Hevosten herpesvirusta EHV-1 todettu CSI Olivassa, Espanjassa

23.2.2023

Kansainvälisessä esteratsastuskilpailussa Olivassa, Espanjassa on tullut esiin EHV-1 -virustartuntoja. Neljällä hevosella on vahvistettu olevan EHV-1 -herpesvirus ja kahdella muulla samassa tallissa olevalla on kuumetta.

Kuvan hevonen ei liity tapaukseen. Kuva Hanna Heinonen.

 

Sairastuneet hevoset asuivat kymmenen hevosen osassa tallia. Kaikki hevoset on välittömästi eristetty ja testattu. Sairastuneilla hevosilla ei ole ollut neurologisia oireita.

Olivassa on kilpaillut helmikuussa 17 suomalaisratsastajaa lähes 40 hevosella. Kansainvälinen ratsastajainliitto, FEI, on laittanut kaikki lähes 1000 kilpahevosta, jotka ovat olleet Olivassa 7.-22.2. välillä kilpailukieltoon. Näiden joukossa on myös hevosia, jotka ovat jo matkustaneet Olivasta kilpailemaan toisiin FEI:n kilpailuihin.

Tallissa, johon kymmenen hevosen osa kuuluu, on yhteensä 82 hevosta. Ne on määrätty vähintään seitsemän päivän karanteeniin ja seurantaan. Muissa talleissa asuneet hevoset pääsevät lähtemään läpäistyään eläinlääkäritarkastuksen. FEI on tiedottanut asiasta kaikille asianosaisille ja heidän vastaaville kansallisille liitoille.

FEI:n sääntöjen mukaan kaikkien kilpailukieltoon asetettujen hevosten on läpäistävä tietyt terveystarkastukset ennen kuin ne saavat osallistua kilpailuihin. Määräyksien mukaan hevoset ovat eristettyjä vähintään 21 vuorokautta, jonka aikana niiden lämpö on mitattava kaksi kertaa päivässä, ja niitä testataan EHV-1 -viruksen varalta. Karanteeni päättyy eläinlääkärin luvalla. Ennen osallistumista kilpailuihin hevosten on läpäistävä kaikki FEI:n vaatimat protokollat ja sen jälkeen anoa kilpailukiellon poistamista FEI:n eläinlääkintäosastolta.

Lähde FEI

Lisätietoa FEI Veterinary Deparment

Hevosten herpesviruksia (Equine herpes virus, EHV) on useita eri tyyppejä. EHV- 1 kuuluu alfaherpesviruksiin ja voi aiheuttaa kuumetta, hengitystieinfektioita, neurologisia oireita ja tiineillä tammoilla luomisia. EHV-1 aiheuttaa myös vastasyntyneiden varsojen kuolemaan johtavaa tautia.

Herpesvirusten suoraan osoitukseen käytetään PCR-menetelmiä sierainlima- tai keuhkohuuhtelunestenäytteestä sekä abortoidusta sikiöstä jälkeisineen kuolinsyyn selvityksen yhteydessä. Näytteet tulisi ottaa ensimmäisten sairauspäivien aikana tai pian abortin jälkeen, jolloin virus on varmimmin todettavissa.

Lähde Ruokavirasto.fi