Paris 2024 - Scott Brash varmisti Iso-Britannian joukkuekullan esteratsastuksessa

2.8.2024

Scott Brash toisti voitokkaan tarinan huipennuksen Parisiin olympialaisten esteratsastuksen joukkuekilpailussa, aivan kuten Lontoossa vuonna 2012. Hän hyppäsi brittijoukkueen ankkurina ja varmisti virheettömällä suorituksellaan maalleen kullan. Harry Charles ja Romeo 88 hyppäsivät joukkueen ainoan virheettömän radan, sillä sekä Brash että kolmas ratsukko, Ben Maher ja Dallas Vegas Batilly, saivat molemmat yhden aikavirheen.

Joukkuekilpailun mitalistit Karl Cook (vas.), Laura Kraut, McLain Ward, Scott Brash, Harry Charles, Ben Maher, Simon Delestre, Julien Epaillard ja Olivier Perreau. Kuvat Sonja Holma.

 

Melkoinen saavutus on sekin, että Charlesin isä Peter voitti Scott Brashin ja Ben Maherin kanssa joukkuekultaa Lontoon olympialaisissa 12 vuotta aiemmin. Nyt oli vuorossa perheen 24-vuotias poika, josta isä toivoi golfin pelaajaa…

”Ratsastan itse paljon mieluummin. Golfia on kiva pelata, se on hyvää mentaaliharjoittelua”, naureskelee Harry Charles.

Harry Charles ja Romeo, Scott Brash ja Jefferson ja Ben Maher ja Dallas Vegas Batilly.

 

Täyteen 165 cm mittaan rakennettu rata oli äärimmäisen tekninen ja enimmäisaika tiukka. Siitä huolimatta kolmen ratsukon kärkijoukkueiden erot olivat pienet. Yhdysvallat ja Laura Kraut, Karl Cook ja McLain Ward saivat yhteensä neljä virhepistettä Krautin saamasta pudotuksesta. Krautin hevonen Baloutine voitti olympiajoukkuemitalin myös Tokiossa Krautin kanssa.

”Se on hevosista ainoa tuplamitalisti täällä”, kertoo Laura Kraut.

"Olympialaiset ovat meille se kaikista tärkein juttu, aloitamme siihen valmistautumisen aina heti, kun edelliset ovat ohi", hän jatkaa.

Ranska onnistui pysymään pronssilla, vaikka viimeinen ratsukko Julien Epaillard ja Dubai du Cedre sai pudotuksen. Joukkueella, johon kuuluivat myös Simon Delester ja I Amelusina R51 ja Olivier Perrau ja Dorai D´Aiguilly, oli 0,5 sekuntia parempi aika perusradalta kuin neljänneksi ja mitalitta jääneellä Alankomailla. Ranskan mitali sai lähes 20 000 katsojaa mylvimään, ja myös Ranskan presidentti Emmanuel Macronin myhäilemään.

 

Ranskan presidentti Emmanuel Macron. 

 

Sekä Yhdysvalloilla että Ranskalla joukkueeseen nousivat viime hetkellä vararatsastajat Karl Cook ja Caracole de la Roque sekä Olivier Perreau ja Dorai d´Aiguilly. Molemmat pystyivät tekemään maalleen virheettömän suorituksen. Perreaun suorituksen merkitystä lisäsi vielä se, että hänen hevosensa on perheen oma kasvatti.

Lauantaina Versailles´ssa siirrytään jälleen kouluratsastukseen. Suomen koulujoukkue kilpailee joukkuefinaalissa klo 11.00 alkaen (Suomen aikaa). Ja Emma Kanerva kilpailee sunnuntaina Greek Airilla henkilökohtaisessa finaalissa, joka alkaa klo 11.00.

Esteratsastuksen henkilökohtainen karsintakilpailu on maanantaina 5.8. ja 30 parhaan finaali tiistaina 6.8.

Pariisin olympialaiset 1.8.
Esteratsastuksen joukkuekilpailu, Versailles, lähti 9 maata
1) Iso-Britannia (Ben Maher / Dallas Vegas Batilly, Harry Charles / Romeo 88 ja Scott Brash / Jefferson) 2 vp
2) Yhdysvallat 4 vp (Laura Kraut / Baloutine, Karl Cook / Caracole de la Roque ja McLain Ward / Ilex)
3) Ranska 7/238,12 (Simon Delestre / I Amelusina R 51, Olivier Perreau / Dorai d´Aiguilly ja Julien Epaillard / Dubai du Cedre)
4) Alankomaat 7/238,69
5) Saksa 8 vp

Täydet tulokset: LINKKI 

Lähtölistat ja tulokset: Olympic Equestrian Schedule & Results | Paris 2024 (olympics.com)
Ratsastuksen Pariisi 2024 -sivusto: https://www.ratsastus.fi/paris-2024/