Paris 2024 – Veera Manninen ja Sanna Siltakorpi selättivät vaativan maastoradan

28.7.2024

Kenttäratsastuksen ”suola”, maastokoe, oli Versaillesissa järjestettyjen olympialaisten odotetuin osakoe. Maastorata oli rakennettu tyylikkääksi ja teknisesti vaativaksi upeaan Versailles´n puistoon. Yleisöä odotettiin paikalle jopa 50 000 katsojan verran, ja tunnelma olikin aurinkoisessa säässä uskomaton. Sitä nostattivat myös Veera Mannisen estevirheetön rata ja Sanna Siltakorven tyylikäs suoritus, jossa oli mukana hitunen epäonnea.

Veera Manninen ja Sir Greg. Kuvat Sonja Holma.

 

Manninen ja Sir Greg hyppäsivät yli 5 kilometriä pitkän ja jopa 41 hyppyä sisältäneen maastoradan lyhyimpiä ja teknisesti haastavimpia reittejä myöten estevirheittä. Ihanneajan ylityksestä ratsukolle tuli kuitenkin 18,4 virhepistettä lisää koulukokeen tulokseen. Ratsukon kokonaistulos on nyt 55,2 ja sijoitus 39. yhteensä 64 ratsukon kilpailussa.

Mannisen mielessä oli yksi selkä ajatus radan jälkeen.

”Tyytyväisyys hevoseen. Se oli ihan uskomattoman hieno. Yhdessä saimme tehtyä juuri sen, mitä halusimme, teimme [radalla] suorimmat reitit. Teimme hyvää yhteistyötä radalla, ja olemme ihan super-tyytyväisiä”, hehkuu Veera Manninen tyytyväisyyttä.

”Minulla oli todella selkeä visio päässäni. Pääsin toteuttamaan sen, sillä hevonen tuntui heti alusta alkaen niin hyvältä, että tiesin, että pääsen tekemään nopeimmat reitit. Saimme tehtyä kaiken juuri niin kuin halusimme.”

”Lähtökohtaisesti estevirheetön rata on se, mitä haetaan, ja sitten annoin sen mennä sellaista hyvää vauhtia. Tänään tehtävillä piti ottaa aika paljon kiinni, että pystyi tekemään ne tarpeeksi tarkasti, niin sitten tuli vähän aikaa [aikavirheitä]. Sillä ei ole tässä vaiheessa merkitystä, sillä estevirheetön suoritus oli se, mitä haimme.”

 

Veera Manninen ja Sir Greg.

 

Mannisen huulilla karehti hymy koko kymmenminuuttisen suorituksen ajan.

”Minulla oli todella hauskaa. Nautin kyllä koko matkasta.”

”Se oli kyllä ihan uskomatonta. Koko ajan oli sellainen ”kylmät väreet” fiilis, kun yleisö hurraa vieressä, ja se oli ihan sellaista jatkuvaa.”

Valmentaja ja Sir Gregin omistaja Petri Tolmunen oli äärimmäisen onnellinen maastokokeen jälkeen.

”Käsittämättömän hieno suoritus Veeralta ja Gregiltä. On se uskomatonta katsottavaa, että kisan nuorin ratsastaja tekee lähes täydellisen radan täysin meidän taktisen suunnitelmamme mukaan, valitsee vaikeimmat vaihtoehdot ja tulee estevirheittä ensimmäiseltä olympiaradaltaan maaliin. Ja saa vielä näyttämään sen radan ratsastamisen noin helpolta ja tyylikkäältä.”

”Ei tässä voi olla muuta kuin onnellinen ja ylpeä ratsukosta ja koko tiimistä. Kiitos tässä vaiheessa kaikille, ketä ovat olleet matkassa mukana ja mahdollistanut tämän meidän huikean matkan, missä olemme kaikki oppineet ja saaneet aikaan ihan uskomattoman hienoja asioita”, kiittää Tolmunen.

Mannisen hymylle Tolmusella oli selkeä selitys.

”Se on varmaan osa sitä mahtavaa fiilistä. Silloin, kun asiat on harjoiteltu hyvin ja takana on paljon onnistumisia ja hevonen toimii radalla. Niin kyllä se varmasti laittaa hymyilemään sekä ratsastajan että valmentajan. On tämä mahtavaa”, päivitteli valmentaja ja Sir Gregin omistaja Petri Tolmunen.

Sir Greg oli sekin hyvissä voimin suorituksen jälkeen. Ennen suoritusta verryttelyssä se innostui vähän liikaakin yleisön raikuvista suosionosoituksista, jotka kaikuivat kentälle.

”Aika sellainen fressi se oli tuossa maalissakin. Saimme heitettyä [kylmää] vettä päälle siinä kävellessä, ja todella hyvältä näyttää.”

 

Sanna Siltakorpi ja Bofey Click.

 

”Hevoseen olen supertyytyväinen”

Myös Sanna Siltakorpi ja Bofey Click suorittivat olympiaradan vauhdikkaasti ja taidolla. Radan loppuvaiheilla sillä näytti olevan mahdollisuudet päästä maaliin virheittä ja ihanneajassa. Viimeisellä vesiesteellä hevonen sai kuitenkin 11 virhepistettä, kun uloshypyn takapuomin turvakannatin laukesi hevosen kosketuksesta. Lisäksi tuli 10,8 virhepistettä ylistetystä ihanneajasta.

”Hevonen sai tänään, ja ainahan se saa kiitokset. Sen kanssa on todella kiva mennä tuolla maastoradalla. Se on tosi kiva ja varma ja ketterä, ja ratsastettavuudeltaan todella helppo.”

Siltakorpi ottaa virheen omaan piikkiinsä. Oma suoritusvarmuus ei ollut parhaimmillaan, sillä Siltakorpi on päässyt kilpailemaan Bofey Clickillä viimeksi huhtikuussa.

”Ehkä itsellä näkyy se, että viimeksi on huhtikuussa mennyt tämän tason radalla ja tällä tempolla tämän kokoisia esteitä. Vähän liikaa varsinkin alkuradasta passailin tehtäville, että olisi voinut vähän vielä ratsastaa sujuvammin. Luulen, että hevonen olisi tänään tullut ajassa maaliin, jos vaan ”oma silmä” olisi ollut vähän luottavaisempi.”

Virhe tuli erittäin vaativassa tehtävässä aivan loppuradasta.

”Hyppäsin veden, ja minusta tuntuu, että hevosen fokus oli vähän liian pitkään suoraan. Se jäi vähän liikaa minun sisäohjaani kättä vasten.”

”Se olisi hypännyt pyöreämmin, jos olisin nopeammin saanut sen käännettyä jo valmiiksi ja keskittymään, että tuonne pitää mennä.”

Turvakannattimen laukeamisesta seuraa ratsukolle 15 virhepistettä. Samanlainen virhe johti Pekingissä Michael Jungin putoamiseen mitalitilalta. Pariisissa Jung on Chipmunk FRH:lla tällä hetkellä kärjessä, britti Laura Collet ja London ovat toisena, ja australialainen Christopher Burton ja Shadow Man kolmantena. 

”Sinänsä minulla oli jo vähän se yliaika, ettei sinänsä harmita. Tuolla koulutuloksella olisi pitänyt olla ajassa maaliin”, sanoo Siltakorpi.

 

Sanna Siltakorpi ja Bofey Click.

 

”Hevoseen olen supertyytyväinen. Sillä on kiva tuolla mennä.”

Myös Siltakorpi nautti täysin siemauksin tunnelmasta upealla radalla.

”Onhan se todella mahtavaa. Olen huomannut, kun olen mennyt niin monet arvokilpailut Ranskassa, että yleisö huutaa ja kannustaa kaikkia. Sinä menet sitä reittiä sillä tavalla, että sinulla on se huuto ympärillä koko sen yhdeksän minuuttia. Onhan se todella sellainen kannustava ja mahtava kokemus. kyllähän se tuo sellaista tsemppiä.

”Rata oli ihan mahtava ratsastaa. Hieno kokemus taas itselle ja tulevia mestaruuksia varten antaa paljon.

Hevonen saa suorituksestaan täyden kympin, omassa ratsastuksessaan Siltakorpi löysi parannettavaa.

”Oikeastaan sain kaiken tehtyä radalla niin kuin olin ajatellut. Se oli se oma ratsastus, mitä minä vähän ajattelin. Pidin mielessä, että sujuvasti, älä ota liikaa taaksepäin. Kyllä se vaan valitettavasti silti tulee sieltä. Viime vuonna, kun pääsin tekemään niin hyvin niin pääsi eri lailla rytmiin. Mutta kyllähän minä huomaan, että istun kokeneen hevosen selässä.

”Nyt hevosta kävelytetään, kylmätä ja palautellaan. Toivotaan, että kaikki on hyvin huomenna hevostarkastuksessa. Ja sitten hypätään”, toteaa Siltakorpi. Ratsukko lähtee huomenna sijalta 40.

Lähtölistat ja tulokset: Olympic Equestrian Schedule & Results | Paris 2024 (olympics.com)
Ratsastuksen Pariisi 2024 -sivusto: https://www.ratsastus.fi/paris-2024/

Korjattu tuloksia kärjen osalta 28.7. klo 18.25, ja MIM-esteeltä tuleva virhepistemäärää 11 vp, ei 15, kuten aiemmin.