Hevosen hyvinvointi omistajan vastuulla

1.6.2010

Hyvinvoiva Hevonen -kampanja tiedottaa:

Vastuu hevosen hyvinvoinnista on omistajan harteilla

Hevonen on yhä suositumpi vapaa-ajan kumppani sekä ratsain että rattailla. Yhä useammat ovat myös kiinnostuneita hankkimaan oman hevosen. Vanha hevosmiestaito alkaa olla katoavaa kansanperinnettä ja kysyntä hevosenpitoon liittyvään tietoon ja taitoon on suuri.


Vesi vilvoittaa mukavasti kuumana päivänä. Kuva Anu Iivanainen.

Hevosenomistaja on avainhenkilö hevosen hyvinvoinnin turvaamisessa. Lainsäädännön silmissä hevonen katsotaan omaisuudeksi, ja periaattessa jokainen saa tehdä omaisuudellaan mitä haluaa. Elävän eläimen kohdalla tämä ei tietenkään ole edes teoriassa mahdollista, vaan hevosenpitoa säädellään monilla laeilla ja asetuksilla.

Mitkään säädökset eivät kuitenkaan korvaa hevosenomistajan paneutumista hevoseensa ja sen hoitoon. Tiedon ja käytännön taitojen opetuksen tarve lisääntyy sitä mukaa, kun uusia hevosenomistajia tule alalle.

Ravihevosen omistaja on yhä useammin tavallinen palkkatyössä käyvä kaupunkilainen, jolla ei ole varsinaista hevostaustaa. Siinä missä isoisä laitteli hevosiaan kotona, vie tämän päivän poika hevosensa useimmiten ammattivalmentajalle. Tällöin omistajan ei välttämättä tarvitse ymmärtää hevosten käyttäytymisestä tai käsittelystä mitään, vaan valmentaja hoitaa hevosen päivittäiset rutiinit.

Usein ravihevonen hankitaan isommalla porukalla yhteisomistukseen. Ravihevosen pitäminen ammattivalmennuksessa on kallista, ja kimppahevosella pääsee hevosenomistamisen makuun pienemmällä panoksella.

Ratsastusharrastuksen on löytänyt alati kasvava joukko aikuisia naisia. Myös ratsuharrastajien joukossa oman hevosen hankkiminen on yhä suositumpaa. Aloittelevan ratsunomistajan paras vakuutus on viedä hevonen asiantuntevalle täysihoitotallille, jossa hevosen päivittäisestä hoidosta huolehtii asiansa osaava tallinpitäjä. Sekä hevosen että omistajan elämä ja harrastaminen sujuvat huomattavasti kivuttomammin asiantuntijan valvovan silmän alla.


Nurmi rapsuttaa selkää mukavasti.

Oman kotitallin perustaminen houkuttelee monia, mutta hanke on erittäin vaativa mitä tulee lakeihin ja säädöksiin puhumattakaan hevosen pitoon ja hyvinvointiin liittyvistä asioista. Tallinpito vaatii todella vankkaa kokemusta, tietoa ja taitoa. Hevosenpito on myös erittäin kallista, joten taloudelliset resurssit on harkittava tarkkaan ennen hankkeeseen ryhtymistä. On erittäin tärkeää, että hankittava hevonen sopii tehtäväänsä. Hevosen täytyy olla perusterve ja oikein koulutettu.

Hyvä hevosenomistaminen ei ole kiinni puitteista. Vaatimattomissakin oloissa hevosen on hyvä olla, mikäli ympäristö on sille turvallinen ja lajinmukainen. Eläinsuojelulaissa ja hevosia koskevissa asetuksissa määrätään hevosenpidon vähimmäisvaatimukset. Hevosenomistajan täytyy kuitenkin ymmärtää hevosenpidosta muutakin voidakseen turvata hevosensa hyvinvoinnin. Apua ja neuvoja on saatavissa eri hevosalan järjestöistä, eläinlääkäreiltä, kengittäjiltä ja muilta hevosalan ammattilaisilta.

Hevosenomistaminen vaatii nöyryyttä. Täytyy osata tunnustaa, ettei tiedä kaikkea ja silti olla tinkimättä hevosen hyvinvoinnista. Hevonen on iso ja vahva eläin, joka tarvitsee lajitovereita ja tilaa liikkua voidakseen hyvin. Hevosen kanssa eläminen on antoisaa, mutta sen hintana on hevosenkokoinen vastuu.

Tiedotteen teksti: Johanna Virtanen, Suomen Hevosenomistajien Keskusliitto ry

Hyvinvoiva Hevonen -mediakampanja jatkuu vuoden 2008 loppuun.

Mukana kampanjassa:
Suomen Ratsastajainliitto - www.ratsastus.fi
Suomen Hippos - www.hippos.fi
Hippolis - www.hippolis.fi
Hevosenomistajien Keskusliitto - www.shkl.net