Paris 2024 - Kenttäratsastajat Sanna Siltakorpi ja Veera Manninen nimettiin Pariisin olympialaisiin

28.5.2024

Suomen Olympiakomitea nimesi maapaikat Suomelle kenttäratsastuksessa saavuttaneet ratsastajat Sanna Siltakorven ja Veera Mannisen olympiajoukkueeseen! Viidennessä valinnassa Suomen joukkueeseen nimettiin neljä urheilijaa. Ensimmäistä kertaa sitten 1950-luvun Suomesta nimetään olympialaisiin kaksi kenttäratsastajaa.

Veera Manninen ja Sanna Siltakorpi yhdessä Kyra Kyrklundin palkitsemistilaisuudessa. Kuvan ottanut Hanna Heinonen.
Veera Manninen (vas.) ja Sanna Siltakorpi. Kuva Hanna Heinonen.

 

Molemmat kenttäratsastajat ovat olympialaisissa ensikertalaisia. Siltakorvella on takanaan jo kahdet MM-kisat ja kuudet EM-kisat, kun taas Manninen lähtee uransa ensimmäisiin aikuisten arvokilpailuihin. Hänellä on vahva tausta ikäryhmäkilpailuista, sillä hän on osallistunut kaksi kertaa junioreiden ja kaksi kertaa nuorten ratsastajien EM-kilpailuihin. Vuonna 2021 hän sijoittui Sir Gregillä nuorten EM:ssä seitsemänneksi.

 

Sanna Siltakorpi ja Bofey Click. Kuva Pferdefotografie Lafrentz.

 

Sanna Siltakorpi

  • kotoisin Niinisalosta
  • syntynyt vuonna 1987
  • aloitti ratsastuksen Niinisalon Ratsastajat ry:n ratsastuskoulussa
  • edustaa Tampereen ratsastusseuraa, ensimmäinen seura Niinisalon ratsastajat
  • kilpaili ensimmäiset kenttäkilpailunsa ratsastuskoulun ponilla
  • ensimmäiset opettajat Heikki Anttinen ja Pertti Kaukinen
  • ratsastaa omistamallaan 15-vuotiaalla Bofey Clickillä

”Totta kai minun tavoitteenani on jo kauan ollut olympialaiset, mutta aina on ollut jotain huonoa tuuria. Kvaalit ovat olleet moneen kertaan, mutta pisteet eivät ole riittäneet, koska kisakaudet eivät ole olleet ehjiä. Yksilöurheilijana olympialaisia edeltävä kausi on se, jolloin olympialaisten pisteet pitää kerätä”, sanoo Sanna Siltakorpi.

Hän lunasti Suomelle maapaikan joulukuun lopussa erinomaisilla tuloksillaan kauden 2023 kisoissa. Kisakumppanina on hänen itse kouluttamansa 15-vuotias ruuna Bofey Click.

”On kiva, että hevoseni on kokenut jo tuolla tasolla. Pariisissa on kova kisa tulossa, hyvä, että on riittävästi rutiinia, ja voi lähteä kivalla fiiliksellä sinne.”

”Uskoisin, että maastokoe tulee olemaan tekninen ja iso, paljon käännöksiä. Siellä vaaditaan hyvää ratsastettavuutta. Se tulee olemaan tosi hieno kokemus, yleisöä tulee olemaan paljon”, iloitsee Siltakorpi.

Siltakorpi nauttii ratsastuksessa perusarjesta hevosten kanssa. Asioiden tekemisestä hevosten kanssa aina paremmin ja paremmin.

”Jos on riittävän hyvä ja pystyy kvaalaamaan olympialaisiin, on ansainnut paikkansa. Aika pitkä polku on sinne kuljettu.”

Siltakorpi kertoo, että Pariisin matka on hänen osaltaan vienyt 11 vuotta. Hän on itse kouluttanut hevosensa nuoresta aina olympiatasolle asti, 11 vuoden ajan. Päivittäistä huolenpitoa ja harjoittelua, riskien sietämistä ja vammojenkin parantelua. Siltakorven maailmanlistasijoitus on 186.

Viime kausi meni suunnitelmien mukaan, ja alkukaudesta Siltakorpi sai heti vaadittavan MER-tuloksen. Nyt suunnitelmiin on tuonut muutoksen hevosen reagointi kengitykseen. Suunniteltu Wiesbadenin puistomainen viimeistelykilpailu ei siksi toteutunut, ja Siltakorven pitää miettiä tilalle suunnitelma b. Hevonen ei välttämättä vaadi enää kenttäkilpailua alle, koulu- ja estekilpailut riittäisivät, mutta Siltakorpi haluaisi itsensä vuoksi saada alle yhden vaativan maastokokeen.

Kotitallilla Saksassa päivät täyttyvät hevosten valmentamisesta ja valmentamisesta, sekä kahden 3- ja 5-vuotiaan lapsen kanssa touhuamisesta. Molemmat ovat innolla mukana hevoshommissa ja kilpailuissa, joissa on usein tuttuja samanikäisiä ratsastajaperheiden kavereita paikalla.

”Lapset menevät Pariisin ajaksi isovanhempien hoitoon. Kisapaikalle tulevat Elmo [puoliso Elmo Jankari] ja hevosenhoitaja Aino Lavonen. Myös veljeni Sami [Siltakorpi] tulee paikalle apuriksi."

 

Veera Manninen ja Sir Greg. Kuva Hanna Heinonen.

 

Veera Manninen

  • kotoisin Pieksämäeltä
  • syntynyt vuonna 2000
  • aloitti ratsastuksen äitinsä Päivi Mannisen ratsastuskoulussa, Teittilän Tallilla
  • edustaa Ratsastusseura Pikadoreja
  • ratsastaa valmentajansa Petri Tolmusen ja Pia Nuuttilan omistamalla 14-vuotiaalla Sir Gregillä

”Hienoa, kun valinta tuli. Olen nyt ensimmäistä kertaa virallisesti Suomen olympiajoukkueen jäsen. Nyt sain sille vahvistuksen, pitkään olemme tätä tehneet, ja saaneet kvaalituloksen, mutta nyt saatiin varmistus, että olen virallisesti listoilla. Ihan huikeata!

Manninen lähti vain 19-vuotiaana nostamaan itseään määrätietoisesti ja suunnitelmallisesti kohti ikäryhmien arvokilpailuja ja kansainvälisiä kilpailuja päätähtäimenään juuri Pariisin olympialaiset. Nuorelle ratsastajalle päätavoite on realisoitunut matkan varrella, vaikka valmentaja ja hevosen omistaja Petri Tolmunen on pitänyt Pariisia tavoitteena alusta alkaen. Nyt pitkän tähtäimen maali on oikeasti realisoitumassa.

”Äidin kanssa juuri mietittiin, etten ole koskaan nuorena halunnut erityisesti juuri olympialaisiin. Ratsastus on ollut niin pientä olympialaisissa, että yleensä olen ajatellut lajimme omia arvokilpailuja, ja tähdännyt pienestä asti juuri niihin.”

Manninen on valmistautunut Pariisiin pitkälti Suomesta käsin, mikä ei suomalaiselle arvokilpailuratsastajalle ole tavanomaista. Pitkälti omalta kotitallilta Piekäsmäeltä, ja nyt myös Ypäjän Hevosopistolla. Muutamia viikkoja sitten hän kävi kilpailemassa kaksi kansainvälistä kisaa Saksassa saavuttaen samalla vaaditun MER-tuloksen. Manninen on maailmanlistalla 200 sijalla.

Seuraavan kerran hän lähtee Saksaan kesäkuussa, jolloin hevonen myös jää sinne aina Pariisiin asti. Kenttähevoset siirtyvät valmisteluleirille Haras de Jardyyn muutamia päiviä ennen siirtymistään olympiatalliin ja -kylään.

Manninen on Suomessa ollessaan käynyt suorittamassa olympialaisiin sisältyvän neljän tähden kouluohjelman kansallisissa koulukilpailuissa kilpailun ulkopuolella. Oli hyvä päästä suorittamaan vieraampi ohjelma kilpailutilanteessa ja tuomareiden edessä.

”Tein ohjelman ensimmäistä kertaa talvella. Paljon on kehitystä siitä tapahtunut. Sain hyvän fiiliksen ja hyvää palautetta radasta. Pientä hienosäätöä ja tarkkuutta tarvitaan, sillä se on kovin nopeatempoinen ohjelma. Liikkeet pitää valmistella ajoissa ja tehdä juuri oikeassa pisteessä, muuten on jo myöhässä seuraavaan.”

 

XXXIII olympialaiset, Château de Versailles, Pariisi, Ranska
27.-29.7. kenttäratsastus
30.7.-4.8. kouluratsastus
1.-6.8. esteratsastus

Kenttäratsastus on ollut olympialaji vuoden 1912 Tukholman kesäolympialaisista lähtien. Sitten vuoden 1956 olympialaisissa kenttäratsastuksessa ovat kilpailleet Piia Pantsu vuonna 2000 Sydneyssä SW Uppercutilla. Pantsu nimettiin joukkueeseen myös Atlantaan vuonna 1996, mutta hevonen Cyna loukkaantui juuri lähtiessään kilpailuihin. Myös Ateena vuonna 2004 jäi Pantsulta ja Ypäjä Karusolta väliin loukkaantumisen takia. Viimeisin kenttäratsastaja oli Elmo Jankari ja Duchess Désirée Rio de Janeirossa vuonna 2016. Ratsukko sijoittui 31. tilalle. Nyt Jankari lähtee Pariisiin Siltakorven valmentajana.

Suomen Olympiakomitean uutinen: LINKKI

Ratsastajainliiton Pariisi-kisasivusto: LINKKI