Jäsenkyselyssä vahvimmin esiin nousivat hevosen hyvinvointi ja vakuutusturva

11.10.2024

Ratsastajainliiton jäsenseurojen jäsenkysely toteutettiin elo-syyskuussa 2024. Kyselyn tavoitteena oli oppia tuntemaan jäsenistöä, keräämään heidän kokemuksiaan jäsenyyden hyödyistä ja jäsenetujen, erityisesti urheiluvakuutuksen merkityksestä. Kerättyä tietoa hyödynnetään toiminnan suunnittelussa ja kehittämisessä.

Sähköpostilla lähetettyyn kyselyyn vastasi yhteensä 4913 jäsentä, joista 96 prosenttia oli naisia. Suurin osa heistä on ollut mukana toiminnassa jo yli 10 vuotta. 73 prosenttia vastanneista harrastaa ratsastusta ja 24 prosenttia kilpailee harrastuksenomaisesti.

Kyselyn perusteella tärkeimmät syyt kuulua ratsastusseuraan olivat sen toiminta koti- tai asuinseudulla, Ratsastajainliiton palvelut ja jäsenedut, kilpailutoimintaan osallistuminen kilpailijana tai toimihenkilönä, samanhenkisten ihmisten kanssa toimiminen ja seuran jäsenetujen hyödyntäminen.

Jäseneduista ja -palveluista tärkeimmät olivat vakuutus, hevosalan edunvalvonta, sähköiset kilpailujärjestelmät, kilpailujärjestelmä ja Hippos-lehti. Kyselyn perusteella 43 prosenttia koki saavansa hyvin tai erittäin hyvin seuraltaan ja Ratsastajainliitolta vastinetta jäsenmaksulleen. Kohtalaisen vastineen koki saavansa 36 prosenttia vastanneista.

Jäsenyyteen kuuluva urheiluvakuutus koettiin edelleen tärkeäksi

SRL:n alaisen seuran SRL-jäsenmaksuun kuuluva vakuutusturva on yksi keskeisimpiä liiton tarjoamia jäsenetuja. Jäsenyyteen kuuluva Sporttiturva on voimassa monissa ratsastukseen ja hevosen hoitoon liittyvissä tilanteissa, kuten ratsastuskoulussa, -leirillä, hevosten hoito- ja käsittelytehtävissä, kilpailuissa, harrastusmatkoilla ja jopa ulkomailla.

Erillinen vastuuvakuutus kattaa liiton valmentajat ja toimihenkilöt. Myös vapaaehtoistyöntekijät (talkoolaiset) on vakuutettu erillisellä vakuutuksella, joka sisältää tapaturmavakuutuksen lisäksi toiminnan vastuuvakuutuksen. SRL:n tallijäsenyyteen kuuluu toiminnan vastuuvakuutus ja satunnaisratsastajavakuutus.

Jäsenille suunnatussa kyselyssä jopa 85 prosenttia haluaa, että jatkossakin kaikille jäsenille hankitaan jäsenetuna tapaturmavakuutus, jolla tarjotaan perusturva kaikille harrastajille ja hyödynnetään ryhmävakuutuksella saatava hintaetu. 11 prosenttia vastanneista haluaisi luopua jäsenyyteen kuuluvasta tapaturmavakuutuksesta, jotta jäsenmaksu olisi mahdollisimman alhainen eikä riippuisi vakuutusmaksujen noususta.

Ratsastajainliiton viestintäkanavat

Lähes 90 prosenttia vastanneista on ollut yhteydessä SRL:oon tai hakenut tietoa viimeksi kuluneen vuoden aikana. Käytetyimmät kanavat ovat verkkosivut (64 %), Hippos-lehti (54 %), uutiskirjeet ja tiedotteet (40 %) ja sosiaalinen media (36 %).

Häirinnän kokemukset vaihtelivat

Jäseniltä kysyttiin, ovatko he kokeneet häirintää tai epäasiallista käyttäytymistä ratsastus- tai hevosharrastuksessa. Vastaajista 17,2 prosentilla oli tästä kokemuksia. Vastausten lisätiedoissa selvisi, että kokemukset vaihtelivat, eivätkä kaikki kuvanneet nykyistä tilannettaan.

Ratsastajainliitto otti vuoden alussa nettisivuillaan käyttöön uuden ilmoituskanavan, jonka kautta voi jättää ilmoituksen ratsastusurheilun tai hevoskasvatuksen piirissä tapahtuneessa hevosten hyvinvointiin, lääkeaineiden väärinkäyttöön tai häirintään ja epäasialliseen käyttäytymiseen liittyvässä asiassa. Sen ja muiden väylien kautta Ratsastajainliittoon on tullut tänä vuonna useita kymmeniä yhteydenottoja.

Jäsenkyselyn lisätiedoissa selvisi, että ne, jotka olivat kertoneet kokemuksesta eteenpäin, kokivat asian selvityksen tapahtuneen kaksijakoisesti. Noin puolet vastanneista koki, että asia selvitettiin hyvin ja puolet kokivat kokemuksen vähättelyä tai käsittelemättä jättämistä.
 

Hevosten hyvinvointi menee kaiken edelle

Kaisa Kähön kuvituskuva.

Ratsastusyhteisön arvoista positiivisesti esiin nousivat hevosten hyvinvointi, tasa-arvo ja ympäristö. Heikosti tai välttävästi toiminnassa oli huomioitu edelläkävijyys, avoimuus ja yhteistyö.

Hevosten hyvinvointi (98 %) ja toiminnan eettisyys (91 %) olivat ylivoimaisesti tärkeimmät asiat oman harrastamisen jatkuvuuden kannalta. Oman hyvinvoinnin ylläpito ja mahdollisuus kehittyä olivat myös tärkeitä. Viidentenä tärkeänä asiana pidettiin toiminnan vastuullisuutta, joka sekin sai kannatusta 86 prosentilla vastaajista.