Paris 2024 - Veera Manninen aloitti ehjällä kouluohjelmalla

27.7.2024

Veera Mannisen ja Sir Gregin olympiakilpailu käynnistyi Versailles´in puistossa ehjällä koulukokeen suorituksella. Suomen olympiajoukkueen yksi nuorimmista urheilijoista, vasta 23-vuotias Manninen, on uransa ensimmäisissä aikuisten arvokilpailussa. Koulukokeen tulos oli 36,8 virhepistettä. Suoritus oli virheetön, vaikka hevonen oli lievästi jännittynyt isolla areenalla laajojen ja korkeiden katsomoiden keskellä.

Veera Manninen ja Sir Greg olympialaisten kouluradalla Versailles´n puistossa. Kuvat Sonja Holma. 

 

”On tosi hienot fiilikset, ja mahtavaa, että pääsimme tekemään noinkin ehjän radan. Arvioidusti hevonen vähän jännittyi, kun menimme areenalle, ja sitten piti itse olla mahdollisimman rento ja rauhallinen ja antaa hevoselle mahdollisimman rento olo. Pientä jännittymistä ja se vaikutti tämän päivän suoritukseen pienenä epätasaisuutena. Olemme todella tyytyväisiä, toki en ole vielä arvioinut suoritusta valmentajan kanssa, enkä nähdyt sitä. Kiva katsoa, miltä se näyttää ulospäin. Se on aina vähän eri, kuin mitä tuntuu hevosen selkään”, kertoo Veera Manninen suorituksestaan.

”Kyllä se vähän otti katsetta muuallekin. Viimeisessä keskilaukassa tuli pieni hyppäys, se sitä jotain kukkapuskaa ehkä vähän katsoi. Muuten ei vaikuttanut areena [suoritukseen] ehkä, kuin pieneen kokonaisjännittyneisyyteen.”

Koulukokeen tuloksen pohjalta ratsukko jatkaa kilpailua lauantaiseen maastokokeeseen ja maanantaina rataesteille. Tulos muodostuu kolmesta osakokeesta.

”Hyvät lähtökohdat on jatkoon. Nyt siirretään ajatukset maastoon. Hevonen ainakin fressiltä vaikuttaa.”

Sir Greg kävi kierroksilla erityisesti suorituksen jälkeen, kun kaikki kisahevoset menevät stewardien varusteiden tarkastuspisteen läpi.

”Se on aina vähän paha paikka, kun se on oppinut tämän homman, että koulukokeen jälkeen lähdetään [maastoon]. Tässä vielä olivat hieman isommat puitteet kuin missään muualla, niin se oli melkein vähän liikaa tuossa lopussa.”

"Päällimmäinen tunne on tietysti ylpeys ja ilo. Oli upeaa nähdä kuuden vuoden työn tulos olympiaradalla. Onnistunut kokonaisuus. Hevonen ja ratsastaja säilytti valtavan haastavassa ympäristössä hienosti hermonsa ja pystyi normaalitasoiseen, hyvään suoritukseen. Siellä oli paljon hyviä kohtia mm. onnistuneet laukanvaihdot. Hevonen oli ehkä aavistuksen jännittynyt. Kokonaisuus oli hieno ja ratsukko oli tasollaan", kertoo valmentaja ja hevosen omistaja Petri Tolmunen.

 

Petri Tolmunen (vas.) kävelemässä maastorataa. Kuvaaja Marco Hyvärinen ja toimittaja Simo Leinonen.

 

Tänään Manninen kävelee vielä maastoradan läpi. Reilun 5 kilometrin rata sisältää 40 hyppyä kulkee Versailles´in puiston upeissa maisemissa ylittäen myös puiston kanaalin ponttoonisiltaa pitkin.

”Maastossa kaikki yhdistelmäesteet ovat sellaisia, että niitä on kiva lähteä toteuttamaan. Siellä on teknisyyttä, mutta jos kaikki menee hyvin ja pääsee kivasti sisään, niin ne pitäisi olla ihan tehtävissä. Toki siellä on paljon vaihtoehtoja, A, B, C-suunnitelmia, mutta suorat pläänit on mennä tehtävät”, kertoo Manninen.

 

Suomen tiimiä, Petri Tolmunen (vas.), Sanna Siltakorpi, Tanja Pehkonen, Päivi Manninen ja Tanja Takkula.

 

Sanna Siltakorpi starttaa Bofey Clickillä tänään klo 16.30. Kilpailua voi seurata esimerkiksi Ylen TV2:lla. Peukut pystyyn!

Lähtölistat ja tulokset: Olympic Equestrian Schedule & Results | Paris 2024 (olympics.com)

Ratsastuksen Pariisi 2024 -sivusto: https://www.ratsastus.fi/paris-2024/ 

Lisätty Petri Tolmusen kommentti 27.7. klo 14.43.