Parakoulujoukkue matkalla ensimmäistä kertaa paralympialaisiin

12.8.2024

Suomella on paralympialaisissa ensimmäistä kertaa kolmihenkinen joukkue. Siihen kuuluvat jo viidettä kertaa paralympialaisissa kilpaileva Katja Karjalainen hevosellaan Kameo (ryhmä I) sekä ensimmäisiin paralympialaisiinsa valmistautuvat Laura Kangasniemi ja Goldprins (ryhmä IV) ja Jonna Aaltonen ja Laxton For U (ryhmä V).

 

Joukkueenjohtajana toimii myös olympiajoukkuetta luotsannut Tanja Takkula ja valmentajana Janne Bergh. Joukkueen eläinlääkäri on Laura Niemelä.

Parakouluratsastus oli mukana ensimmäistä kertaa vuoden 1996 paralympialaisissa Atlantassa, mutta silloin vielä paikallisilla lainahevosilla. Nyt Versailles´iin on matkalla 75 ratsukkoa, jotka ovat huipputasolla kouluratsastuksessa.

Kaikilla ratsastajilla on vamma, joka vaikuttaa ratsastamiseen, mutta he ovat löytäneet ratkaisuja työskennelläkseen haasteidensa kanssa korkealla tasolla kouluratsastuksessa. Ratsastajat on jaettu viiteen vammaryhmään. Ryhmä I:ssä ratsukot esittävät ohjelman käynnissä, ryhmässä II ja III käynnissä ja ravissa, ja ryhmissä IV ja V myös laukassa.

Suomen joukkue menee 27.8. valmistautumisleirille Equestran Centre Jabiles´iin, Pariisiin ja siirtyy kisatalliin 30. elokuuta.  Ensimmäinen hevostarkastus on 2.9. aamusta.

Sekä ratsastajille että katsojille on luvassa ikimuistoisia hetkiä, kun parakouluratsukot ratsastavat keskihalkaisijalle tervehdykseen historiallisen Versailles´n palatsin häämöttäessä puiston toisessa päässä.  

Voit seurata paralympialaisten ratsastajien fiiliksiä ja suorituksia Ratsastajainliiton netisissä ja somessa. Yle panostaa myös paralympialaisten näkyvyyteen, ja parakouluratsastusta voi seurata Ylen kanavilla. Selostajana toimii Marjukka Manninen.

 

Janne Bergh ja Tanja Takkula. Kuva Hanna Heinonen.

 

Kilpailuun nimetyt ratsukot: LINKKI  

XVII paralympialaiset, Château de Versailles, Pariisi, Ranska
Parakouluratsastus 3.-7.9.

2.9. klo 9.00 1. hevostarkastus  
3.9. klo 10.00 Henkilökohtainen kilpailu ryhmät I, II ja III (myös karsinta henkilökohtaiseen finaaliin)
4.9. klo 10.30 Henkilökohtainen kilpailu ryhmät IV ja V (myös karsinta henkilökohtaiseen finaaliin)
6.9. klo 10.30 Joukkuekilpailu
7.9. klo 8.15 2. hevostarkastus
7.9. klo 11.30 Henkilökohtainen vapaaohjelma ryhmät IV, V, I, II ja III (jokaisen ryhmän 8 parasta)

Kisajärjestäjän sivutLINKKI
Paralympiakomitean kisasivutLINKKI  
Kansainvälisen ratsastajainliiton FEI:n kisasivutLINKKI
Château de VersaillesLINKKI