Hepalle Heila - Hippoksen uudistettu jalostusjärjestelmä julkaistu
18.4.2018
Tiedote: Suomen Hippos ry
Hepalle Heila - Hippoksen uudistettu jalostusjärjestelmä julkaistu
Hevosjalostuksen työkaluksi Suomen Hippoksessa kehitetty Heila-jalostusjärjestelmä edustaa suomalaista innovaatioteknologiaa parhaimmillaan. Täysin samanlaista sovellusta hevosjalostuksen tueksi ei ole muualla maailmassa.
Suomessa syntyi vuonna 2017 lähes 3.000 varsaa. Ennen kuin näin pitkällä oltiin, tarvittiin tamma ja ori. Suomen Hippoksen jalostusosasto ja IT-osasto ovat kehittäneet koko maailmassa ainutlaatuinen innovaation, hevosten jalostusjärjestelmä Heilan. Sen avulla tammanomistaja pystyy määrittelemään, millaista oritta hän etsii tammalleen, ja sitä kautta millaisen varsan haluaa tehdä. Heilassa voi nimittäin valita jopa 20 ominaisuutta, joilla tamman potentiaalisia sulhasia etsitään. Riippuen onko kyse ravurista tai ratsuhevosesta, oritta etsittäessä voidaan valita mm. koko, ikä, voittosumma, juoksuennätys, jalostusindeksi ja monia muita isäoriille toivottuja ominaisuuksia. Järjestelmässä voidaan myös valita mitä oriita toivotaan sulhasen sukupuuhun, - ja mitä oriita ei toivota. Heilaa kehitetään koko ajan ja siihen lisätään uusia valintakriteerejä. Jatkossa on tulossa lisää myös kansainvälistä informaatiota.
Heilan vuonna 2017 julkaistu ensimmäinen versio toteutettiin Suomen Hippoksen toteuttaman Hevoskasvatuksen sähköiset palvelut -hankkeen aikana, johon rahoitus saatiin Maa- ja metsätalousministeriöstä Maaseudun kehittämisrahastosta (Makera).
Merkittävä apu suomenhevosten jalostukseen
Erityinen merkitys Heila-järjestelmällä on oman kansallisrotumme suomenhevosen jalostuksessa. Suomenhevosten kanta on suhteellisesti pieni ja rajattu, ja sukusiitosprosentti uhkaa nousta liian korkeaksi. Uusi jalostusjärjestelmä antaa työkaluja tammanomistajalle orivalinnan pohjaksi, ettei oriin ja tamman sukulaisuus ole liian läheinen.
- Olen erittäin ylpeä siitä, että talon sisällä olemme kyenneet luomaan jotain näin hienoa ja tarpeellista. Suomalaiset hevoskasvattajat tekevät arvokasta työtä, ja meidän päämäärämme Hippoksessa on tukea heitä siinä työssä kaiken tavoin. Heila on työkalu kaikille hevoskasvattajille ja kehitetty nimenomaan heidän avukseen, toteaa Hippoksen jalostusjohtaja Minna Mäenpää.
– Suurin kiitos kuuluu jalostusinformatiikko Susanna Backille ja ohjelmistokehittäjä Jukka Ylitalolle, jotka vastaavat Heilan kehityksestä.
Hippoksessa kehitetty sovellus
- Kyllähän tämä ihan vallankumouksellinen sovellus on, kertoo Hippoksen tietohallintopäällikkö Jukka Niskanen ja jatkaa:
- Täällä Hippoksessa on vastattu kehitystyöstä ja suunnittelusta, pääosin omin voimin. Tämä on rakennettu omaksi sovelluksekseen Heppa-järjestelmästä, mutta tämä käyttää Heppa-järjestelmän tietokantaa. Tekniset ratkaisut ovat edistyksellisiä, tämä oli meidän ensimmäinen mobiili edellä toteutettu skaalautuva järjestelmä. Haku sekä laskenta ovat erittäin nopeita, juuri edistyksellisten ratkaisujen avulla. Ja tämä järjestelmä on räätälöitävissä myös muille alan toimijoilla, esimerkiksi kieliskaalautuvuus on otettu jo automaattisesti huomioon.
Hevonen koskettaa yli puolta miljoonaa suomalaista
Uusi Heila jalostusjärjestelmä merkittävä askel koko suomalaista hevosalaa ajatellen. Sillä voidaan parantaa hevosten perinnöllistä laatua ja vahvistaa koko hevostalouden elinkeinotoimintaa. Hevonen koskettaa harrastuksen tai elinkeinon kautta puolta miljoonaa suomalaista. Suomen 75 000 hevosella ja ponilla on tärkeä rooli työllistäjänä, maaseudun ja kaupunkien raja-aitojen kaatajana, suomalaisten liikuttajana sekä hyvinvoinnin turvaajana kuntouksen ja hevosterapian kautta. Hevoset toimivat myös maisemanhoitajina ja luonnon monimuotoisuuden ylläpitäjinä laiduntaen myös ruoantuotantoon soveltumattomilla alueilla. Hevosala on merkittävä työnantaja Suomessa. Sen parissa tekee töitä noin 15 000 henkilöä osa- tai kokoaikaisesti.
Tiedotetta päivitetty 18.4. klo 14.35 pidemmällä saadulla sisällöllä
Uutiset
- 12.12.2024Helsinki International Horse Show´lle merkittävä valtionavustus
- 12.12.2024Ypäjän Hevosopisto tuo kansainvälisen Finnderbyn takaisin – perinteikäs kilpailu hypätään 28. kesäkuuta 2025
- 11.12.2024Veera Salminen toista kertaa ponien kansainväliseen finaaliin
- 8.12.2024Pekka Larsenin muistoa kunnioittaen
- 1.12.2024Valtteri Gundersby ja Clavina Y estehallimestarit 2024
- 30.11.2024Esteratsastuksen BOWA Hallisarja käynnistyi Ypäjällä
- 29.11.2024Ratsastustuntien arvonlisävero nousee 14 prosenttiin
- 28.11.2024Olympialaisten koulujoukkueelle kaksi ehdokkuutta Urheilugaalassa!
- 25.11.2024Nyholm ja Gundersby uudelleen valittiin Ratsastajainliiton hallitukseen
- 24.11.2024Syyskokouksessa palkittiin kymmenen alan ansioitunutta toimijaa