Paris 2024 – Napakymppi! Koulujoukkue ja Emma Kanerva olympiafinaaleissa

31.7.2024

Versailles´n puistossa tehtiin loistavaa tulosta kouluratsastuksessa, kun sekä Suomen koulujoukkue että Emma Kanerva pääsivät karsintaluokasta finaaleihin. Koulujoukkue, jossa kilpailee Emma Kanervan ja Greek Airin lisäksi Henri Ruoste ja Tiffanys Diamond sekä Joanna Robinson ja Glamouralinen, oli karsintaluokan yhdeksäs, ja näin kymmenen joukossa joukkuekilpailussa mukana. Kanerva lunasti paikkansa henkilökohtaiseen kilpailuun 18 parhaan joukossa olemalla karsintaerien tulosvertailussa kuudes.

Henri Ruoste ja Tiffanys Diamond. Kuvat Sonja Holma.

 

Kanerva teki virheettömän suorituksen ensimmäisenä karsintapäivänä luottoratsu Greek Airilla, tulos 73,680 prosenttia. Keskiviikkona Grand Prix -radan suorittivat Ruoste ja Robinson. Molemmille tuli kaksi virhettä ja vielä samoissa kohdissa rataa. Ruosteen tulos oli siitä huolimatta 70,621 prosenttia. Arvokilpailuiden ensikertalainen Robinson ja Glamouraline saivat tulokseksi 65,637 prosenttia.

”Olen äärettömän ylpeä joukkueestamme, joka tsemppasi ja antoi kaikkensa niin valmistautumisessa kuin radallakin. Saavutimme jo nyt asetetut tavoitteet, tästä on loistava jatkaa”, riemuitsee ratsastuksen joukkueen johtaja Tanja Takkula.

 

Emma Kanerva ja Greek Air. 

 

”Eihän tätä oikein vielä ymmärrä. Ihan käsittämätöntä, mieletöntä. Täällä on niin paljon ratsukoita, jotka ovat menneet niin hyvin. Olen joutunut jännittämään ratkaisua pitkään. Kiva, etteivät kisat loppuneet tähän”, sanoo Emma Kanerva.

Greek Air on viettänyt tänään vapaapäivää kävellen ja palautuen eilisestä suorituksestaan 34 asteen helteessä.

”Nyt täytyy tehdä suunnitelmat tuleville päiville.”

Kouluratsastuksen joukkuekilpailu on lauantaina 3.8. ja henkilökohtainen kilpailu sunnuntaina 4.8.

 

Henri Ruoste oli tyytyväinen hevoseensa

Henri Ruoste ja Tiffanys Diamond.

 

Henri Ruoste oli tyytyväinen suoritukseensa, vaikka laukkaohjelmaan mahtuikin kaksi virhettä. Grand Prix -rata oli ratsukolle vasta neljäs.  

”Kokonaisuudessa suoritus oli todella hyvä. Alku oli tosi hyvä. Harmi ne pari virhettä, jotka tulivat kalliisiin paikkoihin. Ne olivat molemmat liikkeet tuplakertoimella, mutta sellaista se on. Olen todella ilmoinen, miten hyvin Tiffy otti koko areenan vastaan ja pystyi hallitsemaan tilanteen. Se vaatii paljon mennä sisään ja saada energia ja tunnelma ympäriltä. Meidän neljänneksi ohjelmaksemme voidaan antaa pari virhettä anteeksi.”

”Kai se keskittyminen vähän herpaantui, mitä pidemmälle menimme laukkaohjelmassa. Se tuli vähän kuumaksi ja halusi mennä isosti sisään sik-sakkiin. Ja sitten se vielä jäi siihen vähän [laukan vaihtoihin] jokaiseen.”

”GP-radalla siinä ei ole paljon aikaa, kaikki tulee nopeasti peräjälkeen. Joka tapauksessa todella positiivisesti mennyt rata ja positiivinen kaikin puolin. Ilman virheitä olisi ollut todella jees.”

Tiffanys Diamond jännittyi mennessään yksin sisään isolle kisa-areenalle, jonka taustalla puiston toisessa päässä häämöttää Versailles´n palatsi.

”Siinä vaiheessa mietin, että mihin suuntaan me lähdemme. Lähdetäänkö sisään radalle vai takaisi portille, ja meillä alkoi loppua [valmistautumis]aika. Näin siitä laskurin koko ajan, eikä meillä ollut kovin montaa sekuntia aikaa katsella. Koitin antaa sille niin paljon aikaa kuin mahdollista vähän hengittää ja päästä ympäristöön sisään. Se on armoton se kello, kun se ei odota. Oli vain pari sekuntia aikaa mennä sisään, piti lähteä.”

Ruoste pitää keskittymisensä tiukasti suorittamisessa, vaikka kilpailee olympialaisissa.

”En ajatellut kauheasti mitään muuta, eikä se tuo henkilökohtaisesti mitään lisää, en ajattele muuta kuin teknistä suorittamista. Siinä mielessä, minun pitää urheilijan pystyä sulkemaan ulkopuolelle kaikki muu, jättää kaikki muu pois. Valmistauduin niin kuin aina aikaisemmin, menimme saman rutiinin mukaan, ja koitettiin tehdä parhaamme. Aika hyvin onnistuttiin. Ei tarpeeksi hyvin, mutta aika hyvin.”
 

”Päästiin hymyssä suin monessa kohtaa ratsastamaan”

Joanna Robinson ja Glamouraline. 


Joanna Robinson lähti tekemään tänään suoritusta omalla tasollaan. Hän oli radan hikinen ja onnellinen.

”On kyllä onnellinen olo, kyllä minulla kävi mielessä niin monta ajatusta tätä ennen, oli ajatuksia, että entä, jos menisi kaikki ihan nappiin ja sitten oli ajatuksia, että entä, jos tapahtuu joku katastrofi, ja siinähän kun tulinkin radalta, niin se vähän säikähti. Vähän siltä se tuntui radalla, että se ei ollut ihan varma, että mennäänkö nyt ihan oikeasti tuonne. Se oli vähän, että uuuh, en ole ihan varma”, kuvailee Joanna Robinson hevostaan Glamouralinea.

”Mutta totta kai minua harmittavat virheet, en nyt tietenkään halua tehdä virheitä. Mutta en nyt ollut tarpeeksi nopea ja kokenut niillä hetkillä, että en osannut vielä niitä virheitä ennakoida.”

Laukkaohjelman liikkeet, joissa virheet tulivat, olivat ratsukolle haastavat.

”Ne ovat olleet meille vähän sellaiset. Se jää vähän käpertymään, jolloin se jää pohkeen taakse juuri vaikeissa laukkatehtävissä. Minun pitäisi olla niissä parempi, mutta en vielä tänään ollut.”

”Olin tyytyväinen siitä, miten saimme käynnin tänään esitettyä. Se on ollut hänen heikkoutensa. Ylipäänsä, että päästiin hymyssä suin monessa kohtaa ratsastamaan. Yritin myös nauttia siitä.”

 

Joanna Robinson ja Glamouraline.

 

Viimeisenä joukkueessa startannut Robinson ei antanut tilanteen vaikuttaa itseensä.

”Totta kai minua jännitti. Ei kuitenkaan tullut tunne, että jännittää enemmän kuin muissakaan kilpailuissa. Ajattelin vaan olevani keltaisessa kuplassani, en nähnyt enkä kuullut ulkoisia tekijöitä. En usko, että se vaikutti minuun niin paljon. Mutta totta kai kokemuksen puute kaikkinensa, sitä ei käy kiistäminen.”

Robinson kiittää myös Suomen joukkuetta hyvästä hengestä ja tsemppauksesta.

”Minulla on ihan siitä lähtien, kun jo aloitimme meidän olympialaisiin kvaalauksen pitkältä listalta, ollut fiilis, että ihmiset puhaltavat yhteen hiileen niin joukkueen sisältä kuin ulkopuoleltakin. Avajaiskokemus oli aivan upea. Minulle tuli sellainen tunne ja olo, että ihmiset ovat tässä yhdessä ja kannustavat mukana. Kyllä sellainen olo tuli tuossa radalta tullessakin, että oli kyllä upea kokemus.”

Arvokilpailujen ensikertalainen myönsi, että edes jonkinlainen harjoittelu olisi voinut olla mukava.

”Ajattelin kyllä, että ihan kiva, jos olisi ehtinyt jossain PM:ssä tai EM:ssä, jossain käydä aikaisemmin, mutta nyt se meni näin, ja todella kiitollinen olen tästä mahdollisuudesta.”
 

Pariisin olympialaiset, Versailles
Kouluratsastustulokset Grand Prix 31.7.2024
Joukkuekilpailu,
lähti 60 ratsukkoa ja 15 joukkuetta
1) Tanska 235,730 %
2) Iso-Britannia 231,196 %
3) Alankomaat 224,923 %
…9) Suomi (Emma Kanerva / Greek Air, Henri Ruoste / Tiffanys Diamond, Joanna Robinson / Glamouraline) 209,938 %

Täydet tulokset: LINKKI

Ratsastuksen joukkueenjohtaja Tanja Takkula.

Ryhmä E
1) Cathrine Laudrup-Dufour / Freestyle, DEN 80,792 %
2) Isabell Werth / Wendy, GER 79,363 %
3) Charlotte Fry / Glamouradale, GBR 78,913 %
4) Isabel Freese / Total Hope, NOR 76,397 %
…7) Henri Ruoste / Tiffanys Diamond, FIN 70,621 %

Ryhmä F
1) Emmelie Scholtens / Indian Rock, NET 74,581 %
2) Victoria Max-Theurer / Abegglen FH NRW, AUT 74,301 %
3) Therese Nilshagen / Dante Weltino Old, SWE 73,991 %
…9) Joanna Robinson / Glamouraline, FIN 65,637 %

30.7.
Ryhmä A

1) Nanna Sodborg Merrald / Zepter, DEN 78,028 %
2) Dinja van Liere / Hermes, NED 77,764 %
3) Carl Hester / Fame, GBR 77,345

Ryhmä B
1) Daniel Bachmann Andersen / Vayron, DEN 76,910 %
2) Frederic Wandres / Bluetooth Old, GER 76,118 %
3) Emma Kanerva / Greek Air, FIN 73,680 %

Ryhmä C
1) Becky Moody / Jagerbomb, GBR 74,938 %
2) Patrik Kittel / Touchdown, SWE 74,317 %
3) Adrienne Lyle / Helix, USA 72,593 %

Täydet tulokset: LINKKI  

Lähtölistat ja tulokset: Olympic Equestrian Schedule & Results | Paris 2024 (olympics.com) Ratsastuksen Pariisi 2024 -sivusto: https://www.ratsastus.fi/paris-2024/