Paris 2024 – Emma Kanerva ja Greek Air 12. olympialaisissa ennätystuloksellaan

4.8.2024

Kouluratsastaja Emma Kanerva kuuluu hevosellaan Greek Air Suomen olympiajoukkueen superonnistujiin. Kuten myös kahdeksanneksi sijoittunut koulujoukkue, johon kuuluvat Kanervan lisäksi Henri Ruoste ja Tiffanys Diamond ja Joanna Robinson ja Glamouraline. Kanerva ja Greek Air paransivat joka kerta suoritustaan ja tekivät ennätyksensä niin joukkue- kuin henkilökohtaisissa kilpailuissa. Ratsukko oli finaalissa upeasti 12. tilalla tuloksella 81,607 prosenttia.

Emma Kanerva ja Greek Air - 12. olympiafinaalissa! Kuvat Sonja Holma.

 

”Kaikki kova työ ja kaikki ne tunnit satulassa ja hevosten kanssa... Kaikki loksahti kohdalleen, tähdet olivat oikeilla kohdillaan oikeaan aikaan. Valmistautuminen sujui todella hyvin, ei ollut mitään mutkia matkassa. Valmentaja sanoikin, että nyt neljän ja puolen vuoden jälkeen tajuan vihdoin, mitä hän tarkoittaa”, naureskelee Emma Kanerva.

”Olemme treenanneet kovasti. Valmentaja on ollut yli neljä vuotta minun tukenani, ja se kantaa kyllä hedelmää. Olemme saaneet Greek Airin tuollaiseen kuntoon, että se pystyy tuolla tavalla esittämään. Olen itse oppinut todella paljon. Varmasti ensimmäiset olympialaiset opettivat todella paljon. Olen ottanut henkisesti nämä kisat eri tavalla vastaan. Olen ollut keskittyneempi, hermot ovat pysyneet vähän paremmin kasassa.”

Saksalainen valmentaja Wolfram Wittig puolestaan antoi täyden kunnian lopputuloksesta Emmalle ja Greekille. ”Se oli Emma ja Greek, jotka tekivät tänään tuon tuloksen”, sanoo tyytyväinen ja ylpeä Wolfram Wittig.
 

Emma ja Greek suorituksensa jälkeen. 

 

Kanerva oli silminnähden liikuttunut ja ylpeä hevosestaan, 13-vuotiaasta ruuna Greek Airista. Hän omistaa sen yhdessä saksalaisen Gert Saborowskin kanssa.

”Kiitän myös hevostani. Se on ollut todella positiivinen ja energinen ja antanut kaikkensa. Enempää siltä ei voisi pyytää”, liikuttuu Kanerva.

”Se ylsi tänään äärirajoilleen. Nyt tuntui, että pystyn oikeasti esittämään sen mitä, hevonen osaa.”

Vapaaohjelma sujui suunnitelmien mukaan. Se oli ratsukolle jo kolmas peräkkäinen onnistuminen olympialaisissa.

”Sain ratsastettua virheittä, mikä oli tavoite.”

”Siinä vaiheessa, kun yleisö rupesi taputtamaan, ajattelin, että hups, mitähän tässä nyt tapahtuu.”

Yleisön kannustus ja taputuksen jo suorituksen aikana eivät onneksi vaikuttaneet hevoseen ainakaan negatiivisella tavalla. Olympiamatka on ollut Kanervalle enemmän, kuin hän olisi voinut odottaa.

”On ollut ylitse kaikkien unelmien ja odotusten. Ensin joukkuefinaalipaikka ja siinä kahdeksan parhaan joukkoon omalla personal bestillä. Ja kur [vapaaohjelma] vielä tähän kaupan päälle. En tällaista ikinä osannut odottaa. Totta kai tavoite ja unelma oli olympiafinaalissa, nyt se toteutui ja siellä meni hyvin. Ihan loistavaa.”

 

Hevosenhoitaja Sini Lindrooskin liikkuttui Emman ja Greekin upeasta suorituksesta. 

 

Suomalaisten koulu- että kenttäratsastajien taitavat ja tyylikkäät suoritukset sekä onnistumiset Pariisissa on huomattu laajalti hevospiirien ulkopuolella.

”Onhan se todella hienoa, että ratsastuskin pääsee etusivuille. Ehkä se vähän tuo näkyvyyttä kouluratsastuksella ja ratsastukselle. Hieno asia, sillä yleensä hevosista kirjoitetaan vähän vähemmän, eikä aina niin positiivisesti. Ihanaa, että Suomen kansa näkee, että kouluratsastus on hyvä laji ja urheilua, ja siinä voi urheilussa menestyä. Onhan se aivan mahtavaa, että olemme tällä hetkellä olympiajoukkueessa niin korkealla kuin olemme.”
 

Tuttu kolmikko podiumilla

Isabell Werth (hopeaa), Jessica von Bredow-Werndl (kultaa) ja Charlotte Fry (pronssia).


Kilpailu mitaleista ratkesi saksalaisten eduksi. Tokion henkilökohtaista kultaa puolustanut Jessica von Bredow-Werndl ja 17-vuotias TSF Dalera BB onnistuivat täydellisesti suorituksessaan ranskalaisen chansonin tahdissa ja veivät kultaa 90,093 prosentin tuloksella. Yksi historian menestyneimmistä kouluratsastajista, Isabell Werth Wendyllä sai joukkuekullan lisäksi henkilökohtaista hopeaa (89,614 %) ja maailmanmestari, britti Charlotte Fy ja Glamourdale jäi pronssille (88,971 %). Henkilökohtaiseen finaaliin osallistui 18 ratsukkoa.

Ratsastuksen olympialajeista jäljellä on vielä esteratsastuksen henkilökohtainen karsinta (5.8.) ja henkilökohtainen mitalikilpailu (6.8). Esteratsastuksessa ei ole mukana suomalaisia.

Pariisin olympialaiset, Versailles
Kouluratsastustulokset 4.8.2024
Henkilökohtainen kilpailu, Grand Prix vapaaohjelma,
lähti 18
1) Jessica von Bredow-Werndl / TSF Dalera BB, GER 90,093 %
2) Isabell Werth / Wendy, GER 89,614 %
3) Charlotte Fry / Glamourdale, GBR 88,971 %
…12) Emma Kanerva / Greek Air, FIN 81,607 %

Lähtölistat ja tulokset: Olympic Equestrian Schedule & Results | Paris 2024 (olympics.com)
Ratsastuksen Pariisi 2024 -sivusto: https://www.ratsastus.fi/paris-2024/https://www.ratsastus.fi/paris-2024/