Hyvällä energialla ja motivoituneina - Nina Fagerström ja Stella Hagelstam Ypäjällä

15.4.2018

Tiedote: Hevosopisto Oy, KUvat Marian Seppälä


Nina Fagerström, kuva Marian Seppälä

Hyvällä energialla ja motivoituneina - Nina Fagerström ja Stella Hagelstam Ypäjällä

Ratsuoripäivien yhteydessä lauantaina 14.4. Hevosurheilun valmennuskeskus järjesti Ypäjällä kahden huippuratsastajan valmennusklinikan. Suomen yksi menestyneimmistä esteratsastajista, Nina Fagerström, kertoi estehevosen kouluttamisesta ja ratsastettavuuden kehittämisestä. Moninkertainen SM-mitalisti Stella Hagelstam puolestaan näytti yleisölle itse miten hevosta koulutetaan Grand Prix -tasolle.

Belgiassa omaa tallia pitävä Fagerström toimi aiemmin päivällä myös Oripäivien testiratsastajana. Ratsuoripäivät ovat yksi kotimaan ratsukasvatuksen vuoden tärkeimmistä tilaisuuksista. Oripäivillä haetaan jalostukseen käyttöoikeutta suomalaisen lämminverisen ratsuhevosen eli FWB:n ja suomalaisen ratsuponin eli SRP:n jalostukseen.

- Olin mukana Oripäivillä ensimmäistä kertaa. Tämä oli oikein positiivinen kokemus. Hevoset, joilla ratsastin, olivat miellyttäviä, Fagerström kuvaili.

Oripäivien päätteeksi järjestetyssä valmennusklinikassa esiintyneet hevoset olivat asiaankuuluvasti kaikki suomalaisia puoliverisiä ratsuja.

- Mukana oli hyviä ratsastajia ja mielenkiintoisia hevosia. Tänään oli tarkoitus näyttää, miten ratsastusta vähän muuttamalla, saadaan hevonen kulkemaan toivotulla tavalla ja, että se voi hypätä hyviä pyöreitä hyppyjä, hyvässä rytmissä, Fagerström kertoi.

Fagerström kiinnitti paljon huomiota rytmin säilymiseen laukassa, ja kannusti ratsastamaan rennosti eteenpäin. Rytmiä ja tasapainoa haettiin pienillä ratsastuksen muutoksilla.

- Haluan kannustaa ratsastajia antamaan hevoselle mahdollisuus oppia. Ettei itse tehdä liikaa, vaan ohjataan hevosta oikeaan suuntaan, Fagerström kertoo.

Nuorten hevosten harjoitukset tulee Fagerströmin mukaan pitää aina mahdollisimman yksinkertaisina. Lepojaksot ovat hänen mukaansa tärkeitä.

- Oppiakseen ne tarvitsevat levon, että ne saavat olla ihan vaan hevosia kaikessa rauhassa, Fagerström muistuttaa.


Stella Hagelstam - Hagels Amazing Shine ja Sara Lehtilä, kuva Marian Seppälä.

Kouluratsastaja-valmentaja Stella Hagelstam ratsasti itse päivän klinikkaosuudessaan. Hevosina hänellä oli Heidi Hagelstamin kasvatit Hagels Tiffany ja Hagels Amazing Shine. Molemmat eri vaiheissa Grand Prixiä kohti harjoittelevia hevosia. Harjoittelussa on Hagelstamin mukaan tärkeää hevosen motivaation säilyttäminen.

- Kehu oikea-aikaisesti. Selkeä nopea kiitos, kun hevonen tekee oikein, on tärkeää, Hagelstam muistuttaa.

Valmennus ja opetus tehdään Hagelstamin mukaan lyhyissä pätkissä.

- Ei harjoitella epäonnistumisia, vaan kierretään ongelmat. Joka päivä harjoitellaan määränpää mielessä, hyvällä motivaatiolla, Hagelstam kuvaa.

Hagelstamin kotitilalla Boe Gårdissa Sipoossa hevoset liikkuvat maanantaista perjantaihin ja pitävät viikonlopun vapaata.

- GP-hevosilla on viisi täyttä työpäivää. Nuoremmat hevoset, esimerkiksi Oripäiville osallistunut 3-vuotias Danne liikkuu kolmena päivänä viikossa pikkupätkissä, Hagelstam kuvailee arkeaan.

Klinikan päätteeksi Hagelstam vastasi yleisön kysymyksiin ja neuvoi muun muassa kuuman hevosen käsittelyssä.

- Jos hevosta on ratsastettu jalat irti kyljistä, ja se on hyvin herkkä, purista sitä aluksi reilummin. Se epäröi, kunnes näytät, ettei ole mitään pelättävää. Joka kerta, kun se kuumenee, purista ja heti, kun se rauhoittuu, hellitä pohkeella. Hevosen pitää huomata, että jalassa ei ole mitään pelättävää. Ole tasaisessa kontaktissa ja pidä tasaista tuntumaa, se rahoittaa, Hagelstam neuvoi.

Boessa nuorten hevosten koulutuksesta vastaava Sara Lehtilä kertoi käsittelevänsä nuoria reaktiivisia hevosia aina myös maasta käsin. Hänen mukaansa Boessa nuoria hevosia myös juoksutetaan ja ohjasajetaan säännöllisesti.

- Se kuinka hyvin hevonen tottelee sinua maasta käsin, palkitsee sinua, kun nouset selkään, Lehtilä kertoo. Hevosen ratsastamisessa ja kouluttamisessa tärkeintä on johdonmukaisuus, Lehtilä jatkoi.

Muuta päivän aikana kuultua:

”Oriiden kanssa pitää olla aika tarkkana, ettei ärsytä niitä liikaa.”

”Anna hevosen tehdä työ, älä ole liian kiltti.”

”Jos hevonen epäröi, pitäkää ohjastuntuma.”

”Ei mennä liikkeen edelle. Ratsastetaan hevonen eteen.”

”Jos haluat opettaa jotain uutta, älä tee tehtävästä liian vaikeaa. Ensin täytyy perusasiat, laukka ja tiet olla hallussa. ”

”Kävelemme hevosten kanssa paljon, mutta se hyödynnetään tekemällä erilaisia harjoituksia.”

”Kun hevonen vahvistuu ja tietää mitä siltä pyydetään, voidaan vaativuustasoa nostaa. ”

”Vähän niin kuin lämmintä kylmempää leikkiä. Se toivottu asento tai reaktio, tuo aina paineen hellittämisen tai kiitoksen.”

”Ei palkita väärällä ratsastuksella.”

”Ajatellaan mitä ja milloin tehdään.”

”Ratsastuksen pitää olla positiivisesti eteenpäin ajattelevaa.”

Klinikan ratsukot

Esteratsastus:
Riikka Harjula - Berglands Veyron (I'm Special de Muze-Verdi), s. 2013, ruuna, kasv. Sari Kalliomaa, om. Riika Räsänen
Salla Varenti - Ypäjä Isandra (Cero-Lasino), s. 2011, kasv. Ypäjän Hevosopisto, om. Salla Varenti
Susanna Rautanen - Le Petit Amour (Cagliostro-Lados), s. 2012, kasv. Kankaansivu Susanna & Vuolle Riikka, om. S & K Riding
Jenna Yrjövuori – Graal (Argentinus- Königin's Sohn KS 69), s. 2008, kasv. Iran tallin, om.
Tomi Jalkanen – Still-Hof Macabeu (Clarimore), s. 2011, kasv. Susanna Kuustonen, om. Lauri Jalkanen

Kouluratsastus:
Stella Hagelstam – Hagels Tiffany (Sternkönig 122 – Havel), s. 2010, kasv. Heidi Hagelstam, om. Passion for Dressage
Stella Hagelstam – Hagels Amazing Shine (Sternkönig 122 – Donnerhall), s. 2008, kasv. Heidi Hagelstam, om. Engelhardt Rita & Passion For Dressage Oy

Hevosopisto on hevosalan suurin ammatillinen oppilaitos ja hevosurheilun valtakunnallinen valmennuskeskus. Lisätietoa www.hevosopisto.fi