Paris 2024 – Veera Manninen ja Sir Greg 36. Pariisin olympialaisissa

29.7.2024

Veera Manninen ja Sir Greg suorittivat upean kokonaisuuden uransa ensimmäisissä arvokilpailuissaan Pariisin olympialaisissa. Manninen, 24, on kenttäkilpailun nuorin osallistuja ja Sir Greg, 14, ensimmäistä kertaa tämän tason kilpailuissa. Molemmat suorittivat tyynen rauhallisesti, tyylikkäästi ja vähintään omalla tasollaan kaikki kolme osakoetta. Lopullinen sijoitus oli 36. ja lopputulos 56,40 virhepistettä.

Veera Manninen ja Sir Greg, virheettömästi viimeisenkin esteen yli. Kuvat Sonja Holma.

 

Manninen ja Sir Greg hyppäsivät viimeisenä päivänä loistavasti kenttäratsastuksen kolmannen osakokeen. Suomalaisratsukko eteni erittäin teknisellä 125 cm tasoisella radalla Versailles´n palatsi taustalla häämöttäen virheettömästi, enimmäisajan ylittyessä vain muutamalla sekunnilla.

”Tänään onnistuimme ihan superhyvin. Meillä oli linjat mietittynä ja suhteutetut välit selkeillä askelilla. Sarjat tuntuivat hyvältä, siellä oli ihan reilusti tilaa, ne eivät olleet liian lyhyitä. Pääsimme tekemään sujuvan kivan radan, hevonen toimi ihan superhyvin, antoi hyvin vaikuttaa ja oli minun kanssani ihan joka hetkessä”, kertoo Veera Manninen rataestekokeestaan.

”Greg on ollut todella innoissaan, tuolla verryttelyssä se vähän liikaakin kuumui ajoittain, kun kuuli ääniä areenalta. Kun pääsimme areenalle sisään, se tuli esiin positiivisena energiana, eikä vaikuttanut suoritukseen muuten.”

 

 

Kilpailu oli kokonaisuudessaan onnistunut, koulukokeesta ratsukko sai tulokseksi 36,80 virhepistettä, maastokokeesta 18,40 virhepistettä ylitetystä ihanneajasta ja rataesteiltä 1,2 virhepistettä ylitetystä enimmäisajasta. Manninen antaa itselleen ja hevoselleen kilpailusta hyvän kokonaisarvosanan.

”Täysi kymppi. Olemme nauttineet joka hetkestä, ja tämä on ollut ihan uskomattoman hieno kilpailu”, hymyilee Manninen.

Mannisen valmentaja ja Sir Gregin omistaja Petri Tolmunen oli liikuttuneessa tilassa ratsukon esteradan jälkeen.

”Olen harvoin sanaton, mutta nyt on ehkä niitä hetkiä. Tunteet ovat pinnalla Veeran aivan huikeasta suorituksesta. Tietysti iso ilo oli jo eilen illalla ja aamulla, kun näimme, miten hyvin Greg oli palautunut maastosta”, sanoittaa Petri Tolmunen.

”Kaikki valmistelut, joita olemme tehneet kevään aikana kunnon ajoituksen suhteen, ovat onnistuneet todella hyvin. Hevonen oli todella pirteä tänä aamuna.”

”Hevonen vähän yli virittyi verryttelyssä, mikä oli hyvä asia, että se oli todella fresh. Radalle tullessa ratsastaja keskittyi taas täydellisesti suoritukseensa, ja tuloksena oli estevirheetön tulos ensimmäisissä olympialaisissa. Eihän tästä parempaa voisi ollakaan!”

”Totta kai olisi huikeaa päästä henkilökohtaiseen finaaliin, mutta jo tässä vaiheessa voi sanoa, että suoritus on niin upea ja ainutlaatuinen, että vaikka emme 25 parhaan joukkoon pääsisikään, tämä kilpailu on mennyt todella hienosti.”

 

Kirjoita kuvateksti tähän

 

”Tämä on jotenkin niin hienoa. Asioita on tehty kovasti töitä viisi, kuusi vuotta. Mahtavaa nähdä, että kun asiat tehdään huolellisesti, ne suunnitellaan hyvin ja ennen kaikkea noudatetaan suunnitelmaa, niin silloin asiat parhaimmillaan menevät näin hyvin. Kyllä tämä on ainutlaatuista meille kaikille”, kiittelee valmentaja ja hevosen omistaja Petri Tolmunen.

Sanna Siltakorpi veti Bofey Clickin viimeisestä osakokeesta

Sanna Siltakorpi ja Bofey Click Versailles´n maastoradalla.

 

Sanna Siltakorven Bofey Click vedettiin kenttäratsastuksen viimeisestä osakokeesta, rataesteistä maanantaina aamulla ratsastajan ja Suomen joukkueen eläinlääkärin päätöksellä. Eläinlääkäri havaitsi Bofey Clickissä lievän vamman. Ratsastaja ja tiimi päättivät vetää hevosen kilpailusta varotoimenpiteenä. Hevosen hyvinvointi on aina etusijalla.

”Clickin pikainen toipuminen menee kaiken edelle. Joukkueemme eläinlääkärin mielestä vamma on hyvin lievä ja hevonen palautuu todennäköisesti nopeasti täyteen kisakuntoon. Emme halua ottaa minkäänlaista riskiä Clickin hyvinvoinnin kanssa, joten päätöksemme oli selvä”, kertoo Sanna Siltakorpi.
 

Joukkuekilpailun voiton otti Iso-Britannia yli kymmenen virhepisteen erolla isäntämaa Ranskaan. Japani oli hienosti pronssilla. Brittijoukkueessa ratsastivat Rosalind Canter ja Lordships Graffalo, Tom McEwen ja jL Dublin sekä Laura Collett ja London 52.

Henkilökohtainen finaali oli uskomaton esitys hevostaitoa ja upeaa ratsastusta. Finaalin 25 ratsukkoa hyppäsivät virheettömiä suorituksia kerta toisensa jälkeen. Michael Jung teki historiaa voittaessaan kolmannen henkilökohtaisen olympiakullan. Jung ja jo 16-vuotias Chipmunk saivat yhden pudotuksen rataesteillä ensimmäisellä kierroksella, mutta saksalainen pystyi toisella kierroksella pitämään suorituksensa virheettömänä, ja varmisti voiton. Australian Christopher Burton ja Shadow Man voittivat hopeaa ja joukkuekultaakin voittanut Laura Collett ja London 52 pronssia.

Lähtölistat ja tulokset: https://olympics.com/en/paris-2024/results/equestrian/eventing/jump000100--
Tutustu ratsastuksen lajeihin Pariisin olympialaisissa: https://www.ratsastus.fi/paris-2024/

Päivitetty henkilökohtaisen kilpailun tulokset 29.7. klo 22.07.