Hevosgaalassa palkittiin vuoden 2022 menestyjiä
15.4.2023
Hevosgaala 2023 järjestettiin yhteistyössä Ratsastajainliiton, FWB-yhdistyksen ja Suomen Hippoksen kanssa 15.4. Tampereella hotelli Scandic Rosendahlissa. Yhteinen gaala oli houkutellut paikalle lähes 300 vierasta! Gaalassa palkittiin menestyneitä ratsastajia, kasvattajia, ratsastusurheilun ammattilaisia, vapaaehtoisia ja toimihenkilöitä sekä juhlistetaan vuoden 2022 sykähdyttävimpiä hetkiä ratsastusurheilussa.
Ratsastajainliitto palkitsi Hevosgaalassa vuoden 2022 parhaat ja vuoden sykähdyttävimmän hevoshetken. Myös FWB-yhdistys ja Suomen Hippos palkitsivat toimintansa pitkäaikaisia ja merkittäviä tekijöitä. Illan ohjelmassa oli myös hyväntekeväisyyshuutokauppa, jonka tuotto ohjataan suoraan nuorten ratsastajien sekä nuorten hevosten hyväksi.
Ratsastajainliiton vuoden palkittavat 2022
Vuoden ratsastusnuori - Eemil Porola, Ruukki Rangers ry
Nuorten Päättäjien valinta vuoden ratsastusnuoreksi on Eemil Porola. Kempeleläinen Eemil, 15, on iloinen, kohtelias, hevosmiestaitoinen ja esimerkillinen nuori, joka on pärjännyt hienosti kilpailu-uransa alkutaipaleella sekä on aina avulias ja tsemppaava muille. Eemil on kilpaillut lännenratsastuksessa reiningissä ja voitti lapsiratsastajien rankingin ja valiomerkin hevosella Guntinius.
Vuoden vastuullisuusteko - Hämeen aluejaoston ja muiden hevostoimijoiden luentosarja
SRL Hämeen ja Hämeen alueen hevostoimijoiden yhteinen luentorinki on toiminut jo vuodesta 2015. Luennot levittävät tietoa hevosen hyvinvoinnista, terveyden ylläpitämisestä, hevosmiestaidoista, valmennuksesta, kasvatuksesta sekä talousosaamisesta yrittäjille ja talleille. Vuosittain kuulijoita on satoja, vuonna 2022 yli 1 600. Tällaisen osallistujamäärän saavuttamiseksi on onnistuttu myös markkinoinnissa ja viestinnässä. Luentoja on vuosittain viidestä kuuteen. Viime aikoina luennot on järjestetty etätoteutuksina, mikä on mahdollistanut paikkaan sitoutumattoman osallistumisen.
Vuoden ratsastuksenopettaja - Tuomas Jauhiainen, Kuopion ratsastajat ry
Tuomas Jauhiainen on kannustava, taitava, jämpti sekä lämminsydäminen opettaja opetettavia sekä hevosia kohtaan. Tuomas on positiivinen, ottaa tallilla kaikki huomioon ja pysähtyy keskustelemaan. Hän kohtelee hevosia hyvin ja arvostavasti sekä velvoittaa myös ratsastajia toimimaan samoin. Tuomas opettaa yksilöllisesti ja kiinnittää jokaiseen tuntilaiseen ja valmennettavaan huomiota. Hän on kannustava ja luo omalla esimerkillään kannustavan ilmapiirin tallille ja kävijöihin. Reilu, tasapuolinen, kannustava ja kohtelias. Pitkän linjan esimerkillinen ammattilainen.
Jauhiaisella ei ole lempioppilaita. "Kaikki ovat tärkeitä," hän totesi ytimekkäästi.
Vuoden jäsentalli - Laku Stall, Tikkakoski
Yrittäjäpariskunta Auli ja Wouter Lamers panostaa laadukkaaseen harrastamiseen ratsastuskoulussaan, asiakkaisiinsa ja hevosten hyvinvointiin. Tallilla tehdään jatkuvaa kehittämistä tiloihin ja toimintaan ja nähdään vaivaa erittäin positiivisen ilmapiirin ylläpitämiseen. Wouteria kiitetään erikseen aina iloisesta tsemppaamisesta, yhteishengen luomisesta ja ihmisten kohtaamisesta.
"Tätä työtä tehdään ruohonjuuritasolla. Että se palkitaan, siitä tulee hyvä fillis. Yritämme panostaa ratsastajien viihtyvyyteen, hevosiin ja laadukkaaseen toimintaan," Auli Lamers kertoi.
Vuoden ratsastusseura - Järvenpään Ratsastusseura ry
Järvenpään Ratsastusseura on ratsastuksen Tähtiseura. Seura on jo vuosia sitoutunut kehittämään toimintansa laatua ja vastuullisuutta. Ratsastuksen Tähtiseurojenkin joukossa seuran vastuullinen toimintamalli epäasialliseen käytökseen puuttumisessa on erityisen laadukas. Seura on suomalaisena ratsastusseurana erityinen sen vuoksi, että se omistaa ratsastuskoulun hevosineen ja on sitä kautta mahdollistanut ratsastusharrastuksen monille.
Seurayhteisö on palkintoja ehdottaneiden kuvailemana positiivinen, inspiroiva, osallistuva ja kannustava. Seuran toiminnasta huokuu ilo ja yhteisöllisyys, kaikki ovat tervetulleita mukaan. Seura palkitaan pitkäjänteisesti luodusta aktiivisesta, laadukkaasta ja monipuolista toiminnasta.
Seuran bussi oli lähtenyt lauantaiaamuna jo aikaisin kohti Hevoset-messuja.
"Meillä oli iloinen joukko junioreita ja senioreita. Olemme tehneet laadukasta seuratoimintaa jo 55 vuotta. Meillä on todella hyvä yhteishenki. Kaikki ovat tervetulleita mukaan!" seuran puheenjohtaja Jenni Jokipaltio-Jalonen sanoi.
Vuoden vapaaehtoinen - Marja Uusiaho, Husön Ratsastajat ry
Marja Uusiaho edustaa ratsastuksen Tähtiseura Husön Ratsastajia ja toimii seuran jäsensihteerin monipuolisessa roolissa sekä muuten seuran ajankohtaisissa vapaaehtoistoimissa. Uusiaho innostaa omalla toiminnallaan ja esimerkillään muita mukaan vapaaehtoistoiminnan pariin.
Vapaaehtoisena luottamushenkilönä Uusiaho on palkintoja ehdottaneiden kuvailemana aina valmis vapaaehtoistyöhön seuran toiminnassa. Hän on iloinen ja ystävällinen ja on ollut omalta osaltaan isolla tavalla luomassa seuran hienoa ilmapiiriä. Uusiaho palkitaan innostavana, ystävällisenä ja monipuolisena vuoden vapaaehtoisena.
Vuoden hevonen ja vuoden ratsastaja valittiin yleisöäänestyksen perusteella
Vuoden hevonen - Wolle Wolkenstein
Kunnioitettavaan 20 vuoden ikään ehtinyt Wolle Wolkenstein on tuttu näky kouluratsastuksen kilpailukentiltä jo pidemmältä ajalta. Tämä ikinuori hannover-ruuna on ollut omistajiensa Martti ja Seija Paloheimon perheessä jo vuosikymmenen ajan ja tänä aikana niittänyt mainetta molempien perheen tyttärien, Ellan ja Veeran, kanssa. Tuoreimpana saavutuksena Wollella on nuorten ratsastajien SM-kultamitali vuodelta 2022 Veera Paloheimon kanssa. Ratsukko sai myös nuorten valiomerkin. Wolle Wolkenstein sai eniten ääniä yleisöäänestyksessä (28,6%).
"Wolle on ihan paras. Se on sielunystävä. Se on ollut perheessämme jo 10 vuotta. Lähdimme etsimään junnuhevosta. Ei olisi ikinä uskonut, että näin uskomaton hevonen löytyi. Se on niin fiksu, ymmärtää tunteet, aina valmis lähtemään," Ella Paloheimo kiitti.
Vuoden ratsastaja - Jone Illi, Myrkyn yksityisratsastajat
15-vuotias karijokelainen Jone Illi tuli ja putsasi palkintopöydät kaudella 2022. Suurimmalle osalle hevosyhteisöä on tuoreessa muistissa ne kirkkaimmat mitalit esteratsastuksen junioreiden EM-, PM-, SM-kilpailuissa. Lisäksi yli 30 kansainvälistä luokkavoittoa kansainvälisistä kilpailuista sekä ehdokkuus Urheilugaalassa kertovat omaa tarinaansa siitä, kuinka lahjakkaasta nuoresta ratsastajasta onkaan kyse. Jone edustaa Myrkyn yksityisratsastajia. Illi sai eniten ääniä yleisöäänestyksessä (44,3%).
Lisätietoa:
Vuoden sykähdyttävin hevoshetki 2022 -ehdokkaat: LINKKI
Vuoden palkittavat -kriteerit: LINKKI
Suomen Hippos ja FWB-yhdistys palkitsivat
Hevosgaala on FWB-yhdistyksen, Suomen Hippoksen ja Ratsastajainliiton järjestämä yhteinen hetki nauttia ja juhlistaa upeaa hevosurheilua! Gaalassa jaettiin myös Hippoksen ja FWB:n palkinnot ansioituneille tekijöille. Lämmin onnittelu kaikille!
Suomen Hippos palkitsi
Suomen Hippoksen kultainen ansiomerkki
Eeva-Liisa Penttilä
Kasvattanut vuodesta 1985 jopa 130 hevosta, joista pääosa on FWB-hevosia. Penttilä on vaikuttanut merkittävästi suomalaiseen ratsuhevoskasvatukseen.
Tuula Pyöriä
On tehnyt mittavan uran kasvattajana ja jalostustuomarina niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Hänellä on kasvatteja kaikkiaan 18 ja hän on ansioitunut myös oriinpitäjänä. Pyöriä on toiminut Suomen Hippoksen tamma- ja varsalautakunnan jäsenenä vuodesta 1990 alkaen, kuulunut orilautakuntaan vuodesta 1996. Hän on ollut useita vuosia vaikuttamassa alan kehitykseen myös Hippoksen Ratsu- ja ponivaliokunnan jäsenenä.
Pyöriä on ollut perustamassa Suomen Connemarayhdistystä ja toiminut sen puheenjohtajana kahteen otteeseen. Hän on kansainvälisesti arvostettu connemararodun asiantuntija, joka on kansainvälisen tuomaroinnin lisäksi toiminut kansainvälisen connemaraponijärjestön, ICCPS:n, puheenjohtajana.
Laajan kansainvälisen verkostonsa ansiosta hän on ollut tärkeä tekijä koko Suomen rotuponikasvatukselle hankkimalla Suomeen vierailevia tuomareita niin luennoimaan kuin tuomaroimaankin. Asiantuntijuus on palkittu myös kansainvälisesti.
Kunniamaininta
Minna Toivonen
Suomen Hippoksen kunniamaininnalla halutaan muistaa ihmistä, joka on neljänkymmenen vuoden ajan tehnyt vapaaehtoistyötä Suomen Islanninhevosyhdistyksessä. Hän on rodun kansallinen jalostustuomari ja ollut läsnä jokaisessa Suomessa järjestetyssä islanninhevosten jalostusnäyttelyssä. Hän on kasvattanut yli 30 islanninhevosta. Hän on toiminut ja tälläkin hetkellä toimii ansiokkaasti kaikkien rotujen kasvatuksen hyväksi Suomen Hippoksen Ratsu- ja ponivaliokunnassa.
Kunniamaininnat tapahtumille
Suomen Hippos haluaa kunniamaininnalla nostaa esiin nuorten hevosten ja ponien uraa tukevia tapahtumia ja niiden taustavoimia. Kiitos kotimaista kasvatusta ja hevosurheilua tukevasta tärkeästä työstänne sekä hyvästä, pitkäjänteisestä yhteistyöstä:
- Laatuponikilpailu - Suomen welsh-poni ja cob yhdistys
- Kyvyt Esiin, Laatuarvostelu, 5-vuotisderby ja Breeders' Prize - FWB yhdistys
- Suomenhevosten laatuarvostelu ja Nuorten hevosten festivaali - Hevosopisto
Valio-palkitut
Jälkeläisarvostelussa Valio on parasta, mitä tarjolla on. Tämän tittelin saadakseen on jalostushevosen tai -ponin pitänyt todistaa periyttämiskykynsä riittävällä määrällä laadukkaita jälkeläisiä. Vuoteen 2022 mennessä kerätyillä jälkeläisnäytöillä Suomen Hippos on myöntänyt tänä vuonna Valio-arvon seuraaville hevosille ja poneille:
- Shetlanninponitamma Junibackens Oksana 1264 SH, jonka omistaa Jessica Änkilä
- Newforestponitamma Marina V 620 NF, jonka omistaa Stall Cederblom/Gun-Britt Cederblom
- Suomenhevostamma Knuutilan Sisko, jonka on kasvattanut Tiina Pasila ja omistaa Heidi Sihvo
- Suomenhevostamma Yllätys-Iita, jonka on kasvattanut Riitta Johansson ja viimeisin omistaja Kaisa Kallio.
Vuonna 2022 eniten kasvattajapisteitä kerännyt FWB-hevonen
Hevoskasvatusta tuetaan Suomessa Hippoksen kautta Maa- ja metsätalousministeriön hevoskasvatuksen ja hevosurheilun edistämiseen käytettävästä rahoituksesta. Ratsuhevosilla ja poneilla kyseessä on tammapalkkioiden lisäksi Kasvattajapisteiden muodossa maksettavat palkkiot. Kasvattajapisteitä kertyy Ratsastajainliiton rankingpisteistä, Laatuarvostelusta, Laatuponikilpailusta, poniraveista sekä nuorilla poneilla näyttelyistä ja islanninhevosilla oman pistelaskujärjestelmän kautta.
Tänään palkittiin eniten kasvattajapisteitä vuonna 2022 kerännyt FWB-hevonen, Notholmens Linzano.
Sen on kasvattanut Stall Notholmen/Hanna Esch ja sen omistaa Essi Hiidensalo. Linzano on kerännyt pisteensä kouluratsastusareenoilta. Se on 13-vuotias FWB-ruuna, jonka isä on KWPN-ori Lingh, emä ensimmäisellä palkinnolla jalostusarvostelussa palkittu tamma Zeleia ja emänisä kaikkien tuntema Ferro.
Vuoden Urheiluhevoskasvattajan palkinto
KOM Horses eli Eva Nordman-Rajaharju ja Anna-Leena Meller.
FWB-yhdistys palkitsi
Kultamerkki
Anja Lönnholtz - Hallituksen jäsen vuosina 1992 – 1996, ja uudestaan 1998–2020.
Kasvattanut merkittävän määrän hevosia vuosikymmenten ajan aina kansainväliselle tasolle asti. Yhteensä 49 hevosta omissa nimissä ja muutamaa vielä ”yhteiskasvattajuudessa.”
Eeva-Liisa Penttilä - FWBY (silloin RJL) hallituksen jäsen vuosina 1992 – 1996 ja uudestaan 2000 – 2011.
Kasvattanut hevosia vuodesta 1985, pääosin FWB-hevosia, yhteensä 130 kasvattia.
- vaikuttanut merkittävästi suomalaiseen ratsuhevoskasvatukseen
- kasvattanut jalostukseen hyväksytyt ja kv-tasolla kilpailleet oriit Königins’ Sohn KS 69 (A-palkittu, 217 jälkeläistä), Königs Kronos 108, Konstantinos KS 180
- oriasema yli 20 vuotta, käytetyimpiä ratsuoriita ja myös suomenhevos- ja ravihevosoriita
- varsotuspalvelu – tallilla syntyy myös asiakkaiden varsoja – vuosittain jopa 20 varsomista
- 96 ajettua ravistarttia, suurin osa montea
- lämminverikasvattien ympärille kootut kimpat edistävät eri hevosurheilun lajien yhteistyötä
Markus Lindblom – FWBY hallituksen jäsen vuosina 2005–2013.
Tuonut enemmän oreja maahan, kuin kukaan muu vuosikymmenten aikana. Kasvattanut ST.nimikkeellä 143 hevosta. Lisäki hänellä on kymmenisen kasvattia yhdessä muiden kasvattajien kanssa.
Hopeamerkki
Anne Niemi
Kasvattanut FWB-siitosoriin Duendecillo P. Kantakirjattiin Tanskaan 2007 ja hyväksyttiin Hannoverin kantakirjaan 2014. Muitakin jalostustyön tuloksia, kuten Di Maggio P.
Anna Pajanen
Ollut orilautakunnan puheenjohtaja vuodesta 1999, pidempään kuin kukaan muu. Tätä kautta vaikuttanut voimakkaasti FWB:n jalostustarjontaan ja laatuun. Oli myös FWBY:n hallituksen jäsen vuosina 2019–2020.
Maucca Kärki
On ansioitunut kansainvälisenä FWB-hevosten kasvattajana, hänellä on jo viisi sukupolvea FWB-hevosia
- Vuodesta 1996 alkanut kasvatustoiminta, jonka aikana rakentanut perheensä voimin omaa FWB-emälinjaa aina 4. ja 5. polven kasvatteihin asti.
Kimmo Kinnunen
Kasvattanut useita FWB (15) hevosia, joista parhaimmat kilpailleet kansainvälisillä tasoilla asti. Emmanuel kilpaili vuonna 2014 Normandian MM-kilpailuissa. Toiminut Kyvyt Esiin -tuomarina ansiokkaasti jo yli 10 vuotta.
Siiri Kyrö
On tuonut FWB-hevosia WBCYH-kisoihin useammin kuin kerran. Saanut pronssisen ansiomerkin vuonna 2014 samoista saavutuksista.
Stella Hagelstam
On jatkanut ansiokkaasti Hagel´s -kasvattajanimen alla työtä ja tuonut kansainväliselle tasolle ja arvokilpailuihin FWB-kantakirjan hevosia. Useita SM-kulta- ja muita mitaleita nimenomaan FWB-hevosilla.
Pronssimerkki
Hanna-Maria Korpi – Mullisti FWBY:n näkyvyyden sosiaalisessa mediassa ryminällä ja kertaheitolla sellaiselle tasolle, millä sen olisi pitänyt olla jo aikaa sitten. Tätä kautta edistänyt nopeasti FWB-hevosten ja tapahtumien tunnettavuutta.
Kunniamaininnat
Seuraavat henkilöt ovat vaikuttaneet vahvasti toiminnallaan FWB-hevosten koulutus- ja kehittämistavoitteiden saavuttamiseksi yhä korkeammalle tasolle, tavalla, joka tukee tavoitteellisten tulosten saavuttamiseksi.
Anne-Mari Pekonen - Ansioitunut ja arvostettu koulutuomari.
Johanna Mikkola - Arvostettu ratamestari, joka rakentaa esteradat huomioiden nuoria hevosia.
Hyväntekeväisyyshuutokauppa
Hevosgaalassa järjestettiin myös hyväntekeväisyyshuutokauppa, jonka tuotto ohjataan nuorten hevosten ja nuorten ratsastajien hyväksi. Huutokaupan kohteet olivat:
- Stella Hagelstamin kolmen valmennuksen paketti omalla hevosella Boen kartanolla.
- Mikko Mäentaustan kolmen valmennuksen paketti omalla hevosella. Valmennus tapahtuu Nummelassa tai paikassa, jossa Mikko käy jo valmentamassa ratsukoita.
- Astutus- ja varsamaksu Sammaliston Tallin tai KS-Tallin omistuksessa olevalla ratsuoriilla kaudella 2023. (Ei sisällä tamman hoito- ja eläinlääkärikuluja, eikä siirtokuluja.)
- Ainutlaatuinen suomalaisen taitelijan Emma Penttisen loihtima taideteos Hevosgaalan logon kuvasta.
- Alexander Tillander 1860 -käsityönä valmistettu Laukka Grand Prix collection -timanttinaula. Koru on 18k keltakultaa ja siinä on 0.31ct briljanttihiontaiset timantit F-VS.
- Kyra Kyrklundin silinteri, silinterin nahkainen säilytyslaatikko, Kyran ruotsiksi käsinkirjoittama kür-ohjelma Maxille Cabaret-musiikkiin sekä saman ohjelman musiikki cd:llä.
Lisäksi Tom Gordin lisäsi huutokauppaan yllätyksenä koko perheen elinikäisen sisäänpääsyn Helsinkin Horse Show´hun. Huutokaupan kokonaissumma oli 11.060 euroa, ja se lahjoitetaan nuorten hevosten ja nuorten ratsastajien hyväksi.
Uutiset
- 22.1.2025Aaltoselle, Kangasniemelle ja Manniselle OKM:n urheilija-apuraha
- 21.1.2025Lähtisitkö kunta- tai aluevaaliehdokkaaksi?
- 20.1.2025Osallistu virallisen NBECH logon suunnittelukilpailuun
- 20.1.2025Hevosten hyvinvointimittaristo julkaistu
- 20.1.2025Eventing Forumissa ja NSO-seminaarissa kehitettiin kenttäratsastusta
- 16.1.2025Ratsastajat upeasti esillä Urheilugaalassa
- 16.1.2025SRL ja Pohjola Vakuutus jatkavat yhteistyötä
- 14.1.2025SRL: Voimaa ja notkeutta satulaan -oheisliikuntahaaste alkaa - ilmoita tiimisi nyt mukaan
- 13.1.2025Olympialajien maajoukkuekapteenit nimetty
- 13.1.2025Vuoden palkittavat 2024 - anna ehdotuksesi palkittavista!