Pariisin paralympialaiset 2024 - "Tämä on historiallista!"

22.8.2024

Pariisin paralympialaisten ratsastuslajit kilpaillaan 3.-7.9. Versailles´n palatsin puistossa. Suomella on ensimmäistä kertaa paralympialaisissa mukana kolmihenkinen parakouluratsastusjoukkue. Aikaisemmin paralympialaisissa on kilpaillut ratsastuksessa yksilöurheilijoita.

 

“Tämä on historiallista! Se on todella hienoa, että pääsemme nyt kilpailemaan joukkueena, ja toivon, että jatkossakin meillä on aina joukkue mukana. Niin kauan kuin olen ollut paravalmentajana, minulla on ollut tavoitteena saada joukkue paralympialaisiin, ja nyt olen saavuttanut sen”, iloitsee paramaajoukkueen pitkäaikainen valmentaja Janne Bergh.

Suomea edustavat Pariisissa moninkertainen paralympialaisten kävijä Katja Karjalainen hevosella Kameo (ryhmä I), sekä paralympialaisten ensikertalaiset Jonna Aaltonen ja Laxton For U (ryhmä V) sekä Laura Kangasniemi ja Goldprins (ryhmä IV).

Paralympialaiset ovat lajissa isoimmat arvokilpailut niin puitteiden kuin katsojamäärienkin puolesta. Siksi tällaista tapahtumaa ei pääse ennalta harjoittelemaan. Bergh on luottavainen, että hevoset ja ratsastajat sopeutuvat hyvin Château de Versailles’n huikeaan kilpailuareenaan. Ratsukot pääsevät tutustumaan areenaan ennen kilpailuja.

 

“Näiden vuosien aikana olen kehittynyt niin ratsastajana, ihmisenä kuin kilpailijanakin”

Katja Karjalainen ja Kameo. Kuva Sonja Holma.

Kellokoskelainen Katja Karjalainen on valmistautumassa jo viidensiin paralympialaisiinsa.

“Tämä tuntuu aivan yhtä uskomattomalta kuin ensimmäiset paralympialaisetkin. Se, että olen kerta toisensa jälkeen onnistunut saavuttamaan paikan, on jotain aivan ihmeellistä, ja uskomaton kunnia”, kertoo Katja Karjalainen.

“Näiden vuosien aikana olen kehittynyt niin ratsastajana, ihmisenä kuin kilpailijanakin.”

Pariisiin Karjalainen lähtee Sara Maattola-Lindholmin omistamalla 16-vuotiaalla hevosella Kameo, tuttavallisemmin Kamulla, joka on hänelle hyvin mieluisa ratsastaa.

“Kamu on äärimmäisen herkkä ja suloinen hevonen. Se on herkkä ottamaan apuja vastaan, mutta myös vastaamaan niin, että se koko ajan odottaa, että mitä siltä pyydetään seuraavaksi. Se on mielestäni positiivista, mutta myös omalla lailla haaste. Kamu on lähtenyt hyvin minun kanssani tälle käyntityöskentelyrupeamalle, kun ajattelee, että se on kuitenkin pitkälle koulutettu ja korkeita luokkia kilpaillut hevonen”, kertoo Karjalainen kilpakumppanistaan, jonka kanssa hän kilpailee käyntiliikkeitä esittävässä ryhmässä I.

Karjalainen on aina pyrkinyt ja onnistunut tekemään arvokisoissa ennätysprosenttejaan. Sillä tavoitteella hän lähtee myös Pariisiin. Ryhmä I on jälleen kerran iso ja taso on todella kova, mutta Karjalainen toivoo saavuttavansa finaalipaikan kahdeksan parhaan joukossa.

“Siellä on paljon ratsastajia, jotka ovat moninkertaisia paralympialaisissa kävijöitä. Jos päästään finaaliin vapaaohjelmaan, se on todella kova saavutus”, miettii Janne Bergh.

 

Tavoitteena finaalipaikka kahdeksan parhaan joukossa

Jonna Aaltonen ja Laura Kangasniemi ovat paralympialaisten ensikertalaisia. Heillä on vain yksi arvokilpailu takanaan, viime vuoden EM-kilpailut Saksassa. Molempien hevoset ovat melko nuoria ja kansainvälisen kilpailu-uransa alussa. Molempien tavoitteena on ratsastaa Pariisissa vähintään omalla tasollaan, tai jopa parantaen tulostasoaan.

 

Jonna Aaltonen ja Laxton For U. Kuva Hanna Heinonen.

 

Hausjärveläisen Aaltosen kilpakumppani Laxton For U on 9-vuotias SWB-ruuna.

“Hyvillä mielin mennään hakemaan kokemusta. Hevonen on kuitenkin vielä suhteellisen nuori ja kokematon näin isoihin kilpailuihin. Toivon, että onnistumme suorittamaan hyvin ja omalla tasollamme, ja tietysti toivottavasti pystymme nauttimaan. Sitten katsotaan, että mihin se riittää. Kilpailun taso on todella kova, se on tiedossa. Yritän päästä siihen meidän omaan tulostasoomme ja toivottavasti vähän parantamaan sitä”, kertoo Aaltonen.

 

Laura Kangasniemi ja Goldprins. Kuva Hanna Heinonen.

 

Myös tuusulalaisen Kangasniemen hevonen Goldprins on vasta 9-vuotias SWB-ruuna. Ratsukko on valmistautunut niin, että he ovat Pariisissa mahdollisimman optimaalisessa kunnossa, ja energisellä ja hyvällä mielellä. Ratsastuksellisesti Kangasniemi valmistautuu pitkälti samalla tavalla kuin on kesän muihinkin kilpailuihin valmistautunut.

“Pariisissa tavoitteena on päästä tekemään parasta tulostamme ja tavoitella sen myötä finaalipaikkaa”, kertoo Kangasniemi.

 

Kaikki ovat pysyneet kunnossa ja terveinä

Janne Bergh (vas.) ja Tanja Takkula. Kuva Hanna Heinonen.

 

Sekä Kangasniemi että Aaltonen pitävät hevosiaan tällä hetkellä Saksassa, jossa he valmentautuvat kouluratsastaja Carolina McLeanin kanssa. Kangasniemi muutti Saksaan hevosensa kanssa tämän vuoden huhtikuussa, ja Aaltosen hevonen jäi Hollannin valmistelukilpailun jälkeen kesäkuussa Saksaan. Muuten Aaltonen on valmistautunut paralympialaisiin valmentajansa Janne Berghin kanssa Suomessa. Kesällä hän on myös itse valmentanut Suomessa sekä treenannut oppilaidensa hevosia.

Karjalainen on valmistautunut Pariisin paralympialaisiin Suomesta käsin. Hän on tehnyt paljon töitä oman vartalonsa kanssa muun muassa Sanna Siekkisen kanssa mekaanisella hevosella.

“Mielestäni kaikki joukkueen jäsenet ovat valmistautuneet niin hyvin kuin pystyvät. Tärkeää on myös, että hevoset ovat pysyneet hyvässä kunnossa ja terveinä”, tiivistää Bergh.

Miten tästä eteenpäin?

Karjalaisen Kameo matkustaa Suomesta Saksaan tällä viikolla. Saksasta joukkueen kaikki kolme hevosta lähtee 27.8. yhteiskuljetuksella kohti valmistautumisleiriä Equestran Centre Jabiles´ssa, Pariisissa.

Koko tiimi siirtyy 30.8. Château de Versailles’n kisatalliin. Ensimmäinen hevostarkastus on 2.9. Karjalainen aloittaa paralympialaisten kilpaurakkansa 3.9. ja Kangasniemi sekä Aaltonen puolestaan 4.9.

Sekä ratsastajille että katsojille on luvassa ikimuistoisia hetkiä, kun parakouluratsukot ratsastavat keskihalkaisijalle tervehdykseen historiallisen Versailles´n palatsin häämöttäessä puiston toisessa päässä.  

Lähde mukaan Pariisin paralympiamatkalle ja seuraa ratsastajien fiiliksiä ja suorituksia Ratsastajainliiton netissä ja somessa. Yle panostaa myös paralympialaisten näkyvyyteen, ja parakouluratsastusta voi seurata Ylen TV2:lla ja Yle Areenassa. Selostajana toimii Marjukka Manninen.

 

 

Suomen parakouluratsastusjoukkue:
Katja Karjalainen ja Kameo
Hevosenhoitaja Sara Maattola-Lindholm
Avustaja Minna Reino

Laura Kangasniemi ja Goldprins
Hevosenhoitaja Pia Reitti

Jonna Aaltonen ja Laxton For U
Hevosenhoitaja Tittamaria Törmänen

Joukkueenjohtaja Tanja Takkula
Joukkueen valmentaja Janne Bergh
Joukkueen eläinlääkäri Laura Niemelä
 

XVII paralympialaiset, Château de Versailles, Pariisi, Ranska
Parakouluratsastus 3.-7.9.

2.9. klo 9.00 1. hevostarkastus  
3.9. klo 10.00 Henkilökohtainen kilpailu ryhmät I, II ja III (myös karsinta henkilökohtaiseen finaaliin)
4.9. klo 10.30 Henkilökohtainen kilpailu ryhmät IV ja V (myös karsinta henkilökohtaiseen finaaliin)
6.9. klo 10.30 Joukkuekilpailu
7.9. klo 8.15 2. hevostarkastus
7.9. klo 11.30 Henkilökohtainen vapaaohjelma ryhmät IV, V, I, II ja III (jokaisen ryhmän 8 parasta)


Seuraa parakouluratsastusta Yle TV2:lla ja Yle Areenassa (muutokset mahdollisia)
3.9. klo 9.50 ratsastus, yleisurheilu
3.9. klo 18.00 ja 21.53 ratsastus ja muuta
4.9. klo 8.55 ja klo 20.00 ratsastus, yleisurheilu, maantiepyöräilyn aika-ajo
6.9. klo 10.25 ratsastus, yleisurheilu
7.9. klo 10.25 ja 15.45 ratsastus, yleisurheilu
Selostus Marjukka Manninen


Ratsastajainliiton Pariisi-sivusto: LINKKI
Kisajärjestäjän sivutLINKKI
Paralympiakomitean kisasivutLINKKI  
Kansainvälisen ratsastajainliiton FEI:n kisasivutLINKKI
Château de VersaillesLINKKI   

Korjattu 26.8. Aaltonen paikkakunta Hausjärveksi, ei Hyvinkää.