Liittovalmennuksen kuivaleiri tarjosi eväitä tavoitteellisen valmentautumiseen
24.10.2020
Hevosurheilun valmennuskeskus järjesti lauantaina 24.10. Suomen Ratsastajainliiton alueiden liittovalmennusrenkaisiin kuuluville koulu-, este-, kenttä- ja pararatsastajille sekä valjakoille suunnitellun valmennusseminaarin. Verkkoseminaari kokosi yli 200 kuulijaa.
Tiedote Hevosopisto
Kuvakaappaus koulutuksesta Jutta Koivula.
Koronavirustilanne ohjasi suuren suosion saaneen seminaarin toteuttamisen verkkoon. Linjoille kuulijoiksi oli ilmoittautunut yli 200 kuulijaa, ratsastajia, ratsastajien huoltajia ja valmentajia. Kiinnostava seminaariohjelma oli suunniteltu yhteistyössä Suomen Ratsastajainliiton sekä maajoukkue- ja liittovalmentajien kanssa.
- Kilparatsastajan uralla -tapahtuman tavoitteena on antaa Suomen Ratsastajainliiton liittovalmennukseen osallistuville ja heidän tukijoukoilleen lisää tietoa valmennuksen suunnitteluun ja avaimia laadukkaaseen ja tavoitteelliseen valmentautumiseen, tilaisuuden puheenjohtajana toiminut Suomen Ratsastajainliiton liittovalmentaja Anu Korppoo Hevosopistolta summasi.
Anu Korppoo ja Matilda Panula ja Shakira Talent-leirillä, arkistokuva Sonja Holma.
Seminaarin asiantuntijaluennot käsittelivät mm. ratsastajan oheisliikunnan merkitystä, psyykkistä valmentautumista ja tavoitteellista valmennussuunnittelua sekä Suomen Ratsastajainliiton valmennusjärjestelmää.
Anne-Maarit Hyttinen viimeistelee ratsastajan fyysiseen suorituskykyyn keskittyvää väitöskirjatyötään Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa, valmennus- ja testausopin tieteenalalla. Hyttinen on tutkinut yli 15 vuotta ratsastajan fyysistä suorituskykyä.
- Kun halutaan tulla hyväksi, ratsastajan kehoon tarvitaan monipuolisia liikemalleja. Mitä enemmän sinulla on tavoitteita ja mitä korkeammalle haluat, sitä enemmän oheisharjoittelun merkitys korostuu. Virheelliseen harjoitteluun ei kannata tuhlata aikaa.
- Joka ikisen taitolajin taustalla on riittävä lajinomainen fyysinen suorituskyky, jotta taidon tuottaminen ja oppiminen voi olla mahdollista. Mitä paremmassa kunnossa ratsastaja on, sitä miellyttävämpää ratsastusurheilu on myös hevoselle, runsaat kiitokset kuulijoilta saanut Hyttinen muistutti.
Marko Björs, kuva Jutta Koivula
Kotivalmennus tekee mestarit
Kouluratsastuksen maajoukkuevalmentaja Marko Björs ja esteratsastuksen maajoukkuevalmentaja Sanna Backlund kertoivat Suomen Ratsastajainliiton liitto- ja maajoukkuevalmennuksista.
- Maajoukkuevalmentajan tavoitteena on auttaa urheilijaa tekemään oikeat valinnat, Marko Björs kiteytti.
- Tavoitteena on, että maajoukkuevalmennettavista kaikki kehittyvät kansainvälisen tason urheilijoiksi ja lähtevät tavoittelemaan EM-kisapaikkaa.
Sanna Backlund korosti ratsastuskoulujen ja perustyöskentelyn merkitystä ratsastajan jatkouralle.
- Ratsastajan urapolulla tulisi olla jatkumo, esimerkiksi yhteistyö Talent-valmennusten ja liittovalmennusten välillä on todella tärkeää, Backlund painotti.
Ratsastuksen huippu-urheilun johtoryhmän (HUJO) jäsen Seppo Laine muistutti, että ratsastuksen lajeilla on paljon yhteistä ja opittavaa myös toisiltaan. Laine kannusti kuulijoita positiiviseen asenteeseen ja muistutti sitoutumisen merkityksestä.
- On kunnia asia päästä mukaan liitto- tai maajoukkuevalmennukseen. Pelisääntöjen noudattaminen on kaiken a ja o. Molempien osapuolten, niin valmentajan kuin valmennettavan sitoutuminen on tärkeää.
Suomen Ratsastajainliiton urheilujohtaja Jutta Koivula kertoi Suomen Ratsastajainliiton valmennustoiminnasta ja -järjestelmästä. Järjestelmän tavoitteena on, että joka puolelta Suomea on mahdollista osallistua valmennukseen.
- Kotivalmennus tekee kuitenkin mestarit. Oman valmentajan on hyvä tehdä yhteistyötä liittovalmentajan kanssa, Koivula muistutti.
- Liittovalmennus on tuottanut hyviä tuloksia, esimerkkinä tästä nostan kansainväliselle huipulle nousseen kenttäratsastaja Elmo Jankarin.
- Ensi kesänä koronavirustilanteen salliessa Ypäjällä järjestetään koulu-, este- ja pararatsastuksen Pohjoismaiden mestaruudet, Lempäälässä järjestetään kansainväliset kenttäratsastuskilpailut ja syksyllä Helsingissä International Horse Show. Suosittelen, että käytte katsomassa ja seuraamassa kansainvälistä huippuratsastusta, Koivula kannusti kuulijoita.
Tilaisuuden asiantuntijoita olivat lisäksi Liikunta- ja urheilupsykologi Anna Andersén ja Hevosurheilun valmennuskeskuksen johtaja Pirkko Herd.
- Tapahtuma oli varsin onnistunut etänäkin. Asiantuntijamme saivat aikaan paljon hyvää keskustelua ja saivat paljon kiitoksia. Suuret kiitokset kaikille osallistujille, linjoilla oli paljon potentiaalisia tulevaisuuden huippu-urheilijoita tukijoukkoineen, Anu Korppoo päättää.
Pirkko Herd, arkistokuva Sonja Holma.
Ratsastajainliitto toteuttaa valmennusjärjestelmänsä mukaista maajoukkue- ja liittovalmennusta. Valmennustoiminnan keskuspaikkana toimii Hevosurheilun valmennuskeskus Ypäjällä. Valmennuskeskus toimii osana Hevosopistoa. Liittovalmennukset, jotka ennen tunnettiin nimellä aluevalmennukset, toteutetaan Suomen Ratsastajainliiton ja Hevosurheilun Valmennuskeskuksen kanssa sopimussuhteessa olevissa valmennuspaikoissa ympäri Suomea.
Uutiset
- 22.1.2025Aaltoselle, Kangasniemelle ja Manniselle OKM:n urheilija-apuraha
- 21.1.2025Lähtisitkö kunta- tai aluevaaliehdokkaaksi?
- 20.1.2025Osallistu virallisen NBECH logon suunnittelukilpailuun
- 20.1.2025Hevosten hyvinvointimittaristo julkaistu
- 20.1.2025Eventing Forumissa ja NSO-seminaarissa kehitettiin kenttäratsastusta
- 16.1.2025Ratsastajat upeasti esillä Urheilugaalassa
- 16.1.2025SRL ja Pohjola Vakuutus jatkavat yhteistyötä
- 14.1.2025SRL: Voimaa ja notkeutta satulaan -oheisliikuntahaaste alkaa - ilmoita tiimisi nyt mukaan
- 13.1.2025Olympialajien maajoukkuekapteenit nimetty
- 13.1.2025Vuoden palkittavat 2024 - anna ehdotuksesi palkittavista!