Pipsa Koski ja Iprimero esteratsastuksen Suomen mestareiksi

11.8.2024

Esteratsastuksen Suomen mestaruuskilpailuissa käytiin tiukkaa kamppailua mitaleista viimeiseen rataan asti. Vaikka osallistujamäärä oli viimeisellä kierroksella pieni, olivat myös ratsukoiden väliset erot pieniä, ja kilpailu säilyi jännittävänä loppuun asti. Vasta 23-vuotias Pipsa Koski varmisti Iprimerolla kullan, aivan kuten kaksi vuotta sitten nuorissa ratsastajissa.

Suomen mestarit Pipsa Koski ja Iprimero. Kuvat Hanna Heinonen.

 

"Tuntuu tosi hyvältä. Olen vain niin ylpeä hevosestani”, sanoo Koski kultahevosestaan Iprimerosta.

Janakkalalaisella Koskella oli ensimmäisissä osakilpailuissa mukana myös toinen hevonen, Jumper, jolla hän on kilpaillut tällä kaudella myös Nations Cup -joukkueessa. Hän päätti kuitenkin valita tuloksissa paremmalla sijalla olleen ratsunsa.

"Iprimerossa vähän mietitytti, että jaksaako se vielä viimeisen päivän. Mutta oli se ihan ehdottomasti oikea valinta. Se on sellainen tuttu ja turvallinen".

"Oli vähän jännittävää lähteä viimeiselle kierrokselle. Yritin pitää pääni kasassa. Kyllä se tietysti aina vähän jännittää, kun tietää, että on siinä kullassa kiinni."

 

Petra Heikkinen. 

 

Vuoden 2022 Suomen mestarit Petra Heikkinen ja Hurby Kirkkonummelta olivat hopealla ja virolainen, Suomessa Liedossa asuva Madis Morna ja Herbert nappasivat uransa ensimmäisen aikuisten mitalin Suomessa.

"Hopea maistuu Hurbyllä paremmalta [kuin kulta], sillä olin olettanut, että minun toinen hevoseni [Oechie – K] olisi minun SM-hevoseni. Aikaisemmalla viikolla minulla oli sellainen fiilis, että olisiko Hurby sittenkin tänä vuonna paremmassa vireessä. Olin siis eri hevosella kuin olin suunnitellut”, miettii hopeamitalisti Heikkinen.

Madis Morna ja Herbert. 

Morna oli vahvimmin tyytyväinen siihen, miten hänen hevosensa Herbert hyppäsi Ypäjän derbykentän nurmella. Hevonen viihtyy hyvin hiekalla, eikä ole aiemmin ollut parhaimmillaan nurmipohjalla.

"En minä mitalia sillä tavalla ehkä jahdannut. Olen epäonnistunut tuolla Ypäjän nurmella monia kertoja. Ihan hirveästi en paineita ottanut”, toteaa pronssimitalisti Morna.

Morna ei ottanut paineita viimeisellä kierroksellakaan tavoiteltavissa olevasta mitalista.

"Molemmat kierrokset tuntuivat nyt hyvältä. Pikku virhe tuli ensimmäiseltä kierrokselta okserilta. Minä koitin tehdä vain hyvän rundin.”

 

Nuorissa Jone Illi jatkoi kultaputkeaan

Alina Salo (vas.), Jone Illi ja Martta Weckstén.

 

Vielä 17-vuotias Jone Illi vei Ypäjällä jo toisen nuorten SM-kullan, nyt Its Me G:llä. Hopeamitalisti Alina Salo Kikillä pisti kovasti kampoihin, mutta joutui viimeisellä kierroksella myöntymään. Ensimmäisen osakilpailun voittanut Martta Weckstén ja Delaney saavutti pronssia. Sekä naantalilainen Salo, 19, että järvenpääläinen Weckstén, 18, kilpailivat ensimmäistä kertaa nuorten tasolla.   

"Noo, ei mulla paineita oikeastaan ollut. Ei ole ollut mikään paras viikko itselleni. Ajattelin, että koitetaan hypätä tämä päivä ja saada vähän tuntumaa takaisin”, kertoo kuudennen ikäryhmien SM-kultansa saavuttanut Illi.

"Se [It's Me G] on tosi kiva hevonen. Minä tykkään, että se on todella yritteliäs ja nopea hevonen. Se on juuri sellainen hevonen, mistä itse pidän."

SM-luokkien osallistujamäärät olivat pienet, niin myös nuorissa. Toisaalta tulokset terävimmän kärjen osalta eri tasoilla olivat hyvät.

"Jos olisi vähän enemmän ratsastajia, se toisi vähän enemmän fiilistä. Mutta kulta on aina kulta."

 

Alina Salo ja Kiki.

 

Veera Salmiselle myös junioreiden SM-kultamitali

Veera Salminen ja Pure Joy 3.

 

Veera Salminen,16, nappasi suoraan kultaa ensimmäisessä junioreiden SM-kilpailussaan Pure Joylla. Ero hopeamitalisti Aida Hämäläiseen ja Prada de la Liniereen oli marginaalisen pieni, 0,08 virhepistettä. Viimeistä ponivuottaan kilpaileva Salminen voitti kultaa myös ponien lajimestaruuksissa Nero de la Bucxtalella.  

"Tämä on ollut todella hieno viikonloppu”, hymyilee tuplavoittaja Salminen.

Hän on kilpaillut ja valmentautunut useamman vuoden ajan Alankomaissa Yves Houtackersin luona. Kansainvälinen kilpailurutiini on tuonut paljon suoritusvarmuutta. Suomessa häntä valmentaa Petra Heikkinen.

”Viimein kierros ehkä vähän jännitti, kun hevonen oli jo väsyneempi”, toteaa espoolainen Salminen.

Ratsukko hyppäsi kuitenkin viimeisen kierroksen virhepisteittä, ja nosti sillä itsensä korkeimmalle palkintokorokkeelle.

Viime vuoden kultamitalisti, kirkkonummelainen Aida Hämäläinen oli tyytyväinen hevoseensa Prada de la Liniereen, vaikka niin pienestä kiinni jäänyt tappio harmittikin. Mitali oli Pradan kanssa ensimmäinen.

Pronssilla junioreissa oli Mona Relander Ibeau SMH:lla. Ratsukko oli kärjessä ennen viimeistä rataa, mutta sai yhden pudotuksen. Nurmijärveläinen Relander oli kaikesta huolimatta erittäin tyytyväinen mitaliinsa, sillä kausi ei ole ollut kaikista ehjin.

Aida Hämäläinen ja Prada de la Liniere.

 

Kansallinen esteratsastus, Ypäjän Hevosopisto
Tulokset 11.8.2024

Esteratsastuksen Suomen mestaruuskilpailun mitalistit
1) Pipsa Koski - Iprimero, Hattel Riders, 5,57 vp
2) Petra Heikkinen - Hurby, Sjökulla Riders, 7,16
3) Madis Morna - Herbert, Stall Anna Riders, 13,15

3. osakilpailu, 145 + 150 cm kaksi kierrosta, lähti 10, sijoittui 3.
1) Madis Morna, Stall Anna Riders – Herbert 4-0/53.93, 1) Petra Heikkinen, Sjökulla Riders – Hurby 4-0/53.43, 1) Pipsa Koski, Hattel Riders – Iprimero 0-4/54.22,…
Täydet tulokset: LINKKI  

Nuorten Suomen mestaruuskilpailun mitalistit
1) Jone Illi – Its Me G, Myrkyn Yksityisratsastajat, 16,38 vp
2) Alina Salo – Kiki, Salon Ratsastusseura, 22,18
3) Martta Weckstén – Delaney, Ratsastusseura Kiva, 24

Nuorten 3. osakilpailu, 140 + 145 cm kaksi kierrosta, 4 lähtijää ja 2 sijoittuu
1) Jone Illi, Myrkyn Yksityisratsastajat – Its Me G 12-0/53.81, 2) Jenny Aarnio-Wihuri, Kaarinan Kenttäratsastajat Kake – Ice Tea 8-8/54.88, 2) Martta Weckstén, Ratsastusseura Kiva – Delaney 12-4/52.92, 2) Alina Salo, Salon Ratsastusseura – Kiki 8-8/55.32
Täydet tulokset: LINKKI

Junioreiden Suomen mestaruuskilpailun mitalistit
1) Veera Salminen, Vitträskin Ratsastajat – Pure Joy 9,3 vp
2) Aida Hämäläinen, Sjökulla Riders – Prada de la Liniere 9,38
3) Mona Relander, Riding Club Solbacka – Ibeau SMH 12,94

Junioreiden 3. osakilpailu 135 + 140 cm kaksi kierrosta, 6 lähtijää ja 2 sijoittuu
1) Veera Salminen, Vitträskin Ratsastajat – Pure Joy 3 4-0/57.41, 1) Mona Relander, Riding Club Solbacka – Ibeau SMH 0-4/56.83, 3) Linda Keinänen, Kaarinan Kenttäratsastajat Kake – I'm Quick 0-8/57.85, 3) Aida Hämäläinen, Sjökulla Riders – Prada de la Liniere 4-4/53.65,
Täydet tulokset: LINKKI   

Täydet tulokset: https://online.equipe.com/shows/64808