Paris 2024 - Joanna Robinson Pariisin olympiajoukkueeseen ja Elisabet Ehrnrooth vararatsastajaksi

8.7.2024

Suomen Olympiakomitean viimeiset nimitykset Pariisin olympialaisiin tehtiin tänään. Kouluratsastukseen nimettiin joukkueen kolmantena ratsastajana Joanna Robinson. Pariisin matkustaa myös vararatsastaja Elisabet Ehrnrooth. Koulujoukkueeseen nimettiin viikko sitten jo Emma Kanerva ja Henri Ruoste. Suomelle on nimetty koulujoukkue ensimmäistä kertaa sitten Sydneyn olympialaisten vuonna 2000.

Joanna Robinson ja Glamouraline. Kuva Arnd Bronkhorst Horsephotography.

 

”Tammikuussa saatu joukkuepaikka olympialaisiin on ollut todellinen piristysruiske suomalaiselle kouluratsastukselle. Ratsukkomme ovat kilpailleet kansainvälisesti ahkerammin kuin koskaan ennen, ja nyt kevätkaudella saadut opit käytetään hyväksi, kun käynnistämme seuraavan olympiadin projektin, lisää Ratsastajainliiton urheilujohtaja Jutta Koivula.

”Joukkueena kilpaileminen on kouluratsastuksessa melko harvinaista. Kevätkaudella maajoukkuekapteeni Tanja Takkula on pyrkinyt tiivistämään ratsastajien yhteistyötä järjestämällä useita palavereja ja keskustelutilaisuuksia kaikille projektissa mukana olleille ratsastajille. Yhteistyön haasteena on se, että ratsastajat asuvat monessa eri maassa ympäri Eurooppaa.”

”Tavoitteena on, että ratsukot suorittavat Pariisissa omalla tasollaan. Henri Ruoste ja Emma Kanerva ovat tehneet erinomaista työtä alkukesän kilpailuissa ja Joanna Robinson tuo uutta verta joukkueeseen”, sanoo Koivula.

Robinson on arvokilpailujen ensikertalainen. Vuodesta 2019 Grand Prix -tasolla kilpaillut Robinson on tehnyt yhteistyötä olympiaratsunsa Glamouralinen kanssa tasan vuoden ajan. Hän pitää puolisonsa Gavin Robinsonin kanssa VIX Equestrian -kilpatallia Rielissä, Alankomaissa. Ratsukkoa valmentaa Remy Bastings.

“Olympiapaikka tuli positiivisena yllätyksenä, sillä tietyllä tavalla koen, että olen vielä aika alussa kilparatsastajan polulla. Haluan päästä ratsastajana pitkälle. Se, että tällainen mahdollisuus tuli jo nyt eteen on ollut minulle vähän odottamatonta. Ilman muuta nöyränä kunniasta lähden ilolla Suomea edustamaan. En ajatellut vielä viime vuonna tai tänä keväänäkään, että oltaisiin nyt kesä-heinäkuun vaihteessa tässä pisteessä”, iloitsee Joanna Robinson.

Joanna Robinson, 35, on kotoisin Helsingin Munkkiniemestä. Lapsuudessa hän siis asui kävelymatkan päässä Ruskeasuon talleilta, jonne hän pääsi alkeiskurssille 12-vuotiaana. Robinson on edustanut Helsingissä asuessaan Helsingin Ratsastajia.

“Kolme vuotta sitten olimme auto-onnettomuudessa, jossa myös Glamouraline loukkaantui. Se on siitä kuitenkin kuntoutunut ja aloitimme Grand Prix -tasolla viime vuonna. Toivon mukaan meillä on vielä parhaat tulokset edessäpäin. Olen matkastamme tähän pisteeseen jo todella tyytyväinen ja aika liikuttunutkin, sillä silloin ei ollut varmaa, että onko hevosesta enää kilparadoille, niin kyllä tämä aika uskomattomalta tuntuu”, kertoo Robinson.

 

Elisabet Ehrnrooth ja Daytona. Kuva Digishots Monique.

 

Elisabet Ehrnroothilla 24 vuotta edellisistä olympialaisista

Pariisin olympialaisten vararatsukkona paikan päälle matkustaa Elisabet Ehrnrooth hevosellaan Daytona. Ehrnrooth, 57, kilpaili Sydneyn olympialaisissa vuonna 2000 hevosella Harald.

”Olen erittäin onnellinen valinnasta, ja odotan jo kovasti olympialaisia”, riemuitsee Elisabet Ehrnrooth.

Hän on kahden vuoden ajan valmentautunut Tanskassa Daniel Bachmann Andersenin luona tähtäimenään nousta jälleen arvokilpailujoukkueeseen. 11-vuotias Daytona on lahjakas mutta vielä Grand Prix -tasolla melko kokematon ratsu.

”Tämä on hevosen ensimmäinen vuosi GP-tasolla. Olemme matkustaneet ja kilpailleet melko lailla tämän kevään aikana. GP-kauden alku oli erittäin hyvä. Sitten on tullut muutamia tason laskuja, mikä on tyypillistä uudella tasolla suorittaville nuorille hevosille. Ne voivat radalla alkaa ennakoimaan liikkeitä.”

Ehrnrooth luottaa hevosessa olevaan laatuun, sillä on kaikki huippuhevoseksi tarvittava. Tamma on luonteeltaan hyvin vahva ja itsevarma ja tarvitsee omaa rauhaa tallissa. Sen luonne tekee siitä itsevarman myös uusissa olosuhteissa, mikä on kilpailutilanteissa erittäin hyvä.

”Sydneyn olympialaisista on tähän päivään kuljettu pitkä matka. Nautin urheilemisesta nyt enemmän, kun minulla on laajempi perspektiivi asioihin. Osaan arvostaa asioita, koska tiedän mitä voi myös käydä. Ratsastuksen viehätys on siinä, ettei koskaan ole myöhäistä tavoitella unelmiaan.”

Ehrnrooth (o.s. Dengg) on syntyjään Gnestasta, Ruotsista. Hän on hevosperheestä, veli Johan Dengg kilpaili nelivaljakoilla EM-tasolla asti. Ehrnrooth on ratsastanut pienestä pitäen kotitallillaan. Ollessaan toimihenkilönä Tukholman MM-kilpailuissa vuonna 1990 hän näki Kyra Kyrklundin ja Matadorin, ja haki Suomeen Kyrklundille töihin ja valmennukseen.  Kaksoiskansalaisuuden hän sai vuonna 1997 mentyään naimisiin suomalaisen Georg Ehrnroothin kanssa. Janne Bergh on valmentanut häntä jo Sydneyn olympialaisten aikaan, ja yhteistyö jatkuu edelleen. Bergh lähtee mukaan Pariisiinkin.

Ehrnrooth on kolminkertainen Suomen mestari. Ehrnrooth on edustanut Suomea MM- ja EM-kilpailuissakin. Myös maajoukkueenjohtajana useissa arvokilpailuissa toimineella Ehrnroothilla on hevosalan yritys Equiettan Porlammilla.

Vararatsukko matkustaa Versaillesiin kisatalliin ja on valmiina nousemaan tarvittaessa joukkueeseen. Jos Suomen joukkue on Grand Prix -luokan jälkeen kymmenen parhaan joukkueen joukossa, kilpailee se joukkuemitaleista Grand Prix Specialissa. Finaaliin on mahdollista vaihtaa ratsukkoa, jos joku alkuperäisen joukkueen kolmesta ratsukosta loukkaantuu Grand Prix´n jälkeen.

 

Kansainvälisen rekisteröitymisen myöhästyminen esti yhden ratsukon kilpailemisen

Jotta hevoset ovat olympialaisissa kilpailukelpoisia, niiden piti olla suomalaisomistuksessa 15. tammikuuta 2024 mennessä. Kaikille pitkän listan ratsastajille lähetettiin joukkueenjohdolta 9. tammikuuta 2024 pyyntö varmistaa ykkös-, kakkos- ja mahdolliset kolmoshevostensa FEI-passien omistajatiedot. Tässä vaiheessa yksikään pitkän listan ratsastajista ei ilmoittanut joukkueenjohtajalle, että hänen hevoseltaan puuttuu FEI-passi.

Koulujoukkueen kolmannesta paikasta kilpailleet ratsukot olivat keskenään melko tasavertaisia. Valintakomitean jäsenet ratsastuksen lajien olympiajoukkueenjohtaja Tanja Takkula, SRL:n urheilujohtaja Jutta Koivula, Jenny Eriksson ja Marko Björs esittivät valintansa Ratsastajainliiton hallitukselle, joka lähetti ehdotukset Olympiakomitealle.

Kolmannen ratsukon nimeäminen siirtyi kuitenkin viikolla, koska yhdellä hevosista ei ollut vaaditussa määräajassa tehtyä kansainvälisen ratsastajainliiton, FEI:n, rekisteröintiä ja FEI-hevospassia, eikä se ollut näin FEI:n sääntöjen mukaan kilpailukelpoinen olympialaisissa.

Ratsastajan FEI:lle esittämä, ja Ratsastajainliiton tukema valitus ei mennyt läpi. Vaikka hevonen on ollut ratsastajansa omistuksessa ja valmennuksessa jo kuutisen vuotta, se rekisteröitiin kansainväliseen ratsastajainliittoon vasta maaliskuussa 2024, kun se aloitti kansainvälisen kilpailemisen.

”On tietysti urheilijan, mutta myös joukkueen ja koko lajin kannalta todella ikävää ja iso pettymys, että tilanne ratkesi näin. On osoitus ratsastajan taidosta ja panostuksen laajuudesta, että hän kykeni lyhyessä ajassa nostamaan nuoren hevosensa olympiatasolle”, toteaa Ratsastajainliiton hallituksen puheenjohtaja Marjukka Manninen.

”Hevosen ja urheilijan kilpailukelpoisuus on aina ja yksiselitteisesti urheilijan vastuulla. FEI:n ja toisaalta Olympiakomitean asettamat säännöt ja ohjeet ovat yksiselitteiset, ja luonnollisesti kaikkien olympialaisiin pyrkivien urheilijoiden tulee niihin tutustua huolella. Apua tulkintoihin saa tarvittaessa Ratsastajainliitosta.”

”Meillä on kaikesta huolimatta mahdollista asettaa olympialaisiin erittäin hyvä joukkue. Meidän kaikkien katse ja tuki on nyt tietysti tärkeä suunnata valittuihin urheilijoihin ja heidän sataprosenttiseen tukemiseensa”, lisää Manninen.
 

Sanna Siltakorpi ja Bofey Click. Kuva Eurosluhmuhlen.

 

Historiallinen määrä ratsastajia Pariisin olympialaisiin

Pariisin olympialaisiin on jo aiemmin nimetty kenttäratsastajat Sanna Siltakorpi ja Veera Manninen. Suomella on ollut aiemmin näin iso joukkue ratsastuksessa viimeksi 1950-luvulla. Myös Pariisin paralympialaisiin on lähdössä ensimmäistä kertaa historiassa parakouluratsastusjoukkue.

Olympialaisissa myös kolme suomalaista toimihenkilöä

 

Kyra Kyrklund. Kuva Hanna Heinonen.

 

Suomalaista kouluratsastuksen historiaa

Melbournen olympialaisissa vuonna 1956 Suomen ratsastusjoukkueessa oli mukana seitsemän ratsukkoa, koulu-, este- ja kenttäratsastuksessa. Ratsastuskilpailu järjestettiin Tukholmassa Australian eläinkaranteenisäännösten vuoksi.

Kyra Kyrklund oli seuraava olympiaratsastaja Moskovan olympialaisissa vuonna 1980. Kouluratsastaja Kyrklund valittiin sen jälkeen vielä seitsemän kertaa Suomen olympiajoukkueeseen. Hän kilpaili yhteensä kuusi kertaa, sillä kaksi kertaa hänen sen hetkinen hevosensa loukkaantui olympialaisten kynnyksellä. Pekingin olympialaisten jälkeen Kyrklund on osallistunut kaikkiin olympialaisiin valmentajana.

Kyra Kyrklundin olympiasaavutukset:
Moskova 1980 5. Piccololla
Los Angeles 1984 13. Nørillä
Soul 1988 5. Matador II:lla, joukkuekilpailussa 6.
Barcelona 1992 5. Edinburgilla
Atlanta 1996 28. Flyinge Amiralilla
Peking 2008 8. Maxilla

Suomalaiset olympiaratsastajat kouluratsastuksessa vuodesta 1980 lähtien:
Kyrklund, Soulissa Tutu Sohlberg ja Pakistan (35.), Jenny Eriksson ja GWS My Way (39.), Maarit Raiskio ja Nør (48.). Sydneyssä Elisabet Ehrnrooth ja Harald (37.), Heidi Svanborg ja Bazalt (46.). Lontoossa Emma Kanerva ja Spirit (22.), Mikaela Lindh ja Más Guapo (30.), ja Tokiossa 2021 Henri Ruoste ja Kontestro DB (52.).

Vuoden 1988 olympialaisissa Soulissa Suomella oli joukkue, joka sijoittui kuudenneksi. Siinä ratsastivat Kyrklund, Sohlberg, Eriksson ja Raiskio. Koulujoukkue valittiin myös Sydneyyn vuonna 2000, mutta Kyrklundin hevonen Lillemarkens Arkibal sairastui karanteenissa ja Janne Berghin Chimkent loukkaantui kisapaikalla. Olympialaisiin osallistuivat henkilökohtaisessa kilpailussa Ehrnrooth ja Svanborg.

Lisäksi kenttäratsastuksessa ovat kilpailleet 1980-luvun jälkeen Piia Pantsu ja SW Uppercut (kesk.) ja Elmo Jankari ja Duchess Désirée (31.). Esteratsastuksessa Christopher Wegelius ja Monday Morning (12.) osallistui Moskovan olympialaisiin vuonna 1980.
 

Ratsastuksen lajien aikataulut
XXXIII olympialaiset, Château de Versailles, Pariisi, Ranska

27.-29.7. kenttäratsastus
30.7.-4.8. kouluratsastus
1.-6.8. esteratsastus

Kouluratsastus
28.7. 1. hevostarkastus
30.7. Grand Prix (ensimmäiset 30 ratsukkoa)
31.7. Grand Prix (toiset 30 ratsukkoa)
3.8. Grand Prix Special, joukkuefinaali (10 parasta joukkuetta Grand Prix´sta)
3.8. Joukkuemitalit
4.8. 2. hevostarkastus
4.8. Grand Prix vapaaohjelma (18 ratsukkoa Grand Prix´sta)
4.8. Henkilökohtaiset mitalit


Ratsastajainliiton olympiasivut: LINKKI
Pariisin olympialaisten sivutLINKKI
Suomen Olympiakomitean kisasivutLINKKI   
Paralympiakomitean kisasivutLINKKI  
Kansainvälisen ratsastajainliiton FEI:n kisasivutLINKKI
Château de VersaillesLINKKI