Kouluratsastuksen SM käynnistyi - Ville Vaurio ja Dante NL johtoon senioreissa

10.8.2024

Mäntyharjulla, WHD Gård Woikosken järjestämissä kouluratsastuksen SM-kilpailuissa nähtiin lauantaina mestaruusluokkien ensimmäiset osakilpailut. Senioreissa lauantain Grand Prix’n jälkeen kärkipaikkaa pitää hallitseva Suomen mestari Ville Vaurio, ratsuna Dante NL. Ikäluokissa johdossa ovat Anniina Kolu, Peppi Kokko, Tuulia Soikkeli ja poneissa Iida-Maria Koponen. Mitalit ratkeavat sunnuntain vapaaohjelmien jälkeen.

Ville Vaurio ja Dante NL, onnittelemassa Hankkijalta Henna Paattimäki ja portugalilaistuomari Frederico Pinteus. Kuvat Tuuli Männistö

 

Vuoden 2023 senioreiden Suomen mestari Ville Vaurio teki onnistuneen paluun Woikosken kilpa-areenalle, kuroen Grand Prix’ssä reilusti yli kahden prosentin johtoaseman SM-kokonaiskilpailussa ennen huomista vapaaohjelmaa. Vantaalaisratsastaja ei kuitenkaan itse ollut suoritukseensa täysin tyytyväinen.

”Laukkaohjelma oli ihan okei, muutoin meillä on aika paljon parannettavaa. Voisi tietysti mennä huonomminkin. Pisteet olivat mielestäni tänään hyvin kohdillaan, tiedän mitä tulevan talven aikana on treenattava”, itsekriittinen mutta huumorintajuinen Vaurio naurahtaa.

Vaurion ja Dante NL:n vapaaohjelmassa tullaan kuulemaan viime vuoden kultaratsu G-Starille suunniteltu musiikki. Dante NL on 11-vuotias hannoverruuna, jonka omistaa ratsastaja itse yhdessä Stable Novan kanssa.

”Dante on yritteliäs ja tekee parhaansa”, Vaurio kehuu ratsuaan. Sunnuntain vapaaohjelmaan Vaurio ei aseta paineita, vaan pyrkii nauttimaan kilpailuista.

”Kivaa olla paikan päällä, se ei ole itsestään selvyys, että pääsee mukaan mestaruuksiin. Huomenna otetaan kuitenkin Danten kanssa ihan iisisti. Yritän opetella nauttimaan kilpailuista ja olla murehtimatta, vaikka se onkin välillä haastavaa. Minulla on täällä perhe mukana, ja heidän kanssaan on ihana päästä syömään ja viettämään aikaa.”

Lauantain Grand Prix’n jälkeen hopeamitalissa kiinni on helsinkiläinen Tuomarinkylän Ratsastusopiston yrittäjänä toimiva Sirpa Degerth-Káldi 15-vuotiaalla hannoverilaisruunallaan San Diego. Ratsukko teki lauantaina tuloksen 64,869 %. Kärki on tasainen, sillä Grand Prix’ssä kolmanneksi ratsastanut Porvoon Mustangin Saga Tervonen on Fabulouz Firfodin kanssa myös 64 % prosentin sisällä, tuloksella 64,109 %.

Nuorten ratsastajien kärkeen Anniina Kolu ja Ghana

Vesilahdelta kotoisin oleva Anniina Kolu, 18, ja vuonna 2011 syntynyt ruuna Ghana ottivat nuorten ratsastajien SM-kilpailussa johtopaikan ensimmäisessä osakilpailussa ratsastetun Prix St Georges ohjelman jälkeen. Kolun tulos lauantaina oli 68,529 %, ja luokan kaikki viisi tuomaria asettivat ratsukon tuloksissaan kärkipaikalle.

”Meillä oli vähän haastava verryttely, mutta tilanne saatiin nollattua ja rata oli ihan hyvä. Huomenna yritetään mennä normaaliin tapaan, haetaan hyvää rentoutta. Piruetteihin yritän saada lisää tarkkuutta huomiselle”, Kolu analysoi.

Ghana on ollut ratsastajan kilpakumppanina jo pidempään, ja Kolu tuntee ratsunsa hyvin.

”Ghana on herkkä, yritteliäs ja välillä turhankin innokas, mutta se on kokenut ja sen kanssa on kiva tehdä. Se osaa nämä asiat”, Kolu kehuu.

Ensimmäisen osakilpailun jälkeen kiinni hopeamitalissa on Orivedeltä kotoisin oleva Pinja Pohjosmäki, 20, ratsunaan Nørremarkens Felicity, ja pronssitilaa pitää vantaalainen Salli Pietarinen, 21, ratsunaan Lisbeth S.

Peppi Kokko ja Damasco Caniceira junioreissa johtoon

Suomea junioreiden EM-kilpailuissa heinäkuun lopussa edustanut törmäläislähtöinen Peppi Kokko, 17, nousi junioreiden SM-kilpailun kärkeen 16-vuotiaalla Damasco Caniceiralla lauantain tuloksella 68,545 %. Espanjassa valmentautuva ratsastaja kilpailee kauden ainoan kansallisen kilpailunsa Woikoskella.

”Tämän päivän radasta jäi hyvä fiilis, huomenna yritän itse ratsastaa vielä tarkemmin ja saada hevosen vähän aktiivisemmaksi ja paremmin pohkeen eteen”, Kokko kertoo.

Damasco Caniceira jää SM-kilpailun jälkeen Suomeen, ja pääsee nauttimaan loppukesäksi laitumesta. Kokko puolestaan lentää takaisin Espanjaan, jossa hänellä on kaksi muuta hevosta kilpailtavana. Kotimaan kilparadoilla Kokko nähdään seuraavan kerran mahdollisesti kesällä 2025.

”EM-kilpailu ei mennyt ihan suunnitelmien mukaan, joten päätettiin tehdä vielä SM-kilpailu tälle kaudelle. Damasco Caniceira jää eläkkeelle, tämä on sen viimeinen kilpailu. Se on täydessä kunnossa, mutta kilpaillut jo paljon, joten koen, että tämä on meille oikea päätös.”

Lauantain luokassa, Vaativa B FEI Junioreiden joukkueohjelma 2022, toiseksi ratsasti Vihdin Ratsastajien Coco Roine London Eyella, ja kolmatta sijaa pitää Helsingin Ratsastajien Ulrika Salminen Gilmore MC:llä.

 

Tuulia Soikkeli ja Royal Diamondring 

 

Lapsiratsastajissa johtoon Tuulia Soikkeli ja Royal Diamondring

Hirvensalmelta kotoisin oleva 14-vuotias Tuulia Soikkeli ja oldenburgilaistamma Royal Diamondring ottivat lapsiratsastajien SM-kilpailussa johtoaseman lauantain osakilpailun jälkeen, jossa ohjelmana ratsastettiin Helppo A FEI Lasten joukkueohjelma 2022. Tuloksen 69,334 % lauantaina tehnyt ratsukko edustaa Unetun Ratsastajia. Soikkelia valmentaa Martina Pahkala.

”Olen todella iloinen! Treenit ovat sujuneet hyvin, ja ollaan saatu niissä korjattua paljon asioita. Meillä on vuosi yhteistyötä takana Royal Diamondringin kanssa, se on aika tulinen tamma, mutta silti ihana ja kiltti, se yrittää aina parhaansa. Huomiseen lähdetään sillä ajatuksella, että yritetään näyttää omaa parasta osaamista”, Soikkeli kertoo.

Hopeamitalissa kiinni lauantain jälkeen on Ratsastusseura Win Winin Pihla Tarvainen 14-vuotiaalla ruunalla Flex, ja pronssitilaa pitää Siilin Ratsastajien Venla Vottonen FWB-tammalla Flamant Noir.

Poneissa kärkipaikan nappasivat Iida-Maria Koponen ja Caramba

Ponien ensimmäisenä osakilpailuna nähtiin Helppo A FEI Ponien Joukkueohjelma 2022, jossa Porvoon Mustangia edustava, sunnuntaina 16-vuotta täyttävä Iida-Maria Koponen vei voiton ratsunaan Caramba.

”Äskeinen rata oli yksi kauden parhaimpia, siitä jäi todella hyvä fiilis, joka yritetään säilyttää samana myös huomiselle radalle”, Koponen kertoo.

Saksan ratsuponitamma Caramba on jo 22-vuotias. Koposen perheellä ei ole tamman hienoon kuntoon salaista reseptiä, vaan se elää hyvää ja tavallista hevosen elämää.

”Se elää sellaista ihan normaalia kotielämää, ja treenimäärät pidetään sille juuri sopivana, ei liikaa eikä liian vähän”, Koponen hymyilee.

Ponien hopeamitalissa lauantain jälkeen on kiinni Keski-Pohjanmaan Hevosharrastajien Amanda Prittinen Reitland’s Du nur Du B:llä, ja kolmannella sijalla Hyvinkään Urheiluratsastajien Aino Sellman ponilla Don’t Call Me Babe

 

Iida-Maria Koponen ja Caramba

 

10.8. Kansallisia kouluratsastustuloksia, SM Woikoski

Senioreiden suomenmestaruus, 1. osakilpailu, FEI Grand Prix 2022
1) Ville Vaurio / Dante NL, DTT, 67,196 %
2) Sirpa Degerth-Káldi / San Diego, TKR, 64,869 %
3) Saga Tervonen / Fabulouz Firfod, POM, 64,109 %

Nuorten suomenmestaruus, 1. osakilpailu, FEI Prix St Georges – Nuorten ratsastajien joukkueohjelma 2022
1) Anniina Kolu / Ghana, VESRA, 68,529 %
2) Pinja Pohjosmäki / Nørremarkens Felicity, TRS, 65,323 %
3) Salli Pietarinen / Lisbeth S, AiR, 64,000 %

Junioreiden suomenmestaruus, 1. osakilpailu, Vaativa B, FEI Junioreiden joukkueohjelma 2022
1) Peppi Kokko / Damasco Caniceira, MeLaRa, 68,545 %
2) Coco Roine / London Eye, VIRA, 68,333 %
3) Ulrika Salminen / Gilmore MC, HR, 67,121 %

Lapsiratsastajien suomenmestaruus, 1. osakilpailu, Helppo A, FEI Lasten joukkueohjelma 2022
1) Tuulia Soikkeli / Royal Diamondring, UnRa, 69,334 %
2) Pihla Tarvainen / Flex, WinWin, 68,750 %
3) Venla Vottonen / Flamant Noir, SiRa, 68,075 %

Ponien suomenmestaruus, 1. osakilpailu, Helppo A, FEI Ponien joukkueohjelma 2022
1) Iida-Maria Koponen / Caramba, POM, 68,571 %
2) Amanda Prittinen / Reitland’s Du nur Du B, K-PH, 68,086 %
3) Aino Sellman / Don’t Call Me Babe, HyvUra, 67,514 %

Tulokset: LINKKI