Pohjola Grand Prix finaali käynnistyi – Sanna-Kaisa Selin ja Samorado kärkipaikalle

31.8.2024

Kaksipäiväinen kansallisen esteratsastuksen pääsarjan Pohjola Grand Prix’n finaali käynnistyi lauantaina 145 cm tasolla kilpailulla A.2.0 luokalla. Finaalissa johtopaikan nappasi sarjakilpailupisteiden kärkipaikalta Stable Novaan lähtenyt Sanna-Kaisa Selin (ent. Mikkola) ratsunaan Samorado. Pohjola Bronze Grand Prix’n Summer Season finaalin voitti Linda Keinänen ruunalla I’m Quick, ja Pohjola Small GP’ssä finaalivoittoon ratsasti Emma Kallio Jankalla.

Sanna-Kaisa Selin ja Samorado. Kuvat Heidi Lammi 

 

Kauden 2024 Pohjola Grand Prix finaalin ensimmäinen kierros starttasi espoolaisen Sanna-Kaisa Selinin, 40, ja 12-vuotiaan ruuna Samoradon komennossa. Keisarinmäen Ratsastajia edustava ratsukko lähti esteratsastuksen 145 cm tasolla kilpailtavan pääsarjan finaaliin sarjakilpailun johtopaikalta.

”Hevonen on hypännyt hyvin puhtaita ratoja läpi kauden. Eilen hyppäsin täällä Hyvinkäällä verryttelyluokasta vain puolet, jonka jälkeen keskeytin, kun hevonen tuntui niin hyvälle. Uskon, että se oli meille juuri sopiva taktiikka tätä finaalikilpailua ajatellen”, Selin kertoo.

Kaksipäiväisessä finaalissa lauantain osakilpailun virhepisteet seuraavat ratsukkoja mukaan sunnuntain ratkaiseville kahdelle kierrokselle. Selin ja Samorado lähtevät sunnuntain ratkaisevaan toiseen osakilpailuun ainoana ratsukkona ilman virhepisteitä.

”Kun pääsee starttaamaan ilman virhepisteitä, niin toki se tuo huomiselle sellaista luottoa, että voi olla mahdollisuus pärjätä. On kyllä kiva lähteä pienestä etulyöntiasemasta. Yritän ajatella, että tämä on vain yksi osakilpailu muiden joukossa, niin saan vähän omaa jännitystä laantumaan”, Selin nauraa.

Huippuvireessä oleva Selin on napannut osakilpailuvoittoja myös muilla hevosillaan alemmissa Pohjola-sarjoissa, ja tekee Pohjola-sarjan osalta uransa parasta kautta.

”Tätä kautta rakennettiin koko viime kausi, ja tätä kohden on tehty töitä koko viime kauden ajan. Onnistumisia olisi tietysti ollut mukavaa saada myös edellisellä kaudella, mutta hevosten kanssa asiat ottavat oman aikansa.”

 

Alina Salo ja Kiki 

 

Pohjola Grand Prix’n finaalikilpailun toista tilaa pitää naantalilainen vasta 19-vuotias ikäluokkaratsastaja Alina Salo, joka sijoittui lauantain 145 cm luokassa sekä toiseksi että kolmanneksi ratsuillaan Kiki ja Da Vinci.

”Rata oli tekninen, molempien hevosten kanssa riitti tekemistä. Koko ajan sai olla tarkkana ja hereillä, että mitä tekee. Huomiselle suunnitelmana on tehdä rauhallinen ja tasainen rata, minulla ei ole tältä tasolta vielä niin paljoa kokemusta”, Salo kertoo.

Alina Salon hevoset asuvat Antti Linnan tallilla Salossa, ja ratsastajaa valmentaa Sanna Backlund. Pohjola Grand Prix sarjan voittaja kuittaa itselleen palkintorahaa viisi tuhatta euroa, ja lisäksi paras Suomea edustava ratsukko saa paikan Helsinki International Horse Show’n kansainvälisiin viiden tähden luokkiin. Valmentaja kannustaa Saloa kohti kansainvälisiä luokkia.

”HIHS kansainvälinen kilpailu kutkuttaa, olisi todella hienoa päästä sinne.”

Koska Alina Salo voi startata sunnuntain finaaliin vain yhdellä hevosella, on sarjan kokonaistuloksissa kolmannessa sijassa tällä hetkellä kiinni lietolainen Jenna Yrjövuori, 27, ratsuna 15-vuotias ruuna Lui. Kaarinan Kenttäratsastajia edustava ratsukko on Salon tapaan neljän virhepisteen päässä Selinistä ja Samoradosta.

”En ole ehtinyt vielä pohtimaan, kumman hevosen valitsen huomiseen ratkaisevaan finaaliosakilpailuun. Molemmat hevoset ovat hypänneet koko viikonlopun todella hyvin. Asiaa täytyy vielä pohtia valmentajan kanssa”, Salo kertoo.

Neljän virhepisteen sisällä huomiseen ratkaisevaan osakilpailuun pääsevät starttaamaan myös salolainen Antti Linna ja Don Jan Z sekä lietolainen Madis Morna ja Herbert.

 

Linda Keinänen ja I'm Quick

 

Pohjola Summer Season finaaleissa voittoon Linda Keinänen ja Emma Kallio

Pohjola Bronze Grand Prix Summer Season finaalin voitti lietolainen 18-vuotias Linda Keinänen ratsunaan 10-vuotias FWB ruuna I’m Quick, joka nimensä veroisesti oli finaalin uusintaradalla toiseksi sijoittunutta Minna Hannulan Fashionia yli viisi sekuntia nopeampi.

”Tosi hyvä fiilis, ”Jesperi” oli erittäin hyvä ratsastaa. Lähdin ratsastamaan uusintaa sillä ajatuksella, että nyt otetaan riski ja laukataan kovaa, oli siellä montakin estettä jolta pudotus olisi voinut tulla, mutta onneksi ei tullut”, Keinänen summaa uusintaradan.

Kaarinan Kenttäratsastajia edustavaa ratsukkoa valmentaa Keinäsen oma äiti Taru Keinänen.

”Oli hienoa saada paikka Superfinaaliin, äidin kanssa katsotaan varmaan vielä pari sopivaa kilpailua alle ennen Helsinkiä.”

Toiseksi ratsasti Suomeen Juulia Jyläksen tallilta Alankomaista kolmen vuoden ulkomailla asumisen jälkeen paluun tehnyt Minna Hannula, 33. Hannula hyppäsi mukaan Pohjola-kauteen Myrkyn osakilpailusta, ja nappasi itselleen paikan kesäfinaaliin. Ratsuna Hannulalla on 14-vuotias tamma Fashion.

”Lähdin tietoisesti ottamaan uusinnassa varman päälle ja otin rauhallisesti kaarteissa, hevonen tuntui tosi hyvältä, olen tyytyväinen tekemäämme rataan.”

Jyväskylään asettunut ratsastaja oli Superfinaaliin pääsystä iloinen.

”Kausi Suomessa on käynnistynyt erinomaisesti, ja Superfinaaliin on kiva tähdätä kauden päätteeksi. Tuntuu hienolta päästä sinne mukaan.”

Kolmas oli lapsiratsastajien EM-hopearatsu Backwoods Challengerin kanssa Karijoelta kotoisin oleva Sani Illi, 14. Ratsukko sai uusintaradalta yhden pudotuksen.

”Harmillinen pudotus tuli uusinnassa, mutta olen ”Santtuun” erittäin tyytyväinen, se yrittää aina parhaansa ja on muutenkin ihan paras”, Illi kehuu ratsuaan.

 

Emma Kallio ja Janka 

 

Pohjola Small Grand Prix’n 115 cm kesäfinaalin paras oli helsinkiläinen 19-vuotias Emma Kallio 15-vuotiaalla BWB-tammalla Janka. Stall Anna Ridersia edustava ratsukko valmentautuu Anna Granbergin opissa Järvenpäässä.

”En voi sanoin kuvailla tätä tunnetta! Eilisen kilpailun jälkeen jäi fiilis, että mitähän tästä tulee. Äärimmäisen kiitollinen ja onnellinen olo tällä hetkellä!”

Kallio ei vielä uusintaradalle lähtiessäkään uskaltanut ajatella voiton mahdollisuutta.

”En uskaltanut yhtään odottaa voittoa. Janka mahtava hevonen, jonka kanssa ei voi koskaan tietää mitä tapahtuu.”

Kallio ja valmentaja Anna Granberg kääntävät katseet ja suunnitelmat kohti Helsinki International Horse Show’n Pohjola Small Grand Prix Superfinaalia.

”Valmentajan kanssa jutellaan, että mitkä ovat seuraavat kuviot. Ypäjän Pohjola Playoff kilpailu käydään varmaan hyppäämässä, niin saadaan vähän hallikilpailuista kokemusta alle ennen päätavoitetta.”

Toiseksi Small GP’n kesäfinaalissa ratsasti Emmi Hallikainen, 34, ratsuna 12-vuotias tamma Eclaire. Tamperelainen Lempi Racing Teamia edustava Hallikainen oli Kallion lisäksi uusintaradan ainut puhtaasti suorittanut ratsastaja. Hallikaisen ajatukset ovat kohti kauden päätähtäintä, eli Helsinki Horse Show’ta.

”Tähtäin oli päästä kuuden parhaan joukkoon ja varmistaa paikka Superfinaaliin. Tänään vauhti riitti toiseen sijaan, ehkä kovempaakin olisi voinut mennä. Uusintaradalle viimeisten joukossa lähtiessä tiesin, ettei tarvitse ottaa riskejä, joten mentiin sitten rauhallinen nolla”, Hallikainen summaa uusintaradan suorituksen.

Kolmanneksi ratsasti Myrkyn Yksityisratsastajien Sani Illi, 14. Karijokelaisratsastajalla oli finaalissa allaan 7-vuotias tamma Concera Blue PS, jonka isäori on Chacco-Blue.

”Concera Blue PS tuli meille vasta kuukausi sitten, yhteistyö on kuitenkin sen kanssa käynnistynyt hyvin, joten päätettiin ottaa se mukaan tänne finaaliviikonloppuun”, ratsulla Last Chance- finaalipaikan eilen lunastanut Illi kertoo.

Kesäfinaaleista suoran paikan Helsinki International Horse Show’n Superfinaaliin sai finaalin kuusi parasta ratsukkoa.

Sunnuntain kilpailuaikataulu

13.00 Pohjola Grand Prix, Finaali 2. Osakilpailu 145 cm, 2 kierrosta A2/A2
15.10 Pohjola Silver Grand Prix, Summer Season Finaali 2024 135 cm AM5

Tarkka kilpailuaikataulu päivittyy Equipe Online sovellukseen. Pohjola Grand Prix finaalilähetyksen sekä Pohjola Silver Grand Prix Summer Season finaalin lähetyksen voit katsoa ClipMyHorse.TV kautta Roy Kokkosen selostamana.

Kilpailupaikalla kävijöitä palvelee Tuusulan Ratsastajien runsas kilpailubuffa, ja paikalla on myös hevostarvikemyyntiä!  

31.8. Kansallisia esteratsastustuloksia, Pohjola Grand Prix finaali, Hyvinkää

Pohjola Grand Prix 2024, Finaali 1. Osakilpailu 145 cm A.2.0
1) Sanna-Kaisa Selin / Samorado, KeiRa, 0/87,73
2) Alina Salo / Kiki, SRS, 4/83,75
3) Alina Salo / Da Vinci, SRS, 4/84,65

Pohjola Bronze Grand Prix, Summer Season Finaali 2024 125 cm AM5
1) Linda Keinänen / I’m Quick, KaKe, 0-0/40,14
2) Minna Hannula / Fashion, ÄSeRa, 0-0/45,42
3) Sani Illi / Backwoods Challenger, MYRat, 0-4/41,06

Pohjola Small Grand Prix, Summer Season Finaali 2024 115 cm AM5
1) Emma Kallio / Janka, STAR, 0-0/48,14
2) Emmi Hallikainen / Eclaire, LR Team, 0-0/48,92
3) Sani Illi / Concera Blue PS, MYRat, 0-4/40,64

Tulokset: LINKKI