Hevostallien työ -artikkelikokoelmassa useita tulokulmia sujuvaan työhön

1.12.2022

TTS Työtehoseuran julkaisemaan Hevostallien työ -artikkelikokoelmaan on koottu tietoa ja useita eri näkökulmia hevostallien työn kehittämiseen. Kannustuksena on pysähtyä tarkastelemaan oman tallin työtä: pienikin toimintatavan parannus kertaantuu suureksi hyödyksi, kun työ toistuu päivittäin.

Vermossa 30.11. järjestetyssä Hevostallien työ ja tulevaisuus -seminaarissa katsottiin hevostallien työtä ja tulevaisuutta monilta eri kanteilta. Seminaarin päätöksenä julkaistiin Hevostallien työ -artikkelikokoelma, jossa aiheina ovat Hevoset ja työ -hankkeen työntutkimuksissa tehdyt havainnot mm. tallityön fyysiseen ergonomiaan, aivotyön kuormittavuuteen ja työolosuhteisiin. Tärkeänä osana julkaisua ovat katsaukset ja vieraskynät mm. hevostallien investoinneista, työnantajana toimimisesta, Lean-ajattelusta, työhyvinvoinnista ja työn tulevaisuudesta. Artikkelikokoelman yhteistyöhön on osallistunut asiantuntijoita Suomen Hippoksesta, Suomen Ratsastajainliitosta, Helsingin Yliopistosta, Maaseudun Työnantajaliitosta, HAMKista ja Luonnonvarakeskus Lukesta.

- Hevosalalla keskiössä on hevosten hyvinvointi ja sen tärkeys. Samaan aikaan keskustelu hevosten hyvinvoinnin varmistavan tallityöntekijän hyvinvoinnista on jäänyt vähemmälle huomiolle. Tallityön tiedetään olevan raskasta, mutta silti työtehtävät tehdään useilla talleilla samoin, kuin ne on tehty vuosikymmeniä aikaisemmin, taustoittaa projektipäällikkö Iina Hulkkonen TTS Työtehoseurasta.

TTS Työtehoseuran Hevoset ja työ -kehittämishankkeen tavoitteena on ollut esimerkkien ja hyvien käytäntöjen avulla nostaa esille, miten työtapoja muuttamalla voidaan vaikuttaa työn sujuvuuteen ja työhyvinvointiin. Yhtenä esimerkkinä ovat tallityölle tyypilliset nostot ja kumartelut.

- Kumarruksia syntyy lähes huomaamatta, kun koukataan kärryistä heiniä, napataan tavara lattialta tai hoidetaan hevosen jalkoja. Painavia rehusäkkejä ja juomaämpäreitä nostellaan usein lattiatasosta. Työtä voi helpottaa käyttämällä apuna erilaisia tarttumatyökaluja ja aputasoja. Rehusäkin nosto on huomattavasti ergonomisempaa, jos siinä on kunnolliset kahvat liukkaan pinnan sijasta, kuvailee Hulkkonen.

Tallien työhön on korkea aika kiinnittää huomiota, jotta hevosala pysyy tulevaisuudessakin vetovoimaisena työpaikkana. Kiinnostavaa onkin nähdä, kuinka nopeasti koneellistuminen arkipäiväistyy talleilla. Työtä jo helpotetaan monilla talleilla pienkuormaimilla ja ruokinta-automaateilla.

Hevosalan yrittäjille, työntekijöille, opiskelijoille ja muille hevosalan ammattilaisille suunnattu Hevostallien työ -artikkelikokoelma on maksutta ladattavissa TTS:n julkaisusarjassa ja www.tts.fi/hevosetjatyo -sivuilla.


Lisätietoja: Iina Hulkkonen, TTS Työtehoseura, projektipäällikkö, puh. 0417302268, iina.hulkkonen@tts.fi

Hevoset ja työ -Facebookissa https://www.facebook.com/hevosetjatyo

Työprosessit kuntoon ja tuottavuutta hevosyrityksille - hanke on saanut rahoitusta EU:n maaseuturahastosta, Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma, Uudenmaan ELY-keskus.

Tiedote: Työtehoseura/ Sirpa Pussinen