Kyra Kyrklundille myönnettiin Olympiakomitean suuri ansiomerkki

28.11.2023

Suomen menestyneimmälle ratsastajalle, kouluratsastaja ja apulaisprofessori Kyra Kyrklundille myönnettiin Suomen Olympiakomitean vuosikokouksessa suuri ansiomerkki.

Kyra Kyrklund Urheilugaalassa tammikuussa 2023. Kuva Hanna Heinonen.

 

Olympiakomitean hallituksen puheenjohtaja Jan Vapaavuori esitti ansiomerkkiasian vuosikokouksessa. Suuren ansiomerkin perusteluina esitettiin, että Kyra Kyrklund on yli 50 vuoden ajan edistänyt kouluratsastusta ja sen arvostusta sekä kansallista näkyvyyttä omalla kilpailumenestyksellään, valmentajana ja hevosten kouluttajana sekä luottamushenkilönä. Lisäksi mainittiin Kyrklundin urheilusaavutukset ja se, että hän on osallistunut yksitoista kertaa olympialaisiin ratsastajana ja valmentajana. Vapaavuori sanoi, että ansiomerkki luovutetaan Kyrklundille Ratsastajainliiton sopivaksi katsomassa tilaisuudessa. Ehdotus palkittiin kokousyleisön antamilla aplodeilla ja esitys hyväksyttiin yksimielisesti.

 

Kyra Kyrklund. Kuva Sonja Holma.

”Kyra on todellinen ratsastuksen ikoni ja esikuvamme. Hän on myös hieno esimerkki siitä, kuinka periksiantamaton ja johdonmukainen työ voi viedä suomalaisen urheilijan ihan lajimme huipulle ja kansainvälisesti arvostetuksi niin ratsastajana kuin valmentajana. Hän on myös esimerkki siitä, kuinka huipulla voi pysyä vuosikymmenestä toiseen ja samalla raivata tietä muille”, sanoo Ratsastajainliiton hallituksen puheenjohtaja Marjukka Manninen.

 

Tammikuussa 2023 Kyrklund valittiin Suomen Urheilun Hall of Fameen, ja hän vastaanotti Uno-pystinsä Urheilugaalassa. Joulukuussa 2015 Kyrklundille myönnettiin opetus- ja kulttuuriministeriön Pro Urheilu -tunnustuspalkinto sekä 20.000 euron stipendi. Tunnustuspalkinnot myönnetään merkittävästä urheilu-urasta tai huomattavasta urheilusaavutuksesta. Vuonna 2011 Kyrklund nimitettiin Uppsalan maataloustieteiden yliopiston (Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU) apulaisprofessoriksi.

Kyrklund, 71, asuu puolisonsa Richard Whiten kanssa Iso-Britannian Coolhamissa, jossa heillä on oma valmennuskeskus. Kyrklund on osallistunut kuudesti olympialaisiin. Lisäksi hänet on kaksi kertaa nimetty olympialaisiin, mutta hän ei ole voinut osallistua hevosen loukkaantumisen vuoksi.

Kyrklund on sijoittunut kolme kertaa olympialaisissa viidenneksi (vuosina 1980, 1988 ja 1992) sekä kahdeksanneksi vuonna 2008 Pekingissä. Lisäksi Kyrklund on sijoittunut joukkuekilpailussa kuudenneksi Soulissa vuonna 1988.

MM-hopeaa hän voitti Tukholmassa vuonna 1990 hevosella Matador. Maailmancupin finaalin Kyrklund voitti vuonna 1991 Pariisissa.

 

Kyra Kyrklund ja Matador. Kuva Ulla Lindgren Fagerholm.

 

Suomen kouluratsastukselle Kyrklundin merkitys valmentajana on mittaamattoman arvokas. Hänen oppilaansa ovat menestyneet kansainvälisesti ja jakavat osaamistaan edelleen omassa valmennustyössään jo toisessa sukupolvessa. Kyrklund on Suomen Ratsastajainliiton ja ratsastusseuransa Helsingin Ratsastajien kunniajäsen.

Kyrklund on erittäin suosittu kansainvälinen valmentaja, jolla on oppilaita ympäri maailman. Viimeisimpänä menestyksenä on Herningin MM-kilpailut vuonna 2022, jossa hänen valmennettavansa Cathrine Laudrup-Dufour voitti hevosella Vamos Amigos kaksi kultaa ja kaksi hopeaa.

Kyrklund on myös merkittävä kansainvälinen vaikuttaja. Hän on antanut kouluratsastukselle merkittävän panoksen mm. kansainvälisen ratsastajainliiton, FEI:n kouluratsastuskomiteassa, Eurooppalaisen ratsastajainliiton, EEF:n kouluratsastuskomiteassa sekä International Dressage Riders' Clubin puheenjohtajana.

Kyrklund aloitti ratsastuksen 11-vuotiaana Keskustallin ratsastuskoulussa Helsingissä. Hän on ratsastanut aktiivisesti näihin vuosiin asti. Kyrklundin harrastuksiin kuuluvat musiikki ja puutarhanhoito.
 

Urheilijaesittely: Kyra Kyrklund