Hevosopisto on valmiina Finnderbyä varten
1.6.2010
Suomen ratsastuskesän kansainvälisen huipputapahtuman, 33. Finnderbyn valmistelut Ypäjän Hevosopistolla ovat loppusuoralla. Vain Derby-kentän nurmen kasvu on kesken myöhäisen kevään vuoksi. Kesäkuun kolmantena viikonloppuna 15.-18.6. nähdään Ypäjällä kansainvälistä este- ja kouluratsastusta sekä Mannerheim kenttäratsastuskilpailu. Kenttäratsastajat kilpailevat myös kaikkien ikäryhmien Pohjoismaiden ja Baltian mestaruuksista. Yhteensä Ypäjälle saapuu noin 200 kilpahevosta. Katsojia tapahtuma houkuttelee paikalle arviolta 10.000. Nelipäiväisen kilpailun toteuttamisen mahdollistavat 350 toimihenkilöä.
Kahdeksan joukkuetta
Toistaiseksi kahdeksan maata on ilmoittanut joukkueen kilpailun päätapahtumaan, esteratsastuksen Nations Cup sarjakilpailuun. Paineet ovat suomalaisten ratsastajien hartioilla. Heillä on puolustettavanaan vastaavan kilpailun Haminassa hypätty viimevuotinen kotivoitto ja kuudes sija sarjan lopputuloksissa. Suomen ohella joukkueen Nations Cup kilpailuun ovat tähän mennessä ilmoittaneet Belgia, Irlanti, Italia, Itävalta, Ruotsi, Venäjä ja Viro. Maat nimeävät kilpailijansa 18.5. ja lopullinen osallistumisvahvistus lähetetään kilpailun järjestäjälle 8.6.
Voitto puolustettavana
Suomen joukkue aloittaa Nations Cup sarjapisteiden keruun Kööpenhaminasta toukokuun puolivälissä. Silloin Suomea edustavat Mikael Forstén, Sebastian Numminen, Piia Pantsu ja Noora Pentti. Raimo Aaltonen on nimetty varalle. Samat ratsastajat ovat myös ehdolla Suomen joukkueeseen Ypäjällä. Lisäksi mahdollisia joukkueratsastajia ovat mm. Antti Palin, Ville Kulkas, Saksassa asuva Mikko Piirala sekä Peik Andersin, jonka hevonen on toipumassa auto-onnettomuudesta, kertoo Ratsastajainliiton koulutus- ja valmennuspäällikkö Aki Ylänne.
Piia Pantsun päätavoite tällä kaudella on kenttäratsastuksen MM yhdessä Ypäjä Karuson kanssa. On kuitenkin mahdollista, että viime kesän Finnderbyn voittaja nähdään tänä kesänä Suomen estemaajoukkueessa myös Ypäjällä. Joukkue nimetään tulosten perusteella, sanoi Ylänne. Ypäjän Nations Cup osakilpailu on esteratsastajille myös tilaisuus hankkia tarvittava tulos syksyn MM-kilpailua varten.
Uusi maastorata odottaa poniratsukoita
Mannerheim-kenttäratsastuskilpailun voitosta kilpaillaan nyt toista kertaa. Kilpailu on kolmipäiväinen ja ratkeaa sunnuntaina, maastokoe on lauantaina. Kilpailu on samalla seniorien Pohjoismaiden ja Baltian mestaruus sekä tilaisuus nuorille ratsastajille hankkia tarvittava tulos kesän EM-kilpailuihin. Suomi on päättänyt lähettää joukkueen nuorten kenttäratsastajien EM-kilpailuun.
Kenttäratsastuksessa yhden ja kahden tähden kilpailujen maastorata kiertää Derby-kentän ympäristöä viimevuotiseen tapaan, joten yleisön on vaivatonta seurata kilpailua. Samasta paikasta näkee useita esteitä. Poniratsukot pääsevät hyppäämään aivan uutta maastorataa, joka sekin on helposti yleisön seurattavissa.
Myös esteratsastajille on luvassa uutta ilmettä radalle. Derby-kentällä nähdään tänä vuonna uusia esteitä, mutta perinteinen Finnderby-rata ja sen kulku eivät muutu.
10.000 kiloa heinää ja 350 kuutiota purua
Hevosopisto on valmiina vastaanottamaan 200 hevosta ja yli 10.000 kävijää. 350 toimitsijaa huolehtii tapahtuman sujuvuudesta, yleisöpalveluista sekä osallistuvien hevosten, ratsastajien ja heidän tukijoukkojensa viihtymisestä. Kilpahevoset majoitetaan Hevosopiston ilmastoituihin talleihin. Tilaa vieraileville nelijalkaisille tähdille tekevät tallien vakituiset asukkaat. Suurelle osalle näistä hevosista kilpailun käynnistyminen merkitsee mukavan kesäloman alkua laitumella.
Paikalle saapuvat 200 kilpahevosta syövät Ypäjällä oleskelunsa aikana 10.000 kiloa heinää. Hevosten karsinoiden kuivittamiseen varataan 350 kuutiota purua ja vaihtoehdoksi 114 kuutiota turvetta. Hevoset pääsevät myös rentoutumaan ja syömään ruohoa tallialueen välittömässä läheisyydessä. Kansainväliset kilpailusäännöt kuitenkin kieltävät tallialueelta poistumisen. Kilpailutalleissa on ympärivuorokautinen vartiointi, eläinlääkäri ja kengitysseppä ovat saatavilla mihin vuorokauden aikaan tahansa. Kaikkiaan kilpailujen aikana hevosten palveluista huolehtii tallivuorossa 30 henkilöä kerrallaan, kertoo Hevosopiston päätallimestari Iikka Huttunen.
Väsymättömät
Toimihenkilöiden toimenkuvia tapahtuman toteuttamiseksi tarvitaan lukuisia. Samalla henkilöllä saattaa olla kilpailun aikana useita eri tehtäviä. Parhaimmillaan käynnissä on kolmen eri lajin kilpailu samanaikaisesti. Radoilla ja verryttelyalueilla tarvitaan väsymättömiä käsiä. Kilpailukanslia huolehtii lähtöjärjestyksistä, aikatauluista ja tulospalveluista. Palkintojenjakoseremonioissa tarvitaan oikea määrä esinepalkintoja ja oikean värisiä ruusukkeita oikealla hetkellä, oikean kansallislaulun soidessa. Kansainvälisissä kilpailuissa tuomaristoon kuuluu myös ulkomaisia jäseniä. Kuuluttajien tehtävänä on pitää yleisö, toimitsijat ja kilpailijat tietoisina tapahtumien kulusta usealla eri kielellä.
Aikaisempina vuosina mittavista työsuorituksista ovat vastanneet mm. toimitsijoiden, osallistujien ja yleisön ruokailusta huolehtiva henkilökunta, liikenteen ohjauksen hoitaneet Lionsit, järjestyksen valvontaan osallistuneet maaseutunuoret sekä yövartijat palveluskoirineen. Eräs suuri osa-alue on myös lipunmyynti, josta on vastannut Perttulan koulun vanhempainyhdistys. Lisäksi Finnderby-tapahtuma on joka vuosi houkutellut toimitsijoiksi ratsastuksen syväharrastajia myös eri puolilta Suomea, kertoo Hevosopiston kilpailusihteeri Kaisa Kähö, joka on hoitanut Finnderbyssä useita eri tehtäviä. Tänä vuonna hän on kilpailun pääsihteeri toista kertaa.
Oppimistilaisuus
Kansainvälisen kilpailun järjestelyihin osallistuminen on merkittävä oppimistilaisuus hevosalan opiskelijoille. Hevosopiston henkilökunnan ohella lähes kaikki opiston noin 200 opiskelijaa ovat mukana järjestelyissä erilaisissa tehtävissä. Kokemuksen ja osaamisen hankkiminen kilpailujen järjestämisestä on hevosalan työhön valmistuville tärkeää. Harva opiskelija sijoittuu työelämässä talliin, jossa ei ole kilpailevia hevosia tai paikkakunnalle, jossa ei järjestetä kilpailuja lainkaan. Suomessa järjestetään vuosittain yli sata kansallisen tason ratsastuskilpailua ja tuhansia harjoitus-, seura- ja aluetason kilpailuita.
Tiedustelut lippujen ennakkomyynnistä ja hinnoista www.hevosopisto.fi/kilpailut tai puhelimitse 02 7602 206/Merja Rautiainen.
Lisätiedot kilpailusta Kaisa Kähö 040-8607637
Finnderby-tapahtuman ohjelma
Torstai 15.6.
Aamupäivä
Esteratsastusta
Ponien kenttäratsastus koulukoe
Kouluratsastusta, nuoret hevoset
Iltapäivä
Esteratsastusta
Ponien kenttäratsastus rataestekoe
Perjantai 16.6.
Aamupäivä
Esteratsastusta
Kenttäratsastus * ja ** koulukokeet
Kouluratsastusta, nuoret hevoset
Iltapäivä
Grand Prix esteratsastus
Ponien kenttäratsastuksen maastokoe, Pohjoismaiden ja Baltian mestaruus ratkeaa
Kenttäratsastus * rataestekoe
Lauantai 17.6.
Aamupäivä
Esteratsastus
Kenttäratsastus * ja ** maastokokeet, yhden tähden juniorien ja nuorten PBM ratkeaa
Iltapäivä
33. Finnderby esteratsastus
Kouluratsastus **
Sunnuntai 18.6.
Aamupäivä
Esteratsastusta
Kouluratsastus **
Kenttäratsastus ** rataestekoe, Mannerheim-kenttäratsastuskilpailu ja seniorien PBM ratkeaa
Iltapäivä
Nations Cup esteratsastuksen joukkuekilpailu, kaksi kierrosta
Uutiset
- 12.12.2024Helsinki International Horse Show´lle merkittävä valtionavustus
- 12.12.2024Ypäjän Hevosopisto tuo kansainvälisen Finnderbyn takaisin – perinteikäs kilpailu hypätään 28. kesäkuuta 2025
- 11.12.2024Veera Salminen toista kertaa ponien kansainväliseen finaaliin
- 8.12.2024Pekka Larsenin muistoa kunnioittaen
- 1.12.2024Valtteri Gundersby ja Clavina Y estehallimestarit 2024
- 30.11.2024Esteratsastuksen BOWA Hallisarja käynnistyi Ypäjällä
- 29.11.2024Ratsastustuntien arvonlisävero nousee 14 prosenttiin
- 28.11.2024Olympialaisten koulujoukkueelle kaksi ehdokkuutta Urheilugaalassa!
- 25.11.2024Nyholm ja Gundersby uudelleen valittiin Ratsastajainliiton hallitukseen
- 24.11.2024Syyskokouksessa palkittiin kymmenen alan ansioitunutta toimijaa