Hevostaitojen valtakunnalliset mestarit 2019
31.10.2019
Hevosten hyvinvointi on lajimme perusta. Mitä paremmat hevostaidot omaamme, sitä paremmin hevosemme voivat.
Kuva: Sonja Holma.
Hevosten hyvinvointi on lajimme perusta. Mitä paremmat hevostaidot omaamme, sitä paremmin hevosemme voivat. Vuonna 2019 Suomen Ratsastajainliiton kahdeksan eri aluetta halusivat yhdessä edistää hevostaitoja ja hevosten hyvinvointia uudistamalla valtakunnallisen hevostaitokilpailun. Teoria- ja käytännön kysymykset tulivat alueiden puheenjohtajistolta, mutta kilpailut käytiin jokaisen omassa seurassa, omalla ratsastuskoululla tai tallilla.
Alueet herättivät hevostaitokilpailut henkiin yhteistyöllä
Hevostaitoja voi kehittää monella tavalla. Hevostaitokilpailun järjestäminen ja siihen osallistuminen on yksi hyvä tapa. Aiemmin kilpailuja on järjestetty niin seura-, alue- kuin valtakunnallisellakin tasolla. Tämän vuosikymmenen alussa havaittiin, että oli vaikea löytää järjestäjiä hevostaitokilpailuille. Tähän ilmiöön SRL Hämeen aluejaosto lähti miettimään ratkaisua. Olisiko näitä tärkeitä hevostaitokilpailuja helpompi järjestää, jos olemassa olisi valmiit kysymykset? Vuonna 2016 Hämeessä järjestettiin kokeilukilpailu, ja sen onnistumisen myötä päätettiin vuosien 2017 ja 2018 hevostaitojen aluemestaruudet ratkoa uudella tavalla. Kilpailukonsepti oli lainassa myös SRL Lounais-Suomen alueella, jonka myötä huomattiin, että tulokset ovat vertailukelpoisia keskenään. Tänä vuonna kilpailua päätettiin kokeilla myös valtakunnallisella tasolla. Osakilpailuja järjestettiin neljällä eri alueella, ja kilpailijoita oli 48.
Kuva: Laura Laakso.
Mistä hevostaitokilpailuissa on kysymys?
Hevostaitokilpailussa noudatetaan Suomen Ratsastajainliiton hyväksymiä hevostaitokilpailusääntöjä. Sääntöjen mukaan Sarjassa I kilpailevat 12-vuotiaat ja sitä nuoremmat juniorit. Heidän kilpailukysymyksensä perustuvat Perushoitomerkki ja Hoito I –merkkeihin. Merkkien tarkemmat sisällöt on eritelty ratsastus- ja hevostaitomerkkisäännöissä. Sarja II on avoin 13-15-vuotiaille junioreille ja Sarja III on avoin 16-18-vuotiaille junioreille, ja heidän kilpailukysymyksensä käsittelevät Perushoitomerkin, Hoito I ja II –merkkien, Lääkintämerkin ja Ruokintamerkin asioita. Myös Sarjan IV:n kysymykset perustuvat edellä mainittuihin merkkeihin, ja sarja on avoin yli 18-vuotiaille senioreille. Hevostaitokilpailun kysymykset perustuvat Suomen Ratsastajainliiton Hevostaito-oppaaseen (2013).
Hevostaitokilpailussa kilpailijat suorittavat sekä teoria- että käytännön kokeen. Teoriakoe suoritetaan nettipohjaisella teoriakokeella, jossa maksimipisteet ovat 40. Käytännön kokeissa kilpailijat suorittavat kuusi erilaista tehtäväpistettä. Tehtäväpisteissä rastituomarit pisteyttävät suoritukset saamiensa ohjeiden mukaisesti. Käytännön tehtävien maksimipisteet ovat 60. Maksimi yhteispistemäärä on näin ollen 100 pistettä. Tasapisteissä käytännön pisteet määräävät sijoituksen.
Käytännön tehtävissä rastituomarilla on apunaan annetut ohjeet sekä pisteytystaulukko, jonka avulla eri osakilpailujen pisteytykset ovat vertailukelpoisia keskenään. Kilpailun järjestämisohjeissa kerrotaan, että jos eri kilpailunjärjestäjien pisteissä on liikaa eroavaisuuksia, voidaan joku käytännön piste jättää arvioimatta lopullisissa tuloksissa tai suhteuttaa pisteytys, jotta kilpailu on mahdollisimman tasapuolinen. Kilpailun aluetason historiassa pisteitä ei ole tarvinnut koskaan suhteuttaa, eli kaikki kilpailunjärjestäjät ovat onnistuneet pisteytyksessä erinomaisesti.
Vuoden 2019 kilpailuissa teoriakokeen kysymykset käsittelivät hevostaitojen kehittämistä, hevosrotuja, ensiaputaitoja ja hevosen normaaleja elintoimintoja. Käytännönkokeessa kilpailijoiden piti muun muassa nimetä satulan osat, arvioida hevosen varustusten sopivuutta ja osata toimia hätätilanteessa.
Tänä vuonna hevostaitokilpailussa kisattiin samalla sekä oman alueen mestaruudesta että valtakunnallisesta mestaruudesta. Valtakunnalliset mestarit palkitaan Hevoset-messuilla ensi vuoden 2020 huhtikuussa. Aluemestareiden palkitsemisesta alueet ilmoittavat itse tarkemmin.Vuoden 2020 hevostaitokilpailun kilpailuajankohta julkistetaan Hevoset-messuilla.
Kiitos kaikille kilpailijoille ja kilpailun järjestäjille! Hevostaidot haltuun - ja hevoset kiittävät! Onnea mitalisteille!
Sarja I
- Aino Ahola, Ratsastusseura KR-team
- Ilona Sivenius, Kaukkalan Ratsastajat
- Elsi Kokkonen, Lahden Ratsastajat
Sarja II ja III
- Anni Pennanen, Kaukkalan Ratsastajat
- Milla Hämäläinen, Nastolan Urheiluratsastajat
- Anni Strengell, Ratsastusseura Skara
Sarja IV
- Pinja Kyöstilä, Suomenratsut
- Marika Syrjä, Kaukkalan Ratsastajat
- Maria-Katariina Leinonen, Laitilan Ratsastajat
Lisätietoa hevostaitokilpailusta:
Hevostaitokilpailusäännöt: https://www.ratsastus.fi/site/assets/files/1915/hevostaitokilpailusaannot_2016.pdf
Ratsastus- ja hevostaitomerkkisäännöt: https://www.ratsastus.fi/site/assets/files/1916/merkkisaannot_2016_netti_korj2.pdf
Kilpailukutsu 2019: https://www.ratsastus.fi/site/assets/files/21089/2019_kilpailukutsu_hevostaidot_aluemestaruus_kaikki_alueet.pdf
Käytännön ohjeet 2019:https://www.ratsastus.fi/site/assets/files/21089/2019_kaytannon_ohjeet_hevostaidot_aluemestaruus_kaikki_alueet_2019.pdf
Uutiset
- 16.11.2024Kurkista säännöllisesti hevosen suuhun
- 16.11.2024Hevosen klippaus - suojaava karvapeite auttaa hevosen elimistön lämmön säätelyssä
- 15.11.2024Pohjoismaiden ja Baltian mestaruudet 25.-29.6.2025 Ypäjällä
- 14.11.2024Hevosen hyvinvointi FEI:n yleiskokouksen keskiössä
- 14.11.2024Ainutlaatuinen kansainvälinen tapahtuma yhdistää ratsastusalan ammattilaiset ympäri maailman
- 13.11.2024Hevosen loimi lämmittää mutta voi myös aiheuttaa kipua
- 12.11.2024EQPro-sarjan parhaat nuoret kouluhevoset palkittiin Ypäjällä
- 6.11.2024Syyskokouksessa tietoa SRL:n säästötoimista ja korotusesitys jäsenmaksuun
- 4.11.2024Emma Kanerva ratsasti ennätyspisteet olympiafinaalissa – nyt ehdolla Sykähdyttävimmäksi Urheiluhetkeksi!
- 30.10.2024Pariisin olympiahevonen Glamouralinen on yksi suosituista Kummihevosista