Hevosen kuntoluokitus hyvä tehdä keskitalvella
23.1.2024
Keskitalvella on hyvä aika kuntoluokittaa hevoset ja tarvittaessa laihduttaa niitä ennen tulevan laidunkauden alkamista. Laihduttaminen voi olla erityisesti tarpeen hevosille, joiden paino on noussut edellisen laidunkauden aikana, eikä kertyneitä “kesäkiloja” ole saatu vielä pudotettua.
Tiedote Suomen Hevostietokeskus ry
Laihduttaminen on syytä tehdä maltillisesti, joten siihen kannattaa varata riittävästi aikaa. Hevosten laihduttaminen on hyvä toteuttaa aikana, jolloin maa on jäässä, näin riski maan syömiseen on pienempi, kun annettavien rehujen määrää joudutaan rajoittamaan. Hevosen pureskelun tarpeen tyydyttämiseksi heinän syöntiaikaa tulee kaikin keinoin pidentää esim. slow feeding -verkkojen avulla ja tämän lisäksi antaa hevoselle muutakin pureskeltavaa kuten kuusenhavuja.
Vinkkejä ja tietoa hevosen painonhallintaan ja laihduttamiseen:
• Harjoittele hevosen kuntoluokitusta.
Hevosen elopainon ja lihavuuskunnon määritys -video
Hevosen lihavuuskunnon määritys -tietosivu
• Hevosella on voimakas tarve pureskeluun. Vaikka heinää vähennetään, niin pureskelua tulisi olla riittävästi. Esimerkiksi havut, oksat ja vähäsokerinen hyvälaatuinen olki sekä erilaiset slow feeding -ratkaisut lisäävät hevosen pureskelua ja syömiseen käyttämää aikaa tehden näin heinän rajoittamisesta hevoselle helpompaa.
• Valokuvaa ja mittaa hevosta kahden viikon välein sen kuntoluokassa tapahtuvien muutosten havaitsemiseksi ja pidä mittaustuloksista kirjaa. Hevosen elopainon määritys -tietosivu → Tavoitteena on keskimäärin 1 prosentin painonpudotus viikossa.
• Mittaa hevosen rinnanympärys ja rungon pituus ja syötä lukemat hevostietokeskuksen elopainolaskuriin.
• Mittaa ja punnitse kaikki hevoselle annetavat rehut. Hevosen karkearehun sisältämän kuiva-aineen määrä selviää rehuanalyysistä. Heinän koostumus -tietosivu.
• Vähennä kuiva-aineen määrä aluksi 1,5 prosenttiin hevosen elopainosta. Tarvittaessa voidaan vähentää kuiva-aineen saantia 1,25 prosenttiin elopainosta
• Vältä turhaa loimittamista. Näin osa energiasta kuluu lämmöntuotantoon.
• Tarjoa hevoselle monipuolista liikuntaa ja mieti, saisiko hevosen päivittäisen liikunnan määrää lisättyä muutamalla esimerkiksi tarhan vesi- ja ruokintapisteiden sijoittelua tai tarhaamalla hevosta yhdessä sille sopivan lajitoverin kanssa.
• Huomio hevosen riittävä veden ja elektrolyyttien saanti. Elektrolyytit ja nestetasapainon säilyttäminen -tietosivu.
MUISTUTUS!
Hevosneuvos -hankkeen neuvontavideot ovat katsottavissa YouTube-kanavallamme. Videot ovat katsottavissa vain määrätyn ajan, joten kannattaa katsoa ne ennen kuin ne poistuvat. Ensimmäisenä poistuu ELL Jonna Jokisalon Hevosten lihavuutta käsittelevä videotallenne, joka on katsottavissa 31.1.2024 saakka, eli sen katseluaika päättyy pian. Klikkaamalla tätä, pääset katsomaan materiaaleja sivuiltamme!
Lisätietoa: http://hevostietokeskus.fi
Uutiset
- 22.1.2025Aaltoselle, Kangasniemelle ja Manniselle OKM:n urheilija-apuraha
- 21.1.2025Lähtisitkö kunta- tai aluevaaliehdokkaaksi?
- 20.1.2025Osallistu virallisen NBECH logon suunnittelukilpailuun
- 20.1.2025Hevosten hyvinvointimittaristo julkaistu
- 20.1.2025Eventing Forumissa ja NSO-seminaarissa kehitettiin kenttäratsastusta
- 16.1.2025Ratsastajat upeasti esillä Urheilugaalassa
- 16.1.2025SRL ja Pohjola Vakuutus jatkavat yhteistyötä
- 14.1.2025SRL: Voimaa ja notkeutta satulaan -oheisliikuntahaaste alkaa - ilmoita tiimisi nyt mukaan
- 13.1.2025Olympialajien maajoukkuekapteenit nimetty
- 13.1.2025Vuoden palkittavat 2024 - anna ehdotuksesi palkittavista!