Kouluratsastuksen strateginen toimintasuunnitelma etenee vauhdilla
4.4.2025
Kansainvälinen ratsastajainliitto FEI perusti aiemmin tänä vuonna kouluratsastuksen koordinointi- ja kehitystyöryhmän (FEI Dressage Strategic Action Planning Working Group). Kyra Kyrklund, joka on menestynein suomalainen ratsastaja ja valmentaja, on ryhmän jäsen ja osallistui Lausannen urheilufoorumiin, jossa esiteltiin ryhmän toimintaa.

Työryhmä perustettiin koordinoimaan ja kehittämään strategista toimintasuunnitelmaa vastaamaan kasvavaan julkiseen keskusteluun. Ja tarpeeseen lisätä lajin läpinäkyvyyttä ja kehittää hevosten hyvinvointia valmennuksessa ja kilpailuissa. Viimeaikainen kritiikki on kohdistunut tiettyihin valmennusmenetelmiin, tuomaritoimintaan ja arvosteluperusteisiin sekä yksittäisiin ratsastajiin kohdistuneisiin tapahtumiin.
”Hevosen hyvinvointi otetaan todella vakavasti niin FEI:ssä kuin meillä Suomessa. Aihe on ollut monipuolisessa käsittelyssä jo useamman vuoden ajan kaikissa FEI:n liittokokouksissa. Keskustelun kautta mennään nyt yhä enemmän käytännön toimiin, mutta on tärkeää arvioida muutosten vaikutuksia hevosten hyvinvointiin ennen niiden toteuttamista. Tämän vuoksi on merkittävää, että kokenut ja moniammatillinen työryhmä arvioi toimenpiteitä ja tuo päätelmänsä koko ratsastusyhteisön käyttöön”, toteaa Ratsastajainliiton hallituksen puheenjohtaja Marjukka Manninen.
”On todella hienoa ja tärkeää, että meidän Kyra on yksi paneelin erittäin arvostettu ja kunnioitettu jäsen, jota kuunnellaan herkällä korvalla kautta yhteisön. Erityisen iso asia meille on myös Kyran mukana oleminen meidän omassa hevosen hyvinvointi -työryhmässä. Saamme tuoreen tiedon ja linjaukset hetimiten kotimaisen työmme tueksi.”
FEI:n hevosen hyvinvointi -strategian (FEI Equine Welfare Strategy) työryhmä toimittaa heille keskeisiä tilastoja ja tietoa päätöksenteon avuksi.
Työryhmä on arvioinut alustavasti esitettyjä painopistealueita ja tarkastelee parhaillaan:
- ratsastettavuuspisteen käyttöönottoa
- tuomareiden suorituksesta antamien huomautusten muuttamista julkiseksi
- tuomareiden mahdollisuutta osoittaa huoltaan suorituksen aikana ratsukon kykenevyydestä suorittaa vaaditulla tasolla
- uudelleen arvioida tuomareiden arvostelupaikkoja kilpailukentän ympärillä
- tekoälyavusteisen arvioinnin edelleen kehittämistä
- suorituksen vaikeusasteen (Degree of Difficulty, DoD) jalostamista korostamaan ratsukon harmoniaa
- kuolaintuntumaan ja hevosen kieleen liittyvien epäkohtien käsittelyä
- kouluohjelmien uudelleen arviointia heijastamaan paremmin kouluratsastuksen tarkoitusta
- ratsukoiden arviointia ennen suorituksen alkua
- tuomareiden osallistamista kilpailujen jälkeiseen lehdistötilaisuuteen.
On myös keskusteltu päätuomarin (Judge General) tai tuomaripaneelin tuomisesta takaisin tarkkailemaan tuomaritoimintaa ja tuomareiden valvonta- ja neuvoa-antavien paneeleiden roolien tarkastelusta.
Varusteisiin liittyen käynnissä on koeaika, jona ratsastajat voivat valita, käyttävätkö kilpailuissa kanki- vai nivelkuolainta 3* Grand Prix -tasolle asti, sekä turparemmien käytön standardointi kaikissa Grand Prix -tason luokissa.
Koulutuksessa ja valmennuksessa tehdään yhteistyötä eettisten koulutusmenetelmien -työryhmän kanssa, jotta tuomareiden arviointiohjeet saadaan laajalti saataville ja varmistetaan yhdenmukaiset standardit kaikilla tasoilla.
Paneeli herätti paljon keskustelua

Esittelyn jälkeen kouluratsastustyöryhmän puheenjohtaja ja jäsenet keskustelivat paneelissa ja vastasivat kysymyksiin. Esiin nousivat esimerkiksi vahvaan tutkimustietoon perustuvan datan käytön merkitys, hevosen ja ratsastajan valmennuksen laadun merkitys ja eettisen työskentelytavan painotuksen merkitys urheilijan uran alkuvaiheista alkaen, stewardien roolin ja riittävän koulutuksen ja ohjeistuksen merkitys, avoimuus nykyisiin tietopuutteisiin ja käynnissä oleviin tutkimuksiin, ratsukon antamien positiivisten käyttäytymisindikaattoreiden huomioiminen pisteytyksessä, tiiviimpi yhteistyö kansallisten liittojen ja avainhenkilöiden kanssa sekä viestinnän tehostaminen, keskittyen erityisesti korkealaatuisen ratsastustaidon arvostamisen painottamiseen kaikilla tasoilla.
Suomen Ratsastajainliittoa edustivat 31.3.-1.4. Lausannen urheilufoorumissa Mannisen lisäksi toiminnanjohtaja Jukka Koivisto ja urheilujohtaja Jutta Koivula. Myös Helsinki International Horse Show´n järjestäjistä paikalla olivat toimitusjohtaja Valtteri Gunderby ja tapahtumajohtaja Tom Gordin, joka toimii myös Ratsastajainliiton huippu-urheilun johtoryhmän puheenjohtajana.
Tutustu koko FEI:n uutiseen täällä: LINKKI
Uutiset
- 1.4.2025Anni Hjerpe valittiin eurooppalaiseen nuorten akatemiaan
- 31.3.2025Kauden tähtäimet asetettu olympialajeissa – Nations Cup -joukkueet nimetty
- 31.3.2025Annina Nordström hyviin tuloksiin Italiassa
- 29.3.2025Susanna Granroth ja High Hopes du Fleuve BOWA Hallisarjan voittoon
- 26.3.2025Vuosi 2024 päättyi positiiviseen tilikauden tulokseen
- 21.3.2025Pariisin koulujoukkue nousi seitsemänneksi
- 20.3.2025Tosi kuin vesi
- 19.3.2025Hevosalan katsaus vuoden 2024 lukuihin
- 16.3.2025Jonna Aaltonen ja Laxton for U ovat parakouluratsastuksen hallimestarit
- 15.3.2025Kouluratsukoilla menestyksekkäät kaksi viikkoa Espanjassa