Paris 2024 - Emma Kanerva ja Henri Ruoste valittu Pariisin olympialaisiin

1.7.2024

Suomen Olympiakomitea tiedotti tänään, että myös kouluratsastajat Emma Kanerva ja Henri Ruoste kuuluvat Suomen olympiajoukkueeseen Pariisissa. Kanerva on 39. tuoreimmalla maailmanlistalla, ja Ruoste 46. Molemmilla on kaksi vaihtoehtoa kisahevoseksi. Kanervan hevonen on ensisijaisesti kokenut arvokisakävijä Greek Air, kun taas Ruoste valitsee todennäköisesti vielä vähän kilpailleen, mutta äärimmäisen lahjakkaan Tiffanys Diamondin. Koulujoukkueen kolmas ratsastaja nimetään Olympiakomitean viimeisessä valinnassa 8.7.

Emma Kanerva ja Greek Air. Kuva Hanna Heinonen.

 

”Se on nyt oikeasti todella totta! Onhan se ihan mahtavaa, ei sitä usein tulla valituksi olympialaisiin”, riemuitsee Emma Kanerva hyvin alkanutta heinäkuuta.

Uransa toisiin olympialaisiin valmistautuva Kanerva saavutti Suomelle maapaikan vuoden vaihteessa. Lontoon olympialaisissa vuonna 2012 hän oli 22. hevosellaan Sini Spirit. 13-vuotiaan Greek Airin kanssa hän on kilpaillut jo MM-kilpailut ja kahdet EM-kilpailut.

”Greek on ollut koko ajan vahvempi, vaikka onkin kiva, että on kaksi hevosta melkein samalla viivalla. Pidän molemmat kunnossa loppuun asti”, kertoo Kanerva hevosistaan Greek Airista ja Suomessa kasvatetusta Mist of Titaniumista.

Molemmilla hevosilla oli palauttava viikko viimeisen kilpailun jälkeen kesäkuussa. Nyt ne ovat palailemassa takaisin normaaliin ylläpitävään treeniin.

”Hienosäätöä pidetään yllä, että avut, kuten puolipidätteet, menevät perille. Muuten pidämme hevoset hyvällä tuulella.”

Emma Kanerva ratsastuskouluoppilaana Hyvinkäällä.

Kanerva, 38, aloitti uransa Hyvinkään Ratsastuskeskuksessa ja oli Hyvinkään Urheiluratsastajien jäsen. Sieltä hän nousi riviratsastajien joukosta ratsastuksenopettaja Riitta Holopaisen ja hevosten omistaja Monica Brotherukselta huomioon lahjakkuutensa ja asenteensa takia. Kisaura alkoi ratsastuskoulun hevosilla ja ratsutettavilla hevosilla.

Vuonna 2005 Kanerva muutti Saksaan työskennelläkseen ammattiratsastajana. Hän vietti lyhyen ajan Iso-Britanniassa, mutta muutti pian takaisin Saksaan. Tällä hetkellä hän työskentelee ammattiratsuttajana Gert Saborowskin tallilla Stadessa.

Uran toinen olympiapaikka on vaatinut paljon.

”Se on vaatinut pitkää työtä, ei vain viime vuodelta vaan useiden vuosien takaa. Ja päämäärätietoista harjoittelua ja valmentautumista. Kovaa työtä. Tunteja satulassa.”

Lontoosta on aikaa yli kymmenen vuotta, ja Kanerva on ehtinyt muuttua ratsastajana.

”Varmasti todella paljon. Olen kokeneempi ja ehkä vähän järkevämpi ja rauhallisempi. On tullut todella paljon kokemusta ja lisää rutiinia kilpailutilanteista ja hevosten kanssa. Uusi hevosia on koulutettu ja tutustuttu. Luulen, että kokemus on kasvanut vuosi vuodelta.”
 

Henri Ruoste ja Tiffanys Diamond. Kuva Digishots.

 

”Olympialaiset on se kaikkein isoin juttu varmasti kaikille urheilijoille”

Myös Henri Ruoste on toista kertaa matkalla olympialaisiin. Hän valitsee hevosekseen todennäköisesti 12-vuotiaan tamman Tiffanys Diamond. Se aloitti kilpailemisen kansainvälisellä Grand Prix -tasolla vasta toukokuussa, mutta on vakuuttanut kaikki tasaisen varmoilla ja laadukkailla, päälle 72 prosentin suorituksillaan.

“Pariisin olympiapaikan saavuttaminen on upea asia ja kunnia. Mestaruuskilpailu on aina mestaruuskilpailu, ja olympialaiset on se kaikkein isoin juttu varmasti kaikille urheilijoille. On todella hienoa päästä osallistumaan sekä toivottavasti rakentamaan hyvää alustaa kohti tulevaisuutta ja esimerkiksi seuraavia olympialaisia”, iloitsee Henri Ruoste.

Henri Ruoste uran alkuvaiheilla Petteri-ponin kanssa.

Turusta kotoisin oleva Ruoste, 42, on aloittanut ratsastuksen ala-asteikäisenä Paimion ratsastuskoulussa ja Markku Mäkisen tallilla Raisiossa. Ruosteen seura on Turun Seudun Ratsastajat.

Ruoste muutti Saksaan vuonna 2001 työskennellen ratsuttajana. Hänkin asui jonkin aikaa Iso-Britanniassa. Nykyisin Ruoste asuu Mendenissä, Saksassa Senta-puolisonsa kanssa, ja pariskunnalla on yksi lapsi. Heillä on oma talliyritys Gut Bertingloh, jossa koulutetaan, kilpailutetaan ja myydään hevosia sekä valmennetaan. Myös Senta kilpailee kansainvälisesti.

“Tiffyn” kanssa olen nyt kilpaillut viimeisen reilun kuukauden aikana ja se olisi mielestäni mielenkiintoisempi valinta, vaikka se onkin kokemattomampi. Jos nyt ajattelee seuraavia olympialaisia, niin se on varmasti hevonen tulevaisuutta varten siinä mielessä. On tietysti mahtavaa, että molemmat ovat menneet hyviä tuloksia ja on kiva lähteä kummalla tahansa Pariisiin”, ajattelee Ruoste hevosistaan Tiffanys Diamondia ja Quentano 2:sesta.

Olympialaisiin Henri Ruoste valmistautuu samalla tavalla kuin muihinkin kilpailuihin.

“Kilpailuohjelma ei muutu, vaikka ollaankin olympialaisissa, eikä myöskään ohjelman suorittaminenkaan. Se on vain se kilpailun kulissi, joka on isompi ja se kaikki siinä ympärillä. Ennen kilpailua tehdään pitkälti perusasioita ja normaalia työtä sekä katsotaan, että hevosilla on kaikki hyvin fyysisesti”, tiivistää Ruoste.

 

Kolmas ratsastaja ja vararatsastaja valitaan 8.7.

Joukkueen kolmas ratsukko ja vararatsukko nimetään Olympiakomitean 8.7. valinnassa. Tämä siksi, että yhden ehdolla olevan ratsastajan hevonen ei ole saanut kansainväliseltä ratsastajainliitolta FEI:ltä valintakelpoisuutta hallinnollisista syistä. Asian selvitys on vielä kesken, ja tieto saadaan FEI:ltä tämän viikon aikana.

Kaikki kouluhevoset siirtyvät 24.7. Haras de Jardyyn aivan Versaillesin liepeille ”Pre Campiin”. Siitä hevosten on helppo siirtyä seuraavalla viikolla annetussa aikataulussa ja ilman ruuhkia Versaillesiin kisatalleihin.

Lue lisää: Kouluratsastus Pariisin olympialaisissa
Suomen Olympiakomitean uutinen 1.7. Suomen olympiajoukkue täydentyi – Pariisiin valittiin 12 uutta urheilijaa
Olympiajoukkuetta täydennetään viimeisen kerran 8.7. Suomen olympiajoukkueen urheilijat Pariisi 2024 -kisasivuilta. 

 

Veera Manninen (vas.) ja Sanna Siltakorpi. Kuva Hanna Heinonen.


Historialliset viisi ratsastajaa Pariisin olympialaisiin

Pariisin olympialaisiin on jo aiemmin nimetty kenttäratsastajat Sanna Siltakorpi ja Veera Manninen. Suomella on ollut aiemmin näin iso joukkue ratsastuksessa viimeksi 1950-luvulla. Myös Pariisin paralympialaisiin on lähdössä ensimmäistä kertaa historiassa parakouluratsastusjoukkue.

 

Ratsastuksen lajien aikataulut
XXXIII olympialaiset, Château de Versailles, Pariisi, Ranska

27.-29.7. kenttäratsastus
30.7.-4.8. kouluratsastus
1.-6.8. esteratsastus

Kouluratsastus
28.7. 1. hevostarkastus
30.7. Grand Prix (ensimmäiset 30 ratsukkoa)
31.7. Grand Prix (toiset 30 ratsukkoa)
3.8. Grand Prix Special, joukkuefinaali (10 parasta joukkuetta)
3.8. Joukkuemitalit
4.8. 2. hevostarkastus
4.8. Grand Prix vapaaohjelma (18 parasta Grand Prix´stä)
4.8. Henkilökohtaiset mitalit

Pariisin olympialaisten sivutLINKKI
Suomen Olympiakomitean kisasivutLINKKI   
Paralympiakomitean kisasivutLINKKI  
Kansainvälisen ratsastajainliiton FEI:n kisasivutLINKKI
Château de VersaillesLINKKI