Kesälaidun on hevosen parasta aikaa
1.6.2010
Hyvinvoiva Hevonen -kampanja tiedottaa:
Laidun on hevosen koti ja luontainen elinympäristö. Vapaina luonnossa ollessaan hevoset käyskentelevät laajoilla aromailla napsien heinää suurimman osan ajastaan. Hevoset liikkuvat laumoissa ja perheryhmissä, hoitavat ja rapsuttelevat välillä toisiaan nuorten hevosten kirmatessa leikeissään ja tammojen hoivatessa varsojaan.
Kuva Anne Laitinen.
- Laitumella hevonen voi olla vapaasti, käyttäytyä kuten lajille on luonnollista. Hevoset liikkuvat ravinnon perässä, hakevat juotavaa, syövät ja lepäävät yhdessä. Hevosilla pitäisi aina olla laitumella kaveri, ne eivät viihdy yksin. Vähintään näköetäisyys muihin hevosiin tarvitaan. Laidunlohkot on hyvä sijoittaa niin lähekkäin toisiaan, että voidaan matkia laumamaisia olosuhteita, toteaa MTT:n tutkija, agronomi Helena Jansson.
Laidun tarjoaa luonnollista, tärkeää liikuntaa kaikille hevosille. Erityisen tärkeää se on varsoille ja nuorille hevosille kohottamaan kuntoa ja kehittämään koordinaatiokykyä. Ne oppivat laitumella myös hevosenelämää, hyviä sosiaalisia taitoja laumassa elämiseen ja toimimiseen. Nämä taidot auttavat hevosia myös yhteistyössä ihmisen kanssa.
Laidunruoho maittaa ja ravitsee
Suomen sääoloissa laidunnus on mahdollista vihreän ruohon aikaan kesäkaudella. Hyvälaatuinen laidunruoho on erinomaista, lajinmukaista ravintoa hevoselle, jonka ohella se tarvitsee vain vettä, kivennäisiä ja suolaa.
Kuva Heidi Karjalainen.
- Veden määrässä on muistettava, että hevonen voi juoda kuumilla ilmoilla jopa kaksinkertaisesti sen määrän kuin tavallisilla säillä. Jos se juo yleensä 30 litraa, kuumalla ilmalla vettä voi kulua jopa 60 litraa. Tämä on otettava huomioon astioiden koossa ja vesimäärässä, Jansson muistuttaa.
Hevosten hoito laidunaikaan sovitetaan hevosten iän ja käyttötarkoituksen ohella olosuhteiden mukaan. Kilpahevoset sekä nuoret ja kasvavat hevoset voivat tarvita ravintolisän, jos laidun ei ole riittävän ravinteikas. Köyhällä laitumella lisärehu on tarpeen kaikille. Hevoset voivat olla laitumella osan ajasta tai vuorokauden ympäri, jolloin laidunolosuhteilta vaaditaan enemmän.
Laiduntaminen onnistuu parhaiten, jos laitumet jaetaan 2-3 lohkoksi, joita voidaan välillä tarvittaessa hoitaa ja lannoittaa. Hevosia voidaan pitää myös luonnonlaitumilla, mutta niillä laidunalan tulee olla viljeltyä laidunta suurempi hevosta kohti, jotta ravintoa on riittävästi.
Hoitoa ja suojaa tarpeen mukaan
Laitumella olevien hevosten vointi ja terveydentila pitää tarkistaa vähintään kerran päivässä. Hevosia kiusaavat hyönteiset, kuten paarmat, viihtyvät parhaiten tuulensuojaisissa paikoissa.
- Pahimpaan paarma-aikaan hevoset voi joutua ottamaan öisin tai päivisin sisään lepäämään. Hevoselle voi olla erittäin kova rasitus olla jatkuvasti paarmojen kynsissä, ne voivat väsyä kovasti niiden kanssa taistelemisesta, Jansson korostaa.
Kuva Anne Laitinen.
Hevoset kaipaavat suojaa myös sateelta, tuulelta ja auringonpaahteelta. Suojaa tarjoavat tuuheat, sopivankokoiset puut tai laitumelle voidaan rakentaa esimerkiksi kolmiseinäinen katos. Mikäli hevoset voidaan ottaa tarvittaessa talliin suojaan tai lepäämään, laidunsuoja ei ole välttämätön.
Laidun on luonnolle tärkeää
Suomessa on pidetty karjaa tuhansia vuosia ja laidunmaat ovat perinteinen, tärkeä osa luontoamme ja kotiseutujemme kasvoja. Laidunten määrä on vähentynyt dramaattisesti maaseudulla, niityt kasvavat umpeen ja metsittyvät, mikä tarkoittaa maaseudun luonnon köyhtymistä ja monien eliö- ja kasvilajien uhanalaistumista.
Suomen alkuperäisistä kasvilajeista yli puolet hyötyy laiduntamisesta ja niitosta ja niiden vaikutukset ulottuvat useimpiin luontotyyppeihin. Luonnon elinvoimaisen lajikirjon säilyttäminen vaatii, että laidunnuksen määrää lisätään nykyisestä huomattavasti. Laidunnus onkin nykyään merkittävä luonnonhoidon muoto. Kasvava hevostalous on tärkeässä roolissa, että kauniit, avarat laidunmaisemat pysyvät osana kulttuurimaisemaamme ja luontomme rikkaus ja monimuotoisuus säilyy.
Hyvinvoiva Hevonen -mediakampanja jatkuu vuoden 2008 loppuun.
Mukana kampanjassa:
Suomen Ratsastajainliitto - www.ratsastus.fi
Suomen Hippos - www.hippos.fi
Hippolis - www.hippolis.fi
Hevosenomistajien Keskusliitto - www.shkl.net
Uutiset
- 12.12.2024Helsinki International Horse Show´lle merkittävä valtionavustus
- 12.12.2024Ypäjän Hevosopisto tuo kansainvälisen Finnderbyn takaisin – perinteikäs kilpailu hypätään 28. kesäkuuta 2025
- 11.12.2024Veera Salminen toista kertaa ponien kansainväliseen finaaliin
- 8.12.2024Pekka Larsenin muistoa kunnioittaen
- 1.12.2024Valtteri Gundersby ja Clavina Y estehallimestarit 2024
- 30.11.2024Esteratsastuksen BOWA Hallisarja käynnistyi Ypäjällä
- 29.11.2024Ratsastustuntien arvonlisävero nousee 14 prosenttiin
- 28.11.2024Olympialaisten koulujoukkueelle kaksi ehdokkuutta Urheilugaalassa!
- 25.11.2024Nyholm ja Gundersby uudelleen valittiin Ratsastajainliiton hallitukseen
- 24.11.2024Syyskokouksessa palkittiin kymmenen alan ansioitunutta toimijaa