Monty Roberts kouluttaa Ypäjällä

1.6.2010

Elävä legenda - "hevoskuiskaaja"
Monty Roberts kiinnostaa suomalaista hevosväkeä

Monty Roberts Clinic -tilaisuus on täyttänyt Ypäjä- hallin lauantaina 7.4.

- Sunnuntaina 8.4 klo 14.30 alkavaan tilaisuuteen löytyy vielä hyvin paikkoja. Lippuja myydään vielä ovella kunnes katsomot ovat täyttyneet, kertoo tapahtuman järjestäjä, Tom Gordin BCM Scanhorsesta.

Liput voi etukäteen varmistaa liput@helsinkihorseshow.fi kautta. 
 
Hevosmies Monty Roberts:
Hevonen puhuu kehon kieltä

 
Legendaarinen hevosten kouluttaja, amerikkalainen Monty Roberts, jota maailma kutsuu "mieheksi, joka kuuntelee hevosia", saapuu pitämään kahden päivän koulutusnäytöksen Ypäjän Hevosopistolle 7.-8.4. Tilaisuus alkaa molempina päivinä klo 14.30.

Hänen vierailunsa Suomeen on kaikkien aikojen ensimmäinen. Toistaiseksi hän on kouluttanut hevosihmisiä ja hevosia 28 eri maassa.
 
- Odotan vierailua Suomeen innolla. Nykyisin saan enää harvoin tilaisuuden käydä jossakin maassa ensimmäistä kertaa, sanoo Roberts.
 
Tavoitteena parempi maailma

Monty Roberts oppi kuuntelemaan hevosten kieltä 13-vuotiaana ollessaan mukana pyydystämässä mustangeja villihevosrodeota varten. Hän ymmärsi miten hevosten äänetöntä kieltä voisi käyttää valmennuksessa, jotta hevosten kanssa saisi luotua tehokkaamman ja aikaisempaa ystävällismielisemmän suhteen, joka johtaisi todelliseen kumppanuuteen ihmisen ja hevosen välillä.
 
Myöhemmin Roberts antoi tälle kumppanuuteen johtavalle menetelmälle nimeksi "Join~Up," ja siitä tuli perusta hänen työlleen sekä ihmisten että hevosten kanssa.
- Työni tavoite on, että maailmasta tulee hevoselle, ja myös ihmiselle, parempi paikka elää, sanoo Roberts.
 
Väkivalta ei koskaan ole ratkaisu

- Haluan auttaa ihmisiä ymmärtämään, että hevosilla on kommunikointimenetelmä, jonka voimme oppia työskennellessämme niiden kanssa. Sitten voimme käyttää tätä hankittua kielitaitoa hyväksemme koulutustyössä, kertoo Roberts.
Koskematon mieli oppii parhaiten
- Hevosen iällä ei ole merkitystä sen oppimiskykyyn, mutta hevosen historialla on. Kun koulutan hevosta, kyse ei ole kurista, vaan käyttäytymisen muuttamisesta. Mitä koskemattomampi hevosen mieli on, sitä vastaanottavaisempi se on, selvittää Roberts.
 
- Hevoset ovat hevosia kaikkialla maailmassa. Eri maiden hevoskulttuurilla ei myöskään ole suurta merkitystä siihen, miten hevoset oppivat. Olen kouluttanut hyvin paljon erilaisia hevosia erilaisiin tarkoituksiin. Eniten olen käsitellyt täysiverisiä laukkahevosia ja lännenratsastushevosia, mutta myös eri tehtävissä työskenteleviä cowboy-, cutting- ja reining-hevosia sekä myös joitakin koulu- ja estehevosia, kertoo Roberts.
 
- Itse asiassa on paljon vaikeampaa kouluttaa ihmisiä kuin hevosia, hän lisää. 
 
Lastausongelma on mieluisin ongelma
Ongelmat hevosen lastaamisessa traileriin ja kuorma-autoon ovat Robertisille sekä mieluisin että tutuin ongelma.
- Kohtaan lastausongelmaisia hevosia kaikkialla, ja tämä on minulle myös mieluisin koulutustehtävä, koska tulos tulee heti ja varmasti.  Tapaan usein ihmisiä, jotka ovat vuosia yrittäneet kouluttaa hevosensa helpoiksi lastata. Minulta se yleensä onnistuu noin 30 sekunnissa, hän sanoo.
 
Neljä hevosryhmää

Hevosryhmiä Ypäjän koulutustilaisuudessa on neljä. Alokasryhmään otetaan satulaan, suitsiin ja ratsastajaan totuttamattomia hevosia. Seuraava ryhmä muodostuu ratsastamattomista hevosista, joiden käytöksessä on korjattavaa. Näitä ovat esimerkiksi purevat, potkivat, päästään arat hevoset tai sellaiset, jotka pelkäävät vaikkapa suihkepulloja tai klipperiä. Kolmanteen ryhmään otetaan ratsastettuja hevosia, joiden käytöksessä on korjattavaa. Nämä hevoset esimerkiksi pukittelevat, nousevat pystyyn tai eivät halua päästää ratsastajaa selkään. Neljäs ryhmä muodostuu lastausongelmaisista hevosista.
 
- Koulutusnäytöstä edeltävänä iltapäivänä valitsemme Ypäjälle saapuneista hevosista 12 yksilöä. Eläinlääkärit tarkastavat hevoset kahteen kertaan ennen hevosen hyväksymistä mukaan koulutustilaisuuteen. Olemme hyvin tarkkoja terveystarkastuksissa, koska on väärin yrittää valmentaa hevosia, jotka tunteva kipua tai ovat sairaita, painottaa Roberts.
 
- Kaikkien koulutukseen osallistuvien hevosten pitää olla vähintään kaksi vuotta vanhoja ja säkäkorkeudeltaan 148 cm tai suurempia. Ratsastetut hevoset, joiden käytöksessä on korjaamista, tulee olla kengittämättömiä. Kaikkien osallistuvien hevosten pitää sallia riimun pukeminen päälleen ja antaa taluttaa itseään turvallisesti. Alokasryhmän hevosille ei saa olla aikaisempia kokemuksia satulasta, suitsista tai ratsastajasta, luettelee Roberts.
 
Useammat hevoset ovat tervetulleita
- Tilaisuuteen oli helmikuussa ilmoitettu reilut 20 nk. ongelmahevosta. Toivomme kuitenkin vielä lisää erityisesti sellaisia hevosia, joilla on suuria ongelmia. Lisäksi myös lastausongelmaisten ryhmään kaivataan lisää hevosehdokkaita, kertoo tapahtumajärjestäjän BCM Scanhorsen toimitusjohtaja Tom Gordin.
 
Kuuntelee, mutta ei kuiskaa
Roberts ei pidä nimestä "hevoskuiskaaja". - Ensinnäkään hevoset eivät kuiskaa, enkä minäkään. Kommunikaatiossa hevosen kanssa on kyse kehon kielestä, sen ymmärtämisestä ja käyttämisestä. Oikea ammattinimike minun kohdallani on hevosmies, hän toteaa.
 
Monty Robertsin saapuminen Suomeen on herättänyt valtavasti kiinnostusta. Tapahtuman järjestäjä on varautunut rakentamaan lisää katsomotilaa Ypäjän halliin, mikäli lipunmyynti etenee vilkkaasti.
- Kysyntää on ollut niin paljon, että esimerkiksi Ruskeasuon maneesi Helsingissä olisi ollut katsomokapasiteetiltaan liian pieni. Lauantain liput ovat olleet suositumpia, joten kannattaa harkita Ypäjälle saapumista sunnuntain näytökseen. Pääsiäisen johdosta maanantai on vielä pyhäpäivä, sanoo Tom Gordin.
 
Roberts kouluttaa Hevosopiston Ypäjä-hallissa, jossa hänellä on myös oma expopiste. Lisäksi halliin rakennetaan sisätiloihin tilapäinen kahvila-ravintola, jotta suurempaakin tapahtumaa pystytään palvelemaan joustavasti. Majoitusmahdollisuuksia on rajatusti. Tapahtuman yhteydessä on mahdollista tutustua myös Hevosopiston toimintaan opastetuilla kierroksilla, joita järjestetään molempina päivinä.

Tilaisuudessa saa valokuvata vapaasti ilman salamavaloja, mutta videointi on kielletty.

Teksti: BCM Scanhorse -info
Lipunmyynti: www.ticketservicefinland.fi tai liput@helsinkihorseshow.fi
Lisätietoja: www.montyroberts.com ja www.join-up.org
Majoitustiedustelut Hevosopistolta: kurssihteeri@hevosopisto.fi, 02-7602220

Kuvien copyright: Monty and Pat Roberts Inc.
Kuvien käsittely Marcus Westermark