Hyvän hevosenpidon edellytykset
1.6.2010
Kuva Anne Laitinen.
Hevonen on suuri eläin ja sillä on lajinsa mukaiset vaatimukset mm. hoidolle, ruokinnalle ja pitopaikalle, jotta se pysyy terveenä ja voi hyvin. Hevosen luontaisten tarpeiden ymmärtäminen on avainasemassa hevosen hyvinvoinnista huolehdittaessa.
- Hevosen hyvinvointiin liittyviä asioita turvataan eläinsuojelulaissa, joka määrää hevosen hoidon minimivaatimukset, mutta hevosen tarpeiden ymmärtäminen vaatii myös hevostaitoja, kertoo SEY:n eläinsuojeluvalvoja Marianna Paavolainen.
- Hevosta hankittaessa on tärkeää harkita tarkkaan, minkälainen hevonen kannattaa hankkia, millaiseen käyttöön se tulee ja mihin se on tarkoitus sijoittaa asumaan. Käyttötarkoitukseensa sopivan hevosen valintaan on hyvä käyttää paljon aikaa. Etukäteen kannattaa myös ottaa huomioon, että hevosen pitäminen on aikaa vievää, taloudellisesti arvokasta ja myös yllättäviin kuluihin on etukäteen varauduttava, Paavolainen muistuttaa omasta hevosesta haaveilevia.
Vastuu hevostaitojen hankkimisesta on aina ihmisellä - tallinpitäjällä ja hevosenomistajalla. Alle 18-vuotiaan hevosenpidosta vastaa viimekädessä alaikäisen huoltaja, vaikka useassa perheessä lapset ovatkin hevosharrastuksensa vuoksi perheen hevosasiantuntijoita.
- Lainsäädäntö asettaa perusraamit hevosen pidolle, näistä ensimmäisenä on eläinsuojelulaki. Tallin tai muun suojan on oltava riittävän tilava, valoisa, puhdas ja turvallinen. Pitopaikan tulee myös tarjota riittävä suoja epäsuotuisia sääoloja sekä liiallista kylmyyttä, lämpöä, vetoa ja kosteutta vastaan. Paavolainen tähdentää.
- Pitopaikassa tulee ottaa huomioon myös hevosen luontaiset tarpeet, hevosen on voitava seistä ja levätä luonnollisessa asennossa ja sen tulee pystyä nousemaan helposti makuulta ylös, itsekin tallien olosuhteita tarkastava Paavolainen muistuttaa.
Hevonen on laumaeläin, joten sille tulisi suoda mahdollisuus viettää aikaansa lajitovereidensa seurassa.
- Toivottavaa onkin, että hevonen saa päivittäin liikkua vapaasti laumassa tai laumamaisissa olosuhteissa varsinaisen työnteon tai harrastuskäytön lisäksi.
Hevosen hyvinvoinnin yksi keskeisistä tekijöistä on säännöllinen ruokinta. Tärkein rehu on hyvänlaatuinen heinä. Kesäisin heinän voi korvata osittain tai kokonaan laidunruoholla. Hevosen energiarehu on yleisimmin kaura, jota hevonen tarvitsee työntekoon. Puhdasta ja raikasta juomavettä tulee olla vapaasti saatavilla. Panostusta hyvälaatuisiin rehuihin ja sopiviin annoskokoihin ei kannata vähätellä, sillä hevonen on erittäin herkkä ruuansulatuskanavan vakaville sairauksille.
Hevosen karvapeitteen ja kavioiden puhdistuksesta huolehditaan päivittäin. Samalla on helppo arvioida hevosen yleiskunto sekä havaita mahdolliset vammat ja ruhjeet. Hevosen kaviot on vuoltava säännöllisesti ja hevonen on kengitettävä tarvittaessa. Hevosen perushoitoon kuuluvat myös säännöllinen loishäätö ja hampaiden raspaus.
Hevosesta huolehditaan ja kannetaan vastuu läpi sen elinkaaren. Hevosen omistajan elämäntilanne saattaa ajan kuluessa muuttua, eivätkä aika ja rahat enää riitäkään oman hevosen pitämiseen. Terveelle ja tehtäväänsä soveltuvalle hevoselle löytyy usein uusi koti. Joskus kuitenkin on tehtävä päätös hevosen lopettamisesta. Syitä voi olla monia, esimerkiksi sairaus, vamma tai vanhuuden mukanaan tuomat vaivat. Vaikka päätös lopettamisesta tuntuu vaikealta, sitä ei saa hevosen hyvinvoinnin kannalta pitkittää. Tukea ja apua lopettamispäätökseen saa eläinlääkäriltä.
Hevosen hankkiminen ja omistaminen antaa iloa ja uusia ulottuvuuksia hevosharrastukseen. On kuitenkin paljon asioita, jotka tulee ottaa huomioon hevosta hankittaessa, sitä pidettäessä ja siitä vastuullisesti luovuttaessa. Hevosalan organisaatiot ja ammattilaiset ovat kaikkien hevosenomistajien ja omistajuutta miettivien tukena ja neuvonantajana. Ketään ei jätetä yksin kysymystensä kanssa, sillä tietoa ja apua on saatavilla.
Hyvinvoiva hevonen -kampanjan tietode 18.4. SRL / Suomen Hippos
Uutiset
- 12.12.2024Helsinki International Horse Show´lle merkittävä valtionavustus
- 12.12.2024Ypäjän Hevosopisto tuo kansainvälisen Finnderbyn takaisin – perinteikäs kilpailu hypätään 28. kesäkuuta 2025
- 11.12.2024Veera Salminen toista kertaa ponien kansainväliseen finaaliin
- 8.12.2024Pekka Larsenin muistoa kunnioittaen
- 1.12.2024Valtteri Gundersby ja Clavina Y estehallimestarit 2024
- 30.11.2024Esteratsastuksen BOWA Hallisarja käynnistyi Ypäjällä
- 29.11.2024Ratsastustuntien arvonlisävero nousee 14 prosenttiin
- 28.11.2024Olympialaisten koulujoukkueelle kaksi ehdokkuutta Urheilugaalassa!
- 25.11.2024Nyholm ja Gundersby uudelleen valittiin Ratsastajainliiton hallitukseen
- 24.11.2024Syyskokouksessa palkittiin kymmenen alan ansioitunutta toimijaa