Pariisin paralympialaiset - ”Hyvä esimerkki siitä, että tässä on kaksi elävää osapuolta”

3.9.2024

Katja Karjalaisen suoritus Parisiin paralympialaisten henkilökohtaisessa kilpailussa epäonnistui, kun Kameo-ratsu jännittyi voimakkaasti radalle päästyään. Reaktio on hevoselle epätyypillinen, eikä mikään viitannut siihen vielä verryttelyssä tai aiempien päivien harjoituksissa kisa-areenalla. Tulos oli 55.917 prosenttia maksimipisteistä, ja ratsukko jäi luokassaan viimeiseksi.

Katja Karjalainen ja Kameo. Kuvat Hanna Heinonen.

 

Karjalainen kuvailee, että areenalle saapuessaan siihen asti rento hevonen jännittyi ja nosti päätään. Se lähes hölkkäsi koko käynnissä esitettävän kouluohjelman läpi, mikä vaikutti arvosanoihin kaikissa liikkeissä.

”En tiedä, miksi se radalla jännittyi, erityisesti aina, kun menimme kohti A-kirjainta”, kuvailee Katja Karjalainen hevostaan suorituksen aikana. A-kirjain on Versailles´in areenalla kohti avointa puistoa ja takana häämöttävää Versailles´n palatsia.

”Juttelin sille rauhoittavasti. Silitin sitä välillä sormellani. Olin myös jaloillani aika hiljaa. Sain sentään ratsastettua radan loppuun”, toteaa sisukas suomalainen.

Laura Kangasniemi ja tukihevonen Goldprins.

Karjalainen ei onnistunut rauhoittamaan hevosta, mutta sai sen onneksi pysymään käynnissä ja kontrollissaan. Lähes sokeana Karjalainen saa apua radalle siirtymiseen hevosenhoitajalta ja suorituksen aikana ns. huutajalta, joka kertoo, missä kohdassa rataa hän liikkuu. Kisakentällä saa Karjalaisen ryhmässä I olla seurana toinen hevonen, joka oli Suomen joukkueen Goldprins eli Prinssi.

”Luulen, ettei Kamu edes tajunnut, että Prinssi oli siellä.”

Ainoa muutos edellisistä päivistä ja harjoituksista kisa-areenalla oli tänään paikalla ollut yleisö ja kilpailun kuulutukset. Yleisö osoittaa pararatsastuskilpailuissa suosiotaan hiljaisesti, vilkuttamalla.

”Eilenkin olimme kisa-areenalla yksin, ja Kamu oli ihan rento. Tämä on kyllä hyvä esimerkki siitä, että tässä lajissa on kaksi elävää osapuolta.”

Karjalaisen kisapäiväkään ei alkanut parhaalla mahdollisella tavalla, sillä bussikyyti kisakylästä tallille olikin yllättäen tunnin aiemmin sovittua myöhemmin. Suomen joukkueenjohtaja tuli avuksi ja kuljetti Karjalaisen Versailles´iin. Epäonni jatkui, kun siirtyessään henkilöautojen parkkipaikalla urheilijoita kuljettavaan shuttleen, Karjalainen löi päänsä ajoneuvon kattoon satuttaen päätään ja purren kieleensä. Edessä oli vielä lääkärin tarkastus ja hoitotoimenpiteet ennen kuin hän pääsi valmistautumaan suoritukseensa. Onneksi aikataulu oli laadittu alun perin väljäksi, ja Karjalainen oli ajallaan verryttelyssä.

”Piti vain tehdä asiat vähän nopeammin.”

 

Katja Karjalainen ja Kameo ja hevosen omistaja Sara Maattola-Lindholm poistumassa kisa-areenalta.

 

Ryhmän I voiton ja henkilökohtaisen kullan vei latvialainen Rihards Sinikus ja King of the Dance huimalla 79 prosentin tuloksella. Kilpailun kahdeksan parasta pääsi henkilökohtaiseen vapaaohjelmaan musiikilla. 

Ryhmien II ja III voitot menivät Yhdysvaltoihin, Fiona Howardille Diamond Dunesilla ja Rebecca Hartille Floratinalla.

Suomella on parakoulujoukkue Pariisissa, joten Karjalainen ja Kameo starttaavat myös joukkuekilpailussa perjantaina. Huomenna keskiviikkona henkilökohtaisessa kilpailussa ovat vuorossa ryhmissä IV ja V ratsastavat Laura Kangasniemi ja Goldprins ja Jonna Aaltonen ja Laxton For U. Kangasniemi lähtee ryhmänsä viimeisenä klo 13.15 (Suomen aikaa) ja Aaltonen ryhmänsä kolmanneksi viimeisenä klo 16.11. Seuraa kilpailua Ylen TV2:lla ja Areenassa, selostajana Marjukka Manninen.

3.9. Tulokset Parakouluratsastus, Château de Versailles, Ranska

Henkilökohtainen kilpailu
FEI Para Grand Prix A, Ryhmä I, lähti 22

1) Rihards Sinikus ja King of the Dance, LAT 79,167 %
2) Roxanne Trunnell ja Fan Tastico H, USA 78,000 %
3) Sara Morganti ja Mariebelle, ITA 74,625 %
...22) Katja Karjalainen ja Kameo, FIN 55,917 %
Täydet tulokset: LINKKI

Aikataulu

Henkilökohtainen kilpailu, henkilökohtaiset mitalit (myös karsinta henkilökohtaiseen finaaliin)
3.9. klo 14.45 Ryhmä I, jossa Katja Karjalainen ja Kameo (Tuusula)
4.9. klo 11.00 Ryhmä IV, jossa Laura Kangasniemi ja Goldprins (Tuusula/Saksa)
4.9. klo 13.55 Ryhmä V, jossa Jonna Aaltonen ja Laxton For U (Hausjärvi)

6.9. Joukkuekilpailu, joukkuemitalit
klo 10.30 Ryhmä IV (Kangasniemi)
klo 12.10 Ryhmä V (Aaltonen)
klo 14.10 Ryhmä I (Karjalainen)

7.9. Henkilökohtainen vapaaohjelma, henkilökohtaiset mitalit (jokaisen ryhmän 8 parasta)
klo 10.30 Ryhmä IV
klo 11.57 Ryhmä V
klo 13.39 Ryhmä I
klo 15.06 Ryhmä II
klo 16.33 Ryhmä III
Muutokset aikatauluun mahdollisia!

Lähtölistat ja tulokset: LINKKI
Suomen parakoulujoukkueen esittely ja kisainformaatio: LINKKI