Pariisin paralympialaiset - ”Se on suurien areenoiden hevonen”

4.9.2024

Pariisin paralympialaisissa kilpailtiin tänään henkilökohtaisista mitaleista parakouluratsastuksen ryhmissä IV ja V. Mukana olivat molemmat Suomen joukkueen ensikertalaiset, Laura Kangasniemi ja Goldprins ja Jonna Aaltonen ja Laxton For U. Molemmilla on kansainväliselle tasolle nuoret ja kokemattomat 9-vuotiaat hevoset, ja Versailles´in majesteettinen areena ja suuri yleisö toivat lisämausteensa suorittamiseen.

Jonna Aaltonen ja Laxton For U. Kuvat Hanna Heinonen.

 

Jonna Aaltonen ja Laxton For U eli ”Lohis” onnistuivat lähes täydellisesti omalla tasollaan ryhmässä V. Ratsukko oli 11. tuloksella 67,974 prosenttia. Suoritus oli ehjä, vaikka käyntiohjelmassa pieni jännittyneisyys nousi esiin.

”Emme varmasti paljon parempaan tällä hetkellä pystyisi. Suoritus oli parasta tekemistämme tällä kaudella”, toteaa Jonna Aaltonen.

Vaikka hevonen jännittyi sisään areenalle mennessään, sai Aaltonen sen seuraamaan itseään ja keskittymään. Suunnitelmana oli kuunnella hevosta ja tukea sitä tarvittavalla tavalla, kuitenkin yliyrittämättä.

”Käynti on aina kouluradalla vaikea esittää. Lohis pystyi nyt olemaan minun kanssani. Se olisi voinut myös esimerkiksi kävellä kahdella jalalla, mitä se on tälläkin kaudella tehnyt.”

Jonna Aaltonen ja Laxton For U.

Kokemus paralympialaisten tunnelmasta saa Aaltosen lähes sanattomaksi.

”Oli ihan mahtavaa, niin hienoa. Kun ajattelee, miten isolla areenalla ja millaisen yleisön edessä esiinnyimme. Normaalisti kilpailuissa ovat paikalla vain surevat omaiset. Oli ihan mieletöntä huomata, miten Lohis nautti huomion keskipisteenä olosta. Se on todellinen suurten areenoiden hevonen.”

”Kun miettii, miten kaikki on mennyt, olen ihan ”woow”. Kyseessä on kuitenkin nuori hevonen. Pystymme tulevaisuudessa varmasti ylittämään [tuloksissa] 70 prosentin rajan.”

Hausjärveläisellä Aaltosella itsellä oli toissa päivänä vakava ongelma oikean jalkansa kanssa, sillä jalan hermosto ei ottanut käskyjä vastaan. Hän sai hätäyhteyden Suomeen kiropraktikkoonsa, joka ohjeisti tekemään hermoja aktivoivia harjoitteita. Eilen jalka oli taas kunnossa, ja tänään Aaltosella oli todella luottavainen olo.

Pariisissa joukkueen mukana matkustavat hevosenhoitaja Tittamaria Törmänen ja eläinlääkäri Laura Niemelä, sekä koko Suomen joukkueen fysioterapeutti ovat mahdollistaneet Aaltoselle täyden keskittymisen omaan valmistautumiseen ja palautumiseen.

”Hyvä tiimi on todella tärkeä. Pystyn täällä ratsastamaan niin hyvin kuin tällä hetkellä pystyn. Lisäksi valmentajani Janne Bergh tuntee minut ja hevoseni koko ajalta, jo ennen sairastumistani.”

 

”Haluan antaa sille mahdollisimman paljon turvaa, se on niin ihana ja tärkeä”

Laura Kangasniemi ja Goldprins.

 

Laura Kangasniemi oli erittäin tyytyväinen hevoseensa Goldprinssiin, vaikka hevosen jännittyneisyys vaikutti ratsukon pisteisiin. Tulos oli 63,722 prosenttia ja ratsukko oli viidestoista ryhmässään IV. Kangasniemi on ylpeä nuoresta hevosestaan, 9-vuotiaasta ”Prinssistä”, joka malttoi jännityksestä huolimatta kuunnella radalla ratsastajaansa. Paralympiadebyyttiään Versailles´in areenalla Kangasniemi kuvaili satumaiseksi.

”Olen siitä niin ylpeä, että saimme tehtyä koko radan, vaikka sitä jännitti. Prinssi otti areenalla kierroksia, se oli tosi kuumana. En voinut kuin keskittyä antamaan sille turvallisen olon”, kuvailee Laura Kangasniemi.

Goldprins on eteenpäinpyrkivä, aktiivinen, ja Kangasniemen mukaan todella kiltti hevonen. Se on myös hyvin herkkä ja jännitti puitteita todella paljon.

”Ei se ole koskaan aiemmin ollut tuollaisissa ympyröissä, kaikki on sille ihan uutta. Olen vaan niin ylpeä siitä!”

Laura ja Prinssi.

Vasta 24-vuotias tuusulalainen pararatsastaja nautti hevosen jännittyneisyydestä huolimatta olostaan areenalla.

”Se oli satumaista, (tausta)musiikkikin sopi meille todella hyvin. Tunnelma oli ihan uskomaton, nautin siitä todella paljon.”

”Radan jälkeen näin katsomossa suomalaisia, ja bongasin parhaan kaverinikin. Oli ihanaa, että löysin hänet katsomosta.”

Huomenna Prinssi saa rentoutua ja palautua kisapäivästään ”rauhallisella ja rennolla puhaltelulla”. Perjantaina valmistautuminen joukkuekilpailuun tehdään hyväksi todetun rutiinin mukaan. Yksi tärkeä seikka on luoda hevoselle mahdollisimman turvalliset puitteet. Siihen Kangasniemi pyrkii itse vahvasti vaikuttamaan.

”Haluan antaa sille mahdollisimman paljon turvaa. Se on niin ihana, ja minulle niin tärkeä.”

Torstaina parakouluratsastuksessa on välipäivä. Suomen kolmihenkinen parakoulujoukkue kilpailee perjantaina joukkuekilpailussa. Kilpailua voi seurata Ylen TV2:lla ja Areenassa, selostajana Marjukka Manninen.
 

Demi Haerkens ja Daula.

 

4.9. Tulokset Parakouluratsastus, Château de Versailles, Ranska
Henkilökohtainen kilpailu

FEI Para Grand Prix A, Ryhmä IV, lähti 15 (8 parasta vapaaohjelmaan)
1) Demi Haerkens ja Daula, NED 78,722 %
2) Sanne Voets ja Demantur, NED 76,528 %
3) Anna-Lena Niehues ja Quimbaya 6, GER 75,222 %
…15) Laura Kangasniemi ja Goldprins, FIN 63,722 %
Täydet tulokset: LINKKI

FEI Para Grand Prix A, Ryhmä V, lähti 17 (8 parasta vapaaohjelmaan)
1) Michele George ja Best of 8, BEL 76,692 %
2) Regine Mispelkamp ja Highlander Delight´s, GER 73,231 %
3) Sophie Wells ja LJT Egebjerggards Samoa, GBR 72,257 %
…11) Jonna Aaltonen ja Laxton For U, FIN 67,974 % %
Täydet tulokset: LINKKI

 

Suomen joukkuetta.

 

Aikataulu
6.9. Joukkuekilpailu, joukkuemitalit

klo 10.30 Ryhmä IV (Kangasniemi)
klo 12.10 Ryhmä V (Aaltonen)
klo 14.10 Ryhmä I (Karjalainen)

7.9. Henkilökohtainen vapaaohjelma, henkilökohtaiset mitalit (jokaisen ryhmän 8 parasta)
klo 10.30 Ryhmä IV
klo 11.57 Ryhmä V
klo 13.39 Ryhmä I
klo 15.06 Ryhmä II
klo 16.33 Ryhmä III
Muutokset aikatauluun mahdollisia!

Lähtölistat ja tulokset: LINKKI
Suomen parakoulujoukkueen esittely ja kisainformaatio: LINKKI