjukka Manninen on tuomariston varajäsen pararatsastuksessa.
Koulu- ja pararatsastuksen aikataulut
Perjantai 8.9.
Kouluratsastus
klo 11.00 henkilökohtainen, Grand Prix Special, 30 lähtijää
klo 18.00 mitalien jako
Pararatsastus
klo 9.45 joukkue, ryhmä V
klo 10.12 Jonna Aaltonen ja Laxton For U
klo 14.00 joukkue, ryhmä IV
klo 14.45 Laura Kangasniemi ja Goldprins
Lauantai 9.9.
Kouluratsastus – EM-kisojen välipäivä
Pararatsastus
klo 9.30 vapaaohjelma, ryhmä III, 8 lähtijää
klo 11.00 vapaaohjelma, ryhmä II, 8 lähtijää
klo 12.30 vapaaohjelma, ryhmä I, 8 lähtijää
klo 14.30 vapaaohjelma, ryhmä V, 8 lähtijää
klo 16.00 vapaaohjelma, ryhmä IV, 8 lähtijää
klo 17.30 henkilökohtaisten mitalien jako
Sunnuntai 10.9.
Kouluratsastus
klo 14.30 vapaaohjelma musiikilla, 18 lähtijää
klo 18.30 henkilökohtaisten mitalien jako
Aikataulu, muutokset mahdollisia: LINKKI
Koulu- ja pararatsastus Riesenbeckissä lukuina
- 70 ratsukkoa
- 23 maata
- 16 maata joukkuekilpailussa
- 7 ratsastajaa henkilökohtaisessa kilpailussa
- kolme joukkuepaikkaa jaossa Pariisin olympialaisiin
- olympiapaikan ovat jo saaneet Herningin MM-kilpailuissa vuonna 2022 Tanska, Iso-Britannia, Saksa, Ruotsi ja Alankomaat, ja Puola C-ryhmästä.
- joukkuemestaruutta puolustaa Saksa ja henkilökohtaista kultaa sekä Grand Prix Specialissa että kürissä saksalainen Jessica von Bredow-Werndl ja TSF Dalera BB.
- pararatsastukseen osallistuu 61 ratsukkoa
- pararatsastajat on luokiteltu viiteen ryhmään, I-V
- ryhmän päättää koulutuksen saanut luokittelija ratsastajan toimintakyvyn perusteella
- luokittelun avulla kilpaileminen pyritään tekemään mahdollisimman tasavertaiseksi
Uutiset
- 12.12.2024Helsinki International Horse Show´lle merkittävä valtionavustus
- 12.12.2024Ypäjän Hevosopisto tuo kansainvälisen Finnderbyn takaisin – perinteikäs kilpailu hypätään 28. kesäkuuta 2025
- 11.12.2024Veera Salminen toista kertaa ponien kansainväliseen finaaliin
- 8.12.2024Pekka Larsenin muistoa kunnioittaen
- 1.12.2024Valtteri Gundersby ja Clavina Y estehallimestarit 2024
- 30.11.2024Esteratsastuksen BOWA Hallisarja käynnistyi Ypäjällä
- 29.11.2024Ratsastustuntien arvonlisävero nousee 14 prosenttiin
- 28.11.2024Olympialaisten koulujoukkueelle kaksi ehdokkuutta Urheilugaalassa!
- 25.11.2024Nyholm ja Gundersby uudelleen valittiin Ratsastajainliiton hallitukseen
- 24.11.2024Syyskokouksessa palkittiin kymmenen alan ansioitunutta toimijaa