Hyvinvoiva hevonen toiminnan ohjaksissa
1.6.2010
Kuva Anne Laitinen.
Hevonen on yhä suositumpi vapaa-ajan kumppani sekä ratsastuksessa että ravitoiminnassa. Kaiken hevosurheilun ja harrastuksen lähtökohtana on hevosten hyvinvointi. Hyvinvoiva Hevonen on Suomen Ratsastajainliiton ja Suomen Hippoksen kantavia ajatuksia. Hevosen hyvinvointiin tähtäävät säännöt ja ohjeet ovat tärkeä osa hevosurheilua ja hevosen paras on avainasemassa myös muussa toiminnassa, kuten ratsastuskouluissa ja hevosharrastuksessa.
Tämä vuosi on Hyvinvoivan hevosen teemavuosi molemmissa järjestöissä. Teemaa tuetaan mittavalla viestintäkampanjalla, joka suunnataan kahtaalle, sekä hevosalan ammattilaisille ja harrastajille että ns. suurelle yleisölle.
Hevosalan järjestöt tekevät aktiivisesti työtä hevosen hyvän hoidon ja käsittelyn edistämiseksi. Hevosen hyvinvoinnin turvaamiseksi on tehty paljon neuvontaan, koulutukseen ja tiedonvälitykseen liittyvää työtä monella saralla. Viime vuonna julkaistiin mm. ilmainen Hevosenomistajan opas, jota jaetaan uusille hevosenomistajille ja kaikille kiinnostuneille. Hyvinvoiva hevonen -luennot hevosen hankinnasta, liikunnasta, ruokinnasta ja lääkinnästä käynnistyivät syksyllä.
Kova kasvu asettaa haasteita hevosalalle
Hevosala on jatkuvassa kovassa kasvussa. Hevosten määrä on 25 vuodessa yli kaksinkertaistunut ja hevosten määrä lisääntyy noin tuhannella vuodessa. Viime vuonna raveissa kävi yli 800.000 katsojaa.
- Suomalaisella raviurheilulla menee hyvin ja sen suosio on lisääntynyt, elämme lajin kannalta hyviä aikoja. Raviurheilun pitkäaikaisen menestyksen edellytys on vahva panostaminen hevosten hyvinvointiin, toteaa Suomen Hippoksen toimitusjohtaja Pekka Soini.
Suomessa on yli 68.000 rekisteröityä hevosta, niistä ravihevosia 24.900, ratsuja ja poneja 23.400 ja suomenhevosia, joissa on sekä ravureita että ratsuja, 19.700. Yksittäisistä ryhmistä kasvu on ollut suurinta tuontiratsuissa, mutta kaikkien hevostyyppien määrä on kasvanut tasaisesti. Myös kotimainen hevoskasvatus elää vahvaa nousukautta.
B Helmiina uimassa, kuva Irina Keinänen.
- Ratsastus kasvattaa suosiotaan ilmiömäisen voimakkaasti etenkin aikuisten naisten keskuudessa, kymmenen vuoden sisällä heidän määränsä on kolminkertaistunut. Lajia harrastaa tänä päivänä arviolta 140.000 suomalaista, toteaa Suomen Ratsastajainliiton pääsihteeri Fred Sundwall.
- Hevostaidot eivät ole ihmisillä enää veressä. Harrastajamäärän voimakas kasvu on tuonut lajiin myös kokemattomia aikuisia ilman hevostaustaa. Myös oman hevosen hankkiminen on yhä yleisempää. Kiinnostus ja tarve hevostaidoille on suuri ja hevosalan järjestöillä onkin iso vastuu välittää ja kanavoida tietoa hevosista ja niiden hyvinvointiin liittyvistä asioista, Sundwall korostaa.
Hevosalan kasvu näkyy myös yhteiskunnallisella tasolla. Ala on tärkeä tekijä maaseudun elävöittäjänä ja se työllistää suoraan tai välillisesti yli 10.000 ihmistä.
Hevosten hyvinvointiin liittyvät kysymykset nousevat esiin myös maankäyttöön, rakentamiseen, ympäristöön ja yleensä eläintenpitoon liittyvissä viranomaismääräyksissä. Tällä hetkellä ajankohtaisia ovat mm. kaavoitus ja kuntien rakennusjärjestykset, hevosten loppusijoitus ja eläinkuljetukset, lannanpoltto sekä muut ympäristöaiheet.
- Hevosalan järjestöt sekä ravi-, ratsastus- että kasvattajapuolella ovat lähentyneet toisiaan ja yhteistyötä tehdään jatkuvasti etenkin edunvalvonnassa ja kehittämistoiminnassa, Sundwall sanoo.
Hevosalan tiedotuskampanja
Hevosalan toimijoille ja harrastajille hevosen hyvinvointiin liittyviä asioita nostetaan esiin sisäisessä viestinnässä ja järjestöjen omissa viestimissä. Hevosväelle on tuotettu myös paljon tietoa ja valmista materiaalia hevosen hyvinvointiin liittyvistä eri aihepiireistä. Myös koulutusta on saatavilla runsaasti. Tämä nostetaan myös esiin tiedotuksessa.
SRL:n Hippos-lehteen tulee mm. erillinen teemaliite vuoden 3. numeroon aihepiiristä. Aiheina alustavasti mm: hevosen reilu käsittely ja koulutus, mistä tunnistat sairaan hevosen, hevosen pitopaikka, pihattoratkaisut, hevosen hyvinvointi kilpaurheilussa, hevosesta luopuminen, ravurit ratsuina, hevosten ruokinta… Lisäksi liitteen keskiaukeamalle tulee sarjakuva, joka hauskalla ja realistisella tavalla nostaa esiin, mitä hevosenpito edellyttää. Tämä sarjakuva annetaan valistustarkoituksessa mm. nuorisolle suunnattujen hevosalan julkaisujen käyttöön (Hevoshullu, Villivarsa, Pollux) ja sitä voidaan hyödyntää myös tiedotuskampanjassa.
Hippoksen nettisivuille tulee oma osio Hyvinvoiva Hevonen -otsikolla. Hippoksen verkkolehti tehdään teemojen mukaisesti kuukausittain.
Hippolis on mukana järjestämässä viestintää ja koulutusta sekä erillisen teemapäivän aiheesta Suuren Suomalaisen Derbyn 2008 yhteydessä 30.8. Vermossa alan toimijoille ja harrastajille. Hippolis toimii myös hevosen hyvinvointiin liittyvän tiedon ja materiaalin tietoa kokoavana ja edelleen jakavana "solmukohtana" hevosalalla.
Hyvinvoiva Hevonen -mediakampanja jatkuu vuoden 2008 loppuun
Suomen Hippoksen ja Suomen Ratsastajainliiton
hevosen hyvinvointiin liittyviä hankkeita ja projekteja
Hevosen hyvinvointi
Projektin tavoitteena on edistää hevosten hyvinvointia ja hevostaitoja. Hevostenomistajille ja omistajiksi aikoville valmistui ilmainen Hevosenomistajan opas sekä luentoesitykset aiheista hevosen hankinta, liikunta, ruokinta ja terveydenhoito. Mukana myös Suomen Eläinsuojeluyhdistys ja Suomen Hevostenomistajien Keskusliitto.
Hevosalan haasteet -työryhmä
Tärkeimpiä kysymyksiä ovat olleet kasvatustoiminta, ympäristöasiat, maankäyttö, lannanpoltto, EU:n kuljetusdirektiivi ja hevosalan koulutus. Työryhmä valmisteli hevosalan hanketoiminnan kehittämisohjelman.
EquinLife-hanke
EquinLife - Toimintamalli ekologisesti ja eettisesti kestävälle hevosurheilulle. Agropolis Oy:n EU:n LIFE-tuen saaneen projektin tuloksena valmistuu useita oppaita, mm. hevostapahtumien ja talliyrittäjien ympäristö-, hyvinvointi- ja turvallisuusoppaat. Niin oppaat kuin myös muut tulokset hyödynnetään laajasti hevosalan toiminnassa. Tallikäsikirja, jossa neuvotaan hevostallien rakentamiseen ja pitoon liittyvissä asioissa, julkaistaan tänä vuonna.
Tarttuvat Taudit -opas ja koulutukset
Suomen Hippos järjestää maksutonta, kaikille avointa hevosten tarttuvien tautien vastustamiseen liittyvää koulutusta hevosen omistajille ja valmentajille keväällä 2008. Kaikille osallistujille jaetaan Hevosen Tarttuvat Hengitystiesairaudet -opas.
Järjestöjä
Hippolis ry
Hippolis ry - hevosalan osaamiskeskuksen perustettiin hankkeen pohjalta viime vuonna. Hippoliksen toiminta-ajatuksena on edistää pitkäjänteisesti suomalaisen hevosalan toimintaedellytyksiä olemassa olevaa osaamista ja uutta tietoa hyödyntäen. Hippolis toimii hevosalan eri sektoreita yhdistäen ja koordinoiden sekä alaa palvellen. www.hippolis.fi
Suomen Hevostietokeskus ry
Suomen Hevostietokeskus ry tuottaa neuvonta- ja koulutuspalveluja hevosalalla toimiville organisaatioille, yrittäjille ja harrastajille.Hevostietokeskuksen osaamisalueita ovat mm. tallien ympäristö- ja lantahuoltoon liittyvät kysymykset, varsojen pihattokasvatus sekä hevostalous. Teemme lisäksi tallien rakennussuunnittelua ja neuvomme hevosten ruokinta- sekä talliyritysten talous- ja liiketoiminta-asioissa. Hevostietokeskus järjestää myös erilaisia seminaareja ja koulutustilaisuuksia.
Suomen Hevostietokeskus ry:n eräänä peruskivenä on ollut hevosten hyvinvointi ja sen edistäminen. Pihattokasvatus on muodostanut laajan tutkimuskokonaisuuden, josta on valmistumassa ensi syksynä väitöskirja. Hevostietokeskus on tuottanut mm. oppaita, joissa ohjeistetaan tallirakentamista (Uudet talliratkaisut ja Navetasta talliksi). Olemme olleet myös voimakkaasti mukana hevosten loppusijoitusta kehittävässä työssä. Hevostietokeskuksen kehittämästä ruokintalaskurista on tullut verkkokauppamme "menestystuote", hevosenomistajat tarkistavat sen avulla hevosensa ruokinnan. www.hevostietokeskus.fi .
Hyvinvoiva hevonen -kampanjan tiedote 18.4. SRL / Suomen Hippos
Uutiset
- 12.12.2024Helsinki International Horse Show´lle merkittävä valtionavustus
- 12.12.2024Ypäjän Hevosopisto tuo kansainvälisen Finnderbyn takaisin – perinteikäs kilpailu hypätään 28. kesäkuuta 2025
- 11.12.2024Veera Salminen toista kertaa ponien kansainväliseen finaaliin
- 8.12.2024Pekka Larsenin muistoa kunnioittaen
- 1.12.2024Valtteri Gundersby ja Clavina Y estehallimestarit 2024
- 30.11.2024Esteratsastuksen BOWA Hallisarja käynnistyi Ypäjällä
- 29.11.2024Ratsastustuntien arvonlisävero nousee 14 prosenttiin
- 28.11.2024Olympialaisten koulujoukkueelle kaksi ehdokkuutta Urheilugaalassa!
- 25.11.2024Nyholm ja Gundersby uudelleen valittiin Ratsastajainliiton hallitukseen
- 24.11.2024Syyskokouksessa palkittiin kymmenen alan ansioitunutta toimijaa