Hevosjärjestöt luovuttivat Suomenhevosen tulevaisuusasiakirjan maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahille

6.9.2024

Asiakirja kokoaa yhteen kuusi toimenpidekokonaisuutta, jotka tarvitaan, jotta ainutlaatuisen alkuperäisrodun olemassaolo voidaan turvata.

Minna Mäenpää (vas.) ja Antti Lehtisalo (Suomen Hippos), ministeri Sari Essayah, Matti Rehula (Suomenhevosliitto), Jukka Koivisto (SRL), Tuula Pihkala (Suomenhevosliitto), Heli Kivimäki-Manner (edustaen Suomen Ratsut ry). Kuva Pirje Fager-Pintilä.

 

Suomen Hippos sekä suomenhevosjärjestöt luovuttivat Suomenhevosen tulevaisuusasiakirjan suomenhevosen päivän aamuna 6.9. maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahille. Asiakirja sisältää kuuteen teemaan jaoteltuna toimenpiteet, joilla suomenhevosen elinvoima voidaan turvata. Tulevaisuusasiakirjan teemat on työstetty järjestöjen yhteistyöllä alkuvuoden aikana, ja niiden taustalle kerättiin näkemyksiä suomenhevosharrastajilta. Pääteemat ovat hevoskasvatuksen kannattavuus, hevosen omistamisen vetovoima, tasokas raviurheilu, harrastamisen saavutettavuus kaikille, monipuolinen yrittäminen sekä riittävän laaja tutkimus- ja innovaatiotoiminta suomenhevosen ympärillä. Taustakyselyssä arvokasta näkemystä työhön antoi yli parituhatta vastaajaa, joille suomenhevonen on tärkeä.

”Suomenhevonen on tämän päivän Suomessa yhteiskunnallisesti yhdistävä tekijä, joka kokoaa laajasti ihmisiä ja yhteisöjä yhteen. Kuplautuvassa yhteiskunnassamme tällainen on jo harvinaista. Hevosen parissa voivat kohdata kaikenlaiset ja erilaisista taustoista tulevat ihmiset ikään, koulutustasoon, ammattiin ja sukupuoleen katsomatta – hevonen ei syrji. Se antaa meille sekä fyysistä että henkistä hyvinvointia ja tuottaa paljon hyvää tähän yhteiskuntaan työllistäen tuhansia ihmisiä. Suomenhevosella on tänä päivänäkin hyvin paljon tehtävää ja se hoitaa tehtävänsä edelleen mielellään, Suomenhevosliiton puheenjohtaja Tuula Pihkala toteaa.

Asiakirjan toimenpiteet on jaoteltu alan omiin toimiin sekä päättäjiltä toivottuihin tekoihin.

Tällä hetkellä yksi kohtalonkysymys on hevosalan rahoitus, jonka leikkauksien vaikutukset osuisivat suoraan etenkin juoksijasuunnan suomenhevosten kasvatukseen ja vetovoimaan. Luovutustilaisuudessa maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah toistikin alkuviikolla kerrotun viestin hevosalan rahoituksen kohtuullistamisesta:

”Hevostalouden osalta säästöjä pystyttiin kohtuullistamaan ja yhdessä alan kanssa etsitään kokonaisuuteen sellainen ratkaisu, jolla alan tulevaisuus ei vaarannu.”

Suomen Hippoksen varsamäärätilastot osoittavat, että tänä vuonna tulee syntymään alle tuhat suomenhevosvarsaa jo toista vuotta peräkkäin.

”Suomenhevosta ei voi tuoda, ja siksi sen säilymisen elinehtona on huolehtia suljetun populaation elinvoimasta ennen kuin kanta pienenee liian pieneksi. Tällä hetkellä olemme tilanteessa, jossa pienenevän hevoskannan suunta on vielä mahdollista kääntää kestäväksi, mutta se edellyttää toimia meiltä kaikilta”, hallituksen puheenjohtaja Antti Lehtisalo Suomen Hippoksesta sanoo.

Tutustu Suomenhevosen tulevaisuusasiakirjaan

Suomenhevosen päivä jatkuu hevosjärjestöjen sekä Eduskunnan Hevosystäväinseuran seminaarilla, jota voi seurata myös verkon välityksellä klo 10.00 alkaen.

Lisätietoa suomenhevosesta: www.suomenhevonen.fi