Hevosen hyvinvointi FEI:n yleiskokouksen keskiössä
14.11.2024
Hevosten hyvinvointi oli yksi pääkeskustelunaiheista kansainvälisen ratsastajainliiton, FEI:n, yleiskokouksessa Abu Dhabissa 11.-13.11. Suomesta kokouksessa olivat läsnä Ratsastajainliiton hallituksen puheenjohtaja Marjukka Manninen ja toiminnanjohtaja Jukka Koivisto.
FEI:n kesällä 2024 julkaisema ”Equine Welfare Strategy” -toimintasuunnitelma sisältää lähes 40 kohtaa, kuten hevosten valmennus, ratsastus ja varusteet, fyysisen ja henkisen stressin tunnistaminen, ”muut 23 tuntia” ja hevosen kilpailukyvyn varmistaminen. Tämän vuoden aikana on otettu käyttöön 13 hyvinvointistrategian kohtaa.
Hevosen hyvinvointistrategian tavoitteena on parantaa FEI:n alaisten hevosten hyvinvointia sääntöjen, ohjeiden, koulutusohjelmien ja erilaisten aloitteiden avulla. Tavoitteena on kunnioittaa hevosten luonnollisia tarpeita kansainvälisessä hevosurheilussa, edistää maailmanlaajuista sitoutumista hevosten hyvinvointiin ja varmistaa, että hevoset saavat ansaitsemaansa hoitoa ja kunnioitusta. FEI on myöntänyt eläinlääketieteen tutkimusrahaston lisäksi miljoona euroa hevosten hyvinvointia koskevan toimintasuunnitelman toteuttamiseen.
”FEI:ssä on tehty pitkäjänteistä ja moniammatillista, tutkimustyöhön ja faktoihin perustuvaa työtä hevosten hyvinvointiin liittyen. Pidän tärkeänä sitä, että katsantokanta pysyy laajana ja kokonaisvaltaisena. Asiat konkretisoituvat askel kerrallaan. Meillä Suomessa ja muuallakin on tärkeä edetä yhtenäisenä rintamana samanaikaisesti. ”, sanoo Marjukka Manninen.
”Olemme Suomessa aktiivisesti mukana FEI:n viitoittamalla tiellä. Olemme perustaneet hevosen hyvinvointi -työryhmän, avanneet sähköisen ilmoituskanavan, toimihenkilöitämme toimii kansainvälisellä tasolla monissa tehtävissä jakaen uusinta tietoa ja toimintatapoja kansalliselle tasolle. Koulutamme ja informoimme aktiivisesti alan yrittäjiä, harrastajia, kilparatsastajia, toimihenkilöitä ja kilpailunjärjestäjiä. Suomessa tehdään hevosen hyvinvointiin ja eläinlääketieteeseen liittyvää tutkimus- ja innovointityötä monella saralla. Me hevosalan toimijat teemme vahvaa yhteistyötä alan edunvalvonnassa.”
Manninen jatkaa edelleen työtään FEI:n Solidary Committeessa EEF:n (Euroopan ratsastajainliitto) edustajana. Komiteaa johtaa FEI:n presidentti Ingmar de Vos.
”Komitea päättää merkittävästä määrästä projekteja, joilla viedään lajia eteenpäin kestävällä tavalla. Myös Suomi on saanut sieltä rahoitusta matkaratsastuksen toimihenkilöiden kouluttamiseen. Keskustelimme yleiskokouksessa FEI:n toiveesta laajentaa kyseistä projektia pohjoismaalaiseksi.”
Käyttöönotettuja käytäntöjä
- Kansallisten liittojen pitäisi tulevaisuudessa toimittaa FEI:lle hevosen ruumiinavauksen pöytäkirja, jos hevonen on kansallisissa kilpailuissa loukkaantunut tai sairastunut kuolettavasti.
- Kaikissa ratsastuksen lajeissa on nyt mahdollista kilpailla ilman kannuksia.
- Esteratsastuskilpailuissa puheenjohtajatuomari on voinut vuodesta 2022 alkaen omalla päätöksellään hylätä ratsukon suorituksen, jos se on hevosen ja/tai ratsastajan hyvinvoinnin ja/tai turvallisuuden kannalta paras vaihtoehto. Kenttäratsastuksessa oikeus on ollut jo pidempään. Käytäntöä ollaan harmonisoimassa kaikki lajeihin. Viime vuonna se lisättiin sääntöihin parakoulu ja matkaratsastuksessa ja valjakkoajossa.
- Kansallisia liittoja kannustetaan raportoimaan vuosittain dopingtestausten ja positiivisten tapausten kokonaismäärät FEI:lle. FEI julkaisee niiden pohjalta testausten kokonaismäärät. Tulosten pohjalta on mahdollista kehittää hevosten hyvinvointia.
- FEI:n kilpailujärjestäjien hallintajärjestelmä ”Key Event Requirements System”, joka keskittyy hevosten ja ihmisten hyvinvointiin ja turvallisuuteen, lääkintäpalveluihin ja kilpailuolosuhteisiin. Tapahtuman toimihenkilöt raportoivat sen perusteella FEI:lle. Järjestelmä on nopeuttanut ja tehostanut huomattavasti tapahtumaseurantaa.
- FEI:n Horse App ja tietokanta auttavat FEI:n alaisten hevosten terveyden seurannassa ja jäljittämisessä. Appin avulla kerätään tilastoa hevosten loukkaantumisista ja ratsastaja ja omistajamuutoksista. FEI:n suunnittelema hevosten digitaalinen passi on sekin suunniteltu seuraamaan ja analysoimaan hevosen koko elinkaarta.
- Kohtalokkaista ja kuolemaan johtaneista tapaturmista kerätään tilastotietoa, jonka avulla päästään kehittämään hevosen hyvinvointiin vaikuttavia asioita. Kenttäratsastuksen maastokokeessahan on otettu käyttöön esimerkiksi voimakkaasta etujalkojen osumasta laukeavat turvakannattimet, joiden avulla on saatu vähennettyä onnettomuuksia.
- Hevosen hyvinvointikeskus FEI:n Horse Welfare Hub, tarjoaa hevosen hyvinvointiin liittyviä kursseja, kuten ruokinta, talliolosuhteet, matkustaminen ja eettisyys ja hyvinvointi. Sivustolta löytyy myös tutkimustietoa.
- FEI on rahoittanut hevosen hyvinvointiin liittyviä, päätöksentekoa tukevia tutkimuksia, joita esitellään sivustolla. Tällä hetkellä on käynnissä useita tutkimuksia, kuten hevosen suuontelon terveys, ja kuolaimen ja ratsastustavan vaikutus suun terveyteen.
- Sähköinen ilmoituskanava, johon voi ilmoittaa hevosen kaltoinkohtelusta tai muista epäkohdista. Ratsastajainliiton keväällä käyttöön otetulle sähköiselle ilmoituskanavalle on tullut tänä aikana vajaat 40 yhteydenottoa, joista muutama on johtanut eläinsuojeluilmoitukseen.
Ensi vuoden aikana lanseerattavat uudistukset
FEI:n TackAppin eli varusteappin välityksellä on mahdollista varmistaa omassa lajissa sallitut varusteet. Appin sisällön kehittämiseen otetaan mukaan oma varustetyöryhmä. Työn alla on protokolla turparemmien oikeanlaisesta käytöstä eri lajeissa. Turparemmien vaikutuksen arviointiin on kehitteillä työkaluja. Eri lajeissa sallittuja kuolaimia ollaan selkeyttämässä. Kouluratsastuksen kankikuolainten käyttöön ollaan ottamassa kantaa.
Equestrian Charter eli hevosurheilun peruskirja halutaan käyttöön ja toteutettavaksi kaikissa jäsenmaissa. Sen allekirjoittaja tunnustaa kunnioittavansa ja arvostavansa yhteistyötä hevosten kanssa hevosen ehdoilla, ja ymmärtävänsä ja kohtelevansa hevosta fyysisenä, sosiaalisena ja psyykkisenä kokonaisuutena.
Hevosten väärinkäyttöä ja huonoa kohtelua halutaan suitsia monella tavalla, kuten
- sähköinen ilmoituskanava
- mallisääntöjen kirjoittaminen ja niiden integrointi kansallisten liittojen sääntöihin
- kovempien rangaistusten käyttöönotto
- hevosten hyvinvointitapausten ilmoittaminen CAS:iin (urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin)
- hevosen hyväksikäytön uudelleen määritteleminen, myös kilpailujen ulkopuolella.
Hevosen fyysistä ja henkistä stressiä käsittelevää koulutusmateriaalia päivitetään, ja käyttöön otetaan uutta materiaalia. Tähän työhön saadaan apua uudelta alan asiantuntijalta.
FEI:n henkilöstöä ja toimihenkilöitä koulutetaan vastuulliseen toimintaan ottamalla käyttöön esimerkiksi ”Five Domains for Sport Horses” eli ”urheiluhevosen viisi terveyden tukipilaria”. FEI:lle nimetään hyvinvoinnin vastuuhenkilö, ja jokaisella osastolla nimetään hevosen hyvinvoinnista vastaava henkilö.
Eläinlääkäreiden ja tarvittavien toimihenkilöiden oikeuksiin arvioida hevosen kilpailukelpoisuutta tulee sääntömuutos niin, että tarkasteluoikeus koskee koko hevosta. Tammikuuhun 2025 on suunnitteilla työpaja, jossa tarkastellaan Fitness to Compete -ohjelmaa eli hevosen kykyä kilpailla -ohjelmaa.
Suunnitteilla olevassa eläinlääketieteen edustajien seminaarissa keskustellaan siitä, kuinka hevosten kilpailukuntoa pystytään arvioimaan ja kontrolloimaan. Hevoseläinten kiellettyjen aineiden luetteloa ja aineiden valitsemisperusteita siihen arvioidaan mahdollisesti uudestaan.
Lisätään monilla eri tavoin siirtymistä tutkimusperäisen tiedon hyödyntämiseen eri toimijoiden keskuudessa, eri asiantuntijaryhmien yhteistyön kehittäminen ja mahdollisesti käyttäytymistieteiden asiantuntijan liittämistä FEI:n eläinlääkintäkomiteaan.
Eri toimijoille ollaan ottamassa käyttöön parhaiden käytäntöjen tarkastuslistaa, johon sisältyisi kysymyksiä, kuten onko hevosella noudatettu rokotusohjelmaa, tarkastetaanko hevosen hampaat vuosittain, onko hevosella palautumis- ja lepojaksoja kilpailujen väleissä?
Estehevosten riskien kartoittamisohjelmassa perehdytään estehevosten kilpaurien pituuksiin, siihen vaikuttavien syiden osoittamiseen. World Breeding Federation for Sport Horses on aloittamassa omaa tutkimustaan este-, koulu- ja kenttähevosten urien profiloinneista ja pituuksista.
Eläinlääkäri ja SRL:n hevosen hyvinvointi -työryhmän puheenjohtaja Liisa Harmo on tyytyväinen FEI:n tekemään tutkimustyöhön ja päätöksiin. Hän kaipaa FEI:ltä kuitenkin edelleen kannanottoa hevosten kilpailumäärien ja matkustusmatkojen kuormittavuuteen.
”Olemme jo pitkään keskustelleet kansainvälisesti eläinlääkärien kesken siitä, että kaipaamme FEI:ltä tutkimustietoa ja ohjeistusta siihen, millaisia palautumisjaksoja ja mahdollista kilpailumäärien rajoittamista hevoset tarvitsevat. Palautumisjaksojen pituus pitää suhteuttaa kilpailujen määrään, tiheyteen ja kilpailumatkojen pituuteen ja kuormittavuuteen. Nyt tärkeää asiaa vasta sivuutetaan muutamassa kohdassa”, toteaa Liisa Harmo.
FEI:n tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu myös riippumattoman neuvoa-antavan komitean perustaminen ja liikennelainsäädäntö arvioimaan hallinnoimaan mm. hevoskuljetusten pituutta ja tiheyttä.
Vielä aloittamatta hevosen hyvinvointia koskevalla asialistalla ovat:
- hevosen hyperfleksio/rollkur
- eettiset valmennusmenetelmät
- ratsastuksen Code of Conduct käytännesäännöt
- videosimulaatiokoulutus
- hyvien mallien käyttöönotto kilpailukyvyn tunnistamisessa
- 5 domains -kehityskohdat
- hevosen hyvinvoinnin viestintästrategia.
Tutustu FEI:n hevosen hyvinvointi -strategiaan: https://inside.fei.org/fei/equine-welfare/
Ratsastajainliiton hevosen hyvinvointi -työryhmä: https://www.ratsastus.fi/koulutus/hevosen-hyvinvointityoryhman-uutisia/
Uutiset
- 15.11.2024Pohjoismaiden ja Baltian mestaruudet 25.-29.6.2025 Ypäjällä
- 14.11.2024Ainutlaatuinen kansainvälinen tapahtuma yhdistää ratsastusalan ammattilaiset ympäri maailman
- 13.11.2024Hevosen loimi lämmittää mutta voi myös aiheuttaa kipua
- 12.11.2024EQPro-sarjan parhaat nuoret kouluhevoset palkittiin Ypäjällä
- 6.11.2024Syyskokouksessa tietoa SRL:n säästötoimista ja korotusesitys jäsenmaksuun
- 4.11.2024Emma Kanerva ratsasti ennätyspisteet olympiafinaalissa – nyt ehdolla Sykähdyttävimmäksi Urheiluhetkeksi!
- 30.10.2024Pariisin olympiahevonen Glamouralinen on yksi suosituista Kummihevosista
- 27.10.2024Robert Whitakerille maailmancupin voitto Helsingissä - Aura Vasama pisteille
- 27.10.2024Andrea Nilsson ja INDY ES Pohjola Diamond Openin voittoon
- 27.10.2024Jone Illi loisti Helsingissä – Julien Anquetin nappasi voiton International Medium Tourilta