Kurkista säännöllisesti hevosen suuhun

16.11.2024

Hevosen kuolainalueen kotitarkastus on helppo ja nopea tehdä. Tarvitset vain otsalampun. Kun katsot hevosen suuhun, tarkastele suun limakalvoja, ikeniä ja kieltä. Katso suupielet ulkoisesti, ja tutki myös suupielen helposti nähtävissä oleva sisäosa.

Kuvituskuva Hanna Heinonen.

 

Sisäosan tarkastus tehdään ottamalla hevosen kielestä kiinni, ja siirtämällä se päättäväisesti itseä kohti. Tällöin pystytään otsalampun kanssa katsomaan kieltä ja vastakkaista suupieltä sisäpuolelta. Jos et osaa, katso Salla Varentin opastusvideo Ratsastajainliiton somessa tai pyydä esimerkiksi eläinlääkäriä näyttämään sinulle hyvä toimintatapa. Tutustu myös eläinlääkäri Kati Tuomolan havainnolliseen Suutarkastus-ohjeeseen alla.

 

 
Eläinlääkäri Kati Tuomolan suutarkastusohje.

 

Hevosen suun sisäosassa tarkastele limakalvoja, ikeniä ja kieltä. Havainnoi, näetkö jotain poikkeavaa, kuten vertymiä, hankaumia, haavoja tai vierasesineitä. Tarkasta hammaslomat ja tunnustele luiset harjanteet koko matkalta.

Hevosen hammashuolto eli hampaiden säännöllinen tarkastus ja tarvittaessa purennan korjaus ja kiillepiikkien hionta ovat asiaan koulutetun eläinlääkärin tehtävä. Nuorten ja vanhojen hevosten hampaat on hoidettava eläinlääkärillä noin puolen vuoden välein. Muille riittää hammashoito kerran vuodessa, jos ongelmia ei ole.

Milloin suuhun pitää katsoa?

Kuolainalueelle on hyvä kurkata viikoittain, mutta esimerkiksi kuolaimeen pureminen, syljen voimakas eritys, suun alueen turvotus, veren valuminen tai näkyminen suun alueella, suitsissa tai kuolaimissa ovat tilanteita, jolloin suun on katsottava välittömästi. Kuolainaluetta on hyvä tarkastella myös, kun kuolaimet tai suitset vaihtuvat. Säännöllinen suun alueen kotitarkastus on tärkeä osa hevosen ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa.

Teksti on Hevosen hyvinvointi -työryhmän laatima.