Ratsastajainliitto ja Hepodi ovat yhdistäneet voimansa – tavoitteena hevosten hyvinvointia lisäävän tiedon levittäminen
9.10.2023
Ratsastajainliitto ja laadukkaisiin hevosaiheisiin podcasteihin keskittyvä Hepodi ovat yhdistäneet voimansa lisätäkseen tietoa ja herättääkseen mielenkiintoa hevosiin ja niiden hyvinvointiin. Suomessa on noin 72 000 hevosta ja 160 000 hevosharrastajaa. Hevoset ovatkin suomalaisille merkittävä liikunnan ja hyvinvoinnin lähde.
Ratsastajainliitto ja Hepodi tekevät tänä vuonna kaksi yhteistä podcastjaksoa, joita yhdistävänä teemana on hyvinvoiva hevonen. Ratsastajainliitto haluaa edistää ihmisten ja hevosten hyvinvointia yhdistämällä ratsastusyhteisön voimat alan kehittämiseksi ja mahdollistaa kestävä harrastus- ja urheilutoiminta.
Vastuulliseen toimintaan hevosten kanssa kuuluvat ammattimaisuus ja korkea hevosalan osaaminen. Podcastjaksot perustuvat hevosen hyvinvointityöryhmän tavoitteeseen tarjota tutkittuun tietoon perustuvaa informaatiota hevosesta helposti ymmärrettävässä muodossa.
Hepodi on uudenlainen, tutkimuksiin perehtyvä ilmainen podcast, joka jakaa tietoa laadukkaasti ja viihdyttävästi. Sen tavoitteena on lisätä ymmärrystä hevosen ja ihmisen suhteesta sekä hevosen tunteista, tarpeista ja kognitiivisista kyvyistä.
Hyvinvoinnin määrittely
Ensimmäinen yhteistyössä toteutettavassa jaksossa ”Hevosen hyvä elämä - mitä siihen vaaditaan” selvitetään, mitä hevonen tarvitsee voidakseen hyvin. Miten hevosen hyvinvointi käsitetään tänä päivänä? Hyvinvoinnin käsite on elänyt ihmisen ja hevosen yhteisen historian aikana. Kaikki ei ollut ennen paremmin – mutta ei myöskään huonommin.
”Kuten muissakin Hepodin jaksoissa, jätämme jälleen mielipiteet omaan arvoonsa ja keskitymme siihen, mitä tutkitusti hevosista tiedämme. Puhumme paljon myös sellaisista faktoista, joita monen on vaikea hyväksyä. Saattavatpa jotkut tutkimustulokset kiukuttaakin - koska meitä on opetettu ajattelemaan ja toimimaan toisin. Omien uskomusten haastaminen on vaikeaa”, kertoo Hepodin päätoimittaja Teija Uurinmäki.
Haastateltavina ovat Suomen kaikkien aikojen menestynein ratsastaja, arvostettu valmentaja ja professori Kyra Kyrklund, joka on rohkeasti haastanut itseään ja kehittänyt omia toimintatapojaan. Toisena haastateltavana on eläinten hyvinvoinnin mittaamisen asiantuntija Essi Wallenius.
Ensimmäinen hevosenkäsittelyopas julkaistiin 350 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Aina 2010-luvun lopulle saakka eläimen hyvinvointi on tarkoittanut sen kärsimyksen minimoimista. Se, mikä on ymmärretty kärsimykseksi, on luonnollisesti elänyt ajassa.
Juuri nyt elämme murrosaikaa. Pystymme yhä tarkemmin osoittamaan, mitkä asiat aiheuttavat hevoselle kärsimystä.
”Ihmisten havahtuminen tavallisiin hevosenpidon ongelmiin on edistynyt huomattavasti ihan tässä lähiaikoina”, toteaa Essi Wallenius.
Kyra Kyrklund kokee, että hänen tehtävänsä on auttaa ratsastajia ja hevosia suorittamaan työnsä paremmin. Niin että työ on hevosellekin miellyttävää. Kyrklund korostaa sitä, että jokainen hevonen on yksilö. Ratsastajan täytyy tuntea hevosensa. Miten se oppii? Mikä sitä palkitsee? Miten ja miksi se jännittyy? Tärkeää on myös valita oikea hevonen oikeaan työhön.
Kuuntele ensimmäinen jakso: https://hepodi.fi/jaksot/1/9
Toinen SRL ja Hepodin yhteinen podcast julkaistaan loppuvuodesta 2023.
HEPODI
Hepodi on ilmainen, tutkimuksiin perehtyvä podcast, joka jakaa tietoa laadukkaasti ja viihdyttävästi. Se tavoitteena on lisätä ymmärrystä hevosen ja ihmisen suhteesta sekä hevosen tunteista, tarpeista ja kognitiivisista kyvyistä.
Podcast-jaksoja varten on haastateltu eri alojen asiantuntijoita sekä hevosharrastajia. Jaksoissa kuullaan kommentteja esimerkiksi Helena Telkänrannalta, Ville Virtaselta, Sonja Koskelta ja Katja Ståhlilta. Hepodia tekee tiimi monialaisia huippuammattilaisia.
Hepodin jokaisen jakson lähtökohtana ovat aiheesta tehdyt tutkimukset. Luotettavuuden takaamiseksi faktantarkistajat lukevat käsikirjoitukset ennen jaksojen nauhoitusta.
Hepodin tuotantotiimiin kuuluvat päätoimittaja Teija Uurinmäki, tuottaja ja toimittaja Satu Lindstedt, äänisuunnittelija Jessi Soini ja dramaturgi Jouni Leikkonen.
Hepodin suojelija on näyttelijä ja hevosten ystävä Outi Mäenpää. Hän perustaa kaikki vetämänsä työnohjaukset ja vuorovaikutusvalmennukset sosiaaliseen neurotieteeseen ja käyttäytymistieteeseen. Sama tiedelähtöisyys ihastuttaa häntä Hepodissa.
“Hepodissa rakastan sitä, että jokaisessa jaksossa tulee paljon uutta tutkimustietoa hevosista ja ihmisistä. Jokainen Hepodin jakso auttaa ymmärtämään tätä hienoa eläinlajia paremmin”, toteaa Outi Mäenpää.
”On suuri kunnia, että saan olla Hepodin suojelija.”
Hepodin kahdeksan jo julkaistua jaksoa ovat kuunneltavissa ilmaiseksi hepodi.fi -sivustolla sekä yleisimmillä podcast-alustoilla, kuten Spotifyssa ja Apple Musicissä. Lisätiedot jaksoista, tekijöistä sekä jaksojen lähdeluettelot osoitteesta hepodi.fi.
Tutustu Hepodiin: HEPODI
Uutiset
- 22.1.2025Aaltoselle, Kangasniemelle ja Manniselle OKM:n urheilija-apuraha
- 21.1.2025Lähtisitkö kunta- tai aluevaaliehdokkaaksi?
- 20.1.2025Osallistu virallisen NBECH logon suunnittelukilpailuun
- 20.1.2025Hevosten hyvinvointimittaristo julkaistu
- 20.1.2025Eventing Forumissa ja NSO-seminaarissa kehitettiin kenttäratsastusta
- 16.1.2025Ratsastajat upeasti esillä Urheilugaalassa
- 16.1.2025SRL ja Pohjola Vakuutus jatkavat yhteistyötä
- 14.1.2025SRL: Voimaa ja notkeutta satulaan -oheisliikuntahaaste alkaa - ilmoita tiimisi nyt mukaan
- 13.1.2025Olympialajien maajoukkuekapteenit nimetty
- 13.1.2025Vuoden palkittavat 2024 - anna ehdotuksesi palkittavista!