Paris 2024 - Joanna Robinson on ensikertalainen ja Elisabet Ehrnrooth tekee comebackin 24 vuoden jälkeen

8.7.2024

Ratsastuksen olympiajoukkue Pariisiin täydentyi vielä kahdella kouluratsastajalla, kun Olympiakomitea nimesi Joanna Robinsonin ja Glamouralinen joukkueeseen ja Elisabet Ehrnroothin ja Daytonan matkustavaksi vararatsukoksi. Robinson ei ole aiemmin kisannut arvokilpailuissa, mutta Ehrnrooth on kokenut arvokisakävijä. Viikkoa aiemmin koulujoukkueeseen nimettiin Emma Kanerva ja Henri Ruoste, ja keväällä kenttäratsastajat Sanna Siltakorpi ja Veera Manninen.

Joanna Robinson ja Glamouralinen. Kuva Digishots. 

 

Joanna Robinson on arvokilpailujen ensikertalainen. Vuodesta 2019 Grand Prix -tasolla kilpaillut Robinson on tehnyt yhteistyötä olympiaratsunsa Glamouralinen kanssa tasan vuoden ajan. Hän pitää puolisonsa Gavin Robinsonin kanssa VIX Equestrian -kilpatallia Rielissä, Alankomaissa.

“Olympiapaikka tuli positiivisena yllätyksenä, sillä tietyllä tavalla koen, että olen vielä aika alussa kilparatsastajan polulla. Haluan päästä ratsastajana pitkälle. Se, että tällainen mahdollisuus tuli jo nyt eteen on ollut minulle vähän odottamatonta. Ilman muuta nöyränä kunniasta lähden ilolla Suomea edustamaan. En ajatellut vielä viime vuonna tai tänä keväänäkään, että oltaisiin nyt kesä-heinäkuun vaihteessa tässä pisteessä”, iloitsee Joanna Robinson.

Joanna ja Evan-poni Ponilaaksossa Keurulla kesäleirillä.

Joanna Robinson, 35, on kotoisin Helsingin Munkkiniemestä. Lapsuudessa hän siis asui kävelymatkan päässä Ruskeasuon talleilta, jonne hän lopulta pitkän kinuamisen jälkeen pääsi alkeiskurssille juuri ennen kuin hän täytti 12 vuotta. Hevosinnostus oli kovaa jo sitä ennen ja Robinson harjoitteli kouluohjelmia ja esteratoja itsetehdyillä keppihevosilla. Robinson on edustanut Helsingissä asuessaan Helsingin Ratsastajia.

“Glamouraline on kauhean yritteliäs ja todella ihmisrakas tamma. Se tykkää ottaa kontaktia ihmiseen sekä haluaa rapsutuksia ja läheisyyttä. Hevonen on melko itsevarma, eikä yleensä kauheasti ulkoisesti näytä reaktioitaan, enemminkin käpertyy itseensä, jos sitä jännittää. Ei missään tapauksessa mikään sellainen kovin räjähtävä tapaus”, kuvailee Robinson 13-vuotiasta KWPN-tammaansa.

“Kolme vuotta sitten olimme auto-onnettomuudessa, jossa myös Glamouraline loukkaantui. Se on siitä kuitenkin kuntoutunut ja aloitimme Grand Prix -tasolla viime vuonna. Toivon mukaan meillä on vielä parhaat tulokset edessäpäin. Olen matkastamme tähän pisteeseen jo todella tyytyväinen ja aika liikuttunutkin, sillä silloin ei ollut varmaa, että onko hevosesta enää kilparadoille, niin kyllä tämä aika uskomattomalta tuntuu”, kertoo Robinson.

“Meillä on ollut aika intensiivinen kilpailukausi ja tiivis kisaputki, jotta saimme annettua riittävät näytöt olympialaisia varten. Glamouralinella on nyt ollut vähän kevyempi jakso, ja tällä hetkellä treenaamme enemmän kotona. Nyt keskitytään ihan vaan hyvään perusratsastukseen ja pitämään hevonen tyytyväisenä”, tiivistää Robinson lähiviikkojen suunnitelmiaan. Ratsukkoa valmentaa Remy Bastings.

 

Elisabet Ehrnrooth ja Daytona. Kuva Dirk Rueckhel.

 

Elisabet Ehrnroothilla 24 vuotta edellisistä olympialaisista

Pariisin olympialaisten vararatsukkona paikan päälle matkustaa Elisabet Ehrnrooth hevosellaan Daytona. Ehrnrooth, 57, kilpaili Sydneyn olympialaisissa vuonna 2000 hevosella Harald.

”Olen erittäin onnellinen valinnasta, ja odotan jo kovasti olympialaisia”, riemuitsee Elisabet Ehrnrooth.

Hän on kahden vuoden ajan valmentautunut Tanskassa Daniel Bachmann Andersenin luona tähtäimenään nousta jälleen arvokilpailujoukkueeseen. 11-vuotias Daytona on lahjakas mutta vielä Grand Prix -tasolla melko kokematon ratsu. Suomessa Janne Bergh on toiminut Ehrnroothin valmentajana jo Sydneyn olympialaisista lähtien. Janne Bergh lähtee mukaan Pariisiinkin.

”Tämä on hevosen ensimmäinen vuosi GP-tasolla. Olemme matkustaneet ja kilpailleet melko lailla tämän kevään aikana. GP-kauden alku oli erittäin hyvä. Sitten on tullut muutamia tason laskuja, mikä on tyypillistä uudella tasolla suorittaville nuorille hevosille. Ne voivat radalla alkaa ennakoimaan liikkeitä.”

Ehrnrooth luottaa hevosessa olevaan laatuun, sillä on kaikki huippuhevoseksi tarvittava. Tamma on luonteeltaan hyvin vahva ja itsevarma ja tarvitsee omaa rauhaa tallissa. Sen luonne tekee siitä itsevarman myös uusissa olosuhteissa, mikä on kilpailutilanteissa erittäin hyvä.

”Sydneyn olympialaisista on tähän päivään kuljettu pitkä matka. Nautin urheilemisesta nyt enemmän, kun minulla on laajempi perspektiivi asioihin. Osaan arvostaa asioita, koska tiedän mitä voi myös käydä. Ratsastuksen viehätys on siinä, ettei koskaan ole myöhäistä tavoitella unelmiaan.”

 

Pikku-Ettan shetlanninponillaan. Liinan päässä pikkuveli Johan Dengg. 

 

Ehrnrooth (o.s. Dengg) on syntyjään Gnestasta, Ruotsista. Hän on hevosperheestä, veli Johan Dengg kilpaili nelivaljakoilla EM-tasolla asti. Ehrnrooth on ratsastanut pienestä pitäen kotitallillaan. Ensi shetlanninponeilla, myöhemmin hevosilla. Hän edusti paikallista Gnestan ratsastusseuraa. Kilpailemisen hän aloitti tosissaan vasta täysi-ikäisenä.

Ollessaan toimihenkilönä Tukholman MM-kilpailuissa vuonna 1990 hän näki Kyra Kyrklundin ja Matadorin, ihastui Kyrklundin tapaan ratsastaa ja haki kirjeitse Suomeen Kilpatallille Kyrklundille töihin ja valmennukseen.  Kaksoiskansalaisuuden hän sai vuonna 1997 mentyään naimisiin suomalaisen Georg Ehrnroothin kanssa.

Hän on kolminkertainen Suomen mestari. Ehrnrooth on edustanut Suomea MM- ja EM-kilpailuissakin. Myös maajoukkueenjohtajana useissa arvokilpailuissa toimineella Ehrnroothilla on hevosalan yritys Equiettan Porlammilla.

Ratsukon valmistautuminen Pariisin matkaan tapahtuu Tanskassa valmentaja Bachmann Andersenin tallilla. Myös valmentaja kilpailee olympialaisissa Tanskan joukkueessa. Vararatsukko matkustaa Versaillesiin kisatalliin ja on valmiina nousemaan tarvittaessa joukkueeseen.