Paris 2024 – Koulujoukkue upeasti kahdeksas olympiafinaalissa

3.8.2024

Suomen koulujoukkue teki varmaa ja laadukasta työtä olympialaisten joukkuekilpailussa Versailles´n puistossa. Asetetut tavoitteet täyttyivät jopa yli odotusten. Henri Ruoste ja Tiffanys Diamond aloittivat näyttävällä suorituksella, tuloksella 71,322 prosenttia, ja Joanna Robinson ja Glamouraline paransivat karsintaluokan tulostaan, nyt 66,413 prosenttia. Ankkurina ratsastanut Emma Kanerva nosti joukkueen kahdeksanneksi raudanlujalla suorituksellaan. Virheetön ja elegantti suoritus, ja tulos 74,301 prosenttia.

Emma Kanerva ja Greek Air. Kuvat Sonja Holma. 

 

Suomi oli karsinnassa yhdeksäs, ja pystyi finaalissa jättämään taakseen Itävallan ja Australian kirien kahdeksanneksi. Koulujoukkue saavutti ensimmäisen pistesijan Suomen olympiajoukkueessa!

Kanerva oli olympialaisten toisen onnistumisensa jälkeen lähes sanaton.

”Sanaton. Käsittämätöntä. Greek on niin uskomaton. Se on niin hyvässä kunnossa ja hyvällä fiiliksellä täällä. Kaikki meni nappiin, vaikka on siellä tietenkin aina jotain, mitä voi parantaa. Ilman virheitä. Minä olen sanaton”, päivitteli Emma Kanerva suoritustaan joukkuefinaalissa.

Suomen koulujoukkueen tavoitteena oli saavuttaa finaalipaikka sekä joukkue- että henkilökohtaisessa kilpailussa. Molemmat tavoitteet täyttyivät.

”Toivoin ja uskoin, että meillä on mahdollisuudet joukkuefinaaliin. Ja sinne me pääsimme. Mutta jos saamme nyt vielä korkeamman sijoituksen, se on jo todella hyvin. Meillä on erittäin hyvä joukkuehenki, ja on ollut uskomatonta olla täällä mukana. Koko viikko on ollut todella hienoa. Minusta tuntuu, että kaikki menee nyt yli odotusten.”

Ratsukon suoritus eteni samaa kaavaa kuin Grand Prix´ssa. Askel askeleelta ja jokaisesta hetkestä nauttien. Kanerva on erittäin taitava kilpailija, joka ei anna pisteiden valua hukkaan missään liikkeessä.

”Meillä on todella hyvä yhteistyö, ja olen pitkään tehnyt Greekin kanssa töitä. Nyt tuntuu, että se oikein kantaa tulosta.”

 

Emma Kanerva ja Greek Air.

 

Kanerva aikoo nauttia hetken joukkuekilpailun tuloksesta ennen kuin siirtää keskittymisen huomiseen henkilökohtaiseen finaaliin.

”Tänään illalla meillä on vielä sound check [vapaaohjelman musiikin tarkastus], sitten alan keskittyä huomiseen ja käydä omaa ohjelmaa läpi”, sanoo Kanerva ja kertoo vapaaohjelman musiikkinsa olevan Rihannaa.

”Meillä ei ole mitään menetettävää, olemme finaalissa ja tuntuu hyvältä. Mennään nauttimaan, ei näitä tilaisuuksia ihan joka vuosi tule kohdalle.”
 

Henri Ruoste ja Tiffanys Diamond säihkyivät jälleen Pariisin olympiaradalla!

Henri Ruoste ja Tiffanys Diamond. 

 

Henri Ruoste oli tyytyväinen suoritukseensa Grand Prix Specialissa tammallaan Tiffanys Diamond. Ensimmäisenä Suomen koulujoukkueessa startannut Ruoste teki onnistuneen tuloksen 71,332 prosenttia.

”Sitä aina urheilijan toivoo, ettei tapahdu pienintäkään virhettä, mutta meillä oli taas laukanvaihdoissa pikkuinen virhe. Ne olivat niin pieniä, että olisivat myös voineet olla tulematta. Kokonaisuuteen olen todella tyytyväinen.”

”Se oli tänään paremmin kanssani mukana kuin ensimmäisenä päivänä. Se pystyi keskittymään yllättävän hyvin. Täytyy kyllä sanoa, että en olettanut, odottanut tai edes uskonut, yrittänyt uskoa tai toivonut, että se pystyy noin hyvin olemaan ja hallitsemaan tilanteen. Se on kuitenkin todella kuuma ja nopea hevonen ja sillä on iso sydän. Se teki todella hienosti töitä”, kiitti Ruoste tammaansa.

Rata oli ratsukon neljäs Special-ohjelma, ja kahdeksas Grand Prix -ohjelma yhdessä.

”Rutiiniin ja kokemukseen nähden todella ammattimaisesti Tiffy pystyi ottamaa n tilanteen. Areena on valtavan kokoinen mennä sisään, kun ihmiset taputtavat, ja linna näkyy taustalla. Siinä on [hevoselle] paljon nähtävää ja koettavaa.”

”Tiffyn täytyy ensin vähän nähdä, missä se on ja hengittää sitä ilmaa. Se on aika kuuma ja dominantti hevonen, parempi antaa hänen hetken katsoa, missä hän on ja sitten keskittyä minuun taas, eikä ympäristöön.”

Henri Ruoste ja Tiffanys Diamond.

 

Toivottavasti saisimme nostetta suomalaiseen ratsastusurheiluun. Ratsastushan on harrastuksena niin hieno laji, nuoresta vähän vanhempaan ja vieläkin vanhempaan. Lajina antaa niin paljon takaisin, kannattaa kyllä kaikkien mennä kokeilemaan. Ja olla sitten yhdessä kohti Los Angelesia mukana”, vinkkaa Ruoste.

 

Joanna Robinson ja Glamouraline maaliin tuloksella 66,413 prosenttia

Joanna Robinson ja Glamouraline.

 

Joanna Robinson oli joukkuekilpailun Grand Prix Specialissa hyvässä vireessä Glamouralinella. Ratsukko pystyi parantamaan suoritustaan karsintakilpailusta, ja tulos oli tänään 66,413 prosenttia.

”Yritettiin parantaa, ja monessa kohtaa siihen pystyttiinkin. Vielä tuli muutama virhe, mutta olen todella tyytyväinen. Pieni tulosparannus tuli. Pääsimme uudestaan tekemään tuloksen, eikä tullut katastrofia. Olen tosi tyytyväinen hevoseeni, ja itseäni aion vielä harjoituttaa”, mietti Joanna Robinson suoritustaan.

”Kyllä valehtelisin, jos sanoisin, että se oli minusta ihan onnistunut. Parempaan pystymme, mutta olen todella tyytyväinen. Tiukassa paikassa oli kova tahto tehdä parempaa, ja se on aina siinä veitsenterälle, ettei keikahda yliyrittämiseksi ja huonommaksi.”

 

Joanna Robinson ja Glamouraline.

 

”Itselleni annan kisasta kasin, ja hevoselle mennään sitten ihan yläarvosanoille. Varmastikin 9,5 ja 10. En tiennyt yhtään, mitä odottaa. Kun tietää, että kokeneempiakin hevosia on täällä pysähtynyt kakalle ja hyppinyt joka suuntaan, niin jännitin, jos meillekin käy niin. Mutta Glamihan oli ihan, että täällähän minä olen aina ollut, ei tässä mitään. Ja kuitenkin huomasin radan jälkeen, kun ihmiset paljon taputtivat, että se katseli, eikä malttanut oikein kävellä. Vitsit se keskittyi todella hyvin, kun olimme radalla. Todella tyytyväinen siihen olen.”

 

 

Kouluratsastuksen henkilökohtainen finaali, Grand Prix -vapaaohjelma musiikilla, alkaa sunnuntaina 4.8. klo 11.00 Suomen aikaa. Lähtöjärjestys arvotaan kolmessa ryhmässä karsintakilpailun tulosten perusteella. Kanerva kilpailee ensimmäisessä ryhmässä. Kouluhevosilla on sunnuntaiaamusta vielä hevostarkastus, joka on läpäistävä.

Emma Kanervan ja Greek Airin lähtöaika sunnuntain henkilökohtaisessa kilpailussa on klo 11.30 Suomen aikaa!

Pariisin olympialaiset, Versailles
Kouluratsastustulokset 3.8.2024
Joukkuekilpailu, Grand Prix Special,
lähti 10 maata
1) Saksa 235,790 (Frederic Wandres / Bluetooth Old, Isabell Werth / Wendy, Jessica von Bredow-Werndl / TSF Dalera)
2) Tanska 235,669 (Daniel Bachmann Andersen / Vayron, Nanna Skodborg Merrald / Zepter, Cathrine Laudrup-Dufour / Freestyle)
3) Iso-Britannia 232,492 (Becky Moody / Jagerbom, Carl Hester / Fame, Charlotte Fry / Glamourdale)
…8) Suomi 212,036 (Henri Ruoste / Tiffanys Diamond 71,322 %, Joanna Robinson / Glamouraline 66,413 %, Emma Kanerva / Greek Air 74,301 %)

Lähtölistat ja tulokset: Olympic Equestrian Schedule & Results | Paris 2024 (olympics.com)
Ratsastuksen Pariisi 2024 -sivusto: https://www.ratsastus.fi/paris-2024/

Lisätty Emma Kanervan lähtöaika finaalissa 4.8. klo 9.59.