Ratsastajainliiton Vuoden palkittavat 2024

13.4.2025

Ratsastajainliitto arvostaa jäsentensä tekemää työtä ja palkitsi Hevosgaalassa Tampereella vuoden 2024 tekijöitä ja ilmiöitä ratsastuksen parissa. Ihmisiä, seuroja, talleja ja hevosia, jotka ovat edistäneet lajia omalla toiminnallaan ja esimerkillään, sekä vaikuttaneet muiden arkeen tavalla, joka on positiivisesti huomioitu. Tilaisuudessa oli juhlava ja iloinen tunnelma. Onnittelut kaikille palkituille, myös heille, jotka eivät päässeet paikalle!

Husön Ratsastuskeskus ja Husön Ratsastajat vastaanottivat useita palkintoja. Gaalakuvat Hanna Heinonen.

 

SRL:n jäsenistö antoi ehdotuksia palkittavista 1.1.-19.1. välisenä aikana. Vuoden hevonen ja vuoden ratsastaja -kategorioihin tulleista ehdotuksista valittiin ehdokkaat jatkoäänestykseen. Jatkoäänestys valituista ehdokkaista oli auki 3.-16.2. välisenä aikana. Vuoden sykähdyttävin hevoshetki -äänestys päättyi 26.3.
 

Vuoden 2024 parhaat

 

Vuoden 2024 sykähdyttävin hevoshetki

Emma Kanerva ja Greek Air ennätystulokseensa Pariisin olympialaisissa

Emman videotervehdys 

1. Vuoden vastuullisin jäsentalli
Husön Ratsastuskeskus, Helsinki

2. Vuoden ratsastusnuori
Emilia Simola, Someron seudun Hevosurheilijat ry, Koski TL

3. Vuoden ratsastuksenopettaja
Anne Nuutinen, Riding Club Solbacka ry, Tuusula

4. Vuoden vastuullisin ratsastusseura
Husön Ratsastajat ry, Helsinki

5. Vuoden vapaaehtoinen
Anu Siimes, Tuusulan Ratsastajat ry, Tuusula

6.  Vuoden valmentaja
Ben Simonsén, Husaariratsastajat ry:n kunniajäsen, Sipoo

7. Vuoden kilpailunjärjestäjä
Myrkyn yksityisratsastajat ry, Karijoki

8. Vuoden viestintäteko
Takkulan Ratsastuskeskus, Lahti

9. Vuoden ratsastaja presented by Horse&Rider
Veera Manninen, Ratsastusseura Pikadorit ry, Pieksämäki

10. Vuoden hevonen
Opetushevonen Cardano, Husön ratsastuskeskus, Helsinki


Palkitut perusteluineen

1. Vuoden vastuullisin jäsentalli
Husön Ratsastuskeskus

Husön Ratsastuskeskuksen toiminta on korkealaatuista ja turvallista. Hyvin hoidetut tilat, ammattitaitoinen henkilökunta, hevosten hyvinvointiin panostaminen ja lämmin yhteisöllisyys tekevät tallista ihanteellisen paikan harrastaa. Nuorten ja aloittelijoiden tukeminen on keskiössä, tarjoten heille mahdollisuuden oppia ja kehittyä turvallisessa ympäristössä. Ratsastuskoulu tekee tiivistä yhteistyötä ratsastusseuran kanssa. Se näkyy laadukkaasti järjestetyissä tapahtumissa ja kilpailuissa, joissa yhteisö kokoontuu yhteen. Pitkäjänteinen työ paikallisen ratsastuskulttuurin edistämiseksi ja lajin saavutettavuuden parantamiseksi vahvistaa tallin asemaa merkittävänä osana alueen ratsastusharrastamista. Husö raportoi avoimesti sosiaalisessa mediassa hevosten tekemistä opetustunneista ja panostaa hevostaitojen edistämiseen päivittäisessä toiminnassa, kerhoissa ja sosiaalista mediaa hyödyntäen. 

Husön Ratsastuskeskuksella on pitkä historia ratsastuskouluna ainutlaatuisessa ympäristössä. Tallin toiminta on korkealaatuista ja turvallista. Hyvin hoidetut tilat, ammattitaitoinen henkilökunta, hevosten hyvinvointiin panostaminen ja lämmin yhteisöllisyys tekevät tallista ihanteellisen paikan harrastaa. Talli panostaa hevostaitojen edistämiseen päivittäisessä toiminnassa, kerhoissa ja sosiaalista mediaa hyödyntäen. Pitkäjänteinen työ paikallisen ratsastuskulttuurin edistämiseksi ja lajin saavutettavuuden parantamiseksi vahvistaa tallin asemaa merkittävänä osana alueen ratsastusharrastamista. 

2. Vuoden ratsastusnuori
Emilia Simola, Someron seudun Hevosurheilijat ry

Emilia Simola.
 

 

Emilia Simola on viime vuonna Ypäjän Hevosopistolta valmistunut tuore hevosalan ammattilainen. Ammatillisen uran ollessa alussa hän on kuitenkin ehtinyt jo vuosien ajan toimia vapaaehtoisena seuran ja tallin toiminnassa. Hän on Terhin tallin arvokas puuhakäsi ja on ollut vetämässä mm. ponikerhoja ja talliklubia. Hän on aina iloinen, auttavainen, rohkaiseva, reilu, kaikki huomioiva. Hevosten hyvinvoinnista huolehtiminen on hänelle sydämen asia ja hoitaa tehtävät varmalla ammattitaidolla.

3. Vuoden ratsastuksenopettaja
Anne Nuutinen, Riding Club Solbacka ry, Tuusula

Anne Nuutinen.

 

Nuutisella on yli 20 vuoden kokemuksen tuoma ammattitaito ratsastuksessa ja sen opettamisessa. Hänellä on taito löytää keinot opettaa jokaista ratsastajaa yksilönä, positiivisesti ja tavoitteellisesti, sekä kunnioittava, arvostava asenne ja rakkaus opetushevosia kohtaan. Nuutinen on taitava luomaan tallilla positiivista ilmapiiriä, jonka ansiosta oppilailla on vahva sitoutuminen ratsastuksen harrastamiseen ja taitojen kehittämiseen.  Hän on edelleen aktiivinen ratsastaja, jolla on vankka kokemus kilparatsastuksesta ja hevosten kouluttamisesta. Tämä kokemus, pitkä ura ratsastuskouluissa ja rakkaus hevoseen luo pohjan Nuutisen vankkumattomalle ammattitaidolle.

4. Vuoden vastuullisin ratsastusseura
Husön Ratsastajat ry, Helsinki

Husön Ratsastajat -seuran toiminnassa korostuu yhteisöllisyys, vastuullisuus, monipuolisuus ja kestävät tavat toimia. Husön Ratsastajat tekee tiivistä ja jo pitkään jatkunutta yhteistyötä ratsastuskoulutalli, Husön Ratsastuskeskuksen, kanssa. Seura toteuttaa toimintaansa tiiviisti Tähtiseura-auditointisykliin sidotun seuran vastuullisuusohjelmaa sekä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaa hyödyntäen.   

Vastuullisuus ja seuran arvot näkyvät seuran toiminnassa monin tavoin: vastuullisuusohjelman linjaukset ja painopisteet korostavat hyvää yhteishenkeä, yhteistyötä ja kaikkien tasapuolista kohtelua. Ihmisten ja eläinten oikeudenmukainen kohtelu ja turvallisuus ovat seuran toiminnassa avainasemassa, ja seuran kilpailuissa esimerkiksi tehdään tarkistuksia kypärien sääntöjenmukaisuudesta. Seurassa panostetaan hevostaitojen opettamiseen ja opiskeluun monen ikäisille mm. kerhoissa. Seuran viestintää suunnitellaan ja toteutetaan vastuullisuusohjelmaa seuraten. Seura myös järjesti mahdollisuuden kierrättää ratsastusvarusteita heinäkuussa Husö Dressage -kilpailun yhteydessä, ja suuntasi seuran osuuden hyväntekeväisyyteen. 

Husön Ratsastajat on ollut jo vuosia lasten ja nuorten Tähtiseura. Syksyn 2024 seuran vapaaehtoisten kehitystyö mahdollisti tämän vuoden alkuun seuran auditoinnin myös aikuisten Tähtimerkillä. Tähtiseura-status on vahva viesti seuran vastuullisesta toiminnasta, jossa korostuvat avoimuus, läpinäkyvyys ja yhdenvertaisuus. 

5. Vuoden vapaaehtoinen
Anu Siimes, Tuusula, Tuusulan Ratsastajat ry 

Anu Siimes.

 

Vuoden suurin julkinen vapaaehtoisen kiitos menee tänä vuonna Tuusulan Ratsastajiin, Anu Siimekselle. Anu Siimes on pitkänlinjan ratsastusyhteisön vapaaehtoisaktiivi, jolla on monipuolinen tausta ratsastuksessa. 

Perustelujen mukaan Anu on ”iloinen ja auttavainen kilpailuissa sekä aktiivinen toimija omassa seurassaan Tuusulan Ratsastajissa. Anu on myös tuttu näky muidenkin toimijoiden, kuin oman ratsastusseuransa, kilpailuissa. Anu kantaa yhteistä huolta hevosten hyvinvoinnista ja mukavana tekemiseen meininkiin kannustavana henkilönä innostaa myös muita vapaaehtoistoiminnan pariin”. Anu Siimes ja muut vapaaehtoiset muodostavat on lajimme kivijalan, jota ilman lajimme ei toimisi samalla tavalla.

6.  Vuoden valmentaja
Ben Simonsén, Sipoo

Ben Simonsén.

 

Maajoukkue- ja aluevalmentaja Ben Simonsén on täydellä sydämellä mukana valjakkoajon kehittämisessä ja nuorten valjakoiden tukemisessa. Hän rakentaa vastuullisesti lajin tulevaisuutta, ja on myös lämmin tuki ja esimerkki erityisesti nuorille valmennettavilleen.

7. Vuoden kilpailunjärjestäjä
Myrkyn yksityisratsastajat ry, Karijoki

Myrkyn yksityisratsastajat.

 

Huikean hyvät järjestelyt, puitteet ja tunnelma. Este- ja kouluratsastuksen pääsarjojen osakilpailuja sekä paljon muitakin kilpailuja. Tapahtumassa on panostettu oheistoimintaan ja viihtyvyyteen ison maailman malliin.

8. Vuoden viestintäteko
Takkulan Ratsastuskeskus, Lahti

Vuoden viestintäteko on Takkulan Ratsastuskeskuksen yritystoiminnan esiintuominen sen nettisivuilla ja sosiaalisessa mediassa.  

Takkulan Ratsastuskeskus.

 

Takkulan Ratsastuskeskus on tehnyt ratsastuskoulun nettisivuista ja somealustoista (Instagram, Facebook ja YouTube) erinomaisen esimerkin onnistuneesta viestinnästä ja markkinoinnista. Nettisivut antavat helppolukuisena ja näyttävästi taitettuna yrityksestä ammattitaitoisen kuvan. Sivuilta löytyy runsaasti tärkeää informaatiota niin harrastajille kuin yksityishevosten omistajille ja muille asiakasryhmille, kuten nuorten vanhemmille.

Somen sisältö on positiivista, monipuolista, hienosti alustan ominaisuuksia hyödyntävä ja yhteisöllisyyttä ja vuorovaikutusta kasvattava. Sisällössä on huomioitu hevosten esittely ja hyvinvointi, hoitaminen ja varusteet. Positiivisuus tulee esiin onnistumisten ja hyvien kokemusten jakamisena ja esimerkin näyttämisenä.

Takkulan Ratsastuskeskuksen monipuoliselle ja oikea-aikaisella viestinnällä on vastattu hyvin eri asiakasryhmien tarpeisiin nykyaikaisin keinoin.

9. Vuoden ratsastaja presented by Horse&Rider
Veera Manninen

Veera Manninen.

 

25-vuotias pieksämäkeläinen kenttäratsastaja Veera Manninen kilpaili yhdessä Sir Gregin kanssa Pariisin olympialaisissa kenttäratsastuksessa lajinsa nuorimpana urheilijana. Sisulla ja hedelmällisellä yhteistyöllä hän on osoittanut, että Suomesta käsin on mahdollista menestyä kansainvälisellä tasolla lajissa, jossa urheilijat useimmiten valitsevat asuinpaikakseen Keski-Euroopan. Hymyilevä ratsastaja tuo persoonallaan hevosurheilua positiivisesti esille medioissa ja huomioi hevosten hyvinvoinnin esimerkillisesti. Hän on oiva esikuva nuoremmille urheilijoille ja harrastajille. Manninen edustaa Ratsastusseura Pikadoreja.

10. Vuoden hevonen
Cardano

Cardano eli "Capo". Kuvakaappaus Husön Ratsastuskeskuksen nettisivulta.

 

Husön ratsastuskeskuksen Cardano on todellinen ratsastuskoulun tukipilari, joka opettaa niin aloittelevia kuin kokeneempiakin ratsastajia. Tuttavallisemmin “Capo” on luonteeltaan luotettava, kärsivällinen ja tasapainoinen, minkä ansiosta hän tuo turvallisuuden tunnetta uusille ratsastajille ja haastetta edistyneemmille. Cardano on tehnyt pitkän ja hienon uran opetushevosena toimien nykyään ansaitusti kevyemmissä tehtävissä. Tämä luottoratsu tekee jokaisesta tunnista erityisen ollen korvaamaton osa ratsastuskoulunsa arkea.

 

FWB-yhdistyksen vuoden 2024 palkittavat

 

Anna Kärkkäinen – Vuoden Urheiluhevoskasvattaja 2024

Anna Kärkkäinen.

 

FWB-yhdistyksen vuoden urheiluhevoskasvattajapalkinnon tavoitteena on palkita ja tukea kotimaisia ratsuhevoskasvattajia, sekä samalla palvella ja aktivoida kotimaista kasvatustoimintaa. Palkinnon toivotaan kannustavan kasvattajia tuottamaan varsoja ja nuoria hevosiaan entistä tavoitteellisemmin kilparadoille.

Vuoden 2024 kasvattajapalkinnon voittaja on Anna Kärkkäinen, joka on tunnettu Backwoods etuliitteellä menestyneistä FWB hevosista, esim. Backwoods Challenger, Backwoods Baroness, Backwoods Diamond Kiss. (yhteispistein 485,80).

Sonja Skogberg – kunniamaininta ja FWB-viiri
FWB-yhdistys palkitsi Sonja Skogbergin aktiivisesta ja hyvästä työstä, jota hän on tehnyt FWB ja Breeder’s Prizen tunnettavuuden edistäjänä.

Kenneth Varsanpää.

Paras este FWB 2024 - Celtas Quillian
kasv. Anja Lönnholtz
S. 2014, omistaja Rukbat Oy
Uriko-Celtas Quintina 3320 – Cancara
Palkinnon vastaanotti Hevosgaalassa omistaja Rukbat Oy:n edustaja Kenneth Varsanpää.

Paras koulu FWB 2024 - Kyrö Hot Flow
kasv. Siiri Kyrö
S. 2009, omistaja Siiri Kyrö
Hotline – Florentine 1968 – Florestan I

Paras kenttä FWB 2024 - Lucas Stone
kasv. Kaisa Kiviniitty
S. 2016, omistaja Wilhelmiina Poikkeus
Concreto 174 - Zinnia – Robin Z

Paras para FWB 2024 - Kyrö Hot Sway
kasv. Siiri Kyrö
S. 2015
Hotline – Florentine 1968 – Florestan I (Kyrö Hot Flow’n täysiveli)

Paras SRP 2024 - Minion Verde
kasv. Riina Vihanto
S. 2015, Omistaja Anna Kärkkäinen
FS Mr. Right - Fiona Verde - Florencio I

 

Suomen Hippoksen vuoden 2024 palkitut


Kunniamaininnat (ihmiset)

Kim Hennum
Erittäin aktiivinen pitkän linjan islanninhevoskasvattaja. Ensimmäinen frá Hennum hevonen syntyi 1992 ja oli Hennumin hevosten kantaori, Þór frá Hennum.

Kasvattajanimelle "fra Hennum" on siitä lähtien rekisteröity yli 70 kasvattia! Hyvin poikkeuksellisesti kaksi hänen kasvattiaan myyty myöskin ulkomaille vuoden 2024 aikana.

Camilla Simonsén
Pitkän linjan (ja toisen polven) ratsuhevoskasvattaja, joka myös pyörittää ratsastuskoulua kotitilallaan Savijärven Kartanolla Sipoossa. Hän on on tullut tutuksi myös valjakkokuskina, Hippoksen tamma- ja varsalautakunnan ammattitaitoisena ja erittäin pidettynä jäsenenä, FWB-yhdistyksen pitkäaikaisena toimijana, Savijärven Kartano erittäin pitkäaikaisena näyttelyiden ja kilpaiujen järjestäjänä. SG-kasvattajatunnuksella syntyneitä ratsuhevosia löytyy kaikkiaan yli 180.

Oriasema Helasuo - Ulla ja Kimmo Helasuo
Oriasema viettää tänä vuonna 10-vuotisjuhlaa, mutta intensiivistä kasvatustyötä on tehty jo pidempään! He'las -kasvatteja löytyykin yli 100kpl! Oriasema Helasuo on kotimaan merkittävin ratsuhevosiin keskittyvä oriasema ja tuottaa erittäin ansiokkaasti maahan nimenomaan Suomessa astuvia oriita.

Mira Helasuo ja Kalle Kokkonen.

 

Marika ja Timo Heikkilä
Usvaniityn -kasvattajanimellä on syntynyt kaikkiaan yli 130 ponia. Kasvatit ovat lähinnä laadukkaita shetlanninponeja, mutta joukkoon mahtuu myös jalostukseen hyväksytty vuonohevosori. Heikkilät ovat tuttu näky niin jalostusnäyttelyissä kuin rotunäyttelyissäkin, ja kasvatteja näkyy yhtä lailla myös ravikilpailuissa.

Kunniamaininnat (hevoset)
Eniten Kasvattajapisteitä 2024 kerännyt FWB: Celtas Quillian, Uriko - Celtas Quintina, kasvattaja Anja Lönnholz, omistaja Rukbat Ab

Kunniamaininta (tapahtuma)
Suomenratsujen Kuninkaalliset
Vuodesta 2002 alkaen Ypäjän Hevosopistolla järjestetty tapahtuma kokoaa vuosittain yhteen suomenhevosväen ja laajan kattauksen suomenhevosten lajiensa parhaita sekä tulevaisuuden toivoja. Tapahtumalla on suuri merkitys sekä tavoitteellisen suomenhevoskasvatuksen ja edelleen nuorten eteenpäin viemisen kannalta! Vuosittain syntyy vajaa 1000 suomenhevosvarsaa ja niistä noin kolmasosa on muista kuin juoksijaoreista. Juuri tällaiset kilpailut ovat tärkeitä nostamaan esille alkuperäisrotumme monipuolisuutta ja yhdistämään kasvattajia ja kilpailijoita. Tapahtuman suosio on noussut vuosittain ja viime vuosina osallistuneiden suomenhevosten määrä on ollut jo yli viisi sataa.
 

Hevosgaala 2025 järjestettiin 12.4. Tampereella yhteistyössä Ratsastajainliiton, FWB-yhdistyksen ja Suomen Hippoksen kanssa. Gaalassa palkittiin menestyneitä ratsastajia, hevosia ja poneja, kasvattajia, ratsastusurheilun ammattilaisia, vapaaehtoisia ja toimihenkilöitä sekä juhlistettiin vuoden 2024 sykähdyttävimpiä hetkiä ratsastusurheilussa. Illan ohjelmassa oli palkitsemisten lisäksi hyväntekeväisyyshuutokauppa, jonka tuotto ohjataan nuorten ratsastajien ja nuorten hevosten hyväksi.